2/6/19

Τεχεράνη προς Ουάσιγκτον: Διαπραγματεύσεις μόνο με σεβασμό και τήρηση του διεθνούς δίκαιου

Μήνυμα αποκλιμάκωσης της έντασης με τις ΗΠΑ έστειλε ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο έναρξης των διμερών διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης του «σεβασμού» και της «συμφωνίας με το διεθνές δίκαιο».
«Είμαστε άνθρωποι της λογικής και των διαπραγματεύσεων, μόνο αν καθόμαστε σε τραπέζι των διαπραγματεύσεων που επικρατεί σεβασμός και συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, και οι διαπραγματεύσεις δεν είναι αποτέλεσμα μιας εντολής» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε δείξει, μέχρι στιγμής, ότι δεν υποτασσόμαστε σε τυραννική εξουσία» έσπευσε να προσθέσει, στο ίδιο πλαίσιο.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τόνισε πως η Τεχεράνη δεν θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά και τα πυραυλικά προγράμματα της ασιατικής χώρας.
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει το τελευταίο διάστημα «ανοιχτός» σ’ έναν διάλογο με το Ιράν. «Δεν επιδιώκουμε αλλαγή καθεστώτος, αυτό που θέλουμε είναι η απουσία πυρηνικών όπλων» έχει επισημάνει, εκτιμώντας  ότι μπορεί «να υπάρξει μια συμφωνία» με την Τεχεράνη.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα, ο αμερικανικός στρατός έχει αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της αραβικής χερσονήσου, ασκώντας πιέσεις προς το Ιράν.
Οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες, μετά την περσινή απόφαση της Ουάσιγκτον για μονομερή αποχώρηση από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα και την επιβολή μίας σειράς κυρώσεων.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.