21/8/10

Ελληνοτουρκικό ραντεβού φιλίας στο Αιγαίο Πέλαγος

Κάτοικοι της Σύμης και της τουρκικής πόλης Ντάτσα κολυμπώντας 11 μίλια συναντιούνται στο Αιγαίο στέλνοντας μήνυμα ειρήνης

Θα συναντηθούμε στη μέση». Το ραντεβού ελλήνων και τούρκων κολυμβητών από τη Σύμη και την τουρκική πόλη Ντάτσα στη μέση του Αιγαίου Πελάγους ανανεώνεται για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Την 1η Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες ξεκινούν σε ομάδες από τις δύο παραλιακές πόλεις και συναντιούνται στη μέση της απόστασης των 11 μιλίων. «Επειτα από κάποιες ώρες στη θάλασσα είναι λογικό να αισθάνεσαι κουρασμένος. Οι κράμπες και τα τσιμπήματα από τσούχτρες είναι συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά δεν αρκούν για να μας καταβάλουν. Αυτό που μας αποζημιώνει είναι ο τερματισμός της διαδρομής. Οταν συναντηθούμε με τους Τούρκους πετιούνται στεφάνια ελιάς στη θάλασσα, ανάβουμε καπνογόνα, αγκαλιαζόμαστε και τραγουδάμε» λέει ο Συμιακός Στέλιος Δερμιτζάκης , ο οποίος έχει συμμετάσχει σε όλες τους αγώνες από το 2003.

Ο κ. Δερμιτζάκης είναι ο μοναδικός Συμιακός που συμμετέχει κάθε χρόνο στον θεσμό. Οι υπόλοιποι Ελληνες που παίρνουν μέρος έχουν ασχοληθεί σε κάποιο βαθμό με τη μαραθώνια κολύμβηση. «Δεν είναι ένα εγχείρημα που μπορεί να το κάνει κάποιος απροπόνητος. Εχει τύχει να κολυμπήσουμε με αντίθετο άνεμο 4 μποφόρ. Στο παρελθόν επιχείρησαν κάποιοι χωρίς να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι να κολυμπήσουν μαζί μας προς τον τερματισμό του αγώνα και δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν ούτε για 100 μέτρα» δηλώνει ο Ζαχαρίας Αλεξανδράκης, προπονητής κολύμβησης και υπεύθυνος της ιστοσελίδας marathonswim.gr.

Αν και θεός της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, ο Αίολος... αβαντάρει τους γείτονες. «Συνήθως οι βορειοδυτικοί άνεμοι του Αιγαίου ευνοούν τους Τούρκους, τους πάει το κύμα από μόνο του» λέει γελώντας ο κ. Αλεξανδράκης. «Επίσης, κάποιοι κολυμπάνε σε στυλ σκυταλοδρομίας, ένα μικρό κομμάτι της διαδρομής ο καθένας. Προσωπικά δεν το θεωρώ σωστό να με καλούν από τη Θεσσαλονίκη για να κολυμπήσω και να μην κάνω ολόκληρη τη διαδρομή» συμπληρώνει.

Κατά τη διάρκεια του υγρού μαραθωνίου οι περίπου 20 συμμετέχοντες θα συνοδεύονται από βοηθητικά πλοία που μεταφέρουν προμήθειες και ιατρική βοήθεια. Για τους περισσότερους κολυμβητές όμως είναι θέμα τιμής να μην εγκαταλείψουν το νερό. Στη χειρότερη περίπτωση θα ανέβουν για ελάχιστα λεπτά στο σκάφος για να δεχτούν τις πρώτες βοήθειες και θα συνεχίσουν. Επίσης, μέσα στο νερό στήνονται ολόκληρα πλωτά... γεύματα, με ισοτονικά ποτά, σάντουιτς και μπανάνες. «Αυτό που πραγματικά είναι θαυματουργό για την αντιμετώπιση της κούρασης είναι το νερό με μέλι» λέει ο κ. Δερμιτζάκης.

