22/7/10

Οι ευσεβείς πόθοι της Αθήνας για το Κυπριακό

της Ελίνας Γαληνού
Η ελπίδα επίτευξης μιας αναβάθμισης της Ελλάδας σε ρόλο διαμεσολαβητή στη Μ. Ανατολή, ώθησε τον πρωθυπουργό να επισκεφτεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, συνδυά-ζοντας μια σύντομη στάση στην Κύπρο. Κατά την διάρκεια της σύντομης αλλά θερμής συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε για άλλη μια φορά τις θέσεις της Ελλάδος ως προς το ζήτημα επίλυσης του Κυπριακού. "Χαιρετούμε τις πρόσφατες προτάσεις σας όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, της Ε/Κ και της Τ/Κ. Διαβεβαιώνουμε ότι η Αθήνα θα είναι πάντα στο πλευρό σας καθώς το Κυπριακό ζήτημα αποτελεί για την Ελλάδα, ένα ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας..."
Οπως ήδη γνωρίζουμε, ο κ. Χριστόφιας εδώ και καιρό καταβάλει προσπάθειες συνεννόησης με τον πρόεδρο της Τ/Κ πλευράς κ. Ερογλου. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει καταθέσει πακέτο προτάσεων στον κ. Ερογλου, για διευθέτηση ζητημάτων που επηρεάζουν καθοριστικά τις προυποθέσεις λύσης του Κυπριακού. Η διασύνδεση του εδαφικού και περιουσιακού θέματος, το πρόβλημα των εποίκων, το άνοιγμα του λιμένος της Αμμοχώστου από την ΕΕ αποτελούν-εννοείται- βασικούς πυλώνες για μια "δίκαιη και βιώσιμη λύση". Μια λύση που θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα συμβατή με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ, όπως ανέφερε και ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Κανείς δεν αμφιβάλει ότι οι Ελληνες διακατεχόμαστε από θερμότατο ενδιαφέρον για την τύχη της Κύπρου και ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες της μαύρης επετείου, ατενίζουμε τον Κυπριακό λαό με την δέουσα συγκίνηση. Οπως όμως δεν ξεχνάμε το δραματικό εκείνο καλοκαίρι του 74, ας μην ξεχνάμε και τις ευθύνες που βάρυναν την Αθήνα τότε...Ευθύνες που καλόν είναι να τις γνωρίζουν οι νεώτερες γενιές σαν παράδειγμα προς αποφυγή. Η ανάμιξη της τότε δικτατορικής κυβέρνησης στα εσωτερικά της Κύπρου, καθώς και η επιπολαιότητα με την οποία ενεπλάκη η Ελλάδα στην αποσταθεροποίηση της Κύπρου, έδωσε το έναυσμα για την τουρκική εισβολή και την τραγική διχοτόμηση που επακολούθησε. Από τότε, αναζητείται λύση για την Κύπρο που η μισή κατέχεται με de facto καθεστώς από την Τουρκία.
Δεν μπορούμε να πούμε ότι είχε άδικο ο Ελληνας πρωθυπουργός λέγοντας ότι "η λύση βασικά εξαρτάται από την Τουρκία", καθώς η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερογλου, εμφανίζεται επίμονα αδιάλλακτη και απορριπτική προς τις προτάσεις του κ. Χριστόφια. Πώς όμως να επιτευχθεί λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας όταν η Τουρκία επιδιώκει να έχει μονίμως το "πάνω χέρι" σε όλα; Η παραμονή τουρκικού στρατού (δήθεν) για λόγους σταθεροποίησης, η κωλυσιεργία στην επιστροφή περιουσιών επί εδαφικής βάσεως στους νόμιμους κατόχους τους, τα μπλοκαρισμένα λιμάνια και αεροδρόμια, το πρόσφατο "μπλόκο" που επινόησε η Τουρκία στην αναζήτηση και εκταφή των αγνοουμένων, είναι γεγονότα που μας θυμίζουν κάθε φορά τα ίδια. Η αδιαλλαξία της Τουρκίας είναι σταθερή και αμετάβλητη. Προφανώς και ο ηγέτης των Τ/Κ κ. Ερογλου, να δεσμεύεται και αυτός από τη "Μητέρα Πατρίδα", με αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες συζητήσεις με τον κ. Χριστόφια όπου η "λύση" όλο προσεγγίζεται και όλο απομακρύνεται...
Το θέμα είναι τι θα κάνει η Ελλάδα, η οποία αναμφίβολα μπορεί να έχει την βούληση να συμπαρασταθεί στην Κύπρο, πλήν όμως, διατηρεί ανοιχτούς λογαριασμούς με την Τουρκία... Αυτήν την εποχή, βρισκόμαστε ομολογουμένως σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Τα οικονομικά μας προβλήματα μας έχουν φορτώσει με πολλές δεσμεύσεις από τους εταίρους μας και τις ΗΠΑ. Υπάρχει μάλιστα το ενδεχόμενο να αποκλειστούμε από το δικαίωμα ψήφου στην ΕΕ, εάν ισχύσει τελικά η γαλλογερμανική πρόταση για τους "κακούς μαθητές" του Συμφώνου Σταθερότητας...Οσο δε για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, μάλλον δεν χρειάζεται σχόλιο, τη στιγμή που η σχεδόν καθημερινή παραβίαση του υδάτινου και εναέριου χώρου μας, καθιστά εμφανέστατη την προκλητικότητα των (υποτίθεται)΄"φίλων" γειτόνων μας. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, πώς θα μπορούσε η εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία να περνάει από την επίλυση του Κυπριακού; Πώς αλήθεια θα καθορίζεται αυτή η "εξομάλυνση" και με τι κόστος για την Ελλάδα και την Κύπρο ταυτόχρονα; Επ΄αυτής της βάσης λοιπόν, αν και θα θέλαμε να είμαστε αισιόδοξοι, η λογική των πραγμάτων μας ωθεί στην επιφύλαξη..
Και εφ΄όσον η Αθήνα είναι τόσο συμπιεσμένη, μήπως θα έπρεπε να ήταν και πιό συγκρατημένη ως προς τις προσδοκίες που καλλιεργεί για το θέμα της συμπαράστασής της στην Κύπρο; Τα μετρημένα λόγια, μπορεί να μην εμπνέουν μεγάλους ενθουσιασμούς, συνιστούν όμως πιό υπεύθυνη στάση, όταν μάλιστα μιλάμε για ένα θέμα "μείζονος εθνικής σημασίας"...
Παρ΄όλους αυτούς τους πρακτικούς προβληματισμούς βέβαια, το "ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ" για μας τους Ελληνες, παραμένει ανεξίτηλο...

