21/8/18

Ο πόλεμος Αμερικής-Τουρκίας και η θέση της Ελλάδας

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
«Το μυστικό των επιτυχημένων κρατών είναι η ετοιμότητά τους να πολεμήσουν. Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε με ότι έχουμε. Οι εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος δεν έχουν οικονομική βάση και δεν είναι παρά επίθεση στη χώρα. Από τη μια είσαι ένας στρατηγικός σύμμαχος κι από την άλλη σε πυροβολούν στα πόδια. Μπορούμε να το αποδεχθούμε;»  
Αυτά είπε ο Ερντογάν  προς τους Τούρκους Πρέσβεις την Δευτέρα. Δεν τους είπε «Μνημόνια ή Καταστροφή», όπως ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας σε μνημόνια και καταστροφή, όταν η Αυτοκρατορία που επιτίθεται τώρα στην Τουρκία, κατέστρεψε την Ελλάδα. Δεν ενστάλλαξε  τρόμο στους υπηκόους του για να δικαιολογήσει την δική του δειλία και υποτέλεια.
Η αντίσταση έχει κινδύνους και προβλήματα. Ο Ερντογάν μπορεί να υποχωρήσει, να ηττηθεί, να τον ανατρέψουν, να τον σκοτώσουν. Ξέρει όμως ότι συνθηκολογώντας διαρκώς προς όλες τις κατευθύνσεις, το τέλος είναι αναπόφευκτο, όπως απέδειξε η Ελλάδα των Μνημονίων.
Επί Τουρκοκρατίας, αν παραδινόσουν είχες κάποια ελπίδα άθλιας επιβίωσης. Επί Χρηματοκρατίας, δεν έχεις καμία. Δεν πιάνουν αιχμαλώτους.
Παντού, οι Αμερικανοί βρίσκουν δυσκολίες. Μόνο στην Ελλάδα, και Αμερικανοί και Γερμανοί δεν βρίσκουν καμιά. Τους τα δίνουμε όλα, δημόσια και ιδιωτική περιουσία, νέους επιστήμονες, καταστρέφουμε για χάρη τους οποιοδήποτε μέλλον της χώρας, και τι παίρνουμε σε αντάλλαγμα, έστω; Απολύτως τίποτα! Τη λεηλασία και καταστροφή του ελληνικού λαού, συν νέους κινδύνους ασφαλείας. 
Τουρκία και Αμερική-Ισραήλ σε θέση μάχης
Ξέρει ο Ερντογάν ότι μπορεί να χάσει, προτιμά έναν συμβιβασμό, ξέρει όμως ότι αν δεν είναι έτοιμος να πάει μέχρι τέλος θα τον λειώσουν κι αυτόν και τη χώρα του. Τον είδε άλλωστε τον Χάρο με τα μάτια του το 2016. Στο τσακ τη γλύτωσε, γιατί τον ειδοποίησε η Μόσχα ότι οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ του έκαναν πραξικόπημα!!! Συμμαχία να σου πετύχει.
Μέχρι τώρα επέλεξε να αρνηθεί την «Αγία Τριάδα» (αύξηση επιτοκίων, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ΔΝΤ). Δύσκολο βέβαια να του βγει, αν δεν πάει σε έλεγχο ροών κεφαλαίου και πολύ εντονότερη κρατική ρύθμιση τραπεζών-οικονομίας, που θα τον φέρει σε σύγκρουση με μεγάλο μέρος της μπουρζουαζίας και για την οποία ο ισλαμιστικός εθνικισμός του δεν είναι ίσως έτοιμος.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την υποστήριξη που θα του παράσχουν Κίνα, Ρωσία, Ιράν, Κατάρ, αλλά κι από τη Γερμανία.
Αν καταφέρει να αποφύγει την Αγία Τριάδα και την κατάρρευση, θα εγκαταστήσει διεθνούς σημασίας νέο υπόδειγμα. Πόσο μάλλον που το θέμα είναι ταυτόχρονα οικονομικό και γεωπολιτικό. Γιατί παρεμβάλλει μεγάλα εμπόδια στη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ και Κούρδων, ενώ εφαρμόζει με συνέπεια τα μαθήματα που του δώσαμε εμείς οι Έλληνες, με την πολιτική των αγωγών και των S300, που εμείς αρχίσαμε και την παρατήσαμε στη μέση.
