26/7/10

Εκτενές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δρομολογεί η ρωσική κυβέρνηση, προσδοκώντας να συγκεντρώσει 29 δισ. δολάρια, προκειμένου να μειώσει σημαντικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κατά τη διάρκεια της ερχόμενης τριετίας.

Το σχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης προβλέπει την πώληση μειοψηφικών πακέτων μετοχών δέκα μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων την περίοδο 2011-2013 και φέρεται να έχει ήδη εγκριθεί από τον Ρώσο πρωθυπουργό, κ. Vladimir Putin, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του ρωσικού υπουργείου Οικονομίας στο Reuters.

Στα σχέδια της Μόσχας περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- η πώληση μεριδίου 27,1% στο κρατικό μονοπώλιο πετρελαιαγωγών Transneft, 24,16% της Rosneft, 24,5% της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας VTB, 9,3% του μεγαλύτερου πιστωτικού ομίλου Sberbank και 25% μείον μία μετοχή του μονοπωλίου σιδηροδρόμων RZhD.

Με τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές η ρωσική κυβέρνηση προσδοκά τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 4% του ΑΕΠ το 2011 και στο 2,9% του ΑΕΠ το 2012 από 5% το 2010.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι και με αυτές τις προτάσεις το Κρεμλίνο περιορίζει μεν τα μερίδιά του στις περισσότερες από τις παραπάνω επιχειρήσεις, όμως στο 50% συν μία μετοχή, ποσοστό που του επιτρέπει να ασκεί τον πλήρη έλεγχο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
.euro2day.gr

7 σχόλια:

  1. Καυκάσιε,

    έχεις καλή ενημέρωση για το τι συμβαίνει στη Ρωσία , στην Βουλγαρία (προηγούμενο ποστ) , στο Ιράν και Τουρκία (πρόσφατα με τα πυρηνικά τους προγράμματα).
    Είναι λογική η αυξημένη ευαισθησία σου ειδικά σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια .

    Μπορείς να μου εξηγήσεις όμως πως είναι δυνατό να σου "ξεφεύγουν" αυτά που συμβαίνουν μέσα στο "σπίτι" μας ;

    Τυχαίο ; Δε νομίζω

    Ίσα ίσα θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν συστηματική προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

    ρίξε μία ματιά :

    «Πουλήστε μεγάλο μέρος των λιγντικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, είναι η μόνη αποτελεσματική λύση για να ανοίξει η αγορά, όλα τα υπόλοιπα είναι τσιρότα, έχουν δοκιμαστεί σε άλλες χώρες, χωρίς επιτυχία».

    Τα λόγια αυτά -εν είδη βόμβας- άκουσαν σύμφωνα με τις πληροφορίες από το στόμα των κοινοτικών τα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα μαζί τους, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι τελικά θα οδηγηθούμε στα χειρότερα.

    Εκείνο μάλιστα που έκαναν σαφές οι κοινοτικοί προς έκπληξη της ΡΑΕ ήταν πως η απαίτησή τους για πώληση μονάδων, συνδέεται ευθέως με την εκταμίευση της 3ης δόσης...

    βοήθειας της χώρας μας από την τρόικα, αντιπροσωπεία της οποίας καταφτάνει από εβδομάδα στην Αθήνα.

    «Τσιρότα όλες οι άλλες λύσεις» !

    «Πάρτε αποφάσεις που θα έχουν αποτελέσματα, όλες οι άλλες λύσεις που δρομολογείτε είναι τσιρότα, έχουν εφαρμοστεί χωρίς επιτυχία αλλού, οπότε θα χάσετε χρόνο χωρίς λόγο, κι εμείς το δικό μας. Δομικές αλλαγές χρειάζονται άμεσα», είπαν σύμφωνα τις πληροφορίες τα κοινοτικά στελέχη στους παρευρισκόμενους.

    Για να προσθέσουν πως η μόνη αποτελεσματική λύση για να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού είναι η πώληση ενός μεγάλους μέρους λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων («είναι δικό σας θέμα ποιες θα επιλέξετε να πουλήσετε», συμπλήρωσαν). Ενδεικτικά ανέφεραν ότι «θα μπορούσατε να πουλήσετε το 40% των λιγνιτικών μονάδων και το 40% των υδροηλεκτρικών της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού».

    Στην πράξη αυτό σημαίνει 2.000 MW από τα 5.000 MW λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ και 1.200 MW από τα 3.000 MW υδροηελκτρικής.

    Αργότερα, η αντιπροσωπεία των κοινοτικών συναντήθηκε στο υπ. ΠΕΚΑ με τον γ.γ. Κ. Μαθιουδάκη, όπου προφανώς θα του μετέφεραν την ίδια πρόταση.

