14/2/10

Ο «Τιτανικός»


Tου Αλεξη Παπαχελα

Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε έναν καπετάνιο ο οποίος γνώριζε αρκετό καιρό πριν πως κυβερνούσε τον «Τιτανικό» αλλά δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα γι’ αυτό. Οταν ορισμένοι υπουργοί του «ούρλιαζαν» κυριολεκτικά πως δεν είναι δυνατόν να ξοδέψει το κράτος 60 εκατομμύρια ευρώ για εκλογικά επιδόματα σε δημοσίους υπαλλήλους για τις ευρωεκλογές, τον έπεισαν πως «δεν γίνεται· πρέπει να τα δώσουμε γιατί θα ξεσηκωθούν όλοι». Ηταν ένα σχετικά μικρό ποσό και μια «μικρή» στιγμή.

Εδειχνε όμως πως ο κ. Καραμανλής δεν πήρε ποτέ το τιμόνι στα χέρια του για να αποτρέψει το μοιραίο. Ακόμη και προς το τέλος, όταν ήξερε καλύτερα από όλους μας πού πήγαινε το καράβι, λειτούργησε σαν να μην τρέχει τίποτα. Την μια ήταν οι ευρωεκλογές που ήθελε να κερδίσει, την άλλη κάποιος υπουργός που αρνείτο να υπακούσει στην εντολή για περικοπές.

Η ευθύνη του κ. Καραμανλή είναι τεράστια και η ιστορία θα είναι σκληρή μαζί του. Ανθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τη Ρηγίλλης τον πίστεψαν και τον ψήφισαν το 2004 γιατί τον άκουσαν να υπόσχεται την επανίδρυση του κράτους, το συμμάζεμα της σπατάλης, τον περιορισμό της διαφθοράς. Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη. Το κράτος μεγάλωσε, αποκτήσαμε νέες άχρηστες υπηρεσίες τύπου αγροφυλακής και το χρέος διογκώθηκε. Επί των ημερών του, και των ημερών Αλογοσκούφη, συνέβη άλλωστε και το παγκοσμίως παράδοξο: να αυξάνεται το ΑΕΠ αλλά όχι τα κρατικά έσοδα.

Κάποιοι θα ισχυρισθούν πως ο κ. Καραμανλής έκανε το καθήκον του έναντι της ιστορίας όταν μας ανακοίνωσε πέρυσι στη ΔΕΘ ποια μέτρα είναι αναγκαία. Κάποιοι άλλοι το βρίσκουν εξαιρετικά κυνικό να μην έχεις κάνει τίποτα σχετικό στην πράξη και να αρνείσαι να αναλάβεις το πολιτικό κόστος των περικοπών για τους λίγους μήνες που σου απέμεναν στην εξουσία.

Αυτά ως προς την ευθύνη του κ. Καραμανλή. Ο κ. Παπανδρέου πάλι παραμένει μυστήριο γιατί άργησε τόσο πολύ να καταλάβει ότι παρέλαβε τον «Τιτανικό». Ξένοι οικονομολόγοι του είχαν εξηγήσει πως «καλύτερα ίσως να δηλώσεις ότι χρεοκοπείς και να επαναδιαπραγματευθείς το χρέος σου», ο κ. Προβόπουλος του είχε εξηγήσει την κατάσταση και όλοι οι έμπειροι συνομιλητές του από την «αγορά» του εξηγούσαν πόσο καταστροφική μπορεί να ήταν η συμβολή της κ. Κατσέλη στην κατάρτιση του οικονομικού του προγράμματος.

Τους αγνόησε όλους, μας δήλωσε πως «λεφτά υπάρχουν» και παγιδεύθηκε σε μια παρατεταμένη άρνηση για την ανάγκη να ακολουθήσει «το μοντέλο Καραμανλή».

Ολα αυτά τέλειωσαν στο Νταβός και ένα μεσημέρι Κυριακής στο Μαξίμου, όταν οι τραπεζίτες που κάλεσε στο γραφείο του εξήγησαν (οι περισσότεροι) ότι τα ψέματα τελείωσαν και πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν άντεχε πολλές ακόμη ημέρες με τα spreads πάνω από αυτά της Αιγύπτου. Ο κ. Παπανδρέου βγήκε από την «άρνηση» και πήρε τις αποφάσεις του. Είναι γνωστό πως όταν αποφασίσει ότι κάτι είναι σωστό, το υπηρετεί με πείσμα.