Από την άλλη, αν η Τουρκία καταρρεύσει οικονομικά, μπορεί να γίνει ντόμινο διεθνούς  οικονομικής κρίσης, χειρότερης από την ασιατική, να απειλήσει την ΕΕ, να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του προσφυγικού και διάφορες άλλες επικίνδυνες γεωπολιτικές συνέπειες.
Κανονικά, η «ισορροπία τρόμου» θα έπρεπε να οδηγήσει σε κάποιας μορφής συμβιβασμό και ίσως να οδηγήσει προσωρινά.  Αλλά η κατάσταση δεν είναι κανονική. 
Οι Νεοσυντηρητικοί στην Επίθεση
Η επέμβαση των Ρώσων στη Συρία το 2015, εν μέρει και ως απάντηση στο αμερικανικό πραξικόπημα στην Ουκρανία, τροποποίησε ριζικά την παγκόσμια κατάσταση.
Για πρώτη φορά από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την έναρξη των μεσανατολικών πολέμων, ένα καθεστώς που μπήκε στο στόχαστρο επέζησε. Ρωσία και Ιράν απέκτησαν καθοριστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή. Τερματίστηκε απότομα η μετά 1991 περίοδος αμερικανικής-ισραηλινής παντοδυναμίας.
Οι Νεοσυντηρητικοί δεν ήταν έτοιμοι να αποδεχθούν κάτι τέτοιο. Δεν θα έχαναν μόνο μεγάλο μέρος της επιρροής τους στη Μέση Ανατολή, θα ματαιωνόταν το εν εξελίξει σχέδιο παγκόσμιας επικράτησης. Θα καταδικάζονταν να παρακολουθούν ανήμποροι τη ρωσική στρατιωτική ανάκαμψη και τη θυελλώδη κινεζική οικονομική άνοδο.
Η ετοιμασία της Μεγάλης Αντεπίθεσης άρχισε ευθύς αμέσως, σε παγκόσμια κλίμακα, τεχνικά και πολιτικά. Περιέλαβε την παρασκηνιακή στήριξη του Τραμπ από τον Νετανιάχου, την εισαγωγή πυρηνικών απειλών και πάρα πολλά άλλα στρατιωτικά και πολιτικά μέτρα, περιλαμβανομένου του πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία και των δύο ελβετικών διασκέψεων για την Κύπρο, με σκοπό την ταχεία, άμεση μετατροπή του υψίστης στρατηγικής σημασίας νησιού σε πλήρες προτεκτοράτο.
Για την προετοιμασία των νέων μεγάλων πολέμων, για την περικύκλωση των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία και για τον πόλεμο κατά του Ιράν, ο έλεγχος της Τουρκίας κατέστη απαραίτητος και φτάσαμε στη σημερινή κρίση. Αν κρίνουμε από τα τελευταία άρθρα Χάας στο Πολίτικο, Ρούμπιν στην Ουάσιγκτων Ποστ και Ανρι-Λεβύ στην Γουώλ Στρητ Τζόρναλ, η γραμμή των νεοσυντηρητικών επικράτησε. Η Τουρκία ανακηρύχθηκε εχθρός, ο Ερντογάν επικηρύχθηκε.
Πριν από δέκα χρόνια, αυτό θα σήμαινε τέλος για τον Τούρκο Πρόεδρο. Τώρα δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Πολλά θα εξαρτηθούν από την Τεχεράνη, τη Μόσχα, το Πεκίνο.
Ερντογάν και Ελλάδα
Αντιμέτωπος με την πιθανότητα να πάει στη μητέρα όλων των μαχών, για τον ίδιο και για τη χώρα του, ο Ερντογάν υποτάσσει τώρα τα πάντα στην οργάνωση της άμυνάς του. Ανατρέποντας την πολιτική στο ουκρανικό, αποκαθιστά τις συγκοινωνίες με την Κριμαία.
