6/8/18

Και κρεματόριο η κομματοκρατία

Χρήστος Γιανναράς
Α​​πό τις δεκάδες τα καρβουνιασμένα κορμιά του φρικωδέστερου, του πιο εφιαλτικού θανάτου, κάποια βρέθηκαν αγκαλιασμένα. Στο Μάτι της Αττικής, στις 23 Ιουλίου του 2018. Οταν η κόλαση σε αγγίζει κατάσαρκα, δεν σου μένει άμυνα καμιά, μόνο ένα σφιχταγκάλιασμα. Είναι ο άρρητος αντίλογος στην αλογία του άδικου, μαρτυρικού θανάτου. Πότε και πώς γίνεται «κραταιά ως θάνατος η αγάπη», θα μένει πάντοτε αίνιγμα – «άδηλον παντί, πλην ή τω θεώ».
Εμείς «οι ζώντες, οι περιλειπόμενοι», θα επιβιώσουμε, όσο είναι γραφτό για τον καθένα μας, με ανεξίτηλη στις ψυχές μας την εικόνα του καρβουνιασμένου σφιχταγκαλιάσματος. Δηλαδή, με την ανίατη οργή και τον τρόμο, για τη μοίρα που μας έλαχε, να ζούμε, όχι σε κοινωνία ανθρώπων, αλλά σε αγέλη θηριωδίας και ασυνειδησίας.
Είναι περίτρομος ο βίος, όταν ζεις σε ένα δήθεν «κράτος», όπου όλες οι προϋποθέσεις και των εφιαλτικότερων απειλών παραμένουν άμεσες πιθανότητες, ενώ οι φυσικοί αυτουργοί της εκάστοτε κόλασης επιζούν ατιμώρητοι και ηγεμονεύοντες.

Ο καθένας μας (με εξαίρεση τους δοσίλογους συμπαίκτες των φυσικών αυτουργών) μπορεί να λογαριάσει τα μεγέθη πολιτικής διαφθοράς, κομματικού παρακράτους, ασύδοτης ψηφοθηρίας, που κραυγάζουν πίσω από τον εφιαλτικό θάνατο των συνανθρώπων μας στο Μάτι: Πόσοι υπάλληλοι της πολεοδομίας, επί πόσα χρόνια, χρηματίζονταν χυδαία και ατιμώρητα, για να συντελεστεί το οικιστικό εκεί αλαλούμ, πόσοι βουλευτές κάλυψαν εγκληματικές αυθαιρεσίες, πόσοι υπουργοί προστάτευσαν φονιάδες εργολάβους, πόσοι «λαδωμένοι» επιθεωρητές-ελεγκτές των εγκληματιών-υπαλλήλων κουκούλωσαν τη φρενίτιδα της παρανομίας.

Το Μάτι ήταν κατά 80% δασική περιοχή, προστατευόμενη, ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός απέκλειε την οικοδόμησή του. Οικοδομήθηκε αυθαίρετα, ο χρηματισμός των πολιτικά υπεύθυνων ακύρωνε νόμους και διατάγματα. Αντί για δρόμους, οι εργολάβοι αυτοσχεδίαζαν στενάδια που οδηγούσαν κυριολεκτικά στον γκρεμό. Η χρηματολαγνεία των «δημόσιων λειτουργών» και η ψηφοθηρία των πολιτευόμενων μετέτρεψαν τελικά τον παραθαλάσσιο πευκώνα σε κλίβανο απανθράκωσης πανικόβλητων ανθρώπων.

Μια τέτοιου μεγέθους και τέτοιας φρίκης συμφορά, που προκύπτει από κακουργίες αδίστακτων παλιανθρώπων της πολιτικής και κρατικής εξουσίας, δεν ξορκίζεται με τριήμερο εθνικό πένθος, μεγαλόστομες πομφόλυγες και πολυδιαφημιζόμενα «μέτρα ανακούφισης των πληγέντων» – είναι εμπαιγμός. Σε μια ζωντανή κοινωνία μια τέτοια συμφορά, με τέτοια αίτια, γεννάει επανάσταση: Πεντακόσιες χιλιάδες Ελληνες, καρφωμένους στην πλατεία Συντάγματος, να απαιτούν υπηρεσιακή κυβέρνηση για αλλαγές καίριες στο πολίτευμα.

Δεν είμαστε πια μια ζωντανή κοινωνία, μια παρωδία κράτους είμαστε, μια παντομίμα, ένα «δήθεν» – δεν καταφέρνουμε ούτε καν τη στοιχειώδη κοινωνία αναγκών. Το «κράτος» λειτουργεί με τη λογική ποδοσφαιρικής ομάδας: Πλουτίζουν ακόρεστα και αδιάντροπα οι «παίκτες» και οι «παράγοντες» – ο λαός παθιάζεται και αφιονίζεται με το θέαμα.

