6/7/10

Η 34η Μ/Κ Ταξιαρχία στην Άσσηρο


Τη μεταστάθμευση της 34ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τα Γιαννιτσά στην Άσσηρο αποφάσισε το ΓΕΣ. Η απόφαση κρίθηκε σκόπιμη λόγω της ανάγκης περιορισμού των λειτουργικών δαπανών του αλλά και στο πλαίσιο κάλυψης των απαιτήσεων που προκύπτουν από τη νέα δομή του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ).

Σημειώνεται ότι σήμερα η 34η Μ/Κ Ταξιαρχία είναι διασπαρμένη σε τέσσερις περιοχές. Το μεγαλύτερο μέρος της (2 Μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού, ο Λόχος Στρατηγείου, ο Λόχος Αντιαρματικών και ο Λόχος Διαβιβάσεων) εδρεύει στα Γιαννιτσά, ο Λόχος Μηχανικού και ο Λόχος Τεχνικού στη Σκύδρα ενώ η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων και η Αυτοκινούμενη Μοίρα Μέσου Πυροβολικού στο Πολύκαστρο. Με την απόφαση του ΓΕΣ - το οποίο εφαρμόζει την εκπεφρασμένη πολιτική του ΥΠΕΘΑ για περιστολή των δαπανών -, η 34η Μ/Κ Ταξιαρχία θα μετασταθμεύσει και θα συγκεντρωθεί στο πολυδύναμο στρατόπεδο της Ασσήρου, όπου ως γνωστόν έδρευε παλαιότερα η ΧΧΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία η οποία έχει πλέον καταργηθεί.

Το στρατόπεδο της Ασσήρου εκτός των βελτιωμένων εγκαταστάσεων στρατωνισμού, διαθέτει εκτεταμένα πεδία ασκήσεων και βολής καθώς επίσης και βιολογικό καθαρισμό. Με την συγκεκριμένη ενέργεια του ΓΕΣ, δεν επιτυγχάνεται μόνο εξοικονόμηση πόρων και μείωση λειτουργικών δαπανών αλλά και η καλύτερη λειτουργία των μονάδων και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης τους.

Η είδηση της μεταφοράς της ταξιαρχίας όπως είναι φυσικό δημιούργησε αντίδραση στην κοινωνία των Γιαννιτσών, η οποία εκτιμά ότι η τοπική οικονομία θα υποστεί σε ετήσια βάση απώλεια περί τα 7 εκατ. ευρώ. Από την άλλη όμως, οι σημερινές πιεστικές ανάγκες για την μείωση των λειτουργικών δαπανών αλλά και την πληρέστερη επιχειρησιακή αξιοποίηση των δυνάμεων και των μέσων, επιβάλλουν την πολιτική στήριξη της απόφασης του ΓΕΣ, το οποίο προχωρά σε καινοτόμες κινήσεις για την αναδιάρθρωση του Ε.Σ.

Η μετακίνηση του σχηματισμού, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού ώστε κάθε ταξιαρχία του Ε.Σ. να είναι πλέον συγκεντρωμένη σε ένα πολυδύναμο στρατόπεδο. Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη αλλαγή σε πρακτικό επίπεδο τα τελευταία 60 χρόνια, που θα αλλάξει την εικόνα του διασπαρμένου ανά την επικράτεια Ελληνικού Στρατού (κατάλοιπο του Εμφυλίου Πολέμου) σε μια ισχυρή και αξιόμαχη δύναμη, με συγκεντρωμένες δυνάμεις σε υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις στρατωνισμού και εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει τις υπόλοιπες δυνατότητες που διαθέτει για να αναπληρώσει τις τυχόν απώλειες στις τοπικές οικονομίες και να μην χρησιμοποιεί τον Ελληνικό Στρατό ως «μηχανισμό τοπικής ανάπτυξης».
http://www.defencepoint.gr

6 σχόλια:

  1. Τα στρατόπεδα μετά τι γίνονται .
    Στα Γιαννιτσά τα κτίζουν μεζονέτες .
    Όρε φαγοπότι που θα γένη .
    Όρμησαν τα αλάνια και κτίζουν .
    ελάτε να τα δείτε.
    και λέγετε ότι μετά το φάγωμα ότι περισσέψει θα γένη κέντρο μεταναστών
    Λέτε να είναι έτσι.
    αποκλείεται δεν γίνονται αυτά που ζούμε άλλωστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τιμή και δόξα στην 34 ΕΜΑ....
    Αν και κάποιος λαλίστατος βολευτής της εποχής μας την αμαύρωσε με την θητεία του εκεί πριν καμιά 20αριά χρόνια.Όποιος έχει όρεξη να ψάξει θα βρεί ενδιαφέροντα στοιχεία στο Αρχείο του Στρατοδικείου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πες μας και το όνομα του έστω και ανώνυμα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι μετακινήσεις των Σχηματισμών και Μονάδων γίνονται για να εξυπηρετώνται τα συμφέροντα των πολιτικών με τη κατανομή ψήφων. όποιος θέλει το καταλαβαίνει.Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α ρε κορόιδα που είμαστε. Εμείς νομίζουμε ότι αυτά γίνονται για υπηρεσιακούς και επιχειρησιακούς λόγους, αλλά η αλήθεια είναι ότι πίσω από όλες αυτές τις κινήσεις κρύβονται πολιτικά παιχνίδια ψηφοθηρίας και εξυπηρέτησης. Πόσα στρατόπεδα έχουν ανοιγοκλείσει τα τελευταία χρόνι?? πόσες μονάδες μεταφέρονται συνέχεια?? Ολα αυτά είναι έξοδα. Ας όψεται ο κάθε βουλευτής-Μητροπολίτης-υπουργός που θέλει να εξυπηρετήσει τους ακόλουθους του. Αφού έκλεισαν τα περισσοτερα στρατόπεδα στο νομο Θεσσαλονίκης, ο ευτραφής Υπουργός μας που να στείλει τους δικους του??? Ας ξανανοίξουμε την Ασσηρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι σοβαρές χώρες επενδύουν σε επαγγελματικό στρατό.

    Είμαστε 100 χρόνια πίσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.