Οι σύμβουλοί του φοβούνται και το λένε ότι Αμερικανοί και Ισραήλ θα χρησιμοποιήσουν Ελλάδα και Κύπρο εναντίον του, σε ρόλο «χρήσιμου ηλίθιου», συμπληρώνοντας έτσι την οικονομική επίθεση κατά της Τουρκίας και με μια στρατιωτική αντιπαράθεση. Το τόνισε επίσης, όσο μπορούσε πιο έντονα, προς τον γράφοντα, σε μια συνέντευξη, και ο Ντογκού Περιντσέκ, “eminence grise” του νεοασιατικού ρεύματος, άτυπος σύνδεσμος με Ντούγκιν, ‘Ασαντ, Ιρανούς και Κινέζους και άνθρωπος με μεγάλη επιρροή στον τουρκικό στρατό, αν πιστέψουμε τον κ. Ρούμπιν, «λαγό» των νεοσυντηρητικών» στην Ουάσιγκτων Ποστ (το μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, όπως και κάθε τι που γράφει αυτός ο άνθρωπος).
Είναι γιατί  υπολογίζει στο ενδεχόμενο ρήξης με την Δύση, όχι γιατί θέλει να την κατευνάσει, όπως λένε μερικοί, που ο Ερντογάν προσπαθεί να κλείσει το «μέτωπο» με την Ελλάδα, απελευθερώνοντας τους δύο στρατιωτικούς. Είναι αστεία η άποψη που διακινούν τα εγχώρια παπαγαλάκια των Αμερικανών, ότι η απελευθέρωση οφείλεται στις ΗΠΑ, που δεν είχαν ούτε τρόπο, ούτε διάθεση/συμφέρον να την προκαλέσουν. Ούτε απευθυνόταν στην Ευρώπη, γιατί τότε θα απελευθέρωνε τους δεκάδες Γερμανούς που κρατάει.
Στην Ελλάδα απευθύνεται ο Ερντογάν με πολύ μελετημένη και με μέγιστο συμβολικό βάρος κίνηση, αφού σχεδιάστηκε να συμπέσει με μια από τις μεγαλύτερες γιορτές των Χριστιανών. Αντιστρέφοντας τρόπον τινά το τρομοκρατικό μήνυμα του Μουσολίνι το 1940 και επιχειρώντας τη δημιουργία ενός πιο ειρηνικού κλίματος.
Η ιδέα ελληνοτουρκικής σύρραξης δεν είναι καινούρια. «Κυκλοφορεί» στα παρασκήνια της διεθνούς πολιτικής από το 2010, παράλληλα με την επιβολή του πρώτου Μνημονίου. Τότε ο Φρήντμαν, επικεφαλής του Στράτφορ, έγραψε ένα άρθρο που υποστήριζε ότι οι ‘Ελληνες δεν έχουν καταλάβει ότι η Δύση δεν τους χρειάζεται, κάνοντας παράλληλα μια πρώτη αναφορά στο ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύρραξης.
‘Εχει συμβεί άλλωστε δύο φορές στο παρελθόν να μας χρησιμοποιήσουν. Το 1921-22 ο ελληνικός στρατός έφτασε στα βάθη της Ασίας, με προτροπή των Αγγλογάλλων, για να μην πάρει ο Κεμάλ τη Μοσούλη. Το φινάλε παίχτηκε στα νερά της Σμύρνης, με τους ναύτες των καραβιών τους να κόβουν τα χέρια των Ελλήνων που δοκίμαζαν να ανέβουν σε αυτά να σωθούνε.
Την δεύτερη φορά, η χούντα του Ιωαννίδη, πεισμένη από τους πράκτορες του Κίσσινγκερ και άλλων, οργάνωσε το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου, νομίζοντας ότι θα προκαλέσει την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Προκάλεσε την Ένωση της Άγκυρας με την Κερύνεια και τη Λευκωσία.
Οι πόλεμοι δεν γίνονται στα καλά καθούμενα και αυτοί που τους κάνουν δεν έχουν πάντα συνείδηση του τι θα γίνει. Αν μια Τρίτη δύναμη θέλει να προκαλέσει μια σύρραξη δύο στρατηγικά υποδεέστερων παικτών θα το κάνει εγκλωβίζοντάς τους σε τροχιές που θα είναι δύσκολο να αντιστρέψουν, θα χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις, τους ανθρώπους και την επιρροή που διαθέτει για να δημιουργήσει το κατάλληλο «κλίμα», όπου το αδιανόητο θα γίνει δυνατό, θα χρησιμοποιήσει το βασιλικό μέσο της «προβοκάτσιας».
