14/8/10

Πού «βλέπει» η Τουρκία...

Η αμερικανική εταιρεία στρατηγικών αναλύσεων Stratfor υποστηρίζει σε έκθεσή της, με την οποία υμνεί τη γείτονα χώρα, ότι σήμερα η ανάπτυξη της σύγχρονης Τουρκίας αντιμετωπίζει δύο σημαντικές προκλήσεις: τις δύσκολες οδούς εξάπλωσής της και τον μετασχηματισμό της ίδιας της φύσης και του χαρακτήρα της.

Το τέλος των περιοριστικών ισορροπιών της ψυχροπολεμικής εποχής, σημειώνεται στην έκθεση, «επανέφερε την ανάγκη εξωστρέφειας στην Τουρκία και στους γείτονές της και η περιφέρεια κατακερματίστηκε από διάφορες δυνάμεις που διεκδικούν δικές τους σφαίρες επιρροής.

Με κύριους παίκτες τη Ρωσία στον Καύκασο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και τις ΗΠΑ στο Ιράν και στη Μεσοποταμία, η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει μόνο δευτερεύοντα ρόλο στις περιοχές αυτές». Μόνη οδός εξάπλωσης για την Τουρκία απομένει η περιοχή του Λεβάντε (Μέσης Ανατολής), τονίζει ο συγγραφέας της έκθεσης. ΜΙΧ. ΙΓΝ.

...και τι τη φρενάρει
Στην έκθεση της Stratfor, η οποία έχει δίαυλο επικοινωνίας με το αμερικανικό Πεντάγωνο, τονίζεται ότι στη σύγχρονη Τουρκία, ύστερα από 9 δεκαετίες απομόνωσης, προέκυψε θέμα εσωτερικής διαίρεσης λόγω του εξουσιαστικού ανταγωνισμού και της πολιτισμικής μεταστροφής του χαρακτήρα του τουρκικού λαού προς την εσωστρέφεια.

Σημειώνεται ότι η διοχέτευση αναπτυξιακού δυναμικού προς την Ανατολία την ισχυροποίησε πολιτισμικά και οικονομικά, σε σημείο να διεκδικεί μετά το 2000 τη νομή της εξουσίας από το κατεστημένο του Μαρμαρά, διαιρώντας έτσι την Τουρκία στην κοινωνία του Μαρμαρά, με κοσμικό κυρίως χαρακτήρα και προσανατολισμό στην Ευρώπη, και στην κοινωνία της Ανατολίας, με περισσότερο θρησκευτικό υπόβαθρο, προσανατολισμό προς τον ισλαμικό κόσμο και κύριο εκφραστή το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σύγχρονη Τουρκία δεν μπορεί να προσβλέπει πια στα μεγαλεία αναπτυξιακής εξάπλωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς στο εσωτερικό της χαρακτηρίζεται από εσωτερική διαίρεση, πολιτική ανελαστικότητα και πολιτισμική εσωστρέφεια...

Θα βρεθεί κάποιος στο Μαξίμου να μελετήσει την έκθεση;...
ΜΙΧ. ΙΓΝ.-ΕΘΝΟΣ

3 σχόλια:

  1. ΠΑΝΙΚ-ΟΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ...ΤΗΝ ΚΡΙΣΙ...Αυτο εχουν παθει οι εκπεδευτικοι στην Ελλαδα με συγχυση αρμοδιοτητων στην παιδεια την ελληνικη.ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ...ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΕΙΧΕ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΟ 1800 ...ΕΛΕΓΕ ΟΤΑΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ,ΘΕΕ ΜΟΥ ΝΑΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΜΗ ΜΑΣ ΕΡΘΕΙ ΚΑΜΙΑ "σου[ρ]βη στο κεφαλι .Και οταν ηθελε να καταρασθει ...εκδικηθει καποιον ελεγε"κακια σουρβη στο κεφαλι σου".περασαν χρονια και ρωτησα εναν καθηγητη πανεπιστημιου...μου ειπε οτι ειναι ομηρικη παναρχαια λεξη απο το ρημα ΣΟΥΡΒΙΖΩ =ΚΟΒΩ ΜΙΑ ΚΛΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΡΟ ΜΑΚΡΟΖΗΙΑΣ ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ "ΣΟΥΡΒΙΑ" απλως το καταθετω ισως εκανελαθος...ο αειμνηστος ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ...ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα πρέπει νὰ λαμβάνεται ὑπ' ὄψιν καὶ οὁ κρυφὲς σκοπιμότητες πίσω ἀπὸ τέτοιες ἐκθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως, κάποιες αλήθειες υπάρχουν στην έκθεση. Και οι αλήθειες, πάντοτε έχουν αξία. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.