8/7/10

Τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει το πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν

ΠEPIΣΣOTEPO εύθραυστες καθίστανται οι ισορροπίες στο διεθνές πυρηνικό τοπίο καθώς το Ιράν προετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιό του στην πόλη Μπουσέρ.

Την είδηση μετέδωσε χθες το πρακτορείο IRNA επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της χώρας. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του οργανισμού Αλί Ακμπάρ Σαλεχί κατέστησε σαφές ότι έχει πλέον ολοκληρωθεί σημαντικό τεστ λειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα «έχει φτάσει στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή και είναι έτοιμη για να τεθεί σε λειτουργία ο αντιδραστήρας». Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει τον ιρανικό μήνα που αντιστοιχεί στο διάστημα από 23 Αυγούστου έως 23 Σεπτεμβρίου.

Η ανέγερση του πυρηνικού εργοστασίου στην τέταρτη μεγαλύτερη χώρα - παραγωγό πετρελαίου της υφηλίου πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Ρωσίας. Πριν από 15 χρόνια η Μόσχα είχε συμφωνήσει στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρια 1.000 megawatt, ο οποίος κόστισε ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Οι συνεχείς καθυστερήσεις οδήγησαν πολλούς να θεωρήσουν ότι η Μόσχα τον χρησιμοποιούσε ως μέσο άσκησης διπλωματικών πιέσεων. Σε αυτό το διάστημα είχαν διατυπωθεί και φόβοι για περαιτέρω καθυστέρηση μετά τη διαμάχη Ρωσίας - Ιράν λόγω της επιβολής νέου γύρου κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Yπηρεσίας Πυρηνικής Eνέργειας της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγιένκο, είχε δηλώσει στις αρχές του έτους ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει τον Αύγουστο. Η πόλη Μπουσέρ βρίσκεται στη νοτιοδυτική περιοχή του Ιράν, στα παράλια του Περσικού Κόλπου.

Η πολιτική του Ιράν και έμμεσα της Ρωσίας για τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρια έχει συγκεντρώσει τα πυρά της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Είχε χαρακτηρίσει το εγχείρημα «πρόωρο» ζητώντας περισσότερες διαβεβαιώσεις για το συνολικό πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Εως σήμερα το Ιράν υποστηρίζει ότι η πυρηνική ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο «υπερδυνάμεων» της ενέργειας, της Ρωσίας και του Ιράν, έχουν αναβαθμιστεί, με την αξία τους να υπολογίζεται περί τα 3 δισ. δολάρια ετησίως. Ο Ακμπάρ Σαλεχί είχε δηλώσει ότι το εργοστάσιο στην Μπουσέρ αποτελεί «σύμβολο» για τη συνεργασία των δύο χωρών.

Αργά χθες το απόγευμα ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν αποδέχθηκε ότι οι πρόσφατες κυρώσεις κατά της χώρας μπορεί να καθυστερήσουν το πρόγραμμα λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου. «Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι οι κυρώσεις δεν έχουν αντίκτυπο», δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA. «Ισως να καθυστερήσουν το έργο, αλλά δεν θα το σταματήσουν, αυτό είναι σίγουρο», πρόσθεσε.
ΕΞΠΡΕΣΣ

7 σχόλια:

