29/1/19

Τούρκος ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ: Όταν έρθει η ώρα θα αναλάβουμε δράση σε Συρία

Όταν έρθει η ώρα, θα αναλάβουμε δράση στην Ιεράπολη/Μαντμπίτζ, στη Συρία και ανατολικά του ποταμού Εφράτη, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας ότι oi προετοιμασίες της Τουρκίας για ενδεχόμενη επέμβαση ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία είναι έτοιμες.
«Η Τουρκία καλωσορίζει τις αντιδράσεις της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης, για μέτρα κατά της επίθεσης στην τουρκική βάση στο Ιράκ», επεσήμανε  σύμφωνα με το Anadolu.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η κυβέρνηση της Συρίας εξέφρασε την ετοιμότητά της να επανενεργοποιήσει την προηγούμενη συμφωνία ασφαλείας της Αντάνας με την Τουρκία, εάν η τελευταία αφαιρούσε τις δυνάμεις της από τη Συριακή επικράτεια και σταματούσε να υποστηρίζει τους μαχητές της αντιπολίτευσης.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας ανέφερε σε δήλωσή του την Κυριακή ότι η Δαμασκός έχει δεσμευτεί για τη συμφωνία των Αδάνων και θα σταματήσει να φιλοξενεί στο έδαφός της το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) - το οποίο ορίστηκε ως τρομοκρατική ομάδα στην Τουρκία.
Η συμφωνία των Αδάνων, η οποία υπογράφηκε από την Τουρκία και τη Συρία τον Οκτώβριο του 1998, αποσκοπούσε στην οργάνωση διέλευσης στα σύνορα των γειτονικών χωρών και στον προσδιορισμό των μεριδίων νερού του ποταμού Ευφράτη που προέρχεται από τα βουνά της Ανατολίας στην Τουρκία. Η συμφωνία περιελάμβανε επίσης άρθρα σχετικά με τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων και της τρομοκρατίας.
Η ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών ανεστάλη από την έναρξη της εξέγερσης στη Συρία το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.