Υπογραμμίσαμε για παράδειγμα ότι η πρόσφατη ελληνορωσική κρίση έχει ως ένα αποτέλεσμα, πιθανότατα και ως μία επιδίωξη, να υπονομεύσει την δυνατότητα επικοινωνίας Μόσχας με Αθήνα και Αθήνας με Μόσχα, που μπορεί να βοηθήσει σε κάποια στιγμή στη συνεννόηση Αθήνας και ‘Αγκυρας και στην αποφυγή μιας καταστροφής και των δύο χωρών για λογαριασμό και για συμφέρον τρίτων.
Οι πόλεμοι ετοιμάζονται χρόνια και δεκαετίες πριν. Είκοσι χρόνια ετοίμαζαν τον πόλεμο στην Ουκρανία οι Νεοσυντηρητικοί, κι όταν άρχισε αυτή η προετοιμασία ήταν αδιανόητος. Ακριβώς επειδή ήταν αδιανόητος έγινε δυνατός, γιατί αν ξέρεις τον κίνδυνο φυλάγεσαι, ετοιμάζεσαι, σχεδιάζεσαι, αποτρέπεις. Πολύ καιρό πριν ξεσπάσουν τα γεγονότα τοποθετούσαν τα πιόνια και τους ανθρώπους τους στο κέντρο της σκακιέρας του Μπρζεζίνσκι, που τώρα μετατοπίζεται προς τα νοτιοανατολικά της Ευρώπης.
Μου φαίνεται ότι τώρα τελευταία ο Άρης όλο και πιο περίεργα κοιτάζει τις θάλασσες της Αφροδίτης.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μια διεθνής κατάσταση πλήρης κινδύνων, ίσως και ευκαιριών, βρίσκει την Ελλάδα χωρίς ουσιαστικά κράτος και πολιτική τάξη ικανή να υπερασπίσει τα πιο στοιχειώδη εθνικά της συμφέροντα, χωρίς κανένα εθνικό σχέδιο.
Ο Θεός να φωτίσει όσους κρατάνε στα αδύναμα χέρια  τους τις τύχες του ελληνισμού.
ΥΓ. Το παραπάνω άρθρο, σε μια ελάχιστα τροποποιημένη εκδοχή, δημοσιεύτηκε στο «Παρόν της Κυριακής», στις 19.8.18. Ξαναδιαβάζοντάς το για να το αναρτήσω, σκέφτηκα ότι δεν μου άρεσε πολύ το τέλος του, μια επίκληση στον Θεό δηλαδή. Συν Αθηνά και χείρα κίνει, έλεγαν οι Αρχαίοι. Αλλά βέβαια πρέπει νάχεις και χέρι για να το κινήσεις.
Σήμερα, δύσκολα φαντάζεται κανείς κάποιο από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας σε θέση να αναπτύξει οποιοδήποτε, ελάχιστα σοβαρό και αξιόπιστο εθνικό σχέδιο.
Τουλάχιστον όμως μήπως μπορούν να συνεννοηθούν (όπως και με την Κύπρο) έστω επί ενός ελάχιστου σχεδίου αποφυγής μιας τελικής εθνικής καταστροφής; Να φτιάξουν γι’ αυτό έστω το θέμα ένα σχέδιο που να είναι δεσμευτικό για το ελληνικό κράτος, με την ισχύ που έχουν οι αποφάσεις του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας;  Αν το θελήσουν μπορούν να το κάνουν. Σήμερα, όχι αύριο.
Μήπως πρέπει επιτέλους να παρθούν μέτρα για τη στεγανοποίηση του ελληνικού κράτους, της ελληνικής κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, από φορείς άμεσης ξένης επιρροής;
Θάταν κάτι σημαντικό, τουλάχιστο για να αποφύγουμε τα χειρότερα, που γίνονται όλο και πιο πιθανά.
Για να επιβιώσει βέβαια η Ελλάδα αυτά δεν αρκούν. Μόνο η πάνδημη και νοήμων, με μεγάλη σοβαρότητα, σε πλήρη ρήξη με ότι γνωρίσαμε στο παρελθόν, επανενεργοποίηση του ελληνικού λαού για να πάρει τη χώρα του στα χέρια του, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις σωτηρίας της. Δεν υπάρχει κανείς άλλος έξω από τον ελληνικό λαό για να σώσει την Ελλάδα, αναμφισβήτητα στο χειρότερο και πιο επικίνδυνο σημείο από τότε που ιδρύθηκε το νεώτερο ελληνικό κράτος.

