5/2/19

Η τραγωδία της Βενεζουέλας

Ο απόλυτος διχασμός μεταξύ των πολιτών και η δύσκολη αναζήτηση διεξόδου. Τα πετροδολάρια που έχτισαν ένα υπερτροφικό δημόσιο και η απουσία εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής.


Αυτές τις ημέρες η Βενεζουέλα βιώνει κρίσιμες στιγμές με τον διχασμό που επικρατεί στη διακυβέρνηση της χώρας: Aπό την μία πλευρά ο Μαδούρο συνεχίζει να κατέχει την προεδρία βασισμένος κυρίως στις Ενοπλες Δυνάμεις και την υποστήριξη που έχει στις φτωχογειτονιές και από την άλλη η Αντιπολίτευση με τον Γκουαϊδό του οποίου η αυτοανακήρυξη σε πρόεδρο της χώρας έχει την υποστήριξη των περισσοτέρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Λατινικής Αμερικής, των ΗΠΑ και της συντριπτικής πλειοψηφίας της μεσαίας τάξης της χώρας του.
Ομως ακόμα πιο σημαντικός από τον κυβερνητικό διχασμό είναι ο διχασμός μεταξύ των πολιτών. «Διχασμός» όχι με την μαθηματική έννοια καθ’ όσον η λαϊκή υποστήριξη προς το Μαδούρο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν υπερβαίνει το 20%, αλλά με την έννοια της έντασης των αισθημάτων.
Για τους οπαδούς της Αντιπολίτευσης, ο Μαδούρο αντιπροσωπεύει μία κλίκα εγκληματιών και ναρκεμπόρων που μπορεί και επιβιώνει μόνο χάρη στην παρουσία 40000 πραιτοριανών Κουβανών που ελέγχουν τον στρατό. Για τους οπαδούς του Μαδούρο, από την άλλη πλευρά, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης απλά είναι «λακέδες της Αυτοκρατορίας» και «εκφραστές» της Ολιγαρχίας.

Για τη συνέχεια Euro2Day

17 σχόλια:

  1. Ενα πολυ προπαγανδιστικο κειμενο. Εκτος απο λιγες χωρες, ολος ο υπολοιπος πλανητης, υποστηριζει τη νομιμη κυβερνηση. Η κινηση των αμερικανων και ευρωπαιων στη Βενεζουελα, ειναι καθαρα αντιδημοκρατικη και πραξικοπηματικη, οπως στην Ουκρανια και τα υπολοιπα ειναι ανοησιες. Θα επρεπε να ντρεπονται για το επιπεδο δημοκρατιας και ελευθεριας που προωθουν. Ολα για τη λεηλασια του πετρελαιου της χωρας, απο αμερικανικες εταιρειες. Τους ειναι εντελως αδιαφορο για την οικονομικη κατασταση του πληθυσμου. Η υποκρισια στο μεγιστο, οπως παντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν αυτό είναι "Ενα πολυ προπαγανδιστικο κειμενο" (και τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κάποιος από το Euro2Day..), που να δεις την μεγάλη ΜΑΣΤΟΥΡΑ που ακούει στο όνομα Liberal και Capital...

      Διαγραφή
  2. Καλά ρε παιδιά, έχετε δει σε τι κατάσταση βρίσκεται η Βενεζουέλα; Έχετε δει πως περνάνε οι πολίτες; Έχετε δει τα 3 εκατομμύρια κόσμου που έφυγαν από τη χώρα;

    Σεβαστή η επιλογή σας να είστε αριστεροί και κατά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αλλά δεν είναι δυνατόν να κλείνετε τα μάτια σε αυτή την κατάσταση μόνο και μόνο επειδή είναι "Αριστερά εναντίον ΗΠΑ".

    Και αν οι Αμερικάνοι είναι υποκριτές, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι (δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, και δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου) τι έκαναν για να βγάλουν το λαό της Βενεζουέλας από τη μιζέρια του;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οκ..οκ...Ας βγει ο νεος...και θα μετρησουμε τι ....σε 2 ετη....Μακαρι να ρεει γαλα στους δρομους..Ποσο καιρο λες θελει για εκτοξευση.της χωρας ?? Θα αναλαβουν οι Αμερικανοι φανταζομαι τον πλουτο ολο. Πολυ ωραια....θα γινει εκτοξευση σιγουρα. Θα την δουμε.ολοι.. δεν θα κρυβεται...

      Διαγραφή
    2. Εσύ φίλε μου πότε ακριβώς τα έχεις δει όλα αυτά;

      Διαγραφή
    3. Δημήτρη, καταστράφηκε η οικονομία της χώρας και περιμένεις σε 2 χρόνια να "ρέει γάλα στους δρόμους"; Και αν δε γίνει έτσι θα είναι απόδειξη για σένα ότι οι δυτικοί δεν ξέρουν τι κάνουν και ότι ο Μαδούρο είχε δίκιο;

      Πραγματικά δεν έχω επιχειρήματα.

