23/11/19

Εθνικά επικίνδυνες ιδέες: Πρόσφυγες – μετανάστες σε ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Ορισμένες φορές, διαβάζοντας και ακούγοντας το τι λέγεται και γράφεται στην Ελλάδα αυτή την εποχή, για οποιοδήποτε θέμα, έχει κανείς την εντύπωση ότι η χώρα έχει πάθει βαριά παράκρουση.
Όταν όμως η «παράκρουση» εκδηλώνεται σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, τότε αφήνει το περιθώριο και δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα στους πάμπολλους (και ασφαλώς όχι μόνο την Τουρκία) παίκτες που παίζουν στην περιοχή μας τα πολύ επικίνδυνα παιχνίδια τους να παρέμβουν δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις.
Διαμαρτύρεται μια «εθνικόφρων» εφημερίδα της Δεξιάς γιατί, όπως ισχυρίζεται, η κυβέρνηση αποφάσισε, προ του φόβου τουρκικών αντιδράσεων, να μην φτιάξει κέντρο προσφύγων και μεταναστών στην ακατοίκητη νήσο Λεβίθα.

Πολύ καλά έκανε η κυβέρνηση και το περίεργο είναι κατ΄ αρχήν ότι της πέρασε μια τέτοια ιδέα από το κεφάλι. Υπάρχουν πολλά άλλα μέρη να εγκατασταθούν αυτά τα κέντρα. Ποιανού ήταν η φαεινή ιδέα να πάνε να τα εγκαταστήσουν σε αμφισβητούμενη από την Τουρκία νήσο πολύ κοντύτερα στις τουρκικές ακτές απ’ ότι στην ελληνική ηπειρωτική χώρα; Μήπως αυτός που την διατύπωσε την κουβέντιασε προηγουμένως με κάποιον ξένο;
Το γράφουμε αυτό το τελευταίο γιατί εμπειρικά, παρακολουθώντας και επαγγελματικά τα ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, διαπιστώσαμε από το 2010, τη συνεχή δράση κέντρων και στην Ελλάδα και στην Τουρκία που θέλουν κατά καιρούς, και με διαφορετικές κάθε φορά αφορμές, να δημιουργήσουν μηχανισμούς πρόκλησης έντασης και κρίσης, ακόμα και όταν δεν υφίσταται λόγος.
Η ίδια η εγκατάσταση σε μια ακατοίκητη σήμερα νήσο ενός μεγάλου αλλογενούς και δυνητικά εχθρικού πληθυσμού υπονομεύει, δεν ενισχύει την εθνική κυριαρχία μας. Αν αύριο εξεγερθεί αυτός ο πληθυσμός τι θα γίνει; Αν η Τουρκία εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την κατάσταση τι θα γίνει;
Όπως γνωρίζουμε η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου που δεν αναφέρονται ονομαστικά στη συνθήκη της Λωζάννης. Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να πάει και σε πόλεμο ακόμα, ως ύστατο μέσο ασφαλώς, για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτά τα νησιά εφόσον απειληθούν έμπρακτα.
Δεν είναι όμως καθόλου η ώρα να επιχειρήσει η Ελλάδα μονομερώς την αλλαγή του ντε φάκτο στάτους κβο στο Αιγαίο. Διότι είναι η χειρότερη στιγμή για να προκαλέσει μια ενδεχόμενη κρίση με την Τουρκία, και από την άποψη της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, και από την άποψη της πλήρους απουσίας αξιόπιστων συμμάχων της Ελλάδας (σε αντίθεση με την Τουρκία) και από την άποψη της ευρύτερης αστάθειας στην περιοχή και της ύπαρξης διεθνών κέντρων που ενδεχομένως ενδιαφέρονται να προκαλέσουν, για δικούς τους λόγους, μια κρίση ή και μια σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας, που θα αποβεί καταστροφική και για τις δύο χώρες.
Αφήστε που, όταν ξεκινάει κανείς τέτοιες ιστορίες πρέπει να έχει και ένα στρατηγικό σχέδιο στο κεφάλι του. Το ελληνικό κράτος σήμερα όχι μόνο σχέδιο δεν έχει, δεν διαθέτει ούτε καν τη δυνατότητα να επεξεργασθεί κάτι τέτοιο.
Το καλύτερο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε στα ελληνοτουρκικά, υπό τις παρούσες ιστορικές συνθήκες, είναι η διατήρηση του σημερινού στάτους κβο. ‘Οποτε η Ελλάδα ή η Κύπρος έκαναν, συνήθως με την παρότρυνση ξένων κέντρων, και όχι με μια επεξεργασμένη εθνική στρατηγική, διάφορες εξυπνάδες, ξέρουμε πολύ καλά που κατέληξαν.
Πρόσφατο άλλωστε είναι και το παράδειγμα της Κύπρου που έδωσε τα πετρέλαιά της στους Αμερικανούς, χωρίς καν να φροντίσει να αποσπάσει εγγυήσεις για την απολύτως προβλέψιμη συνέχεια. Παρακολουθεί τώρα ανήμπορη τα τουρκικά σκάφη να κάνουν ότι θέλουν ακόμα και νοτίως του νησιού. Τα άλλα ιστορικά παραδείγματα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι πολύ πιο τραγικά. Με επιδείξεις «υπερπατριωτισμού» και «εθνικοφροσύνης» χάσαμε τον μικρασιατικό ελληνισμό και τη μισή Κύπρο.
Το επαναλαμβάνουμε. Καμιά ανοχή σε καταπάτηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, καμία μονομερής μεταβολή της ντε φάκτο κατάστασης πραγμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.
Εκεί που οφείλει να αντιδράσει η χώρα χρησιμοποιώντας όλους τους μοχλούς στη διάθεσή της, αποφασιστικά, είναι στο να εξηγήσει με λόγια, κι αν χρειαστεί και με έργα στην ‘Αγκυρα, ότι πρέπει να σταματήσει τη μαζική διοχέτευση μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, αν θέλει να διατηρήσει με τη χώρα μας υποφερτές, αν όχι καλές σχέσεις, που είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον και της Ελλάδας και της Τουρκίας.