Είναι εξωφρενικά παράλογο, ίλιγγος του απίστευτου, του τερατώδους: Να απειλείται ολόκληρος οικισμός από ανεξέλεγκτη πύρινη κόλαση και να μην υπάρχει ίχνος αστυνομικής παρουσίας – ένα περιπολικό, ένας ένστολος που να συντονίσει στοιχειωδώς την απομάκρυνση των κατοίκων, ένα στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης να δείξει ποιος δρόμος πάει στη θάλασσα και ποιος στον γκρεμό, ένας παπάς να σημάνει με την καμπάνα τον κίνδυνο.

Γεννάει μόνιμο και ανίατο τρόμο στον πολίτη, όχι το ενδεχόμενο μιας ακόμα, ενδεχόμενης θεομηνίας, ανεξέλεγκτης. Τρόμο τού γεννάει ο ανίατος, πανταχού παρών πρωτογονισμός, σε κάθε πτυχή της συλλογικής μας συνύπαρξης. Πριν από όλα, η φρίκη που μετασκευάζεται σε κερδοσκοπική ειδησεολαγνεία – κραυγαλέος και αδιάντροπος στόχος των «καναλιών», όχι η πληροφόρηση του πολίτη, αλλά η εμπορία των εντυπώσεων, να κερδίσουν ποσοστά τηλεθέασης, δηλαδή διαφημιστικό χρήμα, πουλώντας φρίκη και αποτροπιασμό. Αν γινόταν να αποτελέσει, έστω παρενθετική εξαίρεση η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ: να βγει να καταγγείλει τον κατεξευτελισμό του δημοσιογραφικού υπουργήματος από τα εμπορικά κανάλια και την αηδιαστική χαμέρπεια των κυβερνητικών δημοσιογράφων.

Γεννάει ναυτία και σιχαμάρα η πληθωρική έκρηξη ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για τα θύματα της κρατικής ανυπαρξίας και διαφθοράς στο Μάτι. Πώς βρέθηκαν αμέσως τόσοι πακτωλοί εκατομμυρίων, για να μπουκωθεί με ξιπασιές η λαϊκή οργή, μαζί με πλημμυρίδα από ρουσφέτια: διορισμούς, απαλλαγές, χαριστικές διατάξεις. Θα μείνει στην Ιστορία μνημείο ανθρώπινου ξεπεσμού και ευτέλειας, η εικόνα του ανεκδιήγητου Τζανακόπουλου, τη δεύτερη κιόλας μέρα του εφιάλτη: Να εξαγγέλλει φτηνιάρικους μπουναμάδες για όσους είδαν κατάματα τον χάρο στο Μάτι, μόνο επειδή τους έλαχε να ζουν στο Ελλαδιστάν.

Στις εκλογές, όποτε γίνουν, είναι οφειλή στην ανθρωπιά και αξιοπρέπειά μας, να μαυρίσουμε οι πολίτες με αποτροπιασμό τους χθεσινούς και σημερινούς υπαίτιους της φρίκης του θανάτου στο Μάτι.
Καθημερινή

9 σχόλια:

  1. Σεμνα μπραβο..κυριε καθηγητα...βοωντα εν ερημω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο λόγος του καίριος και ελεγκτικός προσπαθεί να αφυπνίσει συνειδήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικός ο δάσκαλος, αλλά έχει και αυτός τους δαίμονές του! Και η αλήθεια είναι πως η λάθος εκτίμηση ενός διανοητή είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την λάθος εκτίμηση που θα κάναμε εμείς Δημήτρη μου...