Το πρόβλημα είναι πως, επειδή άργησε πολύ, η διάσωση του σκάφους έχει καταστεί εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση. Τα κύματα είναι τεράστια, κανείς δεν έχει δοκιμασμένο σχέδιο εξόδου από τη θύελλα και αυτοί που ήλθαν για να σε σώσουν ζητούν πολλά. Το χειρότερο όμως που μπορεί να σου συμβεί σε μια τέτοια κατάσταση είναι να ανακαλύψεις πως το πλήρωμά σου δεν είναι εκπαιδευμένο ή ψυχικά έτοιμο για αυτό που ζει.

Και κατά πολλούς εκεί θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός: την παντελή έλλειψη ικανού πολιτικού προσωπικού που μπορεί να διαχειρισθεί την επίλυση συσσωρευμένων παθογενειών, αμαρτιών και σπατάλης δεκαετιών.

11 σχόλια:

  1. Το χειρότερο όμως που μπορεί να σου συμβεί σε μια τέτοια κατάσταση είναι να ανακαλύψεις πως το πλήρωμά σου δεν είναι εκπαιδευμένο ή ψυχικά έτοιμο για αυτό που ζει.

    Οταν βάλουν φυλακή τον Αλογοσκούφη τον Σημίτη, τον Καραμανλή και όλους αυτούς που ενώ διαχειρίστηκαν τεράστια "πακέτα" μας εέριξαν στα βράχια , θα έρθει και η πολιτική συναίνεση το λαού , μέχρι τότε ανυπακοή και απεργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι πραγματι ο Καραμανλης φταιει.Και ξερετε γιατι?Γιατι επρεπε να μην εχει καμια ανθρωπιά και ευαισθησια,να μας διαλυσει στη φορολογια:Να παει τη βενζινη 1,50 το λιτρο,να αυξησει το ΦΠΑ,να μειωσει το αφορολογητο,να κοψει τα επιδοματα,να μειωσει τις συνταξεις,να αυξησει τα ορια ηλικιας,να απελευθερωσει τις απολυσεις, παραδωσει τη χωρα στο ΔΝΤ.Φταιει γιατι δε μας εσκισε,γιατι δεν ηθελε να ειναι αναλγητος κυβερνητης,γιατι πονουσε και το μεσο Ελληνα και την πατριδα του.Οποτε τα σοφα ΜΜΕ,οι αμετανοητοι πασοκοι και οι εξαπατηθεντες Ελληνες τον βριζανε και λεγανε,λεφτα υπαρχουν...Και φερανε αυτον που θα εφαρμοσει τα μετρα αναλγητα,σκληρα και σοσιαλιστικα... Αυτον που τους/μας αξιζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. o καραμανλης καταφερε να περασει στην ιστορια ως ο πιο αποτυχημενος και επικινδυνος πρωθηπουργος στην ιστορια της χωρας..γιατι ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ,ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟΜΕΑ..μονο ηξερε να καλυπτει οσους τρωγανε τα λεφτα μας..ανεβηκε οχι για να κυβερνησει αλλα για να μη.....κυβερνησει!!!!!και γω τον ψηφισα το 2004 και καταριεμαι την ωρα και την στιγμη..
    δεν γινεται ο σημιτης και ο καραμανλης να μην μπουν φυλακη...δεν γινεται......πρεπει να μπουν αυτοι και ολοι οσοι ηταν στις κυβερνησεις τους..και τοτε δεχομαι αυτοματα να μου μειωσετε το μισθο και τα δωρα...αλλιως κοπριτες πολιτικοι να πατε στον αγυριστο...αρκετα πια
    ΕΞΩ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    ΠΕΤΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και τι γινεται με οσους οταν ειναι αντιπολιτευση κανουν μονο σκληρη κριτικη,βαζουν τα καναλια να βριζουν,ζητανε εκλογες συνεχως για να παρουν την καρεκλα,λενε αισχρα ψεμματα(λεφτα υπαρχουν,θα δωσω αυξησεις,εχω σχεδιο για την κριση),δεν συναινουν σε κανενα μετρο,ξεσηκωνουν τον κοσμο (θυμηθειτε τις απεργιες για το ασφαλιστικο,τον σημερινο στο λιμανι του Πειραια να κλαιει γιατι ο Καραμανλης εδωσε μονο 500 εκ ευρω στους αγροτες)κλπ.Αν ο Καραμανλης εκανε το 1/100 απο οσα γινονται τωρα,θα γινοταν επανασταση.Τωρα ο λογαριασμος ερχεται για ολους.Καποιοι εκτεθηκαν μαζι και οι υπστηρικτες τους,αυτοι που τοσο ευκολα ασκουσαν κριτικη και ανεβαζαν τον πηχυ.Ισως ακομα δεν το εχουν καταλαβει,αλλα θα τους φτυνει ο κοσμος σε λιγο,οσο και αν τους στηριζει το συστημα της διαπλοκης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φανταστείτε τον Τιτανικό, όπου το πλήρωμα διασκεδάζει μαζί με τους επιβάτες, με πολύ μεγαλύτερη όμως χλιδή, σε prive αίθουσες. Κάποια στιγμή βλέπει το παγόβουνο, με το οποίο η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Και τότε το πλήρωμα τί κάνει? Αρπάζει ό,τι πολύτιμο υπάρχει στο πλοίο, μπαίνει σε μια λέμβο και από μακριά βλέπει την τραγωδία. Από μακρυά, ασφαλές και με γεμάτες τσέπες...