7 σχόλια:

  1. Πώς όμως να επιτευχθεί λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας όταν η Τουρκία επιδιώκει να έχει μονίμως το "πάνω χέρι" σε όλα;

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΛΥΣΗ ΔΔΟ;
    ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΑΝΑΝ;
    ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΚΑΚΗ ΛΥΣΗ ΤΥΠΟΥ ΖΥΡΙΧΗΣ;
    ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΔΔΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΠΡΩΤΑ ΔΗΜΟΨΙΦΗΣΜΑ;
    ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ ΓΑΠ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΑΣ.
    ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ.ΠΟΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Κυπριακό επιχειρείτε να λυθεί όπως δημιουργήθηκε ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να πει κανείς, παρά να συμφωνήσει στην τόσο νηφάλια αναφορά στην Κυπριακή τραγωδία, η οποία θα όφειλε συνεχώς να απασχολεί τα ΜΜΕ και όλους τους δημοσιογράφους της Ελλάδος.

    Αυτή την στιγμή, κυβερνούν οι ... "ανανιστές" οι οποίοι, ελέω των "παλληκαριών" της ΝΔ και του ... "παχουλού τέως προέδρου" της και της "τέως υπουργού των εξωτερικών", πήραν τα ηνία του Ελληνικού κράτους και το ρημάζουν!

    Το ρημάζουν στην Κύπρο, με τον Καλλικράτη (!), στην Θράκη ΜΑΣ και στο Αιγαίο ΜΑΣ!

    Γράφω ΜΑΣ διότι είναι ΔΙΚΑ ΜΑΣ και όχι του οιουδήποτε τυχάρπαστου πολιτικάντη που βρέθηκε να διαγουμίζει την Πατρίδα ΜΑΣ!

    Αυτός ο πολιτικός συρφετός που κινεί σήμερα τα νήματα της χώρας ΜΑΣ, δεν αισθάνθηκε ποτέ του ότι είναι Έλληνικός, αλλά γνωρίζει μόνον πως να νέμεται της εξουσία και να αρμέγει το Ελληνικό κράτος, καταστρέφοντας τον Ελληνικό Λαό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.youtube.com/watch?v=2WedxY61d60

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι γεγονός ότι σήμερα η Κύπρος κυβερνάται από Ανανιστές, όπως άλλωστε είναι και οι κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δυστυχώς, με την τουρκολαγνία τους και τον ελληνοσκεπτικισμό τους, οδηγούν τις εξελίξεις σε επικίνδυνες ατραπούς. Φοβάμαι ότι, λόγω του παθήματος του 2004, η όποια συμφωνηθείσα "λύση" θα γίνει πίσω από το παραπέτασμα και θα επιβληθεί απειλιτικά στο λαό, για να μην προλάβει να αντιδράσει. Βεβαίως και ο ΓΑΠ θα συνδράμει αυτήν την προσπάθεια των Κύπριων ιθυνόντων.

    Θα πρέπει όμως να έχουν γνώση οι φύλακες . . .

    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Γιωργάκης υπήρξε εκ των ενθέρμων υποστηρικτών του σχεδίου Ανάν. Σήμερα έχει ανΥπΕξ τον Δρούτσα, ο οποίος ήταν εκ συντακτών του.

    Άρα, τι να συμβουλέψει στην Κύπρο το παιδί της Μαργαρίτας;

    Εκτός του Γιωργάκη και για να μην ξεχνάμε, κύριοι υποστηρικτές του σχεδίου-πλεκτάνης Ανάν ήσαν οι:
    α) Κ. Σημίτης
    β) Κ. Μητσοτάκης + θυγατέρα
    γ) Α. Ανδριανόπουλος
    δ) Σ. Μάνος
    ε) Ν. Αναστασιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς Ανώνυμο 8.07μμ
    Εξηγούμαι. Η "επίτευξη ΔΔΟ ως βιώσιμη λύση" δεν είναι δική μου προσδοκία. Την αναφέρω όπως την αναφέρουν στις διαπραγματεύσεις-εκείνοι που την θεωρούν ιδανική λύση.
    Το πώς θα επιτευχτεί και με ποιές προυποθέσεις, τι να σας πώ... Ο Θεός να διαψεύσει τις επιφυλάξεις μας...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.