    "Ο Αλέξης Τσίπρας κομίζει τη φρεσκάδα τού εντελώς καινούργιου, του άφθορου. Δεν διαθέτει κόμμα, διαχειρίζεται τη δυνατότητα να πλάσει κόμμα. Να πρωτοπορήσει στην ώριμη πια απαίτηση των καιρών για μια Αριστερά ρεαλιστικά κοινωνιοκεντρική, ελευθερωμένη, επιτέλους, από τις αρτηριοσκληρωτικές αγκυλώσεις του παλαιοημερολογίτικου (και μεταπρατικού επιπλέον) μαρξισμού. Να χαρεί την τιμή και τη δόξα να υπηρετήσει τον λαό και τις ζωτικές ανάγκες του – όχι τον παλιμβαρβαρισμό της καταναλωτικής προτεραιότητας. Να στήσει θεσμούς που θα ποδηγετήσουν την ελληνική κοινωνία στην ελευθερία από τον ζυγό της εγωκεντρικής χυδαιότητας, της βουλιμικής εξηλιθίωσης, της αρπακτικής αποκτήνωσης" (Χρ. Γιανναράς 1/2/2015)
    "Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη φρεσκάδα της νιότης και γερό μυαλό. Έφτιαξε κυβέρνηση επιστρατεύοντας, για πρώτη φορά, κοινωνικές δυνάμεις. Έκανε Πρόεδρο Δημοκρατίας κομματικό του αντίπαλο. Είναι φανερό ότι επιδιώκει, στις κρίσιμες αυτές ώρες, συνεργασίες, συστράτευση έντιμων και αποδεδειγμένα ικανών ανθρώπων. Θα διάβασε, δεν μπορεί, το άρθρο του Στέφανου Μάνου στην «Κ» της περασμένης Κυριακής (8.3.2015). Είναι στη στόφα του η τόλμη, να φωνάξει τον Μάνο και να του πει: «Αυτά ακριβώς που έγραψες στο άρθρο, μπες στην κυβέρνηση, να τα κάνεις πράξη».(Χρ. Γιανναράς 15/3/2015)
    "Κατορθώθηκε, χάρη στις συγκυρίες και χάρη στο έκτακτο ηγετικό χάρισμα του απροσδόκητου στον πολιτικό αυτόν χώρο Αλέξη Τσίπρα. Η αξιολόγηση του χαρίσματος αντλείται ρεαλιστικότατα από δύο, κυρίως, πεπραγμένα: Νικητής των εκλογών, συγκρότησε κυβέρνηση με 14 (ναι δεκατέσσερις) εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς – πρωτοφανές κατόρθωμα κοινωνικής επιστράτευσης. Και πέτυχε, μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα, να φέρει το πρόβλημα της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής της Ελλάδας στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος." Χρ. Γιανναράς 26/4/2015)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τοξερα Μπαμπυ....Εκπληκτικο..
      Ημουν ετοιμος να σχολιασω στο στυλ .."που ομως ησουν εσυ κι η διανοηση τοσο καιρο " ? Με προλαβες...Ξερω πια που ηταν....Ωστε ειναι ..ναρκισσος με γλαφυρο λογο...εκαστοτε...

      Διαγραφή
    2. Για να μην ισοπεδώνουμε τα πράγματα, ο κος Γιανναράς είναι σοβαρός στοχαστής και πολύ εύστοχος τις περισσότερες φορές. Ήταν καταπληκτικός λόγου χάρη, την περίοδο του σχεδίου Ανάν. Όμως όταν ανεβάζεις μόνος σου τον πήχη ψηλά, όσο κι αν η πρόθεση σου είναι αγαθή, πρέπει να χαλιναγωγείς το θυμικό και να διπλοσκέφτεσαι τι λες και τι γράφεις. Απλά γιατί επηρεάζεις κόσμο που περιμένει από εσένα... Συνεχίζω και τον διαβάζω ανελλιπώς (για αυτό και μου ήταν πολύ εύκολο να ανασύρω τα συγκεκριμένα εδάφια από επιφυλλίδες του), απλά με πιο κριτική ματιά. Μεγάλο ενδιαφέρον (που αποδεικνύει και όλες μας τις κακοδαιμονίες) έχει η ιστορία, του πως έγινε καθηγητής ο κος Γιανναράς (πάντως, σίγουρα άξιος για τη θέση).

      Ελπίζω τα ρόδια σου να είναι καλά και σε χαιρετώ με άλλο ένα απόσπασμα του κου Γιανναρά για να μην μείνει αρνητική εντύπωση για έναν σοβαρό άνθρωπο, που αν και διαφωνώ σε μερικά από όσα λέει, είναι κέρδος για την κοινωνία η ύπαρξή του και μακάρι να είχαμε περισσότερους Γιανναράδες:
      "Διότι, οι πολλοί περιμένουμε έναν άλλον ηγέτη, ταλαντούχο, ιδιοφυή και ενάρετο, που θα μας εξασφαλίσει τη «δόση» μας καταναλωτικού ηδονισμού – τα όσα δεν κατάφεραν να μας σιγουρέψουν καραμανλικοί, παπανδρεϊκοί, αριστεροί ριζοσπάστες. Ακόμα δεν ωρίμασε η βεβαιότητα ότι από τον σημερινό φρικώδη παγκόσμιο πόλεμο θα διασωθούμε, μόνο με ηγεσία που θα ξαναστήσει στη χώρα εξυπαρχής σχολειά, εξυπαρχής πανεπιστήμια, άμεσου κοινωνικού (ποιοτικού) ελέγχου ΜΜΕ. Θα στήσει εξυπαρχής λειτουργίες απονομής δικαιοσύνης και σωφρονισμού, ριζικά καινούργιους όρους συνδικαλισμού, άλλης λογικής Δημόσια Διοίκηση, επιστροφή σε συνεπή αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση. Θα αφυπνίσει την τόλμη της προσωπικής δημιουργίας, θα αναστήσει τη χαρά της κοινωνίας των σχέσεων, ενάντια στον πρωτογονισμό του ατομοκεντρισμού." (30/8/2015 - είχε ήδη γευθεί την απογοήτευση από τον Αλέξη...)