    Για τον ανώνυμο 10:22

    Το να περιορίσει τα χρήματα του ελληνικού λαού που "σεμνά και ταπεινά" διασκορπίζονταν από δω κι από κει (πάντα στις "σωστές" τσέπες) το σκέφτηκε?
    Να κάνει ένα πρόχειρο πόθεν έσχες στα στελέχη του μήπως?
    Το ενδεχόμενο ότι είχε χάσει τον έλεγχο, ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε και αυτός -πρωθυπουργός ων- δε μπορούσε να συμμαζέψει τις ορδές των σταυροφόρων/κατακτητών της εξουσίας, το σκέφτηκε?
    Δεν προβληματίστηκε από τα σκάνδαλα που ξεσπούσαν κάθε μέρα, τον πολυτελή βίο των στελεχών, τα "χρυσά αγόρια" που γεννήθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν επι των ημερών του?
    Είτε τα αντιλήφθηκε όλα αυτά, είτε όχι, οι ευθύνες του είναι τεράστιες και τις συνέπειες θα τις πληρώσουν αρκετές γενιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριοι, ας το πάρουμε χαμπάρι: η χώρα δέχτηκε επίθεση, έδωσε έναν πόλεμο για τον οποίο δεν ήταν προετοιμασμένη και στο τέλος ηττήθηκε . Ο πόλεμος αυτός δυστυχώς δεν διεξήχθη σε ένα γνώριμο θέατρο επιχειρήσεων όπως το Αιγαίο, τα νησιά, τον Εύρο και γενικά τα βουνά, τις θάλασσες και τον ουρανό της πατρίδας μας. Ούτε δόθηκε με τα γνώριμα συμβατικά μέσα των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες μάλιστα είναι προετοιμασμένες και εκπαιδευμένες γι’ αυτό το σκοπό. Ο πόλεμος αυτός δόθηκε στις «Διεθνής Αγορές», στα χρηματιστήρια, στις αίθουσες των Κεντρικών Τραπεζών, στις Βρυξελών, τη Ν.Υ., το City κ.ο.κ. Και δυστυχώς από την μεριά μας δόθηκε από ένα ανεπαρκές προσωπικό ανεκπαίδευτων πολιτικάντηδων, μαθητευόμενων μάγων της οικονομίας και κάθε λογής καιροσκόπων (για να μην μιλήσω για την «πέμπτη φάλαγγα» εντεταλμένων δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και πολλών άλλων. Άλλωστε αυτοί πάντα υπάρχουν, ακόμη και σε ένα συμβατικό πόλεμο). Όσο για «συμμάχους» (ΕΕ, Γαλλοί, Γερμανοί, Αγγλοσάξονες), τους είδαμε κι αυτούς –αν και προσωπικά δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό. Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι ισχυροί «φίλο»ι μας δεν είναι τίποτα παραπάνω από κοινοί ληστές-πλιατσικολόγοι, χωρίς ιερό και όσιο, που παρά μόνο κοιτούν το κέρδος και την τσέπη τους.
    Ηττηθήκαμε λοιπόν κύριοι και ήττα σημαίνει απώλεια. Όχι, σε αυτό τον πόλεμο δεν απωλέσαμε κανέναν κομμάτι γης, αλλά ίσως κάτι πιο σημαντικό: το υπουργείο οικονομίας και οικονομικών. Διότι στην εποχής της παγκοσμιοποίησης και του Market, αυτό ισοδυναμεί με απώλεια μέρους της εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας το παραδέχτηκε. Μόνο που σε άλλες εποχές όταν τα κατοχικά στρατεύματα έμπαιναν στην πόλη κάποιο ευσυνείδητοι πατριώτες είχαν το θάρρος να βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο ή να ζωστούν με την ελληνική σημαία και να πηδήξουν από τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως δεν περιμένω κάτι τέτοιο από τον Γ.