26/8/10

Τα βαγόνια της ντροπής μας



Συνδικαλιστής του ΟΣΕ απείλησε ότι θα κάψει το πρώτο ιδιωτικό βαγόνι που θα μπει στις ράγες. Κι αναρωτιόμαστε: Είναι δυνατόν να εκτοξεύει κάποιος τέτοιου είδους απειλές και να μην εγκαλείται από την Πολιτεία; Δηλαδή, ο καθένας από εμάς μπορεί να απειλεί με έκνομες πράξεις και να συνεχίζει το βίο του απρόσκοπτα, σαν να μην συνέβη το παραμικρό; Είναι δυνατόν η «ανοχή» μας, ως κοινωνία, να φτάνει σε αυτό το σημείο;

Είναι προφανές ότι πρέπει επειγόντως να γίνουν αλλαγές στον ΟΣΕ. Κάθε χρόνο ο Οργανισμός αυτός μας βάζει μέσα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να τον έχουμε ήδη πληρώσει με 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο ΟΣΕ είναι μία ανοικτή πληγή και είναι «αδίκημα» το γεγονός ότι οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις άφησαν την κατάσταση να φτάσει στο σημείο που έφτασε. Θα μας πείτε ότι αντί να ασχολούνται με τον ΟΣΕ ασχολιόντουσαν με τις προμήθειες του Οργανισμού και ότι η Siemens αναδείχτηκε και εδώ πρωταθλήτρια. Δίκιο έχετε, αλλά που να το βρείτε...

Ο καθένας από εμάς θέλει να προασπίσει τα κεκτημένα του ή εν πάση περιπτώσει ό,τι θεωρεί κεκτημένο κι αυτό είναι θεμιτό. Από την άλλη πλευρά, τις ζημιές του ΟΣΕ δεν τις πληρώνει κάποιος κάτοικος του Άρη ή μία οποιαδήποτε «αόρατη αρχή». Εμείς τις πληρώνουμε και είναι καιρός να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό που πληρώνουμε και για ποιόν λόγο.

Η κατάσταση στον ΟΣΕ έχει ξεφύγει εδώ και καιρό από τα όρια της παραφροσύνης και κινείται ήδη εντός της ζώνης του λυκόφωτος. Ένας δημόσιος Οργανισμός έχει γίνει βορά πάσης φύσεως αρπακτικών και έχει ουσιαστικά διαλυθεί. Εκτός κι αν δεν είναι αλήθεια όλα αυτά που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας (πέρα από το αυστηρά λογιστικό μέρος και το μεγάλο θέμα των προμηθειών), για το ότι εργαζόμενοι έκαναν ιδιωτικά δρομολόγια (κάτι σαν shop in the shop), ότι ομάδες εργαζομένων της ζημιογόνας αυτής επιχείρησης έφτασαν να παίρνουν μέχρι και 100.000 ευρώ το χρόνο...

Που ήταν τα συνδικάτα όταν τα διαλυτικά αυτά φαινόμενα προκαλούσαν το αίσθημα κάθε σκεπτόμενου πολίτη; Με τι ηθικό ανάστημα σήμερα μας λένε ότι δεν δέχονται το παραμικρό και ποιος θα πληρώσει, εν τέλει, τα «κεκτημένα» τους; Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί είναι ότι ο εργοδότης τους είμαστε εμείς, οι φορολογούμενοι πολίτες και ότι όταν λένε ότι θα βρεθούν απέναντι σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της εταιρείας, είναι σαν να ανοίγουν πόλεμο με την κοινωνία.

Δεν είναι τα δικά τους δικαιώματα που καταπατώνται, αλλά τα δικαιώματα των υπολοίπων ελλήνων πολιτών. Τις ζημιές του ΟΣΕ θα τις πληρώσουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι και αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που απαιτούνται θα λείψουν από κάπου αλλού. Ποιος τους είπε, λοιπόν, ότι αυτοί είναι σημαντικότεροι από τον οποιονδήποτε άλλον και ότι θα πρέπει με τα δικά μας λεφτά να ζουν στη νιρβάνα τους; Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να απειλούν ανοικτά για πράξεις που για τον οποιονδήποτε άλλο πολίτη σημαίνει άμεση επέμβαση του νόμου; Ποιοι είναι αυτοί που ενδεχομένως πιστεύουν ότι είναι υπεράνω του νόμου;

