7/7/10

Νέο αίμα από επίθεση ΡΚΚ

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Επιθέσεων του ΡΚΚ συνέχεια στη νοτιοανατολική Τουρκία, τούτη τη φορά με τρεις νεκρούς στρατιώτες και δέκα νεκρούς άντρες του ΡΚΚ.Η επίθεση του ΡΚΚ έγινε προχθές τα μεσάνυχτα εναντίον φυλακίου της στρατοχωροφυλακής στην επαρχία Σεμντίνλι του νομού Χακάρι.

Το κλίμα είναι ηλεκτρισμένο εξαιτίας και των δηλώσεων που έκανε ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος είπε πως στις κηδείες των αντρών του ΡΚΚ μετέχουν και βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας κρατώντας πανό του ΡΚΚ. Αμεση ήταν η αντίδραση του κόμματος διά στόματος του ηγέτη του, Σερκάν Ντεμιρτάς.

«Οι βουλευτές μας δεν κρατούν πανό, απλώς μοιράζονται τον πόνο των οικογενειών», είπε ο Ντεμιρτάς και συνέχισε: «Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορεί να μιλά με ύφος εντολής προς βουλευτές. Εδώ δεν είναι στρατόπεδο και οι βουλευτές δεν είναι στρατιώτες του. Αντί να μιλά για τους βουλευτές, να δώσουν λογαριασμό στον λαό για τον θάνατο στρατιωτών που πατούν σε νάρκες του στρατού».

Το ενδιαφέρον είναι ότι το ενδεχόμενο διαμελισμού της Τουρκίας έχει αρχίσει να αναφέρεται, τουλάχιστον ως θέμα προς συζήτηση. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Χουριέτ» και πρώην διευθυντής της, Ερτουγορίλ Οζκιόκ, έγραφε χθες: «Ας διατυπώσουμε την εξής ερώτηση: είναι υποχρεωμένοι μήπως οι Τούρκοι και οι Κούρδοι να ζουν μαζί; Εάν αυτό είναι κοινή μας βούληση, φυσικά και να ζήσουμε μαζί. Αυτό θα ήταν το καλύτερο. Εάν όμως δεν μπορούμε; Τότε θα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους». «Θα μπορούσε να συζητηθεί ακόμη και θέμα ομοσπονδίας», είχε δηλώσει πριν από πολλά χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ, για να προκαλέσει τότε αντιδράσεις.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Mέχρι να υπάρχουν δύο άνθρωποι, θα χύνεται αίμα σ' αυτόν τον πλανήτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.