      Διαγραφή
    4. Αντε σε 20 ...Ειναι βεβαιο οτι οι Δυτικοι ξερουν τι κανουν..Παντα τα ηξεραν ολα.Δεν ειναι βεβαιο οτι ο κοσμος εκει ..ξερει τι κανουν...Θα μαθει ...καποτε.
      Ο Μαδουρο ειναι ισως επισης ..κοπανος.Ετσι ο κοσμος εχει δυο επιλογες ζωντανες. .και μια νεκρη.Ζωντανες μεταξυ δυο ...κοπανων....και νεκρη μια χωρις κανεναν κοπανο.Πιο πολυ λυπαμαι τις ....πρωτες υλες.. Και στις δυο επιλογες απο στερεα και υγρα υλικα ...θα γινουν ..αερια...

      Διαγραφή
    5. Οι Δυτικοι εχουν αναλαβει κι εδω..ισως σε συνεργασια εδω με ..Μαδουρους.Και η ομαδα ...πεταει...οπως και οι Α Υλες...τα λιμανια..τα τρενα...κλπ. Εχουμε ενα .ιπταμενο χαλι..( βαλτε τον τονο οπου θελετε.Το ιδιο ειναι. .)

      Διαγραφή
    6. Ποιος ειπε οτι ο Μαδουρο ...εχει δικιο ? Το ερωτημα σου ...ειναι τεχνητο ..Αν δεν ειναι Γιαννης ...γιατι ναναι ..Γιαννακης ? Αλλα ονοματα δεν υπαρχουν ?

      Διαγραφή
  3. Η μετρηση στο ΑΕΠ ειναι μια μεγαλη φούσκα ! Τα έχουμε ξαναγράψει ! Πουλάει 10 εκ ένας μεγαλοεπιχειρηματίας κατι γράφεται στο ΑΕΠ και λέμε η Ελλαδα εχει τόσο ΑΕΠ ! Εγω ,εσείς κι αυτός στο ίδιο λογαριασμό ! Προτιμώ να εχω ασφάλεια ,υγειονομική περίθαλψη και ελεύθερες μετακινήσεις οπως η Βενεζουέλα παρά μεγάλο ΑΕΠ και να κοιμάμαι στο δρόμο οπως στη ΔΥΣΗ.Οσο για το αν πεινάει ο λαός της Βενεζουέλας υπάρχει το YouTube ! Λιμοκτονεί η Εκάλη του Καράκας για να ζήσει το Κερατσινί ! Μακαρι να γινει και στην Ελλαδα να βγει ένας Μαδουρο να σωθούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, μακάρι! Μακάρι να γίνουμε Βενεζουέλα και Κούβα!

      Παιδιά σοβαρευτείτε. Οι ιδέες σας, και κατ' επέκταση η ψήφο σας, επηρεάζει το μέλλον των παιδιών σας.

      Ο κομμουνισμός ηττήθηκε. Χωνέψτε το μπας και πάμε μπροστά σαν χώρα.

      Διαγραφή
    2. Ηττηθηκε χωρις αμφιβολια καμμια.....Αλλα δεν μας δινεις και μια περιγραφη του .." μπροστα" ? Ειναι πολυ γενικο...σχεδον δεν λεει τιποτε..Σε σχεση με τι ? Πρεπει να ορισεις ενα σημειο. Δεν υπαρχει μπροστα στο χαος.. οπως και στο διαστημικο κενο...δεν υπαρχει μπρος ..πισω...δεξια ...αριστερα...χωρις να ορισεις ενα συστημα αναφορας.

      Διαγραφή
    3. Όποιος χαρακτηρίζει "κομμουνισμό" το καθεστώς Τσάβες - Μαδούρο μάλλον έχει επηρεαστεί σοβαρά από το παραμυθάκι των νεοφιλελέδικων μήντιων και χρειάζεται επειγόντως ενημέρωση.

      Διαγραφή
  4. https://www.theguardian.com/commentisfree/2014/mar/20/venezuela-revolt-truth-not-terror-campaign?CMP=share_btn_fb&fbclid=IwAR0htdsWcgSFujcFFtHfbHIlqgBUmCdHgWzV8uHY8B31yjXYIqlLc2Pzrlk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδια ...δεν με ενδιαφερει τι γινεται εκει κατω...οσο τι γινεται εδω..και ενα συμπερασμα να βγαλω απο παρατηριση εκει κι αλλου...ισως χρησιμο για μας εδω..Αδιαφορω για τον οποιο Μαδουρο...και δεν εχει καμμια ερμηνεια πολιτικη αυτο....αλλα ερμηνεια παρατηρητη...Ο μονος λογος που σχολιαζω την περιπτωση ειναι γιατι μου κανει εντυπωση ο τροπος σκεψης αρκετων σχολιαστων..Ειναι στην βαση ...ασπρο ...μαυρο...και ουδεν ...τριτον....τεταρτον....κλπ..ολα ειναι κατα βαση...πολιτικες θεσεις κρυφες η φανερες...Δεν ειναι θεσεις παρατηρητη ουδετερου που ψαχνει λογικα να αναλυσει ενα συμβαν στο συνολο κι εξω απ την πολιτικη του θεση. Ειναι ο μονος λογος που σχολιασα για να εισαγω εναν αλλο τροπο σκεψης. .Ουδεν αλλο.Λυπαμαι αν σας κουρασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Βενεζουέλα έχει 40 εκ. πληθυσμό με 27 ετη μέσο ορο. Εχει εναν αιώνα ζωης να το πολεμήσει το πραμα. Η Ελλαδα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την δημοσκόπηση την έκανε η METRON ANALYSIS ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.