Παπανδρέου. Άλλωστε η ιστορία δεν θα τον κρίνει για αυτή του την πράξη αυστηρά, διότι μέσα από τα λάθη και την ολιγωρία του φαίνεται ότι τουλάχιστον την ύστατη ώρα κινητοποιήθηκε και έδωσε έναν απέλπιδο αγώνα. Θα τον κρίνει όμως για τις μετέπειτα πράξεις του και εδώ να του θυμίσω ότι πάντα, τόσο ο λαός όσο και ιστορία, ήταν όλοι τους αμείλικτοι με τους συνεργάτες των κατακτητών και τους δοσίλογους. Όπως αμείλικτη θα είναι η ιστορία και με τον άλλο, τον Καραμανλή. Αν και εμένα δεν μου αρκεί να διαβάζουν τα δισέγγονά μου μετά από 50 χρόνια για τα «ολέθρια έτη 2004-2009» και για την «εγκληματική αμέλεια της διακυβέρνησης Καραμανλή». Γι’ αυτό, ναι σε εξεταστικές επιτροπές για την οικονομία και τους Καραμανλή-Αλογοσκούφη-Παπαντωνίου, ναι σε ένα «νέο Γουδί», ναι σε καταδίκη εδώ και τώρα των βασικών υπαίτιων της «νέας μας μικρασιατικής καταστροφής». Μόνο τότε ο λαός μας θα έχει ανακτήσει μέρος της χαμένης του αξιοπρέπειας και μόνο τότε θα μπορέσει να σηκώσει τον νέο σταυρό του μαρτυρίου του. Η χώρα τελεί υπό κατοχή, γι’ αυτό συναγωνιστές υπομονή και καρτερία. Εύχομαι, καλό αγώνα και καλή λευτεριά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απο Χανια
    Στην κατοχη ειχαμε 3 κατακτητες (Γερμανους-Ιταλους-Βουλγαρους) ετσι και τωρα εχουμε 3 (ΔΝΤ,ΕΚΤ,και κομισιον) γιατι αγχωνεστε;; οτι ψυφισεις περνεις και η ιστορια κυκλους κανη.
    Αλλα μην ξεχνατε οτι πρεπει να κατηγορουμε κυριως 3 προταγωνιστες Παπαντωνιοτ-Χριστοδουλακη-Αλογοσκουφη,αυτοι παρελαβαν ενα δημοσιο χρεος 115δις και το εφθασαν κλιμακωτα και αναλογικα στο σημερινο 310σις.
    Οσο παντως δεν περικοπτουν-καταργουν ολα ανεξεραιτως τα προνομοια των βουλευτων (που διοριζουν, λαδονονται,εχουν ασυλο για απλα ποινικα, συνταξη με 2 4ετιες, και τοσα αλλα)
    και να γινουν απο 300 μονο 200
    δεν βλεπω φως για τα υπολοιπα μετρα που χρειαζονται και παντα υπερ της παραγωγης-ανταγωνιστηκοτητας και δημιουργιας νεων θεσεων εργασιας.
    Η ληστια συνεχιζεται παντου, στους στημενους διαγωνισμους, στο υγειας