  1. Οι εταιρίες ΜΜΕ (που ελέγχονται από το Ισραήλ), έχουν πάρει εντολή, για να ρίξουν την εστίαση (το βάρος) πάλι στο Ιράν.
    Εδώ είναι που κουκουλώνουν, όλα αυτά που προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε.
    1. Την περασμένη άνοιξη, η Rose Gottemoeller, βοηθός υφυπουργός για τα πυρηνικά όπλα της Ουάσιγκτον, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, ζήτησε από το Ισραήλ να υπογράψει την πυρηνική συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών. και το Ισραήλ αρνήθηκε.
    2. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ένα ψήφισμα που καλεί το Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών και να υποβληθεί σε έλεγχο. αλλά το Ισραήλ αρνήθηκε.
    3. Η ΙΑΕΑ ζήτησε από το Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών και να υποβληθεί σε έλεγχο. αλλά Ισραήλ αρνήθηκε.
    4. Με επίσημη ανακοίνωση του το Ιράν προς την ΙΑΕΑ, για την σχεδιαζόμενη κατασκευή μονάδας παραγωγής καυσίμων, για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για ράβδους (ουρανίου), υπογραμμίζει ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τους κανόνες της μη διάδοσης των πυρηνικών της Συνθήκης, την οποία το Ιράν έχει υπογράψει.
    5. Το Ιράν επιτρέπει επιθεωρήσεις από την IAEA όλων των εγκαταστάσεων του.
    6. Σε αντίθεση με το πρόσωπο που φιλοδοξούν να δείξουν, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιδιώκουν να επιβάλλουν τις απόψεις τους, εν όψει της αναγγελίας (μιας επίθεσης κατά) του Ιράν. Ο συλλογισμός είναι απλός. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είχαν ανακοινώσει “προκαταβολικά”, την ύπαρξη νέων εγκαταστάσεων, για το Ιράν στην ΙΑΕΑ, με σκοπό να θέσουν το Ιράν σε αμυντική θέση. Όπως εξελίχθηκαν όμως τα πράγματα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ τώρα, φαίνεται να παίζουν μια χαμένη (γι’ αυτούς) υπόθεση, αφού αμφισβητείται η ειλικρίνεια των ισχυρισμών του Ισραήλ, για «βεβαιότητα», ότι το Ιράν είναι μια πυρηνική απειλή.
    7. Η ΙΑΕΑ και το σύνολο των 16 Γραφείων Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών ομόφωνα συμφώνησαν, ότι το Ιράν δεν έχει εγκαταστάσεις και δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα.
    8. Το 1986, Mordachai Βανούνου αποκάλυψε και διέδωσε με φωτογραφίες-ντοκουμέντα, όπου φαίνονται τα παράνομα πυρηνικά όπλα του Ισραηλινού εργοστασίου, κάτω από τον αντιδραστήρα της Ντιμόνα.
    9. Το Ισραήλ κάνει την ίδια, με τις κατηγορίες που εκτόξευε κατά του Ιράκ, ότι θα τις επαναλάβει σε βάρος του Ιράν, κάτι που είχε οδηγήσει στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, εναντίον του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Osirik. Μετά την εισβολή του 2003, διεθνείς εμπειρογνώμονες εξέτασαν τα ερείπια του σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Osirik και δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο, για (δήθεν) ένα μυστικό εργοστάσιο όπλων κάτω από τα ερείπια.
    10. Στα Ηνωμένα Έθνη κυκλοφόρησε ήδη η έκθεση Goldstone, μια καυστική έκθεση η οποία κατηγορεί το Ισραήλ με 37 συγκεκριμένα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα φέτος. Το Ισραήλ έχει καταγγείλει την έκθεση ως “Αντισημιτική” (παρά το γεγονός ότι ο δικαστής Goldstone είναι ο ίδιος εβραϊκής καταγωγής), και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμποδίσουν την έκθεση, ώστε να μη κατατεθεί στο Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη, καθιστώντας έτσι την κυβέρνηση των ΗΠΑ ένα πραγματικό εξάρτημα (των Ισραηλινών).
    11. Πρόσφατα αποκαλύφθηκαν έγγραφα, τα οποία όχι μόνο αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ κατέχει πυρηνικά όπλα, αλλά στην πραγματικότητα προσπάθησε να πουλήσει κάποια, στο (προηγούμενο) καθεστώς απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής. Ποιοι άλλο προσέγγισαν το Ισραήλ, για να τους πουλήσει πυρηνικά όπλα, παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα.
    12. Το 1965, το Ισραήλ έκλεψε πάνω από 200 και έως 600 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
    Όλοι πρέπει να θυμηθούν τον Joe Wilson τώρα. Πρέπει να σηκωθούν και να ουρλιάζουν, “ψεύτες”!!! σε κάθε πολιτικό και σε κάθε ΜΜΕ, που μιλούν σαν βλάκες που προωθούν αυτόν τον πόλεμο κατά του Ιράν. Και πρέπει να συνεχίσουμε με πείσμα αυτό, μέχρι να πάρουν το μήνυμα ότι δεν θα μας εξαπατούν πλέον ξανά.
    Το Ισραήλ θέλει να στείλει τα παιδιά των αμερικανών να πεθάνουν στο Ιράν...



    Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙΡΟ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΝΑ ΤΟΝ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ. ΑΝ ΧΤΥΠΗΘΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΜΕΤΑ, ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΤΙς ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ...


    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να μαθαίνει ο κόσμος!!!
    Μπράβο μπαρμπα Νίκο μου !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άμα ήμουνα ...Αχμαντινετζάντ, στα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού, θα έστελνα πρόσκληση και στον ...Νετανιάχου !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 5:38 π.μ.

    Μα του έχει στείλει ήδη και την αποδέχτηκε. Θα είναι εκεί!

    @ ΑΖ

    >ΑΝ ΧΤΥΠΗΘΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΜΕΤΑ, ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΤΙς ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ...<

    Σαφώς. Θα μαζέψουν τα μπάζα, όπως έκανε και ο Σαντάμ το 1981, πριν πάει και ο ίδιος σ' αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί να μην έχει ένα κράτος το δικαίωμα να φτιάξει πυρηνικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού;
    Όταν παντού στον κόσμο υπάρχουν;
    Δίπλα μας έχουν η Βουλγαρία και σε λίγο και η Τουρκία.
    Ακόμα και στην Ιαπωνία -που στο παρελθόν έχει υποστεί πυρηνική επίθεση- λειτουργούν πάνω από 50(ΠΕΝΗΝΤΑ !!!) πυρηνικά εργοστάσια με τα οποία παράγει το 40% περίπου της ηλεκτρικής της ενέργειας.
    Εάν πει κάποιος ότι το Ιράν έχει στο μυαλό του να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, κάτι που είναι κακό (και συμφωνώ), τότε να καταργηθούν και ΟΛΑ τα άλλα πυρηνικά όπλα που υπάρχουν στον πλανήτη.
    Αλλιώς, καλά κάνει κι αυτό !!!
    Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά κοπελιές μου!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O Τζιμάκος και η διπλή του γλώσσα! Ζήλεψε φαίνεται την τακτική αυτών που θαυμάζει: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_4011.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29!
    Θα πρέπει να είναι κανείς το λιγότερο αφελής μέχρι βλακείας για να πιστεύει ότι το Ιράν (τέταρτη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και τρίτη χώρα σε αποθέματα!) αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα δήθεν για "την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας"! Όοοολοι ξέρουν για ποιό λόγο θέλει να γίνει πυρηνικό το Ιράν ακόμη κι αυτοί (οι δίγλωσσοι) που καμώνονται ότι τάχαμου το Ιράν θέλει "πυρηνικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.