8/6/19

Τουρκικό ΥΠΕΞ:Οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες και έχουν δικαίωμα στο φυσικό αέριο της Κύπρου

Πλήρης είναι η υποστήριξη του τουρκικού ΥΠΕΞ προς το ψευδοκράτος και τις αντιδράσεις που εκφράζει για τη συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας Noble, Shell και Delek για το κοίτασμα Αφροδίτη. Σε σκληρή γλώσσα, η ανακοίνωση κάνει λόγο για μονομερείς ενέργειες της ΚΔ ενώ ξεκαθαρίζει για μια ακόμα φορά ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/κ στο νησί, όπου είναι «συνιδιοκτήτες» όπως λέει.
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η εν λόγω συμφωνία είναι ένα παράδειγμα της συνέχισης από πλευράς Ελληνοκυπρίων στην «παραβίαση» των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι όπως υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ «έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού».
«Εξυπακούεται ότι η συμφωνία δεν κάνει καμία αναφορά στους Τουρκοκύπριους και ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν λαμβάνουν κανένα μερίδιο από τα έσοδα. Αυτό είναι απαράδεκτο τόσο για την Τουρκία όσο και για το ψευδοκράτος», συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση συμπληρώνει ότι η ΚΔ και οι διεθνείς εταιρείες που συνεργάζονται με αυτή «δεν μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού και ότι έχουν ίσα δικαιώματα στους πετρελαϊκούς και φυσικούς πόρους του νησιού». «Ως εκ τούτου, η Τουρκία θα διατηρήσει τη σθεναρή και αποφασιστική στάση της για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων καθώς και των δικών της δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το σκοπό αυτό. Πράγματι, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Ερντογάν, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», συμπληρώνει η ανακοίνωση.
«Στο πλαίσιο αυτό, όσο η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματά τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή δεν συμπεριλάβει τους Τουρκοκύπριους - ως ισότιμους ιδιοκτήτες του νησιού - στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και στην κατανομή των εσόδων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Για το σκοπό αυτό, τα σκάφη γεώτρησης μας, Yavuz και Fatih, θα ξεκινήσουν δραστηριότητες γεώτρησης στο εγγύς μέλλον, στους τομείς όπου το ψευδοκράτος χορήγησε άδειες για το Τουρκικό πετρέλαιο το 2011», συμπληρώνει η ανακοίνωση.
«Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά στη διεθνή κοινότητα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διστάζει να διακινδυνεύσει ανεύθυνα την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου παραβλέποντας τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι οι συνεργάτες ιδιοκτήτες του νησιού, απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις συνεργασίας και συνεχιζόμενες μονομερείς δραστηριότητες παρά τις προειδοποιήσεις μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

1 σχόλιο:

  1. "Τουρκικό ΥΠΕΞ:Οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες και έχουν δικαίωμα στο φυσικό αέριο της Κύπρου"

    Συνιδιοκτήτες δεν είστε σε τίποτα.
    Σε τρία πράγματα μόνο έχετε δωρεάν δικαιώματα χρήσης τους και θα πρέπει επιτέλους αυτό το "δικαίωμα" να σας το δώσουμε ολόκληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.