21 σχόλια:

  1. Σωστή η ανάλυση του Κωνστακακόπουλου, που σύν τοις άλλοις περιθωριοποιεί την "εφεύρεση" με τους μουφτήδες, και ξεκαθαρίζει ότι ο πολέμος Αμερικής Τουρκίας γίνεται δια πολύ μεγαλύτερο διακύβευμα από την προσπάθεια των Αμερικάνων να στήσουν ένα Κουρδικό προτεκτοράτο στην Β. Συρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά, τα κοιτάσματα και η ολόκληρη η Ελλάδα. Το κερδισμα της Ρωσίας και Κίνας στη Συρία, σημαίνει που η Αμερικανοι τώρα θέλουν να εμποδίσουν την θαλάσσια διαδρομή της Κίνας στον Πειραιά /Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη. Είπατε τους ελιγμούς της Αμερικής ,στην Αλβανία,Σκόπια,Κύπρος ,Κόσσοβο κτλ.

      Θεος να βάλει το χέρι. Να μη συμφιλίωθουν οι Αμερικάνοι και η Τούρκοι. Ελάτε ,τουρκαλαδες ,πάρτε την Ελλάδα ολοκλήρη και τα κοιτάσματα για να μας προσέξετε το ΝΑ μέρος του ΝαΤο και να φραξετε τους Κινέζους από εδώ.

      Διαγραφή
    2. Για μένα πιο μεγάλη προδότες είναι η επιχειρηματίες .

      Διαγραφή
    3. Καπως ετσι διαφαινεται πως θα γινει. Τοτε οι Ρωσοι θα ειναι υποχρεωμενοι να κατεβουν στα σtενα .... Οπως προεβλεπε η συνθηκη Sykes-Picot. Ουτε ψυλος στον κορφο μας.

      Διαγραφή
  2. Όσο για την Ελλάδα, εάν ο λαός δεν τιμωρήσει παραδειγματικά τους προδότες πολιτικούς της μνημονιακής εννεαετίας, ήτοι όλους τους βουλευτές των ΝΑΙ (χωρίς να διαβάσουν λέξη από αυτά στα οποία ψήφιζαν σύμφωνοι) και όλα τα αντίστοιχα μέλη κυβερνήσεων τύπου Quisling, τότε δεν υπάρχει ελπίδα επιβίωσης της χώρας. Οι προδότες, εάν αφεθούν ατιμώρητοι, πάλι θα αλλάξουν προβιά και θα εμφανιστούν σαν νέοι μετανοημένοι σωτήρες για λογαριασμό των ξένων αφεντών τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Looking for the traitors is not the answer right now. The process is infinite and most likely will lead to civil war.

      We need to focus on establishing the right institutions that will make traitors irrelevant in the future.

      Διαγραφή
    2. Σωστά!, συστήματα και δομές και όχι αγάπες για αυτόν και αυτό το κόμμα.

      Διαγραφή
    3. From the comments, it seems we are the only ones believing that :)
      Left, right, US, Russia, Israel, etc nothing matters if we build Greece the right way. Institutions promoting our national interests and Sell Hellenism to the world as an alternative to capitalism or communism when humans indeed value more than a $$$$.

