4/6/19

Η τρομακτική πλευρά των οικονομικών στοιχείων της Ευρώπης


Εάν μετρήσετε τη δύναμη των οικονομιών της ευρωζώνης χρησιμοποιώντας hard data όπως τις τριμηνιαίες εκθέσεις για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, τα πράγματα φαίνονται αρκετά αξιοπρεπή. Αλλά τα soft data "ζωγραφίζουν" μια πιο γκρίζα εικόνα.

Του Melvyn Krauss
Τα hard data κοιτάζουν προς τα πίσω. Οι τελευταίοι soft αριθμοί -οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι έρευνες των στελεχών των επιχειρήσεων σχετικά με τον προγραμματισμό τους για τα αποθέματα, την παραγωγή και την απασχόληση, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες τους για το επιχειρηματικό κλίμα- αντικατοπτρίζουν το φόβο για το μέλλον.

Η Ευρώπη ανησυχεί για πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων ενός χαοτικού Brexit, του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και της δικής της παραπαίουσας εμπορικής σχέσης με τις ΗΠΑ. Πρόσφατα, οι ανησυχίες για το μέλλον εντάθηκαν.

Η πιθανότητα το Ην. Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία για την οικονομική τους σχέση, αποτέλεσμα που θα μπορούσε να βάλει και τις δύο οικονομίες σε μια δίνη, αυξήθηκε μετά την ανακοίνωση παραίτησης της πρωθυπουργού Theresa May και την ισχυρή επίδοση του λαϊκιστικού κόμματος Brexit του Nigel Farage στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μοιάζει τώρα ότι πρόκειται για μια υπόθεση που θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά το εμπόριο της Ευρώπης με τους δύο ανταγωνιστές.

Όσο πιο έντονος είναι ο προστατευτισμός του Λευκού Οίκου έναντι της Κίνας, τόσο πιο ανησυχητικό είναι για τους Ευρωπαίους. Φοβούνται ότι μπορεί να τύχουν ανάλογης μεταχείρισης από τον Πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος συνεχίζει να γκρινιάζει για τα πολυάριθμα γερμανικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους των ΗΠΑ και τις πολύ λίγες αμερικανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ.

Είναι η κακή τύχη της Ευρώπης που οι φόβοι της αυξάνονται τη στιγμή που πρόκειται να χάσει την κατευναστική παρουσία του Mario Draghi στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ παραιτείται τον Οκτώβριο.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να αμβλύνουν τους φόβους που εμπεριέχονται στα αδύναμα soft data βάζοντας στη θέση του Draghi κάποιον σαν τον Draghi.


Αλλά αντί να επικεντρωθούν σε αυτόν τον κρίσιμο διορισμό, οι ηγέτες προσπαθούν να συγκεντρώσουν μια πολιτικά ανώδυνη, που να ικανοποιεί τους πάντες, ομάδα υποψηφίων για τις πέντε κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, με βάση την εθνικότητα, την ισορροπία μεταξύ των φύλων, την πολυπλοκότητα της Ανατολικής Ευρώπης και άλλες πολιτικές πτυχές.

Οι Γάλλοι έχουν δύο υποψηφίους για την προεδρία της ΕΚΤ: τον Πρόεδρο της Τράπεζας της Γαλλίας Francois de Villeroy-Gaulac και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Benoit Coure. Και οι δύο έχουν το πραγματιστικό καλούπι του Draghi.

Ένας Γάλλος είναι πιθανό να αναλάβει το τιμόνι της ΕΚΤ με έδρα τη Φρανκφούρτη, αν η Γερμανία λάβει μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες. Από την άλλη πλευρά, εάν οι Γάλλοι πάρουν μια θέση στις Βρυξέλλες, ένας Φινλανδός γίνεται ο επικρατέστερος υποψήφιος για την ΕΚΤ.

Αυτός είναι πιθανότατα ο Erkki Liikanen, ο οποίος είναι πολύ αγαπητός, πολιτικά έξυπνος και βετεράνος της ΕΚΤ με πρακτικό μυαλό. Αν σας αρέσει ο Draghi, θα σας αρέσει κι ο Liikanen.

Ο υποψήφιος που διαφοροποιείται πιο πολύ από το καλούπι Draghi είναι ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Jens Weidmann.

Ο Weidmann στην ΕΚΤ θα έκαναν ένα Brexit χωρίς συμφωνία και άλλες απειλές για την οικονομία της Ευρωζώνης να μοιάζουν πολύ πιο τρομακτικά καθώς ο Γερμανός υπήρξε επικριτικός απέναντι στις παρεμβατικές πολιτικές της ΕΚΤ που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των αγορών περιουσιακών στοιχείων γνωστών ως ποσοτική χαλάρωση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις ότι η αύξηση του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου θα είναι υποτονική υπονομεύουν τις ελπίδες ότι τα ισχυρά στοιχεία για το ΑΕΠ α’ τριμήνου σηματοδοτούν μια ανάκαμψη από την πτώση του περασμένου έτους και θα μετακυλήσουν στο δεύτερο τρίμηνο. Αντ 'αυτού, η συνεχιζόμενη αδυναμία στα soft data συνεπάγεται συνεχιζόμενη αδυναμία στα hard data στο προσεχές μέλλον.

Αυτό φαίνεται πιο καθαρά στον προκαταρκτικό σύνθετο δείκτη PMI της Ευρωζώνης, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 51,6 μονάδες τον Απρίλιο από 51,5 μονάδες, ξεπερνώντας μετά βίας το όριο των 50 μονάδων που καταδεικνύει επέκταση της δραστηριότητάς στον κλάδο. Η μεταποίηση ήταν ελαφρώς κάτω από τις 50 μονάδες και οι υπηρεσίες ήταν ελαφρώς υψηλότερες από τις 50 μονάδες. Η άποψη της ΕΚΤ είναι ότι η προσωρινή εκτίμηση για τον δείκτη PMI προβλέπει τη συνεχιζόμενη υποτονική ανάπτυξη, με την πρόβλεψη να είναι ενδεχομένως και υπερβολικά αισιόδοξη, εάν ληφθούν υπόψιν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Brexit και στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα χάσουν μια χρυσή ευκαιρία να αντιστρέψουν αυτές τις τάσεις και να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη αν επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ με βάση την εσωτερική πολιτική της ΕΕ αντί της ικανότητας του υποψήφιου να αμβλύνει τους φόβους.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.