5/6/19

Αυτά βλέπουν οι Τούρκοι και τρελαίνονται - $9,5 δισ. θα εισπράξει η Κυπριακή Δημοκρατία από το φυσικό αέριο της «Αφροδίτης»

Κλείδωσε η συμφωνία - $9,5 δισ. προίκα από «Αφροδίτη»
  Πέτρος Θεοχαρίδης    
Στα $9,5 δισ. υπολογίζονται τα καθαρά έσοδα του κράτους από την πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τερματικό υγροποίησης Ιτκού της Αιγύπτου, με βάση την τελική συμφωνία του υπουργείου Ενέργειας με την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek.  
Οι υπολογισμοί αφορούν σε μέση διεθνή τιμή πετρελαίου brent  –που αποτελεί τον βασικό συντελεστή διαμόρφωσης των τιμών πώλησης φυσικού αερίου– της τάξης των $70 το βαρέλι και πωλήσεις που θα διαρκέσουν για 18 χρόνια –δηλαδή περίπου από το 2024 έως το 2042. 
Όσο πιο ψηλά θα είναι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου τόσο θα αυξάνονται –και μάλιστα αισθητά– τα έσοδα του κράτους, ενώ όσο μειώνεται η διεθνής τιμή πετρελαίου, θα μειώνονται ελαφρά τα έσοδα αυτά. 
Το κράτος θα εισπράττει, κατά τα 18 χρόνια που θα διαρκέσουν οι πωλήσεις φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη», κάθε έτος κατά μέσο όρο $525 εκατ. περίπου. Στην πράξη –πάντα με μέση τιμή πετρελαίου τα $70 το βαρέλι- τα πρώτα χρόνια και μέχρι την κάλυψη των επενδύσεων για τις υποδομές το κράτος θα εισπράττει περίπου $200 εκατ. έως $250 εκατ. ετησίως, ενώ τη μερίδα του λέοντος θα λαμβάνουν οι εταιρείες ώστε να αποσβεστεί η επένδυση. Τα επόμενα χρόνια η μερίδα του λέοντος θα πηγαίνει προς όφελος του κράτους και τα κρατικά έσοδα θα φτάνουν τα $750 εκατ. ετήσια. 
Για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ υπουργείου Ενέργειας και της κοινοπραξίας Noble-Shell-Delek, ενημερώθηκαν χθες εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων από τον υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη.
Με βάση τους υπολογισμούς, σε μέσες διεθνείς τιμές πετρελαίου κατά την περίοδο εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της τάξης των $81 ανά βαρέλι, η Δημοκρατία θα εισπράξει ακριβώς το ποσό που προέβλεπε και το αρχικό συμβόλαιο. 
Επίσης, με βάση τη νέα συμφωνία, τα έσοδα της Δημοκρατίας θα αυξηθούν κατακόρυφα αν αποδειχθεί –και με τη νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση-  ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» περιέχει πέραν των 4,1 τρισ. κυβικών ποδών εκμεταλλεύσιμου φυσικού αερίου.  
Το κόστος ανάπτυξης του κοιτάσματος υπολογίζεται ότι σε πρώτο στάδιο θα φτάσει στα $3,5 δισ. και σε δεύτερο στάδιο, όταν εξαντληθεί μέρος του κοιτάσματος και γίνουν πρόσθετες παραγωγικές γεωτρήσεις για να υπάρχει σταθερή ροή φυσικού αερίου, θα δαπανηθούν ακόμα $2 δισ. περίπου. Πρόσθετα, τα λειτουργικά έξοδα υπολογίζεται να φτάσουν μέχρι και τα $2,6 εκατ.  Από το σύνολο αυτών των $8 δισ. η Δημοκρατία θα έχει άμεσα και έμμεσα οφέλη, όπως φορολογία, θέσεις εργασίας και υπεργολαβίες πολλών εκατομμυρίων σε κυπριακές εταιρείες.   
Ταυτόχρονα, η Δημοκρατία εξασφαλίζει ισχυρά νομικά όπλα μέσα από τις προβλέψεις του αναθεωρημένου συμβολαίου, που της επιτρέπουν να «πάρει» το κοίτασμα από τους αναδόχους, αν δεν προχωρήσουν εντός β΄ εξαμήνου 2020 σε τρίτη γεώτρηση στο «Αφροδίτη» που θα έχει επιβεβαιωτικό χαρακτήρα αλλά και θα αποτελεί ταυτόχρονα την πρώτη υποδομή ανάπτυξης του κοιτάσματος. Επίσης οι εταιρείες δεσμεύονται ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα πάρουν την τελική επενδυτική απόφαση, ενώ νωρίτερα θα είναι έτοιμος ο τελικός λεπτομερής τεχνικός σχεδιασμός. Σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, η Δημοκρατία μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία και να πάρει το κοίτασμα. Προβλέπεται ότι η πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου θα γίνει τέλος του 2024 ή αρχές του 2025. 
Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται πριν το τέλος Ιουλίου, αφού ο υπουργός Ενέργειας αποφάσισε όπως υποβάλει ταυτόχρονα στο Υπουργικό για έγκριση και τη συμφωνία και την άδεια εκμετάλλευσης που πρέπει να δώσει στην κοινοπραξία, όπως και το σχέδιο ανάπτυξης που αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές Ιουλίου.
Φιλελεύθερος