    με το κοστος των γαρμακων και υους λαθρομεταναστες-εποικους, και στην παιδεια (οι καθηγητες εργαζονται 120-125ημερες το χρονο με 3-5 ωρες εργασιας τηνημερα τι μαθητες αποφοιτουν;;) την ελειψη κτηματολογιου για την δημοσια περιουσια (Λαλιωτης) και τοσα αλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ....ΟΛΑ ΟΙ ΒΡΩΜΕΡΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καποιο λεει να μπουν Σημιτη, Καραμανλη κ.τ.λ φυλακη. Ο Γιωργο Παπανδρεου σ'αυτεs τιs κυβερνησειs δεν ανηκε; Αυτοs σαν υπουργοs Εξωτερικων στο Δουβλινο δεν ψηφισε τη συνθηκη για τουs μεταναστεs; Δεν καταλαβε τοτε οτι η Ελλαδα στη γεωγραφικη θεση που ειναι θα εχει μεγαλο προβλημα; Κι'εμειs τι καναμε; Τον βραβευσαμε κι'απο πανω, τον καναμε ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Εναν ανθρωπο που ηδη εκανε λαθοs. Κι'εχει και το Υπουργειο Εξωτερικων και κανεναs δεν ξερει τι γινεται με τα Εθνικα Θεματα. ΓΙΑΤΙ ΤΡΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; Μεχρι πριν λιγο καιρο περνουσαμε ομαλα την Παγκοσμια Οικονομικη Κριση, τωρα ξαφνικα χρεοκοπουμε. Ε ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το δημόσιο χρέος δεν προέκυψε ξαφνικά. Μερικοί μιλούν για υψηλό δείκτη παραγωγικότητας το 2004 και παριστάνουν τον αφελή. Με τόσα ολυμπιακά δάνεια είναι δυνατόν να μην υπήρχε; Κανείς δεν μιλάει για τον κινέζο που λουφάζει και θελει να γίνει και πρόεδερος της δημοκρατίας... Πού είναι ο Λαλιώτης; Θαυμαζω αυτόν τον άνθρωπο, που ποτέ δεν εργαστηκε και έχει τεράστιες περιουσίες, έτσι λένε. Και αυτό τα άθλιο πόθεν έσχες πού είναι;;;; Και βλεπετε καμμια ερφημερίδα να μιλάει γι αυτόν; Λες και είναι συνένοχοι και τον συγκαλύπτουν. Βγέστε και πεστε τα μωρέ!!! Για τον πρίγκιπα Τχοχατζόπουλο τον Τσουκάτο, τον Χρριστοδουλάκη και τόσους άλλους που πλούτισαν και λουφάζουν... Για σκάνδαλα μιλάνε... Τι έγινε μωρέ το κτηματολόγιο; Πού είναι αυτός που μου έφαγε τις οικονομίες στο Χρηματισςτήριο; Και μας έλεγαν μετά μην παίζατε! ΟΙ άθλιοι, μας έκλεβαν τα χρήματα και μας έλεγαν μην παίζετε οταν κατέβαζαν στο μηδέν τα επιτόκια και μας παρώτρυναν να βαλουμε τις οικονομίες μας στο χρηματιστήριο γιατί απο τα μερίσματα θα παίρνουμε περισσότερα χρήματα απ' οτι απο τους τόκους. Και μας παρώτρυναν να παίρνουμε και δανεια για να τα φανε κάποιοι απατεωνες που τους καλύπτουν και ποτέ δεν θα μαθω τα λεφτά που έβγαλα με τον ιδρώτα μου ποιό γουρούνι τα κατασπάραξε. ΚΑι αν τον θίγω να μου κάνει μήνυση για να δω τη φάτσα του... Ολοι οι πολιτικοί είναι υπέυθυνοι. Ο Σημίτης, ο καραμανλής, Ο Γιωργάκης... Ο Γιωργάκης μην κάνει τον κινεζο, υπουργός σε όλες τις κυβερνησεις του ΠΑΣΟΚ ήταν.Να μας πει τα αδελφια του τι δουλειά κάνουν. Πού εργάζονται και πώς ζούν!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και δεν είναι μόνο αυτά. Να μας πουν τα πασόκια ποιοί τσέπωναν τα λεφτά, εκείνα που κουβάλαγε με το τσουβάλι ο "στρατηγός" Τσουκάτος.
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.