12/11/19

H Τουρκία εκσυγχρονίζει τις 40-45 ετών γαλλικής κατασκευής κορβέτες κλάσης Burak (ex- D’Estienne d’Orves) και τους δίνει ρόλο αντίστοιχο των αμερικανικών LCS



Όπως αναφέρουν αμυντικά μέσα της γειτονικής χώρας, η Τουρκία εκσυγχρονίζει τις παλιές κορβέτες, γαλλικής κατασκευής κορβέτες D’Estienne d’Orves (νυν Burak) με τουρκικής κατασκευής οπλισμό και ηλεκτρονικά.

Οι κορβέτες D’Estienne d’Orves κατασκευάστηκαν μεταξύ 1976 και 1984, είναι εξοπλισμένες με ένα πυροβόλο των 100 χιλιοστών (DCN 100 mm/55 Mod 68 CADAM), 4 πυραύλους ΜΜ38 Exocet, 2 πυροβόλα των 20 χιλιοστών, 4 τορπίλες και έναν ανθυποβρυχιακό όλμο. Από την κλάση, η Τουρκία αγόρασε το 2000 έξι συνολικά πλοία, τα TCG Bozcaada (F-500), TCG Bodrum (F-501), TCG Bandırma (F-502), TCG Beykoz (F-503), TCG Bartın (F-504) και TCG Bafra (F-505).

Καθώς όμως το σύνολο του οπλισμού τους είναι παρωχημένος, οι Τούρκοι φαίνεται πως εκτιμούν ιδιαιτέρως τα πλοία αυτά, που παρά τη μικρή τους ταχύτητα και τη αποκλειστική κίνηση μέσω diesel, είναι αρκούντως οικονομικά, εύκολα στη χρήση και με μεγάλες διαθεσιμότητες. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το γεγονός ότι τα πλοία, αντί να αποσυρθούν, θα αποκτήσουν νέα δυνατότητες και νέα αποστολή.

Μέχρι σήμερα, οι τουρκικές Burak είχαν αποδώσει τα μέγιστα σε αποστολές παράκτιας περιπολίας, επίδειξης σημαίας, έρευνας και διάσωσης, παράκτιου ανθυποβρυχιακού αγώνα, ενώ φυσικά είχαν εξαιρετική επίδοση στις παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η παρουσία τους έχει επισημανθεί μέχρι και στην ΑΟΖ της Κύπρου, φανερώνοντας την εμπιστοσύνη που δείχνει το ΤΝ στα πλοία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι τουρκικές Burak θα λάβουν πυραύλους L-UMTAS, ανάλογους των Hellfire. Οι L-UMTAS είναι τουρκικής κατασκευής, καθοδηγούνται από laser, και κανονικά έχουν αντιαρματική αποστολή. Πρόσφατα όμως επιδείχτηκε και η δυνατότητα χρήσης τους σε θαλάσσιο περιβάλλον, προφανώς με κοίλη γόμωση. Ο πύραυλος εξοπλίζει επίσης και τα UCAV ANKA/Bayraktar.

Οι κορβέτες παράλληλα θα αποκτήσουν και ηλεκτρο-οπτικό σύστημα αναγνώρισης Denizgözü-Octopus, που ταυτόχρονα θα μπορεί να κατευθύνει και τους L-UMTAS. Πιθανολογούμε πως θα εγκατασταθεί και κάποια βασική έκδοση του ΚΠΜ GENESIS, επίσης τουρικής κατασκευής, καθώς και κάποιο βασικών δυνατοτήτων ραντάρ επιτήρησης αέρος. Σκοπός των Τούρκων είναι τα πλοία να αποκτήσουν δυνατότητες όπως αυτές που έχουν οι αμερικανικές LCS, που οπλίζονται με πυραύλους Hellfire. Φυσικά οι δυνατότητες των δυο πλοίων είναι πραγματικά η μέρα με τη νύχτα, αλλά και πάλι, δεν πρέπει να υποτιμούμε τα τουρκικά σχέδια.

Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό, είναι το γεγονός ότι η Τουρκία κρατά τα παλιά πλοία σε υπηρεσία, παρά το γεγονός ότι έχει βάλει σε υπηρεσία τις πολύ νεότερες και ικανότερες κορβέτες MILGEM σε υπηρεσία. Αυτό που θα περιμέναμε όλοι θα ήταν να αντικατασταθούν τα πλοία από περισσότερες MILGEM. Αντί αυτού, οι Burak θα διατηρηθούν κι άλλο σε υπηρεσία, αυξάνοντας τις ήδη υψηλές οροφές πλοίων που έχει το Τουρκικό Ναυτικό. Σημειώνουμε πως και οι Γάλλοι διατηρούν σε υπηρεσία περίπου 10 κορβέτες του τύπου, εξοπλισμένες με ΜΜ40.

ΠΗΓΗ: ptisidiastima.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.