    «Τον πρώτο λόγο, τον έχει ο δανειστής»

    Στην δε επιχειρηματολογία από ελληνικής πλευράς ότι οι υποχρεώσεις του ενεργειακού σκέλους του Μνημονίου δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αντέτεινε ότι «τα Μνημόνια αλλάζουν και εμπλουτίζονται, άλλωστε τον πρώτο λόγο έχει ο δανειστής, που ενδιαφέρεται να ανακάμψει η οικονομία, ώστε να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε»!

    Υπενθύμισαν μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν έχει εδώ και πολύ καιρό συμμορφωθεί με τις κατά καιρούς επιστολές της Ε. Επιτροπή, όπως εκείνη του 2008 της τότε Επιτρόπου Ανταγωνισμού Νέλι Κρόες, που μιλούσε για την ανάγκη να εκχωρήσει σε ιδιώτες νέα κοιτάσματα λιγνίτη (λ.χ. σε Δράμα και Ελασσόνα) για να κάνουν μονάδες, και να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τη ΔΕΗ.
    πηγη ΤΑ ΝΕΑ


    Πουλίεται η ΔΕΗ και μας καλείτε να επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη ;

    Κάτι δεν πάει καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάος από τις απεργίες σε όλη την Ελλάδα
    26-07-2010 20:24:37
    Mε μία κίνηση που αγνοεί την απλή λογική κυβέρνηση εν μέσω θέρους και της μέγιστης δυνατής εντός του έτους ανάγκης για μεταφορές εξήγγειλλε την απελευθέρωση των μεταφορών και σα να μην έφθανε αυτό, εξήγγειλλε και απελευθέρωση του ορίου απόστασης μεταξύ των πρατηρίων! Αποτέλεσμα; Χάος σε ολόκληρη την χώρα! Aν προσθέσουμε και την "λευκή απεργία" των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας τότε δε νομίζουμε ότιάδικα έχει "πατώσει" τουριστικά εφέτος η χώρα. Και ότι κέρδισε από τις περικοπές στις συντάξεις το έχει χάσει εις το πολλαπλάσιο από αλλού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά αυτή την είδηση είναι απολύτως πρέπων και σωστό οι εγχώριοι κομουνιστές και λοιποί αριστεροί παρατρεχάμενοι να αποκλείσουν Ελληνικούς δρόμους, αεροδρόμια και Ελληνικά λιμάνια προς αντίδραση στα σχέδια της Ρώσικης κυβέρνησης.

    Σε όλο τον κόσμο αλλάζουν μυαλά και προχωράνε μπροστά μαθαίνοντας από τα λάθη τους αλλά οι δικοί μας είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρεις σχηματισμοί και 7 παραβιάσεις του ΕΕΧ
    26-07-2010 18:11:12
    Το δίκτυο των ραντάρ του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΠΑ εντόπισε σήμερα 5 σχηματισμούς της τουρκικής Αεροπορίας αποτελούμενους από 24 συνολικά αεροσκάφη τα οποία πραγματοποίησαν 5 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 7 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Από τα 24 τουρκικά μαχητικά τα 10 έφεραν οπλισμό. Η δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο.


    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 11:19
    ....τα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)....
    ....Τυχαίο ; Δε νομίζω
    Ίσα ίσα θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν συστηματική προσπάθεια αποπροσανατολισμού...........

    Αυτή την περίφημη ΡΑΕ την έχουμε ζήσει καλά στο πετσί μας,οπότε μόνο άγνωστη και δυστυχώς φορές που έχει αποδειχθεί και καταδειχθεί ο περίεργος ρόλος της.

    Σε ότι αφορά την ΔΕΗ όπως θα έχεις παρατηρήσει υπάρχει σωρεία δημοσιευμάτων και διαψεύσεων επι του θέματος εδω κια πολλούς μήνες.Καλύτερα λοιπόν να τα πούμε όταν έχουμε απτές αποδείξεις και όχι σεναριολογίες.

    Σε ότι αφορά την παραγωγή ρεύματος απο λιγνιτικές μονάδες θα σε παρέπεμπα να ρίξεις μια ματιά στην ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ.Αξίζει πίστεψε με θα βρείς πολλά στοιχεία που ίσως σε κάνουν να αλλάξεις άποψη για την χρήση του λιγνίτη ως μέσο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σε ότι αφορά τις Δημόσιες Επιχειρήσεις εθνικής κλίμακας όπως η ΔΕΗ είναι γνωστή η ευρωπαιική νομοθεσία που διέπει το καθεστώς παραγωγής ενεργειας και διάθεσης της.

    Είναι γνωστό επίσης το πόσο καλά έχει πληρώσει ο Ελληνικός λαός και με πόσο κόστος τον κολοσσό αυτό.Να μην ξεχάσω και το σωματείο την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ η οποία μας έχει προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις με τις δίκαιες απεργείες της η οποίες ποτέ δεν έφεραν κάτι καλό στον Ελληνα καταναλωτή.