6 σχόλια:

  1. Μπορεί κάποιος πιο ειδικός παρακαλώ να κάνει τους υπολογισμούς βάση των στοιχείων του άρθρου;

    Από τα στοιχεία του άρθρου υπολογίζω τα εξής :

    4.1 τρισ. κυβ. ποδ. φυσικού αερίου * 0.0001767 (συντελεστής για αναγωγή σε βαρέλια πετρελαίου)= 724470000 βαρέλια πετρελαίου

    724470000 βαρέλια πετρελαίου * 70 δολ / βαρέλι = 50712900000 δολάρια (δηλ. περίπου 50 δισ. δολ. ακαθάριστη αξία του κοιτάσματος Αφροδίτη)

    Έσοδα Κύπρου 9.5 δισ. δολ, δηλαδή μονάχα 18,73% επί της ακαθάριστης αξίας του κοιτάσματος.

    Εάν αφαιρέσουμε το κόστος ανάπτυξης του κοιτάσματος (3.5 δισ. δολ + 2 δισ. δολ. + 2.6 δισ. δολ. = 8.1 δισ. δολ.) μένει καθαρή αξία κοιτάσματος 42612900000 δολ. δηλαδή περίπου 43 δισ. δολ. καθαρή αξία του κοιτάσματος Αφροδίτη.

    Δηλαδή με τα 9.5 δισ. δολ. η Κύπρος θα λάβει ΜΟΝΑΧΑ 22,29% της καθαρής αξίας του κοιτάσματος.

    Και όλο αυτό ενώ θα διοχετευθεί στην Αίγυπτο για υγροποίηση αντί να συμπεριληφθεί στα κοιτάσματα για τερματικό στην Κύπρο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. And stll cannot buy an air gun to defend the country's interests.

    So I guess we will need to divide that amount by 3 (between North, South and Turkey)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι τα λεφτά, κ. Καλεντερίδη... Ο αμυντικός προυπολογισμός της Τουρκίας του 2019 μόνο, είναι ο υψηλότερος όλων των εποχών, στα 22 εκ.$, δηλαδή διπλάσιος από τα λεφτά που θα πάρει η Κύπρος όλα αυτά τα χρόνια. Συγκριτικά, ο ελληνικός, είναι στα 5 εκ$.

    Αυτό που καίει την Τουρκία, είναι πως θέλει το αέριο, όχι για εξαγωγή όπως η Κύπρος, αλλά για ίδια αποθέματα. Η Τουρκία δίνει πολύ μεγάλο μέρος πολύτιμου συναλλάγματος για εισαγωγή ενέργειας και ξέρει πως καμία χώρα δεν έγινε υπερδύναμη, χωρις ενεργητική αυτάρκεια.

    Δευτερευόντως, η Τουρκία, θέλει να είναι "το κέντρο του κόσμου", όσον αφορά την ενέργεια, στην Ευρασία. Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση, θέλει "όλοι οι δρόμοι να οδηγούν στην Τουρκία".

    Αυτή είναι η τωρινή κατάσταση με τους αγωγούς στην Τουρκία:
    https://i.postimg.cc/m2zP67Kv/Turkey-pipeline-network.jpg

    Και είναι και ένας λόγος που κανείς δε θέλει να την "τσακίσει". Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο σε οποιοδήποτε ενεργειακό δρόμο περνά από την περιοχή της, γιατί και της δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερη δύναμη ως προς τους τελικούς αποδέκτες των αγωγών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γκρίνια, μιζέρια, ηττοπάθεια...
    Ξεκολλάτε γκιαούρηδες, αν θέλετε να ξαναγίνετε Ρωμιοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντε και καλα εξοπλιστικα.
    Ηλθεν η ωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξεχασατε τις μιζες....Ας πουμε βρησκουν πολλα ..κι αλλα .Ας πουμε ..ρεει μελι...Ας πουμε ο μεσος μισθος γινεται 40.000 τον μηνα...Κι ας πουμε αρχιζει το ...φαι με 50 μασελες...Κι ας πουμε..οι αλλοι γυρω κοιταζουν να τρως..με 50 μασελες..κι εσυ αδιαφορος τρως...χωρις ιδεα ποιος θα υπερασπισει και πως...οσα τρως.Οτι παιρνεις παει στο ...πιατο σου..Ποσο καιρο λες να ...τρως ??? Εδω ..στην προοπτικη και...μονο ...οτι αυτο ...μπορει να ..συμβει καποτε στο μελλον...πριν φας μπουκια...εισαι στο στομα του δρακου.Κι οπλα δεν εχεις...ουτε θελεις να εχεις..ουτε τολμας ναχεις...Ποσο λες να φας ?? Ο Αγιος Πετρος θα ξερει...σιγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.