5 σχόλια:

  1. "Η ίδια η εγκατάσταση σε μια ακατοίκητη σήμερα νήσο ενός μεγάλου αλλογενούς και δυνητικά εχθρικού πληθυσμού υπονομεύει, δεν ενισχύει την εθνική κυριαρχία μας. Αν αύριο εξεγερθεί αυτός ο πληθυσμός τι θα γίνει; Αν η Τουρκία εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την κατάσταση τι θα γίνει;"

    1)Ανησυχείτε περισσότερο για κάποια εξέγερση των μουσουλμάνων στην Ελληνική, ερημική νήσο, Κίναρο, περισσότερο, από πιθανές εξεγέρσεις, π.χ. στην ευαίσθητη Θράκη, στην Αθήνα, στην παραμεθόρια Λέσβο ή σε άλλες κατοικημένες περιοχές της Ελλάδος?
    Η Τουρκία, ούτως ή άλλως, οπωσδήποτε θα εκδηλώσει δυναμικά το ενδιαφέρον της για τους Μουσουλμάνους Αποίκους, όπου και να τους εγκαταστήσει η Ελληνική κυβέρνηση. Διά αυτό τον λόγο άλλωστε μας τους στέλνει μαζικά, για να έχει πρόφαση επέμβασης στην χώρα μας, για την προστασία δήθεν των ομοθρήσκων της, συν τοις άλλοις...

    2)Ο πόλεμος με την Τουρκία είναι προφανώς αναπόφευκτος, θέμα χρόνου, είτε μας αρέσει είτε όχι. Η πολιτική του 'κατευνασμού' είναι μάταιη. Οι διαρκείς υποχωρήσεις μας ανοίγουν την όρεξη της Τουρκίας, που τις εκλαμβάνει ως αδυναμία.
    Η Τουρκία σχεδίασε την θεωρία της 'Γαλάζιας πατρίδας' που σκοπεύει να υλοποιήσει, θέλει και την πραγματοποίηση του 'Εθνικού Όρκου' της.
    Οι χάρτες που έχουν οι Τούρκοι δημοσιεύσει δείχνουν καθαρά την Βόρεια Ελλάδα, από τον Έβρο μέχρι την Καβάλα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με Τουρκικά χρώματα.
    Μερίδιο στους υδρογονάνθρακες, στην 'Ελληνική' ΑΟΖ, είναι το ελάχιστο που θέλουν...

