14/6/19

Stratfor : Οι επιθέσεις στα τάνκερ και ο κίνδυνος σύρραξης ΗΠΑ-Ιράν

Το περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν αυξάνει τον κίνδυνο ευρύτερης πολεμικής σύγκρουσης. Τα σενάρια για τους πιθανούς δράστες και τα κίνητρα. Οι επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία.
Έναν μήνα και μια ημέρα μετά την επίθεση με μαγνητικές νάρκες σε τέσσερα δεξαμενόπλοια έξω από τη Φουτζέιρα, κοντά στα Στενά του Ορμούζ, μια νέα πιο σοβαρή επίθεση σημειώθηκε στη θαλάσσια αυτή περιοχή.
Δύο δεξαμενόπλοια, ένα με παναμέζικη σημαία ονόματι Kokuka Courageous και ένα άλλο με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, το Front Altair, υπέστησαν σοβαρή ζημιά. Ένα μέλος του πληρώματος του Kokuka Courageous τραυματίστηκε, ενώ το πλοίο έμεινε ακυβέρνητο, καθώς η επίθεση προκάλεσε ρήγμα λίγο πάνω από την ίσαλο γραμμή. Το Front Altair, εν τω μεταξύ, φαίνεται πως υπέστη ακόμα πιο μεγάλη καταστροφή, καθώς φωτογραφίες πρακτορείων έδειχναν το πλοίο να έχει τυλιχτεί στις φλόγες και να πλέει ακυβέρνητο.

Γιατί έχει σημασία

Με τις ΗΠΑ και το Ιράν να βρίσκονται σε κόντρα -στο πλαίσιο της οποίας η Ουάσιγκτον έχει επιβάλλει βαριές οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις στην Τεχεράνη, αναγκάζοντας την Τεχεράνη να ανταποδώσει- περιστατικά σαν αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε στρατιωτική σύρραξη.
Oι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, λόγου χάρη, συνέδεσαν το Ιράν με την επίθεση στη Φουτζέιρα, μολονότι το τελευταίο διατράνωσε την αθωότητά του. Το τελευταίο περιστατικό προκάλεσε αρχικά άλμα στις τιμές της ενέργειας κατά περίπου 5% (προτού κινηθούν λίγο χαμηλότερα), καταδεικνύοντας πως μια σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά και ενεργειακά σοκ.
O 5ος Στόλος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα πλοία του παρείχαν βοήθεια στα δεξαμενόπλοια. Στην καλύτερη περίπτωση, το περιστατικό θα εντείνει τα αιτήματα της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, το οποίο θα οξύνει ακόμα περισσότερο τις εντάσεις.

Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. ...Oι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, λόγου χάρη, συνέδεσαν το Ιράν με την επίθεση στη Φουτζέιρα.... Ο μονος που οφελειται ειναι ο διεθνης καουμπου. Να αφησουντα σαπια στο STate Dept. αρκετα με τη βρωμια τους. Οπως τα πυρηνικα του Σανταμ, ο κορμορανος, τα παιδια στη θερμοκοιτιδα που σκοτωνε ο Σανταμ κλπ κλπ κλπ κλπ. Το μακρυ ζεμπεκικο της απατης. By deception they rule .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.