14/2/10

Για να επιτύχει ο κ. ΓΑΠ


Του Γ. Μαρίνου
Γράφω απουσιάζοντας στο εξωτερικό: Κατά τη σοσιαλίζουσα έγκυρη «Le Μonde» ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου: «Κληρονόμησε μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας,απαξιωμένη από τις αγορές,εκτεθειμένη στην κερδοσκοπία,πνιγμένη από κολοσσιαία χρέη και δημοσιονομικά ελλείμματα, μ΄ ένα δυσλειτουργικό κράτος και ένα γενικευμένο σύστημα διαφθοράς. Ξεκίνησε ήδη τον πόλεμο κατά του πληθωρικού κράτους,κατά της διαφθοράς και της παραοικονομίας. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον επιλογή, ούτε και η ευρωζώνη. O Γιωργάκης είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία τους».

Ας υποθέσουμε ότι έτσι είναι. Υψώνονται όμως ως εμπόδια πολλά «όμως». Ξεκινούν από τη σοφή ρήση του μεγάλου Μακιαβέλι: «Τίποτε δεν είναι πιο δύσκολο, πιο αβέβαιο, πιο επικίνδυνο από το να πάρει κανείς την πρωτοβουλία της εισαγωγής νέων θεσμών και εθίμων. Γιατί ο μεταρρυθμιστής έχει εχθρούς όλους εκείνους που έχουν άμεσο και απόλυτο συμφέρον να διατηρούνται οι παλιοί θεσμοί.Και βρίσκει απρόθυμους φίλους εκείνους που θα ωφεληθούν από τους νέους». Αφού υπογραμμίσω την επιβεβαίωση της οξυδερκούς παρατήρησης, ότι δηλαδή αντιδρούν μαζί με τους θιγόμενους και οι ωφελούμενοι (απόδειξη ότι κατεβαίνουν στον δρόμο οι χαμηλόμισθοι και οι αφορολόγητοι για να υπεραμυνθούν των προνομίων των ρετιρέ), θα υπενθυμίσω και άλλα πιο εμφανή «όμως».

Πρώτα πρώτα, η προεκλογική υποσχεσιολογία στη βάση τού «υπάρχουν λεφτά» του ίδιου του κ. Παπανδρέου και ο ακραίος αντιπολιτευτικός λόγος του πριν από τις εκλογές. Δεν ήξερε; Ή δεν έλεγε την αλήθεια; Το ένα πιο ασυγχώρητο από το άλλο. Και το χειρότερο: Δεν μπορεί εύκολα να πείθει για την αξιοπιστία του και για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμιστικών του προθέσεων. Ενα δεύτερο «όμως» προκύπτει και από το ότι συνδέει το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο με τη δραματική οικονομική κατάσταση που κληρονόμησε και για την οποία ενοχοποιεί αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι όλα ξεκίνησαν από την ανεύθυνη οικονομική πολιτική της πρώτης οκταετίας του ΠαΣοΚ (από το 1981), η οποία αποδιάρθρωσε το κράτος, ανήγαγε τη διαφθορά σε δικαίωμα εντός «λογικών» πλαισίων (όχι και 500 εκατομμύρια!), πολέμησε την αξιοκρατία και ανέχθηκε την ανάδειξη της παρανομίας και της ασυδοσίας σε δημοκρατικές κατακτήσεις. Και φυσικά υπέθαλψε τη νοοτροπία των τεμπέληδων, που τρώνε, πίνουν, κατασπαταλούν ή κατακλέβουν τα κονδύλια της ΕΟΚ, δανείζονται για να κάνουν τουρισμό, να αγοράζουν θηριώδη τζιπ και να παίρνουν πτυχία χωρίς να σπουδάζουν και χωρίς γνώσεις που χρειάζεται η αγορά εργασίας.

Και αναπόφευκτα επέβαλε τον κομματισμό ως κύριο προσόν για πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αναδεικνύοντας σε επιστήμη τον λαϊκισμό της Αριστεράς και την ισοπέδωση των πολιτιστικών αξιών και των ηθικών αναστολών. Ετσι αναπόφευκτα εκτόξευσε το δημόσιο χρέος σε ύψη δυσθεώρητα, από τα οποία έκτοτε δεν μπορεί να ξεκολλήσει η χώρα μας. Οσες κυβερνήσεις ακολούθησαν, ΠαΣοΚ ή ΝΔ, δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να αλλάξουν αυτή την ολέθρια κληρονομιά και ευθύνονται λίγο έως πολύ για την άσωτη συμπεριφορά, την παγίωση της ατιμωρησίας, τις στατιστικές λαθροχειρίες, τους πελατειακούς διορισμούς, τη διόγκωση του κράτους.