    Θα μιλήσω με τον ίδο τρόπο που μιλάτε και εσείς προς εμένα.Τα λάθη μου και οι παραλείψεις μου καλώς αποτελούν αντικείμενο κριτικής σας.

    Ομως την φράση "υπηρετώ σκοπιμότητες" είτε αρέσει είτε όχι, απέχει απο την λογική μου, τον χαρακτήρα μου, τις ιδέες μου, τις αξίες μου και τα ιδανικά μου.

    Ως εκ τούτου σας την επιστρέφω δεν χαρακτηρίζει εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Δεν γνωρίζω τον Καυκάσιο, ούτε εξ όψεως. Αλλά ούτε αυτόν ούτε άλλον είναι αναγκη να του καταλογίζει κανείς πρόθεση για κάτι που μπορεί να είναι απλώς παράλειψη. Είναι θετικό να μαθαίνουμε για ότι γίνεται εκτός Ελλάδας-και δεν υπάρχει συχνά άλλο μέσο εκτός των ιστολογιών για να το μαθουμε. Αν ένα ιστολογιο δεν αναφέρεται σε κάτι που εμείς θεωρούμε απαραίτητο, αυτό δεν σημαίνει συνιεδητό και συστηματικό απόπροσανατολισμό!
    Αν κάτι λειπει από το ιστολόγιο, κατά την επιθυμία μου, είναι μια συνολική ματιά στο γεγονότα, μια συνθετική εικόνα, τουλάχιστον κατά διαστήματα. Αν και ορισμένα άρθρα (Λυγερού, Δελαστικ κ.α.) καλύπτουν εν μέρει αυτή την πλευρά.
    Τέλος εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τη χαρά του σχολιαστή (και πολλών άλλων)ότι οι (Ελληνες) κομμουνιστές πρέπει να καταλαάβουν ότι έτσι με ιδιωτικοποιήσεις (και στη Ρωσία)προχωρούν πλέον τα πράγματα. Δηλαδή είναι ευχαριστημένος(οι) με το πως προχωρούν(;) τα πράγματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραιότατη η φωτογραφία.

    Ο Καθεδρικός Ναός της Μεσιτείας της Παρθένου της Τάφρου (ρωσ. Собор Покрова что на Рву) πιο γνωστός ως Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου του Ευλογημένου ή Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου) είναι μια εκκλησία με πολλούς κρεμμυδοειδείς τρούλους, η οποία βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και είναι κάτι σαν σύμβολό της.

    Την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού ζήτησε ο Τσάρος Ιβάν ο Τρομερός και κτίστηκε μεταξύ των ετών 1555 και 1561 σε ανάμνηση της κατάκτησης του Χανάτου του Καζάν. Το 1588 ο Τσάρος Φιοντόρ ο Κωδωνοκρούστης προσέθεσε ένα παρεκκλήσιο στην ανατολική πλευρά του ναού, πάνω από τον τάφο του Αγίου Βασιλείου του διά Χριστόν σαλού (Василий Блаженный), από τον οποίο πήρε ολόκληρος ο Καθεδρικός Ναός το όνομά του.
    Κοντινή άποψη του Ναού

    Ο Ναός βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Κόκκινης Πλατείας, ακριβώς απέναντι από το Κρεμλίνο. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Αποτελείται από εννέα παρεκκλήσια, κτισμένα γύρω από ένα κεντρικό κτίριο. Η αρχική ιδέα ήταν το κάθε παρεκκλήσιο να αφιερωθεί σε άγιο, στην ημέρα μνήμης του οποίου ο Τσάρος πέτυχε στρατιωτική νίκη. Οι χαρακτηριστικοί κρεμμυδόσχημοι τρούλοι του ακολουθούν την παραδοσιακή ρωσική ναοδομία και σε συνδυασμό με την πολυχρωμία τους διαμορφώνεται το τελικό εντυπωσιακό σύνολο. Ο θρύλος λέει ότι ο Ιβάν ο Τρομερός τύφλωσε τον αρχιτέκτονα Postnik Yakovlev, μόλις τελείωσε ο Ναός, για να τον εμποδίσει να ξανακτίσει κάτι τόσο εντυπωσιακό.

    Σε έναν κήπο μπροστά στο Ναό βρίσκεται ένα μπρούτζινο άγαλμα προς τιμήν των Dmitry Pozharsky και Kuzma Minin, εθελοντών στην αντίσταση ενάντια στους εισβολείς Πολωνούς στα τέλη του 16ου και αρχές του 17ου αιώνα. Αρχικά το άγαλμα είχε στηθεί στο κέντρο της Κόκκινης Πλατείας, αλλά η σοβιετική Κυβέρνηση θεώρησε ότι εμπόδιζε τις μεγαλειώδεις στρατιωτικές παρελάσεις και το μετακίνησε μπροστά στο Ναό το 1936.

    Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου δεν πρέπει να συγχέεται με το Κρεμλίνο. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα του, αλλά δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο συνέχειά του ή τμήμα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.