12/11/19

Το κινεζικό ναυπηγικό ενδιαφέρον και ο Σκαραμαγκάς

Οι ελληνοκινεζικές επαφές και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τα τελευταία 24ωρα σε Σαγκάη και Αθήνα επαναφέρουν στο προσκήνιο τα σενάρια για κινεζικό ναυπηγείο στο Πέραμα και ενδεχόμενη αξιοποίηση των υποδομών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ).
Παρά το γεγονός ότι στο master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) που κατατέθηκε στα τέλη Αυγούστου και το οποίο εμπεριέχει το επενδυτικό σχέδιο της Cosco, προϋπολογισμού 600 εκατομμυρίων ευρώ, δεν προβλέπεται σχέδιο για την κατασκευή ναυπηγείου στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, πληροφορίες του OnAlert αναφέρουν ότι οι Κινέζοι εξακολουθούν να θέλουν να δημιουργήσουν ναυπηγική μονάδα.

Το ζήτημα ετέθη κατά τη πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη με τον πρόεδρο της Cosco, Xu Lirong. Η συνάντηση έγινε αμέσως μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα και λίγο πριν την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Αθήνα. Το αμείωτο κινεζικό ενδιαφέρον για τη λειτουργία ναυπηγείου στη χώρα μας επιβεβαιώνει και πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με την οποία οι Κινέζοι εξετάζουν σενάρια αξιοποίησης υποδομών του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, ο κ. Πλακιωτάκης συνυπέγραψε Lirong Μνημόνιο Κατανόησης (MOU) για επιτυχή υλοποίηση του Master Plan της COSCO στον Πειραιά. Στο μνημόνιο συμφωνήθηκε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα από κινεζικής πλευράς.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της Cosco για κατασκευή ναυπηγείου στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη ή «τη μετατροπή της σε ναυπηγείο», όπως λένε εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στη ζώνη, είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις των επιχειρήσεων της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι η κατασκευή ναυπηγείου της Cosco στη ζώνη θα έχει δραματικές συνέπειες για τις 460 επιχειρήσεις και του εργαζόμενους του κλάδου. Σημειώνεται επίσης ότι η Επιτροπή Ενδικοφανών Προσφυγών του υπουργείου Οικονομίας είχε απορρίψει, το καλοκαίρι του 2018, το αίτημα της διοίκησης του ΟΛΠ για αδειοδότηση εγκατάστασης ναυπηγείων στο Πέραμα.
Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΟΛΠ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής του υπουργείου Οικονομίας. Η απόφαση ακόμα δεν έχει εκδοθεί και αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.
Η απόφαση του ΣτΕ θα καθορίσει τις επιχειρηματικές κινήσεις των κινέζων, την επόμενη ημέρα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη αλλά και τι μέλλει γενέσθαι με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που αποτελούν γόρδιο δεσμό για όλες τις κυβερνήσεις τουλάχιστον τη τελευταία δεκαετία.

5 σχόλια:

  1. Αν κατάλαβα καλά οι μικροεπιχειρηματίες του χώρου θέλουν τη χώρα στα μέτρα τους.Να κάνουν καμμιά επισκευή,να καλαφατίζουν ,να ματσακονίζουν κτλ.
    Δεν ενδιαφέρονται ο τόπος να παράγει και να κατσκευάζει καράβια εξ αρχής.
    Θέλουν μια Ελλάδα (μικρο)βιοτεχνική και όχι βιομηχανική.
    Βιομηχανική οικονομία σημαίνει δημιουργία,πρωτοτυπία,καινοτομία αλλά και ανταγωνισμός και σκληρή δουλειά.Απ'την άλλη σημαίνει σταθερή δουλειά, κέρδη,φόρους και υψηλούς μισθούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aγαπητε Κριστιάν ..

    Ενδιαφέρον κινεζικό μπορει να υπαρχει οπως και σε μια σειρα άλλων στρατηγικών θεμάτων (χ ΑΔΜΗΕ ,καλώδια ενέργειας ,5G τηλέφωνα ,σύνδεση άξιου με Δούναβη κλπ)ομως ας μην ξεχνάμε οτι σημερα είμαστε χωρα προτεκτορατο και κατι τέτοια δεν περνάνε ευκολα απο τους μεγάλους προστάτες μας....
    Όποτε ας κρατήσουμε μικρο καλάθι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα καθικια οι Ναζιστες και οι εγχωριοι υποτελεις τους αφου εκλεισαν ολα τα Ναυπηγεια εχουν απαγορευσει να χρησιμοποιηθει η μεγαλη δεξαμενη του Σκαραμαγκα παρα μονο να πουληθει για παλιοσιδερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Ορφέα η Κίνα ή Δράκος της Ασίας, κάτι ¨μεγάλους¨προστάτες της χώρας μας όπως λες, δεν τους λαμβάνει υπόψη ούτε στο ελάχιστο ,αφού ήδη τους έχει καταβροχθίσει καθ΄ολοκληρίαν,στην παραγωγή, κι απορώ πως παραμένουν μερικοί μερικοί έξω απ΄τις μασέλες της,για να ξεφουρνίζουν, τέτοιες βαρύγδουπες κουβέντες, ίσως να τις ανέχονται οι καταστάσεις και να διασκεδάζουν συγκυριακά.
    "Οι καιροί ου μενετοί"και οι Κινέζοι δεν διστάζουν...και δεν ορρωδούν προ ουδενός μεγαλόσχημου.
    Όσο για τα καλάθια,αυτά δεν θα΄χουν πάτο για να χωρούν απύθμενες φαντασιώσεις και αθέμιτους ...υπολογισμούς των ντόπιων αρπακτικών ,σίγουρα θα εκλείψουν κι αυτά γιατί δεν θα΄χουν νόημα στην εποχή μας με τον Δράκο παρέα.
    Η ζωή και χωρίς κλέψιμο είναι ωραία!Ένα πράγμα που απέφευγαν συστηματικά οι Αγγλοσάξονες προστάτες μας, τουναντίον...Να δούμε βέβαια και τα χαϊρια του Δράκου.
    Ο Ελληνικός λαός έχει μια παροιμία,που λέει"ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαβρα Εβραιων η Ελλαδα.
    Οτι ναναι...ολα στο ποδι.
    Καθε ομαδουλα..καθε κομμα..καθε πικραμενος...καθε αχταρμας..οτι του σηκωθει.Ουτε σχεδιο..ουτε στοχοι..ουτε λογικη..ουτε ντροπη...ουτε αναγκη εθνικη..ουτε οραμα..ουτε τιποτε.Μονο αρπαχτες ολοι...να την βγαλουμε δυο μερες.
    Πληρης ανικανοτητα...Ουτε στρατηγικη..Τελικα ουτε κυβερνηση.Να ρωτησουμε την μια ομαδουλα...να κοντραρει η αλλη που δεν γινεται το δικο της...να πεταχτει η κυρα Κατινα να πει αλλη βλακεια..να δωσει αδεια η ..Γερμανια. η Γαλλια...το Κογκο..να αρπαξει μιζα το ταδε κομμα...να πεταχτει το αλλο που δεν πηρε...κλπ..
    Χαβρα ηλιθιων ξελυγωμενων . Ολα στο αλλαλουμ μπακαλουμ..
    Ολα στο ποδι παντου.Σκορποχωρι δημοκρατικο λεει..ειναι το αλλαλουμ..Κι αποτελεσμα ??
    99 χρονια δουλοι...και βλεπουμε..Δημοκρατικοι δουλοι..στο Τιμπουκτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.