Ο αγώνας της Σύμης θεωρείται μια «βατή» για τους αθλητές διαδρομή. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη μαραθώνια κολύμβηση στη θάλασσα, εκτός από τον καιρό που θεωρείται αστάθμητος παράγοντας, είναι η θερμοκρασία του νερού. Στη συγκεκριμένη διαδρομή είναι γύρω στους 25 βαθμούς, περίπου όσο σε μια πισίνα. Μου έχει τύχει να κολυμπώ στη λίμνη Πλαστήρα με τη θερμοκρασία του νερού να φτάνει έως και τους 50 βαθμούςήταν πραγματικά αφόρητα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το σκάφος που σε συνοδεύει να γνωρίζει καλά τη διαδρομή. Μια παρέκκλιση έστω και 50 μέτρα από τη σωστή πορεία μπορεί να σημαίνει ένα χιλιόμετρο περισσότερο κολύμπι» τονίζει ο κ. Αλεξανδράκης.

Ο αγώνας κολύμβησης που διοργανώνουν οι δήμοι Σύμης και Ντάτσας δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα, αφού δεν αναδεικνύονται νικητές. Ελληνες και τούρκοι κολυμβητές κολυμπούν σε ομάδες, χωρίς να απομακρύνεται ο ένας από τον άλλο. Διαρκεί τέσσερις ως έξι ώρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την κολυμβητική ικανότητα αυτών που παίρνουν μέρος. «Η τήρηση του σωστού ρυθμού είναι πολύ σημαντική. Οποιος κολυμπά αργά ενδέχεται να κουραστεί προσπαθώντας να προλάβει τους άλλους, ενώ αυτός που προπορεύεται μπορεί να κρυώσει περιμένοντας» επισημαίνει ο κ. Αλεξανδράκης.

Η μειωμένη κάλυψη του αγώνα από τα ελληνικά ΜΜΕ είναι το παράπονο των συμμετεχόντων. «Τους Τούρκους τους συνοδεύουν περισσότερα από 10 σκάφη και τηλεοπτικές κάμερες. Επίσης, στην Τουρκία μάς υποδέχθηκαν 4.000 άτομα σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν προβάλλουμε τα γεγονότα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον τουρισμό» καταλήγει ο κ. Δερμιτζάκης.

«Καταργήστε τη βίζα»
Η εφετινή είναι η όγδοη διοργάνωση την οποία οι δύο δήμοι διοργανώνουν από κοινού. «Οι σχέσεις μας δεν είναι ανταγωνιστικές. Θεωρούμε ότι αν ο γείτονάς σου πάει καλά, θα πας και εσύ» τονίζει ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας.

Αλλωστε οι τούρκοι επισκέπτες ήταν εκείνοι που εφέτος, κατά γενική ομολογία, έσωσαν τον τουρισμό στα Δωδεκάνησα. Θα μπορούσαν να είναι όμως πολύ περισσότεροι αν δεν υπήρχε το «αγκάθι» της βίζας. «Για εμάς η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους είναι πολύ σημαντική. Τα τουρκικά παράλια είναι δίπλα, θα μπορούσαμε να έχουμε επισκέπτες όλη τη χρονιά, ακόμη και για να ψωνίζουν προϊόντα όπως είναι το αλκοόλ και τα τσιγάρα, τα οποία στην Τουρκία είναι πανάκριβα. Με τους Τούρκους δεν έχουμε να μοιράσουμε κάτι. Αυτό που θα πρέπει να αντιγράψουμε από αυτούς είναι η προσοχή που δείχνουν για τα παράλιά τους, σε αντίθεση με εμάς που κοιτάζουμε μόνο την πρωτεύουσα» συμπληρώνει.

ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.turkishgreeknews.org

11 σχόλια:

  1. Μήνυμα ειρήνης με το όπλο στον κρόταφο δεν γίνετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γίνεται, αρκεί να φωνάξουν οι Έλληνες κολυμβητές ότι εδώ είναι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.
    Από κει και πέρα δικά σας, από δώ και πέρα δικά μας.
    Αυτό είναι πραγματική φιλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε ά στο διάλο από κει βλαμμένοι ραγιάδες. Γρήγορα στον ΑΝΤ1. Έχει πρωινή επανάληψη του Κορανίου... ε, τις χίλιες και μια νύχτες εννοούσα...
    Είμαστε για κλάματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. -ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ-
    Φυλετικα,ιστορικα,πολιτισμικα ,συναισθηματικα.
    Υπαιτιοι ολων των δεινων,απο σφαγες και κατοχη Ελληνικων εδαφων εως την χαρακτηριστικη των νεοελληνων ψυχικη ευτελεια προερχομενη απο μιας μικρης κλιμακας βρωμικη γονιδιακη επιμειξια.Η καταντια ομως αυτη επεκταθηκε εξ'επαγωγης συμπεριφορας και σε ενα μερος του καθαρου φυλετικα πληθυσμου μας.
    Αλλα και οι περισσοτερες χωρες της πρωην οθωμανικης επικρατειας δεν ειχαν καλυτερη τυχη,περαιτερω φυλετικη τους υποβαθμιση,ισλαμ,βρωμια και μιζερια και προ παντος μηδενικες προοπτικες για μια πολυπλευρη αναπτυξη με εντονα τα στοιχεια της γεωπολιτικης αλητειας (Αλβανια,Σκοπια,Βοσνια..).
    Οι χρηματολιγουρηδες θιασαρχες της κολυμβητικης μουσικης ατραξιον,οι αποκαθηλωτες των πινακων της σφαγης της Χιου και λοιποι συνοδοιποροι θα πρεπει να γνωριζουν ομως καλα οτι τα αργυρια ειναι προσωρινα και απεναντι στη Ντατσα οι δεκαπεντε χιλιαδες πεζοναυτες της στρατιας του Αιγαιου τους επιφυλασσουν την πραγματικη "οθωμανικη φιλια"...

    Perseas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δὲν πολυπιστεύω σὲ τέτοιες πρωτοβουλίες. Γίνονται γιὰ τὸ θεαθῆναι τοῖς ἀνθρώποις, τὸ πραγματικὸ πρόβλημα παραμένει κουκουλωμένο. Μὴν ξεχνᾶμε τὸ 1955 στὴν πόλη, οἱ γείτονες ἔδειχναν σπίτια τῶν ἑλλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στήν απέναντι ακτή τό 1922, τρύπαγαν τά μωρά μέ τίς λόγχες. Ο φίλος μέ τόν κατακτητή παλαιότερα λεγόταν δοσίλογος καί μειοδότης, ακόμα πιό παλαιότερα προσκυνημένος ή εθελόδουλος ή γενίτσαρος.

    Καί αν οι κολυμβητές καί ο δήμαρχος δέν ξέρουν ιστορία γιατί δέν πάνε δίπλα στήν Κύπρο νά δουν τί σημαίνει ελληνοτουρκική φιλία.

    Η Σύμη είναι διεκδικούμενη από τούς Τούρκους, ανήκει στίς γκρίζες ζώνες. Μέ τέτοιους δημάρχους είναι θέμα χρονου νά χάσουμε καί τό ανατολικό Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και σιγά να μην κολύμπησαν 11 μίλια...ή έστω τα μισά.... με τις βάρκες πηγανε και πάω και στοιχημα. Αν κολύμπησαν να τους πω μπράβο(για το κολύμπι).Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δηλαδη συναντιεμαστε στα μισα σημαινει οτι και το Αιγαιο μισο-μισο;Αφου εχουν το χρονο να κανουν αυτες τις μεσοπελαγες συναντησεις μαλλον οι δουλειες πανε καλα,ας μην εκλιπαρουν για τουριστες λες και ο τουρισμος ειναι η μονη ηθικη αξια αυτου του λαου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από αύριο οι Τούρκοι θα σταματήσουν μετά από αυτό τις παραβιάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.