      Διαγραφή
    4. Niko,γενικά αυτό είναι το πρόβλημα των Ελλήνων. Κομματισμός και τοπικισμός! Βλέπετε ,ο Τούρκος ,η δεξιός ή αριστερός έχει πάγια πολιτική;τον μεγοαλουργισμο της Τουρκίας και ανθελληνισμο.
      Το ίδιο και οι Εβραίοι.;να μεγαλουργήσει το έθνος τους.

      Αλλά όχι εμείς! Όχι ,εμείς οι Έλληνες αμέσως σπάμε σε φράξιες αιωνίως και κάνουμε τα χατίρια των άλλων. Οι αμερικανοκρατια η ρωσοκτρατια. Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε και εμείς τα ίδια με τους Τούρκους και Εβραίους:να τα έχουμε καλά με και τους δύο γενικά;
      Οι μόνος ηγέτης που έκανε τον φίλο με και τους δύο ήταν ο Μακάριος! Να τον αναπαύσει ο Θεός . Να έξυπνος ,να μένει ουδέτερος για να μεγαλουργεί το κράτος. Τι τον κάναμε; Τον ανατρέψαμε !για θέλημα άλλων!

      Άλλος ηγέτης με οραματισμό:α Μέγας Αλέξανδρος κτλ.

      Γι'αυτό ,οι Ρωμαίοι μας ανεβοκατεβαζαν ως Γραικυλους!!Παντα γλυφτες των υσχυρων!

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετη αναλυση. Μονη επιφυλαξη. Το ελληνικο και κυπριακο πολιτικο κατεστημενο εξαρτα απολυτως την επιβιωση του απο τα συμφεροντα της Αυτοκρατοριας . Γι αυτα το εθνικο συμφερον ταυτιζεται με το αμερικανοσιωνιστικο. Ας μη τρεφουμε αυταπατες για τον πατριωτισμο τους. Ο Θεος να βαλει το χερι του. Αλλα επειδη εχει πολλες δουλειες στο Συμπαν,φοβαμαι πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγκυρη η ανάλυση του Κων/πουλου αν και υπάρχει ερώτημα ως προς το αν πράγματι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σημερινη Ελλάδα ως προβοκάτορας απέναντι στην Τουρκια του Ερντογάν. Ποιος Στρατός όταν επικρατεί το"παραδώστε τα όπλα σας"; με εντολή της ηγεσίας;
    Δεν έχει, επίσης, αντίκρυσμα η έκκληση πολλών "να ενεργοποιηθεί ο λαός" για να σωθεί η πατρίδα. Χωρίς ηγεσία κανένας λαός δεν μπορεί να κάνει κάτι, ακέφαλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως ο Δ. Κωνσταντόπουλος έχει βαθιά γνώση όσον αφορά τους "χρήσιμους ηλίθιους" λόγω
    της εξαιρετικής προσωπικής του πείρας και των σχετικών βιωμάτων του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μηδενα προ του τελους μακαριζε.

    Είναι λογικό ένας αριστερό-φασίστας προπαγανδιστής να θαυμάζει έναν ισλαμο-φασίστα απαγωγέα αρκεί να είναι σύμμαχος της πολυαγαπημένης του Ρωσίας ....
    Με τέτοιους αναλυτές τι τους θέλουμε τους μουφτήδες του Ερντογάν. Ο ΔΚ από μόνος του τουρκοποιείται μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ξεχνας ποσες φορες μας εχουν χρησιμοποιησει οι Αγγλοσαξωνες κοντρα στη Ρωσια. Απο τον Κριμαικο πολεμο που εξοργισε τον Τσαρο και ειχαμε την συνθηκη του Αγιου Στεφανου κλπ μεχρι τη Μικρασιατικη καταστροφη οταν ο εθναρχης Βενιζελος την εκανε με eλφρα πηδηματα δια των εκλογων. Παει καλα. ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΜΠΛΕΞΟΥΝ !!!!! Ας κανουν οτι τους φωτισει ο θεος τους. Ο ελληνας εφεδρος τελειωσε. Αλλωστε οι πιο πολλοι ειναι στο εξωτερικο. Δεν νομιζω πως θα γυρισουν να υπερασπιστουν μια χωρα υπερχρεωμενη και εκχωρημενοι στο ΤΑΙΠΕΔ. Ας υπερασπιστουν οι "θεσμοι" την επενδυση τους. Ας φερουν τη Blackwater που να παρει ο διολος.

