23/2/10

Γιώργος Δακής, Νομάρχης Κοζάνης: Κοινωνική ανάγκη η λειτουργία δομών για τη μάστιγα των ναρκωτικών


Ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με αίτημα την ίδρυση Συμβουλευτικού Σταθμού και Κέντρου Απεξάρτησης Ναρκωτικών στο Νομό Κοζάνης.

Η επιστολή έχει ως εξής:
«Κυρία Υπουργέ,
Με το παρόν, θέλω να σας ενημερώσω για ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που ταλανίζει oλόκληρη την ελληνική κοινωνία αλλά και το Νομό Κοζάνης: το πρόβλημα της εξάρτησης κυρίως των ναρκωτικών και ειδικότερα την απουσία οποιασδήποτε δομής που προσφέρει συμβουλευτικές, θεραπευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στα εξαρτημένα από ουσίες άτομα και στα μέλη των οικογενειών τους, όχι μόνο στο Νομό Κοζάνης αλλά και σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης ευαίσθητη στο μεγάλο πρόβλημα των εξαρτήσεων, σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, εδώ και χρόνια στηρίζει πολιτικά και οικονομικά, με δικούς της πόρους, το Κέντρο Πρόληψης από Εξαρτησιογόνες Ουσίες Νομού Κοζάνης «Ορίζοντες», επιχειρώντας να καλύψει ένα τμήμα του τεράστιου κενού στον τομέα της πρόληψης και της υποστήριξης των εξαρτημένων ατόμων αλλά και των οικογενειών τους.
Ωστόσο, υπάρχει πλήρης έλλειψη στατιστικής καταγραφής αλλά και απουσία κρατικών φορέων, τόσο στον συμβουλευτικό – υποστηρικτικό, όσο και στον τομέα των θεραπευτικών υπηρεσιών. Ζητούμε την ίδρυση, χρηματοδότηση αλλά και στελέχωση τους, ώστε να αποκτήσει ο Νομός Κοζάνης και η Δυτική Μακεδονία, κατ’ επέκταση, τις απαραίτητες δομές που τόσο έχει ανάγκη.
Σύμφωνα με δικά μας στοιχεία, Κέντρο Πρόληψης «Ορίζοντες», μόνον τα τρία τελευταία χρόνια (2007-2009) έχουν επισκεφθεί τις δικές μας δομές, περίπου εβδομήντα (70) άτομα, πολλά εξαρτημένα άτομα που διαμένουν στην περιοχή μας περιμένουν στη λίστα αναμονής των προγραμμάτων μεθαδόνης της Θεσσαλονίκης, δύο (2) και τρία (3) χρόνια, ενώ εξαρτημένοι που τα έχουν καταφέρει και παρακολουθούν ήδη τέτοια προγράμματα δεν μπορούν να ενταχθούν σ’ έναν κανονικό τρόπο ζωής, επειδή πρέπει να μετακινούνται καθημερινά στη Θεσσαλονίκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θετική έκβαση της θεραπείας τους.

Κυρία Υπουργέ,

Βασική θέση μας, είναι ότι ο Νομός Κοζάνης πρέπει να διαθέτει και τους δύο τύπους δομών, τόσο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης αλλά και θεραπευτικά προγράμματα, «στεγνά» και υποκατάστατα, διότι η απεξάρτηση από ουσίες απαιτεί μία οργανωμένη πολιτεία να διαθέτει το σύνολο των μέσων αντιμετώπισης ενός προβλήματος. Συνεπώς, η ύπαρξη Συμβουλευτικού Σταθμού στο Νομό θα επιτρέψει να παρέχεται μέρος ή το σύνολο των θεραπευτικών υπηρεσιών τοπικά, έτσι ώστε οι συγκεκριμένες υπηρεσίες να είναι πιο προσιτές στα εξαρτημένα άτομα. Επιπλέον, οι γονείς των χρηστών που συχνά παράλληλα με τα παιδιά τους παρακολουθούν προγράμματα δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται σε εβδομαδιαία βάση στη Θεσσαλονίκη ή στη Λάρισα όπως συμβαίνει τώρα.
Θεωρούμε ότι ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο τομέα αυτό. Πολλοί συμπολίτες μας πλήρωσαν και πληρώνουν βαρύ αντίτιμο. Συνεπώς, ζητούμε την ίδρυση Κέντρου Συμβουλευτικής Στήριξης (Σταθμού) το οποίο θα παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα Κέντρα Θεραπείας και τα αντίστοιχα προγράμματα αλλά και υποστήριξη στους εξαρτημένους και τους συγγενείς τους,
Ευελπιστούμε ότι θα δείτε θετικά το αίτημά μας και θα δώσετε άμεσα λύση σ’ ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την κοινωνία μας».

