2/6/19

Stratfor : Η ένταση Ιράν-ΗΠΑ και τα μαθήματα από τη μάχη του Σομ

Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν πως δεν επιδιώκουν πόλεμο με το Ιρανικό καθεστώς, όμως είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε επίθεση. H επίδειξη ισχύος του Τραμπ και τι κοινό έχει με τον Κάιζερ, τον Τσάρο και τον Βασιλιάς της Αγγλίας το 1914.

Όταν οι αγρότες σε μια περιοχή της Βόρειας Γαλλίας οργώνουν τα χωράφια τους, ξεθάβουν λείψανα από τον πόλεμο που έληξε εδώ πριν από περίπου έναν αιώνα: κάλυκες, μάσκες αερίου, νεκροκεφαλές.
Το ήρεμο τοπίο, επίπεδο όσο και οι πεδιάδες του Κάνσας, έρχεται σε αντίθεση με τη μνήμη της πρώτης ημέρας της Μάχης του Σομ την 1η Ιουλίου του 1916, όταν 21.000 Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν προσπαθώντας να διανύσουν μερικές εκατοντάδες γυάρδες γεμάτες κρατήρες από βομβαρδισμούς, αγριόχορτα και αγκαθωτά συρματοπλέγματα για να εφορμήσουν κατά των γερμανικών οπλοπολυβόλων.
Αυτή η μάταιη επίθεση συνεχίστηκε μέχρι τον επόμενο Νοέμβριο, όταν ο θάνατος είχε θερίσει 1,5 εκατομμύρια ζωές και από τις δυο πλευρές των χαρακωμάτων. Οι αρχιτέκτονες του πολέμου δεν είχαν προβλέψει μια τέτοια σφαγή όταν κινητοποιούσαν τους νεαρούς νεοσύλλεκτους τον Αύγουστο του 1914, με υποσχέσεις για μια εύκολη νίκη.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.