Το καίριο «όμως» που καλείται να θέσει εκποδών ο κ. Γ. Παπανδρέου βρίσκεται μέσα στο κόμμα του, ανάμεσα στα στελέχη του και στον στρατό κατοχής στον οποίο έχουν αναδειχθεί οι συνδικαλιστές του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Και αυτό είναι το δυσκολότερο, καθώς θα πρέπει να έχει το θάρρος όχι μόνο να παραδεχθεί αλλά και να αποκηρύξει την κληρονομιά του βαθέος ΠαΣοΚ, δηλαδή να αποδοκιμάσει συμπεριφορές και πολιτικές που, ενώ έβλαψαν, υποτίθεται ότι θα ΄πρεπε να θεωρούνται τα ιερά και τα όσια της ιστορίας του κόμματός του. Συνεπώς, ο τρώσας και ιάσεται. Αλίμονο αν δεν ανταποκριθεί.

jmarinos@tovima.gr

5 σχόλια:

  1. Φέξε μου κι εγλύστρησα ω ΔΟΛιότατε!
    Κανείς μας δεν τό 'ξερε πως ο γιωργάκης θα τέλειωνε την Ελλάδα, ειδικά εσείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Γιάννης Μαρίνος είναι και έμπειρος και εύστοχος. Τα πράγματα έχουν ακριβώς όπως τα λέει. Εγώ έχω ένα να συμπληρώσω. Είναι αδύνατον να δούμε οποιαδήποτε αλλαγή προς το καλύτερο απ' αυτούς που συνέπραξαν στην καταστροφή της χώρας.

    Αν αυτοί δεν απομακρυνθούν ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ από την πολιτική, αν δεν ξεφύγουμε από τα νύχια του οικογενειακού κατεστημένου που μας κυβερνά εδώ και 35 χρόνια, είναι τουλάχιστον αφελές να τρέφομε ελπίδες σωτηρίας.

    Τι πρέπει να γίνει; Να αναλάβει κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων (το πρόβλημα είναι ποιος θα τις ορίσει και πώς), η οποία να είναι άσχετη με τα κόμματα του παρελθόντος (νυν παρόντος) και η οποία θα επωμισθεί το βαρύ έργο να βγάλει την χώρα από την κρίση.

    ΥΓ: Σήμερα πάλι διάβαζα στο "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" ότι η Θ. Τζάγκρη, η υπεύθυνη υφυπουργός για την υλοποίηση της απονομομής ιθαγένειας και ψήφου στους λαθρομετανάστες, αυτή η ίδια που έγινε ρεζίλι προ ημερών στον alter, στην εκπομπή του Χατζηνικολάου, διότι δεν ήξερε τι της γινόταν στο επίμαχο θέμα, τοποθέτησε σύζυγο και υιό στο πολιτικό της γραφείο. Αυτός είναι ο σκοπός όσων πολιτεύονται σήμερα. Έχει γίνει πια νοοτροπία, γι αυτό πρέπει να φύγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μονη λύση που θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα αλλά κανείς δεν την προτείνει, για ευνόητους λόγους είναι:
    μια έως δύο το πολύ θητείες για τους βουλευτές οι οποίοι θα εχουν και το ασυμβίβαστο με το υπουργιλικι.
    Να δείτε που η διαφθορά θα πέσει στο ελάχιστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 10:19 μ.μ.

    Έχει κι αυτό προταθεί, όπως και πολλά άλλα. Η αλλαγή, όμως, του Συντάγματος είναι προνόμιο του κοινοβουλίου, δηλαδή των κομμάτων. Κατάλαβες γιατί μας έχουν χειροπόδαρα δέσει και κάνουν ο,τι θέλουν;

    Πρέπει να φύγει συθέμελα το βρώμικο αυτό κατεστημένο, που μας έκατσε στο σβέρκο μετά την μεταπολίτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απολύτως τίποτε δεν αλλάζει. Ούτε μετά το στραπάτσο που πάθαμε. Ίσως μάλιστα τώρα ενταθούν τα φαινόμενα διαφθοράς, διότι όλοι θέλουν να κάνουν την μπάζα τους για ώρα ανάγκης.

    Συνεχίζονται και σήμερα οι αρπαχτές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.