23/11/19

Οδοιπορικό στη Βόρειο Ήπειρο, 26-28 Οκτωβρίου – Αργυρόκαστρο [Μέρος Α΄]



Του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Το ιδανικότερο μέρος εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου δεν είναι άλλο από τη Βόρειο Ήπειρο, εκεί που χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες πότισαν με το αίμα τους το έδαφος αντιστεκόμενοι κατά του φασισμού, στον πόλεμο του 1940. Το μέρος έχει αποκτήσει ιερότητα χάρη στη θυσία των πεσόντων που τιμήθηκαν και φέτος στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο, στους Βουλιαράτες. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία τριών πολιτιστικών συλλόγων που κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη τους. Ο Χορευτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος «Δερόπολη», το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομίας «Οι Μωμόγεροι» και ο πολιτιστικός σύλλογος «Παραδοσιακοί Δρόμοι» ταξίδεψαν στην Αλβανία και επισκέφτηκαν τα ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου, πραγματοποιώντας ένα τριήμερο οδοιπορικό, έντονα φορτισμένο συναισθηματικά.

Το pontos-news.gr ήταν εκεί και κατέγραψε όλο το ταξίδι, το οποίο πρόσφερε συγκινήσεις μέσα από τη γνωριμία με τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και τα ιστορικά μνημεία του τόπου.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019
Το ραντεβού είχε δοθεί στις 09:00 έξω από τα γραφεία του Συλλόγου «Δερόπολη» στο Περιστέρι (Αγίου Παύλου 31). Οι ταξιδιώτες ήταν άνθρωποι όλων των ηλικιών, από μαθητές γυμνασίου μέχρι συνταξιούχοι. Όλοι τους με το χαμόγελο στα χείλη επιβιβάστηκαν στο πούλμαν για να αναχωρήσουν με προορισμό ένα μέρος για τους περισσότερους άγνωστο, εκτός από τους Δεροπολίτες της παρέας, οι οποίοι στην ουσία ήταν και οι οδηγοί της ομάδας, λόγω της βορειοηπειρώτικης καταγωγής τους.

Αφού γίνεται η καταμέτρηση από τον πρόεδρο του συλλόγου «Δερόπολη» Οδυσσέα Λιάζο, το ταξίδι ξεκινά. Μας χωρίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα και η διαδρομή είναι πολύωρη – όχι όμως βαρετή, χάρη στην εναλλαγή τοπίων που προσφέρει η ομορφιά της ελληνικής φύσης και στο τραγούδι των μελών του συλλόγου «Παραδοσιακοί Δρόμοι», τα οποία με τις φωνές τους ανέβασαν τη διάθεση της ομάδας, με παρακίνηση της προέδρου Μαργαρίτας Λυμπέρη και του τουμπερλεκιστή της παρέας Θανάση Λάκκα, που έδινε το ρυθμό.


Διαβάστε τη συνέχεια στο pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.