Ναι! Τις αλλαγές στον ΟΣΕ τις επιβάλλει η τρόικα. Κι αυτό είναι ντροπή. Το ότι δεν τολμήσαμε μέχρι σήμερα να ασχοληθούμε με τα αυτονόητα. Ότι χρειάστηκε να έρθει η τρόικα για να μας πει ότι ο ΟΣΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr
capital.gr

8 σχόλια:

  1. ΟΣΕ πρέπει να πουληθεί να τελειώνουμε με αυτόν και τούς εργαζομένους που καλοπερνούν σε μια εργασία χαβαλέ πλην ελάχιστον εργαζομένων όλοι πρέπει να απολυθούν ζουν με το αίμα μας που μας το πίνουν αφειδώς εδώ και χρόνια και έχω παράδειγμα στην γειτονιά μου άτομο με εργασία 22 ετών απολαβαίνει τώρα μια συνταξαρα χάριν κορόιδων που των ταΐζουν και όλα τα χρωστά στο ΠΑΣΟΚ του κινέζου επί εποχής του βγήκε στα 55 του και για να μην τον αδικώ αναγνώρισε 2 έτι στρατό και 6 χρόνια σε ΚΤΕΟ που από εκεί πείρε μετάταξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιός θα ξεκαθαρίσει τις παρανομίες των υπαλλήλων του ΟΣΕ που εισπράτουν συντάξεις που δεν δικαιούνται ;;;; Αλλά εδώ δεν είναι κράτος είναι μπορ ντελ ό!!Εμείς τους ψηφιζουμε,καλά μας κάνουν.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΧΑΝ ΣΑ ΘΕΟ ΕΝΑ ΚΑΡΦΙ ΜΠΗΓΜΕΝΟ ΣΕ ΞΥΛΙΝΟ ΒΩΜΟ-
    ΜΕΤΑ ΜΙΑ ΒΙΔΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΒΙΔΩΜΕΝΗ ΣΕ ΟΜΟΙΟ ΒΩΜΟ-ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΔΕΞΙΟΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΗ-ΜΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΔΟΞΑΖΑΝ
    ΤΕΛΙΚΑ ΣΑ ΛΑΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΟΠΑΝΟΙ -ΒΛΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΤΕΝΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ-ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ-ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΕ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΕΤΕΡΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ--ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ=ΚΑΙ ΜΗΝ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ -ΕΤΣΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ο πρώτος σχολιαστής λέει (και δεν είναι ο μόνος)ότι αφού ο ΟΣΕ χρωστάει πρέπει να πουληθεί για να ξεμπερδεύουμε με τους χαραμοφάηδες (μη)εργαζομενους και τους συνδικαλιστές. Με την ίδια ακριβώς λογική αφόυ η Ελλάδα χρωστάει πρέπει να (ξε)πουληθεί για να ξεμπερδεύυμε με τους (επίσης)χαραμοφάηδες πολιτικούς και τους συν αυτώ. Πονάει μάτι, κόβει κεφάλι.
    Βε΄βαια με το Μνημόνιο αυτό έγινε, πουλήθηκε η χώρα και ο πληθυσμός της, άσχετα αν ακόμα πολλοί δεν το έχουν καταλάβει και πιστεύουν ότι όλα γίνονται για το καλό μας.
    Όλα όσα γίνονταν στον ΟΣΕ όφειλαν να ελεγχονται από τη Διοικηση του Οργανισμού και το αρμοδιο Υπουργείο. Για τη χρεοκοπία αυτοί φταίνε, όχι οι εργαζόμενοι. Αυτοί είναι ελεγχόμενοι. Αν έμειναν ανεξέλεγκτοι και παρανόμησαν πρέπει να τιμωρηθούν. Αλλά υπεύθυνοι παραμένουν οι Διοικούντες, πολτικοί και διοικητικοί προϊστάμενοι. Αν θέλουμε να γίνουμε κράτος σοβαρό (θέλουμε;)δεν μπορεί να βλέπουμε τα ψαράκια και να αφήνουμε ήσυχο τον ψαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1=Μάρτυρας ύποπτος για διακίνηση μαύρου χρήματος κατέθεσε στην έξεταστική για Siemens

    Θρίλερ παίχθηκε αργά το απόγευμα στη Βουλή, όταν ετέθη αίφνης από την εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens, θέμα αποστολής κατεπείγοντος διαβιβαστικού στην Εισαγγελία με τα πρακτικά της συνεδρίασης προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης για διακίνηση μαύρου χρήματος και τυχόν άλλα αδικήματα στον μηχανολόγο Παντελεήμονα Καρακώστα που εξετάστηκε ως μάρτυρας από την επιτροπή.