5 σχόλια:

  1. Αν το κράτος ήθελε τουλάχιστον να μετριάσει το πρόβλημα των ναρκωτικών θα μπορούσε μέσω των κατά τόπους νοσοκομείων να προβεί στην ένταξη των εξαρτημένων ατόμων σε προγράμματα μεθαδόνης. Αλλά η μεθαδόνη είναι φτηνή και δεν έχει "φαι". Αντ' αυτών υποστηρίζουμε ΜΚΟ για την αγορά ψαρόβαρκων στην Κευλάνη. Απο ξεφτιλισμένους πολιτιτκούς τι περιμένεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ta narkotika einai thema tis KYP DIOTI oi tourkoi me tous alvanous einai ta afendika me tous ptotous na periorizonde stin xondriki teleutea kai to emborio tis cocas exei perasi se mousoulmanika xairia gia na xrimatodotisi tin tzixad .Eimai yper tis xorigisis apo nosokomia -kous giatrous iroinis i kodeinis ama tin apodiksi oti kapoios einai xristis prepi na vroume tropo na apomonosoume to emborio kai tous emborous apo ta thima ta tous .Talos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νά΄τα μας! Δεν διάβασα την επιστολή αλλά επικροτώ την πρωτοβουλία. Όμως πριν κανένα μήνα ένας νομαρχιακός σύμβουλος του συνδιασμού του κ. Δακή, ο Φώτης ο Κεχαγιάς του πρόσαψε κατηγορίες για υπερβάσεις κατασκευαστικών έργων μέσω συμπληρωματικών συμβάσεων, ότι το 80% των έργων πήγαινε σε έναν εργολάβο(και υπονοούσε ότι αρχικά ο εργολάβος έδινε την χαμηλότερη τιμή για να ανέβει μετά ο προυπολογισμός του έργου μέσω των συμπληρωματικών συμβάσεων όπως προανέφερα), υπήρξαν κατηγορίες για χρέη 500.000 ευρώ σε ποτιστήρια, κατηγορίες για κατασκεύη νέου δημαρχείου Ελησπόντου από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης τη στιγμή που επίκειται συνένωση δήμων και κοινοτήτων, κατασκεύη δρόμου κοντά σε ορυχείο της ΔΕΗ αξίας 1.000.000 ευρώ τη στιμή που το χωριό που αφορούσε το έργο προβλέπεται να μετεγκατασταθεί(αστοχία? Μπα, δε νομίζω). Μια άλλη κατηγορία αφορούσε την πρόσληψη υπαλλήλων στη Νομαρχία με συβάσεις έργου, δλδ αυτοί προσλαμβάνονταν στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΟΖΑΝΗΣ και εν συνεχεία μεταφέρονταν στην Νομαρχία, όλα αυτά φυσικά εκτός ΑΣΕΠ και όλα τα χρόνια ήταν οι ίδιοι και οι ίδιοι και οι άλλοι άνεργοι της περιοχής ας κάνουν ότι θέλουν..
    Τέλος πάντων ο κ. Δακής δεν απήντησε ποτέ επί της ουσίας αφήνοντας τον ντόρο να καταλαγιάσει, αυτό που με εξόργισε είναι ότι κατά την περίοδο των απόκρεων ο κ. Δακής έκανε το καθιερωμένο τραπέζι σε κάτι δημοσιογράφους και κανένας μα κανένας τους δεν φαίνεται να ευαισθητοποιήθηκε για το θέμα, εγώ ελπίζω κάποτε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη
    Ανδρέας Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να αποποινικοποιηθεί η χρήση ναρκωτικών και -αυτά ή υποκατάστατά τους- να χορηγούνται από όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τους οικογενειακούς ή αγροτικούς γιατρούς της χώρας.
    Να σταματήσει αυτόματα η σχέση χρήστη και εμπόρου.
    Τα κέρδη από το εμπόριο των ναρκωτικών είναι τεράστια και οι έμποροι μπορούν να εξαγοράσουν τα πάντα στην Ελλάδα: Πολιτικούς, αστυνομικούς, δημοσιογράφους, δικαστές κλπ.
    Μιλάμε για ποσά περί τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανδρέα,για πρώτη φορά νομαρχία στην ελληνική ιστορία δίνει στους δημοσιογράφους όλα τα στοιχεία των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί σε dvd ακριβώς όπως είναι. Τα στοιχεία υπάρχουν στο ai-vres, στο kozan, αλλά και στο giapraki!! Εγώ τα μελέτησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως. Τα στοιχεία υπάρχουν όχι μόνο για τους δημοσιογράφους, αλλά και για μας τους απλούς πολίτες που θέλουμε να ξέρουμε που πάει και η τελευταία μας δεκάρα!
    Όσο για τον κο. Κεχαγιά, μάλλον δεν είσαι και πολύ καλά διαβασμένος. Οι λόγοι για τους οποίους ξεκίνησε η όλη διαμάχη δεν είναι η αθώα διάθεση του κου Κεχαγιά να βγουν στο φως τα στοιχεία, αλλά η επιθυμία του να συμμετάσχει στη Α' οικονομική επιτροπή του νομαρχιακού συμβουλίου, κάτι για το οποίο ο Δακής δεν τον πρότεινε, προφανώς γνωρίζοντας είτε ότι δεν έχει την ικανότητα είτε ότι ήθελε να φάει λεφτά! Και σε ρωτάω φίλε Ανδρέα, γιατί τόσο κόψιμο να μπει στην οικονομική επιτροπή ο Φωτάκης???νομίζω είναι προφανές...θα έχει έξοδα φαίνεται!!
    Καλά τον έκανε και τον διέγραψε! Αν τον κρατούσε θα σήμαινε ότι είναι κ αυτός μπλεγμένος.
    Τέλος πάντων,μάλλον βλέπεις πολύ κοζανίτικη τηλεόραση ή ενημερώνεσαι μόνο μέσω ai-vres. Ψάξε και διάβασε τι ακριβώς έγινε και μην γενικολογείς...όπως και να χει οι δημοσιογράφοι πήραν τις απαντήσεις τους, τις διαστρέβλωσαν και στις παρέδωσαν, οπότε καλύτερα να έχεις πιο αξιόπιστες πηγές για να διαμορφώνεις πιο "ρεαλιστικές" απόψεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.