      Διαγραφή
  7. Δεν συνηθίζω να είμαι βίαιος στην αντιπαράθεση απόψεων αλλά πρέπει να είναι κανείς εντελώς βλαξ ώστε να μην καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στην ανάλυση και στον θαυμασμό ενός πολιτικού και μιας πολιτικής. Αν δεν αναλύεις σωστά τον αντίπαλο είναι αδυνα΄τον να τον νικήσεις ή έστω να τους αντισταθείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Why is so difficult to write without taking sides? Let us make them irrelevant. Take these labels out of our vocobulary.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το παιχνίδι δεν είναι απλά μεγάλο, μιλάμε για τον πυρήνα και το κέντρο των παγκόσμιων εξελίξεων που θα καθορίσει το μέλλον των χωρών και τη μορφή του κόσμου (τις παγκόσμιες δυνάμεις και ισορροπίες) για τις επόμενες δεκαετίες.Η ανάλυση γίνεται σε βάθος χρόνου, θεωρώντας ότι τώρα μπαίνουν οι βάσεις για μελλοντικό πόλεμο με εμπλοκή Ελλάδας-Τουρκίας μέσω στημένων γεγονότων και προβοκάτσιας.Αυτό το ενδεχόμενο το μεταφέρει με επιφύλαξη, αλλά προφανώς και είναι πιθανό. Όπως και το να σχετίζεται η κίνηση καλής θέλησης του Ερντογάν απέναντί μας με αυτό.
    Δεν σημαίνει όμως ότι αναιρούνται τα υπόλοιπα, δηλ. το Θέμα των μουφτήδων, ή η στροφή προς την Ευρώπη (που αμφισβητείται λόγω του θέματος των Γερμανών κρατουμένων). Η πρώτη κίνηση του Ερντογάν, μπορεί να συνοδευτεί και από άλλες, ίσως σταδιακά, και με ανταλλάγματα. Μετά την αδιαλλαξία, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε θεαματικότερη αλλαγή της σκληρής στάσης του, (και για να μην εκληφθεί ως ηττοπάθεια μπροστά στα οικονομικά του προβλήματα). Είδαμε άλλωστε την ομιλία του για το θέμα της επίθεσης (όπως λέει) που δέχεται.
    Συμφωνώ πάντως με το τελευταίο σχόλιο του ΝikoApelles, ότι ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καθαρός και χωρίς ταμπέλες. Υπάρχει το συμφέρον της χώρας μας, πάνω απ΄όλα. Εκεί μπαίνει τελεία.
    Γνωρίζουμε την πολιτική των ΗΠΑ-Ισραήλ και ότι πρώτη φορά ηττήθηκαν στο θέμα της Συρίας. Μπροστά στο ενδεχόμενο της ανατροπής της παγκόσμιας ισορροπίας, φυσικά σχεδιάζουν και προσπαθούν για μελλοντικές εξελίξεις προς όφελός τους.
    Από την άλλη έχουμε μια Τουρκία, απρόβλεπτη, επικίνδυνη, αλλοπρόσαλλη, με διαρκείς μεταστροφές στην εξωτερική της πολιτική, που συνεχώς εξοπλίζεται και είναι έτοιμη για όλα..
    Δεν μας "χαλάει" όπως λέμε, σε αυτή τη χρονική στιγμή η επίθεση που δέχεται από τον Τραμπ. Σαφώς και σχετίζεται με την αλλαγή της σκληρής στάσης απέναντί μας, (και στο θέμα των στρατιωτικών μας).
    Είδαμε εξάλλου την ξεκάθαρη θρασύτατη δήλωση του Ερντογάν πριν λίγο καιρό, όταν ακόμα δεν είχε αρχίσει το ντόμινο της υποτίμησης της τούρκικης λίρας, ότι "θα έχουν μια δίκαιη δίκη" (!), αν δεχτούμε να διαπραγματευτούμε την παράδοση των 8.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να συμπληρώσω αυτό που τονίζουμε πολλές φορές, ότι εμείς πρέπει πάση θυσία να κρατήσουμε τις ισορροπίες και όσο μπορούμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία.
      Το ότι δηλαδή μας "βολεύει" σε αυτή τη φάση το χτύπημα της Τουρκίας από τον Τραμπ, δεν σημαίνει ότι θα ενσωματωθούμε μαζί του και με τις επιλογές του, και θα εκτελούμε δουλικά τις εντολές των Αμερικανών όπως έκανε ο Τσίπρας με την Συμφωνία των Πρεσπών, και θα καταστρέφουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία (όπως με την απέλαση των Ρώσων). Πρέπει να κρατηθούν οι ισορροπίες στην εξωτερική μας πολιτική, γιατί δεν υπάρχουν φιλίες [ούτε μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε κανένα, εκτός εξαιρέσεων] παρά μόνο συμφέροντα.Ανάλογα με τις εξελίξεις και τα γεγονότα είμαστε υποχρεωμένοι να κινούμαστε κι εμείς..