    3)Έχουμε ακόμα λίγο χρόνο να σώσουμε, κάπως, την κατάσταση.
    Πρέπει άμεσα να κλείσουμε τα σύνορα, να εμποδίσουμε να εισέλθουν ή να μαντρώσουμε τους λαθροεισβολείς, να κάνουμε κάποιους εξοπλισμούς, να μεγαλώσουμε την διάρκεια της θητείας, να εκπαιδευτεί εντατικά ο στρατός.
    Ο χρόνος κυλάει εις βάρος μας.
    Αργά ή γρήγορα η Δύση θα ανατρέψει τον Ερντογάν και θα βάλει τους δικούς της στην εξουσία, και τότε θα μείνουμε εντελώς μόνοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασχέτως αν είναι από την άποψη της πολιτικής ή όποιας άλλης διαχείρισης σωστό ή όχι να γίνουν σε μεγάλα ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου καταυλισμοί παραμονής παρανόμως εισελθόντων μεταναστών, τουναντίον με όσα ισχυρίζεστε οι δικές ιδέες είναι πραγματικά εθνικά επικίνδυνες και επιζήμιες.

    Η Κίναρος και Λεβίθα ή Λέβιθας είναι δύο γειτονικές νησίδες οι οποίες δεν ανήκουν στο σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου ούτε και των Κυκλάδων και όπως το πάτε σε λίγο θα μας λέτε ότι αφού και η Αίγινα δεν αναφέρεται στη συνθήκη της Λωζάνης δεν πρέπει να κάνουμε τίποτε εκεί μη τυχόν αμφισβητήσουν οι Τούρκοι την κυριαρχία μας. Βρε δεν πάτε καλά.

    Οι νησίδες για τις οποίες γίνεται λόγος βρίσκονται μόνο μία μοίρα ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού μέχρι τον οποίο ακόμα και στις πιο ακραίες ονειρώξεις τους δεν τολμούν οι Τούρκοι να φανταστούν. Προ δυο ετών ένα ελληνικό ελικόπτερο Αγκούστα Μπελ του Π.Ν. κατέπεσε ασκούμενο στην Κίναρο όπου είχαμε τρεις νεκρούς και όπως τα λέτε δεν θα έπρεπε να ασκούμεθα εκεί ούτε να κάναμε προσπάθεια διάσωσης που κάναμε μη τυχόν δυσαρεστούντο οι τούρκοι.

    Επί ΥπΕξ Πάγκαλου για να γκριζάρουν τα Ιμια εν τέλει χρειάστηκε ο άνεμος να πάρει τη σημαία. Τώρα αρκεί που κάποιοι φοβούνται τον ίσκιο τους για να γκριζάρουν μέχρι τον 25ο μεσημβρινό το Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα είναι σοβαρή ανάρτηση του κ. Κωνσταντακόπουλου;
    Δεν θα σχολιάσω περισσότερο καθώς σέβομαι παλιότερα άρθρα του για την Κύπρο μας, καθώς και την αγωνία που απέπνεαν.
    Συμφωνώ με το Fotis V.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μπορω να καταλαβω γιατι δεν αξιοποιειται η ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ και η ΓΥΑΡΟΣ γαι μια ασφαλη εγκατασταση μακρια απο αστικα κεντρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπαρχει κι ο ...βυθος...αν θυμαμαι καλα...ολως παραδοξως αγνοειται.. αν και υπαρχει στην φυση.Αν δεν κανω λαθος το μονο αφυσικο που υπαρχει ειναι η βεβαιοτητα η απολυτη οτι υπαρχουν ελευθερες θεσεις στον Παραδεισσο για ολους.Και ειδικα για οσους ζουν εως τα ...ματια και τα φρυδια μεσα στην αμαρτια..ολη μερα...και φιλοδοξουν μια θεση στον Παταδεισσο..πιανοντας κοροιδο ...τον Θεο. Αμ δε.....Ασε που του κανουν υποδειξεις κιολας πως θαπρεπε ναναι ο κοσμος ...διοτι εσφαλε !!!! Και δεν χρειαζονταν ..φυλες και ειδη...!!!!! Και θα τα αναμιξουν τωρα για ...καλυτερα..!!! Του πεταξαν και το στεμμα απ το κεφαλι....και θελουν και τις θεσεις στον Παραδεισσο....Πως αντεχει τοση Αγιοτητα το συμπαν ??? Των ανθρωπων δηλ...στην Ελλαδα.Μονο τα ονοματα ολων των Αγιων να αναφερουμε...θα σηκωθει η τριχα των δελφινιων ολων !!!!!!!! Ναι των ατριχων δελφινιων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.