      Διαγραφή
    3. Μπαμπυ ..τα ροδια φετος εξαρτωνται απ τον Θεο...οχι απο μενα. ..( οπως και η χωρα πια ). Δυστυχως η ευτυχως δεν μπορω φετος σαν ατομο ναχω τα εργαλεια της ατομικης ευθυνης..Πλημελως και οριακα τα κανω..και δεν ειναι καλα οσο ηθελα...η οσο επρεπε...μουδωσε και μια γερη κατραπακια περισυ...για ξυπνημα...μου πηρε και τα 2/3 των εργαλειων...και ειπα φετος αντε ..οτι περισυ το πολυ...κι ετσι παει ολο.Ομως ξαφνου ...βλεπω ..εως εδω..οχι στο τελος...εκπληξεις.Οτι περιμενα επι τρια..μπορει και τεσσερα !! Ομως η γενικη εικονα ειναι κακη σαν ..ρουχο....οχι σικ...Αλλα ο Θεος ειναι φαρσερ...Αυτο το ξερω...κανει μαγικα...ανακατευει την χυτρα...δεν παραξενευομαι...Αναπηρος ..αναπηρος...αλλα κοστουμια ο αναπηρος !! Επι τρια λοιπον ?? Θα δουμε....Η Πιερ Γκαρντεν...η κινεζικο .Ο Θεος ειναι μεγαλος παιχτης...τι να λεμε...εκει που πας χαμενος..σε αναστενει...κι εκει που λες κερδισα σε πεθαινει τακα τακα...Δεν θα παραξενευτω καθολου μα καθολου..αν αναστησει την χωρα...μετα απο εναν γυρο ...θανατου διδακτικο....Αν το παρεις το μαθημα...αν.....γιατι οχι ?? Ετσι δεν κανουν ..οι αθεοι ? Αθεοι ..αθεοι αλλα μολις ο γιατρος τους πει ..εχεις καρκινο...γινεται το σωσε.."θεε μου σωσε με "!!...Δεν τους σωζει..παρα μονο αν το μαθημα χωνευτηκε...δηλ.στο 1%...Βρε που μας πηγε το ..ροδι...σαν ροδα...με το μπλα μπλα...

      Διαγραφή
    4. Μπαμπιλονιαν εισαι πολυ πολυ ευφυης....Ξερεις ..ειδες..την χημικη συγγενεια που εχω με το δευτερο αποσπασμα του Γιανναρα...και μου το εχωσες στην μουρη σαν σημα ..οτι ξερεις ...για να απαλυνεις μια κριση μου θεωριτικα πιθανη για τον καθηγητη...Δεν θακανα τετοια..Πολυ πολυ ευφυης....και παρατηρητικος...Ευγε...

      Διαγραφή
  4. Ναρκυσσος με γλαφυρο λογο...τα ειπες ολα με 4 λεξεις αγαπητε...αυτου του τυπου οι "διανοουμενοι" (τα εισαγωγικα δεν τα βαζω τυχαια) αλλαζουν θεσεις και και αποψεις σαν ανεμουρια...και τις υπερασπιζουν καθε φορα με την ιδια ζεση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην ουσια Παναγιωτη ..τα λενε για τον εαυτο τους..ξεροντας οτι παραγουν ενα πεδιο βαρυτητος ..κι απολαμβανουν την δυναμη του πεδιου μολις δουν ποσα ρινισματα παγιδευτηκαν...Γιαυτο ειπα ..ναρκυσσος ....Παρ ολα αυτα κατω απο περιστασεις μπορει ναναι χρησιμος οπως λεει και ο Μπαμπιλονιαν.Απλα ναχεις τον ..νου σου.Σοφιστη θυμιζει...οχι σοφο.Οι σοφοι εχουν κριση κι ευθυνη .Οι σοφιστες αναλυση σκετη.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.