      Διαγραφή
  10. Σωστά ,ποιος θα περίμενε οι Αμερικάνοι να θέλουν να εξοντώσουν τον Καραμανλή τον Νεότερο και ο ψευδοαριστερος Τσίπρας να μαλώσει με τους Ρώσους! Όπως λες,η Ελλάδα πρέπει να αφοσιωθεί στα συμφέροντα και να είμαστε όσο μπορούμε ουδέτεροι όπως το Ισραήλ. Αυτή τα έχει καλά με τον αμερικανό και Ρώσο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Truthteller
      Έχουμε κάποιες πολιτικές ιδεολογίες μέσω των οποίων κρίνουμε συνήθως, αλλά όπως φαίνεται και από τα παραδείγματα που είπες, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα στο σύγχρονο κόσμο.

      Διαγραφή
    2. Ιδεολογιες εχουμε πολλες.Αλλα ΙΔΕΕΣ...για παραγωγη,δημιουργια, καμμια.ΙΔΕΕΣ για τον συμπολιτη μας,την ομοψυχια των Ελληνων σαν γενος επισης καμμια. ΙΔΕΕΣ για την ηθικη μας και τις αρετες που γελοιοποιησαμε για ..φραγκα..κι αντικειμενα επισης καμμια...οπως και ιδεες για την ντροπη που ελαχιστοι εχουν μεσα τους.Ιδεες για την αξιοπρεπεια , ατομικη και συλογικη ...καμμια.Ιδεες για να διωξουμε αυτην την φιλαυτια την αρρωστη ...και τον τερατωδη φιλοτοναρισμο ..καμμια...κλπ.Εχουν βρει ολοι χρονια τωρα την καραμελλα την ευκολη την χωρις πολλη σκεψη...το πασπαρτου για ολα ,για πασα νοσο και μαλ.......α οτι η φιλοσοφικη λιθος ειναι η ...πολιτικη.!! Ενας ορος γενικος που πιανει ολα ...απο αυγα τηγανητα εως πυρηνικη φυσικη.Ακουγεται βαρυγδουπο να λες σαν παπαγαλος δυο λεξεις.Ιδεολογια και πολιτικη και ..καθαρισες απ ολα συνοπτικα.Ιδεολογια εχουν ολοι.Αρετες και ηθικη ειναι ..αφηρημενα ...αστα βραστα.Τρως με την αρετη μπριτζολες η αγοραζεις βιλα ?? Πας σε ξενοδοχειο εξι αστρων ??αγοραζεις Καγιεν ?? Ομως ιδεολογια εχεις...κι ας μην εχουν καμμια σχεση οι ...ιδεες με αντικειμενα που ζητας.!! Ειναι οι ιδεολογιες του...στομαχιου που αν και δεν εχει μυαλο ....εχει ιδεες περι ανεμων και υδατων.
      Ισως το στομαχι βρει και καμμια ιδεα να γλυτωσουμε απ τα μνημονια και την Τουρκια και τους ...ελεημονες Μαο Μαο συμμαχους μας.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.