1/11/19

Η ψήφος των αποδήμων του Σουλτανάτου του Ομάν


Ο Επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουλτανάτο του Ομάν Ηλίας Νικολακόπουλος μας πληροφορεί ότι την περασμένη Κυριακή οι υπήκοοι του Σουλτανάτου που ζουν εκτός Ομάν ψήφισαν μέσω της τηλεφωνικής τους συσκευής για τους εκπροσώπους της Κάτω Βουλής. Διαβάζω το κείμενο που μας έστειλε ο κ. Νικολακόπουλος και κλαίω. Αλλά, να πούμε και του Θεοδωρικάκου το δίκιο. Στο Ομάν, κύριε Νικολακόπουλέ μας, δεν έχουν ΚΚΕ!
Σας παραθέτω ολόκληρο το άρθρο που μας έστειλε ο κ. Νικολακόπουλος. Κι αφού κλάψουμε όλοι μαζί παρέα, στην συνέχεια θα πρέπει να πούμε ορισμένα πράγματα έξω από τα δόντια. Διότι εμείς οι ίδιοι που εγκαλούμε σήμερα την κυβέρνηση γιατί έκανε εκπτώσεις από τις αρχικές της θέσεις, θα ήμασταν εκείνοι που θα της ζητούσαμε εξηγήσεις σε περίπτωση που είχε υιοθετήσει τη… δική μας «σκληρή γραμμή» και οδηγούμασταν έτσι σε αδιέξοδο. Σε αυτή την περίπτωση θα περιμέναμε την επόμενη δεκαετία για να συζητήσουμε εκ νέου το θέμα. Χωρίς άλλες παρεμβάσεις, το άρθρο του κ. Νικολακόπουλου:

Για τη συνέχεια Liberal

5 σχόλια:

  1. Στα σοβαρά τώρα, διότι τον ισχυρισμό ότι με την βοήθεια της τεχνολογίας μέσω της οποίας μπορεί να ψηφίσει ο οιοσδήποτε, και ειδικά μέσα από μία εφαρμογή του κινητού, κάτι τέτοιο πάσχει και μπάζει από 10 μεριές. Αμέσως - αμέσως να επισημάνω τρεις.

    Η φυσική παρουσία ενός ψηφοφόρου μπροστά στην εφορευτική επιτροπή μειώνει στο ελάχιστο την υφαρπαγή ψήφου αφού ο ίδιος ο ψηφοφόρος ελέγχεται οπτικά αλλά και με ταυτοποίηση εγγράφων πριν ακριβώς μπει στην κάλπη και ψηφίσει. Κατά αντιδιαστολή η ψήφος από ένα απομακρυσμένο κινητό μπορεί ως εκλογική προτίμηση να σταλεί από οιονδήποτε τουλάχιστον του κοντινού περιβάλλοντος του υποθετικού ψηφοφόρου.

    Επίσης η ψήφος που υποβάλλεται μέσα από ένα κινητό είναι εν δυνάμει διαβλητή διότι πολύ εύκολο μπορεί να παρακολουθούνται οι εκλογικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Φακέλωμα δηλαδή.

    Και τέλος γεννάται το ερώτημα. Αν είναι να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο γιατί αυτό να μη γίνει και για κάθε ψηφοφορία των νομοσχεδίων όπου ο κάθε πολίτης σε real time να ψηφίζει από το κινητό του άμεσα και για κάθε νομοσχέδιο καταργώντας έτσι τα αντιπροσωπευτικά κοινοβούλια κρατώντας μόνο για την διακυβέρνηση μία μικρή ομάδα τεχνοκρατών με έναν ας πούμε μόνο πρωθυπουργό και άντε το πολύ - πολύ και με έναν απαραίτητο Υπ-Εξ; Άμεση Δημοκρατία δηλαδή.

