24/9/19

Η αισιοδοξία έχει ημερομηνία λήξης...


Του Κώστα Στούπα 
Με ρωτούν συχνά τελευταία αν έχω μεταβάλει καθόλου άποψη για το μέλλον της χώρας, μετά και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με τη χρεοκοπία και την ήττα του "εθνολαϊκίστικου" μετώπου. 
Η απάντηση είναι: Ελάχιστα...
Προκειμένου όμως να μην επαναλαμβάνω αριθμούς και αναλογίες οι οποίοι λίγο πολύ είναι γνωστοί σε όλους, θα σας διηγηθώ μια προσωπική ιστορία και μια ψυχιατρική προσέγγιση της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα...
Πριν πολλά χρόνια λοιπόν όταν ήμουν αρκετά πιο νέος στην εφημερίδα που εργαζόμουν με προσέγγισαν οι ιδιοκτήτες προκειμένου να με βολιδοσκοπήσουν για να αναλάβω τη διεύθυνσή της. Αυτό που απάντησα  ήταν πως επειδή στον κλάδο οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, η επιχείρηση θα έπρεπε να μειώσει το προσωπικό από 180 άτομα που απασχολούσε τότε σε 80 περίπου, απομακρύνοντας όμως τους 150 από τους 180 και προσλαμβάνοντας περί τους 50 "φρέσκους" με φιλοδοξίες και διαφορετική νοοτροπία...
Στη συνέχεια θα έπρεπε να περιορίσουν την έντυπη έκδοση από καθημερινή σε μια εβδομαδιαία και να ρίξουν όλο το βάρος στην ενδυνάμωση της ιστοσελίδας. Μου εξήγησαν ευγενικά (και έκπληκτοι από την επίδειξη "αναλγησίας")  πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί γιατί οι αντιδράσεις θα είναι τεράστιες. Μεγάλο θα ήταν το κόστος για τις συγγενικές επιχειρήσεις του ομίλου που στήριζαν  τις εκδόσεις... Τους εξήγησα και εγώ πως ακόμη και αν συμφωνούσαν, δεν θα αναλάμβανα αυτήν την θέση που απαιτούσε να απολυθούν εργαζόμενοι που δεν θα είχαν καμιά τύχη να βρουν ανάλογη εργασία.

Για τη συνέχεια Capital

2 σχόλια:

  1. Ο κ. Στούπας είναι νεοφιλελεύθερος, δικαίωμά του. Δικαιώμα του να μη βλέπει αυτό που συμβαίνει μπροστα στα μάτια όλων μας. Πχ οι ΗΠΑ, η πιο νεοφιλελευθερη χώρα έχει μια Οικονομία που τρεκλίζει. Επίσης πρέπει να πει τι θα κάνει με όσους δεν χωράνε στις επιχειρήσεις σε μια χώρα που θα εφαρμόζει πιστά τον κανόνα της αποτελεσματικότας που περιγράφει. Διότι προφανώς θα υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα. Μπορει να μην τον ενδιαφέρει αλλά αυτό θα υπάρχει και θα απειλεί με ανατροπές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια εταιρία που δεν είναι αποδοτική, ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει είναι επιδότηση από το κράτος.
      Η λογική λέει κάτι απλό.Αν υπάρχει πρόβλημα βάλε υψηλή φορολογία, και κάνε προγράμματα του ΟΑΕΔ με αντικειμενικές διαδικασίες.
      Σίγουρα, εάν επικρατήσει η λογική Γκρούεζα (από το "Υπάρχει και Φιλότιμο") η χώρα θα διαφθαρεί μέχρι το μεδούλι. Δεν είναι δυνατόν το εκάστοτε κομματόσκυλο να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα επιδοτεί και ποιες όχι. Δεν μπορεί να επιβραβεύεται η ανηθικότητα.
      Στην Ημαθία, τον Μάιο έκλεισαν 2 εργοστάσια η ΕΒΖ και η Βλάχας. Και ενώ το ΕΒΖ πάντα υπολειτουργούσε (επειδή γίνεται συλλογή τεύτλων 1 φορά τον χρόνο) και είχαν πολύ μεγάλους μισθούς, το κράτος αντί να προστατέψει τους εργαζόμενους της Βλάχας, έβαλε στο δημόσιο τους εργαζόμενους της ΕΒΖ. Μια ζωή έτρωγαν πρόσοδο. Τελικά, 37χρονος πρώην εργαζόμενος της Βλάχας από τα Τρίκαλα Ημαθίας αυτοκτόνησε.
      Τι να άλλο να πει κανείς.
      Σε τελική ανάλυση, κάνεις εσωτερική υποτίμηση και λύνεις το πρόβλημα της ανεργίας.
      Ενα δεν πρέπει να κάνεις να παραδώσεις την χώρα στους Γρούεζες.
      Επιπλέον, η ΗΠΑ είναι μια κατηγορία μόνη της σε θέματα τεχνολογίας πολύ πιο ψηλά από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
      Η Παγκόσμια Οικονομία τρεκλίζει, όχι ειδικά η Αμερικάνικη.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.