13/7/10

Στη Βουλγαρία ψάχνει φυσικό αέριο η Chevron

Αίτημα για άδεια έρευνας και εξόρυξης φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα στη Βουλγαρία, υπέβαλε, τον περασμένο Μάιο, η επιχείρηση πετρελαίου των ΗΠΑ "Chevron", ανακοίνωσε, σήμερα, σε εκπροσώπους του βουλγαρικού Τύπου, ο Αμερικανός πρέσβης στη Σόφια, Τζέιμς Γουόρλικ και ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, Ίαν Μακντόναλντ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο ανδρών, με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της αμερικανικής εταιρίας, πιθανολογείται η ύπαρξη κοιτάσματος 25 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε περιοχή της βορειοανατολικής Βουλγαρίας, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία.

Ο κ. Μακντόναλντ τόνισε- μεταξύ άλλων- ότι σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις της εταιρίας, η εξόρυξη θα γίνεται με νέα τεχνολογία, που θα χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Η καινούργια αυτή μέθοδος κάνει δυνατή την άντληση του αερίου από τα υπόγεια στρώματα, που βρίσκονται 2.000 έως και 5.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Η νέα μέθοδος εγγυάται την προστασία του περιβάλλοντος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο διαρροής του αερίου στην ατμόσφαιρα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης στη Σόφια ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος της "Chevron" επισκέπτεται τη Βουλγαρία για να εξηγήσει προσωπικά στον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ τα πλεονεκτήματα της πρότασης της αμερικανικής εταιρίας, που μπορεί - όπως είπε- να αλλάξει ριζικά τα ενεργειακά δεδομένα στη χώρα σε περίπτωση επιτυχίας.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γουόρλικ υπογράμμισε ότι "το μόνο που κάνω, είναι να τονίζω την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας της Βουλγαρίας με αέριο, όπως και της διαφάνειας των ενεργειακών σχεδίων". Πρόσφατα, ο κ. Γουόρλικ μίλησε για μεγαλύτερη διαφάνεια των ενεργειακών σχεδίων της Βουλγαρίας, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Ο κ. Παρβάνοφ "κάλεσε τους ξένους διπλωμάτες να δίνουν λιγότερες συμβουλές για εσωτερικά θέματα της Βουλγαρίας, αλλά στην περίπτωση που έχουν ιδέες να μην προσφέρουν μόνο συμβουλές, αλλά και υποστήριξη", επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Στάνταρτ".

Στο δημοσίευμα της "Στάνταρτ", όπως και σε άλλα δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, υπενθυμίζεται ότι και ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στανίσεφ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη για τα ενεργειακά θέματα.

"Οι αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της Βουλγαρίας, λαμβάνονται από την κυβέρνηση και από τον λαό της χώρας, ενώ οι αποφάσεις, που λαμβάνονται σήμερα θα επηρεάζουν το μέλλον της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής για πολλά χρόνια στο μέλλον", είπε ο κ. Γουόρλικ.

Πηγή: www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.