    Γίνεται επίσης λόγος στο διαβιβαστικό προς τον εισαγγελέα κ.Μπαϊκόπουλο για υποψίες φυγής του υπό κατηγορία στο εξωτερικό και ζητείται να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Ζητείται ακόμη να ελεγχθούν κατεπειγόντως και να κατασχεθούν τα ηλεκτρονικά του αρχεία στο σπίτι του στο Μαρούσι, σε ξενοδοχείο στον Κάλαμο, όπου συχνά διέμενε και στο γραφείο του στα Εξάρχεια.

    Τελικώς, δεν συνελήφθη στη Βουλή, γιατί δεν το ήθελε ο πρόεδρος της εξεταστικής κ.Βαλυράκης, ενώ η μη αναγραφή του αδικήματος της ψευδορκίας που διεπράχθη κατά το σύνολο των βουλευτών δεν συμπεριελήφθη στο διαβιβαστικό κι έτσι δεν υπήρχε αυτόφωρο αδίκημα. Ο Παντελεήμων Καρακώστας, όπως προκύπτει από τους λογαριασμούς του διαχειριστή των "μαύρων ταμείων" της Siemens Ηλία Γεωργίου πήρε από τον τροφοδότη λογαριασμό 200.000 γερμανικά μάρκα το Νοέμβριο του 1998, την ίδια ημέρα που το ίδιο ποσό κατατέθηκε από τον ίδιο πιστωτή στο λογαριασμό A.ROCOS του κουμπάρου του Αναστάσιου Μαντέλη Γιώργου Τσουγγράνη.

    Ο ίδιος είπε στους βουλευτές της εξεταστικής ότι έχοντας σπουδάσει και εργαστεί πολύ στη Γερμανία γνώριζε πολλά στελέχη της Siemens, όπως και τον Γεωργίου που του ζήτησε ως εξυπηρέτηση να δώσει το ποσό σε κάποιον "για τον οποίο η Siemens δεν ήθελε να αποκαλυφθούν τα στοιχεία του" Ήταν ένας "χοντρός Γερμανός, που δεν θυμάμαι τώρα το όνομά του, αλλά μπορώ να το βρω", είπε στη επιτροπή, λέγοντας ακόμη ότι από το ποσό αυτό έβαλε στην τσέπη του ως προμήθεια το 5%. Στο ίδιο πρόσωπο, συνέχισε κατέθεσε άλλα 250.000 μάρκα λίγους μήνες αργότερα, τα οποία όμως έβαλε από την τσέπη του και ποτέ δεν του τα επέστρεψε ο Γεωργίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 2=Ερώτημα παραμένει ένα ακόμη ποσό 150.000 μάρκων που φαίνονται να του έχει κατατεθεί το Μάιο του 1998. Σύμφωνα όμως με έρευνα που έχει κάνει ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος προκύπτει ότι από το 1995 ως το 1998, αν και οι φορολογικές του δηλώσεις αναφέρουν ελάχιστα ποσά, ο ίδιος έφερε ως συνάλλαγμα στην Ελλάδα τουλάχιστον 208 εκ δραχμές. Κατά τον βουλευτή ο Καρακώστας έφερε από το 1992 ως το 2008 περί τα 70 εκ ευρώ στην Ελλάδα. Σε ερώτηση, πώς δικαιολογούνται αυτά τα ποσά, ο μάρτυρας είπε ότι είναι αμοιβές του από δουλειές στη Γερμανία, όπου έχει, όπως είπε, φορολογηθεί, αλλά για την τύχη των ποσών αυτών εδώ είπε "ότι όλα τα έχει φάει "στα πάθη του", κυρίως χαρτοπαιξίες και διασκεδάσεις".

    Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι σε ξενοδοχείο στον Κάλαμο έπιανε συχνά πολλά δωμάτια, από τα οποία έστελνε φαξ και αλληλογραφούσε ηλεκτρονικά με τις δουλειές του "που τώρα δεν υπάρχουν, ενώ έχει υπαχθεί στον Τειρεσία" Από το σύνολο των βουλευτών- μελών της εξεταστικής ειπώθηκε ότι ο μάρτυρας δεν έπεισε με αυτά τα οποία προέβαλε ως δικαιολογίες. Ο συντονιστής των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας επισήμανε ως θλιβερό το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη, αν και έχει από τον Αύγουστο του 2008 τα στοιχεία από τους λογαριασμούς Μαντέλη, δεν έπραξε τίποτε για τους λογαριασμούς Καρακώστα, που θεωρείται ότι ήταν ο διακινητής του μαύρου χρήματος προς τους πολιτικούς "με σακούλες".

    Τόσο ο κ. Βαλυράκης, όσο και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Παναγιώτης Ρήγας εξέφρασαν αμφιβολίες για την αξιοπιστία του μάρτυρα, ενώ ο συνάδελφός τους Ανδρέας Μακρυπίδης ήταν της γνώμης πως ο μάρτυρας "και ξέρει και δεν θέλει να μιλήσει και μπορεί, αλλά και αποφεύγει" Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ σημείωσε, ότι όπως και οι άλλοι διακινητές μαύρου χρήματος παρουσιάστηκε και αυτός "πρόθυμος να εξυπηρετήσει". Ο βουλευτής είπε ότι το γεγονός ότι ο Καρακώστας πήγε στον Μαυρίδη, όταν ο Γεωργίου δεν του επέστρεψε τις 250.000 μάρκα, δείχνει ότι γνώριζε πολύ καλά τους μαύρους διαχειριστές της Siemens.

    Τέλος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν της γνώμης πως ο μάρτυρας ήταν ένα γκρίζο πρόσωπο που "χωρίς να πείθει κανένα, κρύβει το δικό του Μαντέλη. Πρέπει να πιεστεί για να δώσει το δικό του κουμπάρο".



    Κατάθεση Νίκου Χριστοδουλάκη

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης που εξετάστηκε επίσης από την επιτροπή Siemens, διέψευσε οποιεσδήποτε σχέσεις με τις προγραμματικές συμβάσεις της γερμανικής εταιρείας. Διέψευσε επίσης τις κατηγορίες και τους υπαινιγμούς του πρώην υπουργού Μεταφορών Χρήστου Βερελή. ότι ο κ.Χριστοδουλάκης απέτρεψε με την μη παρουσία εκπροσώπου του στη γενική συνέλευση του ΟΣΕ το 2003 την έκπτωση κοινοπραξίας σε προγραμματική συμφωνία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, λόγω μη εκπλήρωσης συμβατικών υποχρεώσεων.

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επέστρεψε τη μομφή λέγοντας ότι το υπουργείο Μεταφορών δεν έθεσε θέμα έκπτωσης κοινοπραξίας στην οποία μετείχε η Siemens σε καμία από τις συνελεύσεις, από τις οποίες ποτέ δεν έλειψε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ.Χριστοδουλάκης πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε αρμοδιότητα στην σύναψη ή καταγγελία προγραμματικών συμβάσεων, την οποία αποκλειστικά είχε το υπουργείο Μεταφορών, αλλά και η διοίκηση του ΟΣΕ, δηλαδή ο Κωνσταντίνος Γιαννακός. "Πιο εύκολο είναι να βρεις παγόβουνο στη Σαχάρα, παρά σχέση του υπουργείο Οικονομικών με την υπόθεση Siemens", ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρώην υπουργού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι λέτε ρε; ο ΟΣΕ και οι εργαζόμενοι του σας έφταιξαν; Ο ΟΣΕ υποχρεώθηκε να φορτωθεί δημόσια έργα για να φανεί ο προυπολογισμός με μικροτερο έλλειμα και υποχρεώθηκε να δανειστεί από τράπεζες. Και έχετε δουλέψει ποτέ στις ράγες να δείτε ποιος κάθεται; Δίκιο έχει αυτός που θέλει να κάψει το ιδιωτικό βαγόνι.

    Αι σιχτίρ με τις ιδιωτικοποιήσεις σας τσουτσέκια του ΔΝΤ.

    Υ.Γ. Για να προλάβω τους έξυπνους σας λέω ότι δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος, αλλά ελεύθερος επαγγελματίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ θέλω να κάψω αυτόν που θέλει να κάψει το ιδιωτικό βαγόνι... πειράζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.