    Αν το κατανοήσει ο κάθε neoliberal αρθρογράφος ότι μπορεί και να καταλήξουμε στην άμεση δημοκρατία τότε ίσως να τον δούμε για αυτό το θέμα να κάνει αναστροφή 180 μοιρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γράφει ο κ Θανάσης Μαυρίδης σtο γνωστό (νεοφιλελεύθερο) Liberal για το Σουλτανάτο του Ομάν μεταξύ άλλων.
    « Με τον Σουλτάνο Καμπούς Μπιν γνώρισε το Ομάν τεράστια ανάπτυξη σε υποδομές»
    Με το άρθρο του εμφανίζεται ο κ. Θανάσης Μαυρίδης ως υμνητής του κράτους αυτού με καθεστώς την απόλυτη μοναρχία και μάλιστα χωρίς σύνταγμα.Το Ομάν διαθέτει και Άνω Βουλή μόνο που τα μέλη τους επιλέγονται από τον... Σουλτάνο!!!!
    Για την ουσία των πραγμάτων το Ομάν λόγω του πετρελαίου έχει ολικό ΑΕΠ 184 δις και κατά κεφαλήν 46697 δολάρια. Οι κάτοικοι είναι εύποροι.Πόσους μετανάστες μπορεί να έχει το Ομάν; Είναι δυνατό να έχει εκατομμύρια απόδημους όπως η Ελλάδα; Γιατί ο κ Θανάσης Μαυρίδης συσχετίζει το Ομάν με την Ελλάδα στο θέμα της ψήφου των μεταναστών; Μήπως για να ειρωνευτεί για άλλη μια φορά τον σύριζα και το κκε;
    Βέβαια ο κ. Θανάσης Μαυρίδης επικαλείται στο άρθρο του τις πληροφορίες του επίτιμου πρόξενου της Ελλάδας στο Ομάν κ Ηλία Νικολακόπουλου προφανώς για να ενισχύσει τις πολιτικές του επιλογές (νεοφιλελευθερισμός σε καθεστώς απόλυτης Μοναρχίας).Κατά τον κ Θανάση Μαυρίδη΄η γνώμη ενός επίτιμου πρόξενου σε μια αραβική χώρα έχει βαρύνουσα αξία στον δημοσιογραφικό λόγο.
    Τέλος θεωρώ περιττή την σημείωση του κ. Θανάση Μαυρίδη ότι «ο αξιότιμος επίτιμος πρόξενος στο Ομάν κ. Ηλίας Νικολακόπουλος δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον δημοσκόπο Ηλία Νικολακόπουλο», γιατί ο «δημοσκόπος» Ηλίας Νικολακόπουλος
    α) έχει άκρως διαφορετικό λόγο από τον λόγο του κ. επίτιμου.
    β) Δεν αρθρογραφεί με κομματικό στόχο.
    ΥΓ. Ο κ.Θανάσης Μαυρίδης δεν γνωρίζει ότι ο «δημοσκόπος» Ηλίας Νικολακόπουλος είναι μέλος του
    ΕΔΠ (Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού) στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος. Τα είχα ξαναγράψει αναλυτικά, οπότε δεν έχω υπομονή να τα ξαναγράψω, αλλά εν τάχει... Η Ιταλία έχει επιστολική ψήφο από το 2001, για τους απόδημους Ιταλούς, παρόλο που έχει πυκνότερο διπλωματικό δίκτυο από την Ελλάδα (με την κρίση η Ελλάδα έκλεισε διάφορα προξενεία). Ψηφίζουν και στις εθνικές εκλογές και στα δημοψηφίσματα. Συνολικά ψηφίζουν 5 εκατομμύρια απόδημοι Ιταλοί, αρκεί να διατηρούν την ιταλική υπηκοότητα και να έχουν ιταλικό διαβατήριο.

      Περίπου 3 βδομάδες πριν τις εκλογές, φτάνει συστημένη επιστολή σπίτι τους από την πλησιέστερη ιταλική διπλωματική αρχή. Ο φάκελος περιέχει τα πάντα (από εκλογικό πιστοποιητικό, τα ψηφοδέλτια, το φάκελο που θα βάλουν την ψήφο, μέχρι τον προτυπωμένο φάκελο με τη διεύθυνση της πρεσβείας):

      https://i.postimg.cc/d0txMD0G/estero.jpg

      Το μόνο που κάνει ο ψηφοφόρος, είναι να πάει στο πλησιέστερο γραμματοκιβώτιο και να βάλει το μπλε φάκελο μέσα (και ταχυδρομικά είναι προπληρωμένα).



      Διαγραφή
  3. Αν εγώ ο κάτοικος του Μονάχου ψηφίσω και για άλλους δέκα που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία τότε τι γίνεται;
    Δεν είναι εκ του πονηρού η ψήφος στο πλησιέστερο γραμματοκιβώτιο;
    Αν οι απόδημοι μπορούν να ψηφίζουν με αλληλογραφία τότε γιατί να μην μπορούν να ψηφίζουν ταχυδρομικά και οι κάτοικοι της Ελλάδας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Καλεντερίδη επειδή ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, γιατί όλοι τα ξέρουμε όλα και έχουμε άποψη για όλα, θα ήθελα αν μπορούσατε κάνετε και μία δημοσίευση να πληροφορηθούμε από έγκριτους επιστήμονες το πως εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της ψηφοφορίας.
    Διαβάζω σχόλια αναγνωστών και απορώ, αυτοί δεν συναλλάσονται με τράπεζες, με το taxis, δεν χρησιμοποιούν ΡΙΝ; Είναι απλό να καταλάβει κάποιος ότι αυτά είναι αδιάβλητα.
    Το πρόβλημα με την φυσική παρουσία είναι τεράστιο σε όλο τον πλανήτη. Ας μη χωρίσουμε τους Έλληνες σ΄αυτούς που μπορούν και σ΄αυτούς που μπορούν. Όχι στο διαχωρισμό των Έλλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.