10/8/10

Ο νέος οικονομικός σύμβουλος...

της Ελίνας Γαληνού
Εν όψει μαζικών και ραγδαίων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση υπό το επιχείρημα πιέσεων από την τρόικα, είναι προφανές ότι έχουν ανακύψει διάφοροι πονοκέφαλοι στο κυβερνητικό επιτελείο. Διότι όταν κανείς ανοίγει ταυτοχρόνως όλα τα μέτωπα χωρίς να έχει προηγουμένως μελετήσει τις κινήσεις του και ζυγίσει τις επιπτώσεις, το αποτέλεσμα θα είναι θυελλώδες-εννοείται.
Η κυβέρνηση, έτσι όπως έχει εμπλακεί τώρα, μάλλον άρχισε να συνειδητοποιεί ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι εκπρόσωποι του Μηχανισμού Στήριξης, επιτηρούν και απλά κάνουν γενικές συστάσεις όσον αφορά την οικονομία. Αυτές οι συστάσεις όμως, για να λάβουν μια εφαρμόσιμη μορφή και αποτελεσματική, χρειάζονται χειρισμούς από έμπειρα άτομα που έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία παρόμοιες καταστάσεις. Διαφορετικά, οι κυβερνώντες θα ταλαντεύονται μεταξύ αμηχανίας και αυταρχισμού, ενώ η κοινωνία από κάτω, θα βράζει και ο χρόνος θα τρέχει εις βάρος όλων.
Ο "νέος" οικονομικός σύμβουλος που επέλεξε να προσλάβει ο πρωθυπουργός, είναι ένας αξιοπρεπής 80χρονος Ιταλός που λέγεται ότι είχε σημειώσει επιτυχημένη θητεία κατά την σοσιαλιστική κυβέρνηση Πρόντι. Χωρίς να έχουμε πρόθεση να αμφισβητήσουμε τα προσόντα του, ας μας επιτρέψουν να σταθούμε σε μερικά πράγματα. Γιατί ξένος σύμβουλος στα οικονομικά πράγματα της Ελλάδας; Δεν υπάρχουν Ελληνες με την ανάλογη κατάρτιση που άλλωστε γνωρίζουν -εννοείται-το ελληνικό περιβάλλον καλύτερα; Δεν υπάρχουν ομογενείς που έχουν σταδιοδρομήσει στο εξωτερικό σε οικονομικούς τομείς; Και έπειτα, η ανάληψη ενός τόσο υπεύθυνου τομέα όπως η Οικονομία ενός κράτους που βρίσκεται υπό σκληρή επιτήρηση και ανειλημμένες υποχρεώσεις ως προς τον Μηχανισμό Στήριξης, είναι μια υπόθεση που απαιτεί εξαιρετικά επιδέξιους χειριστές. Ωστόσο, το "περιεκτικό" βιογραφικό που δόθηκε στην δημοσιότητα για τον εν λόγω Ιταλό σύμβουλο, δεν ανέφερε κάποια χειροπιαστά παραδείγματα επιτυχημένης διαχείρισης που ενδεχομένως να είχε σημειώσει στην σταδιοδρομία του. Επομένως που βασίστηκε η εκτίμηση ότι αυτός ο νέος σύμβουλος που προσκάλεσε ο πρωθυπουργός και που ασφαλώς θα πληρώνεται από το ελληνικό κράτος, είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να βοηθήσει την ελληνική Οικονομία;
Η επιλογή αυτή, μοιάζει ανεξήγητη από άποψη λογικής ενώ έμμεσα μειώνει το κύρος της χώρας, καθώς ο πρωθυπουργός δηλώνει για άλλη μια φορά αφ΄ενός αδυναμία να ανταπεξέλθει στις ευθύνες που ανέλαβε και αφ΄ετέρου, ότι μάλλον δεν πιστεύει στους Ελληνες. Και αυτό είναι πολύ χειρότερο για μια εποχή που η αξιοπιστία της Ελλάδας δέχτηκε και δέχεται σκληρές αμφισβητήσεις.

8 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Δεν νομίζω ότι η πρόσληψη των ξένων Οικονομολόγων οφειλεται στις γνώσεις τους. Αν ήταν έτσι κάπως θα είχε φανεί, κάτι θα είχε διαρρεύσει για καποια πρότασή τους. Άλλος λοιπόν πρέπει να είναι ο λόγος πχ οι διασυνδέσεις τους με κάποια κέντρα αποφάσεων. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να ψάξει προς αυτή τη μεριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οἱ τύραννοι τῆς Ἑλλάδος εἶναι μία ἀγέλη λύκων ποὺ κατασπαράσῃ τὴν κοινωνίαν. Οὐδόλως ἐνδιαφέρονται νὰ διορθώσουν τὸ ὁ,τιδήποτε καὶ ὅσα λέγουν εἶναι προφάσεις καὶ δικαιολογίαι, διὰ νὰ συνεχίσουν τὸ ἄνομον ἔργον των, τὰ δὲ μέτρα, τὰ ὁποῖα λαμβάνουν, ἔχουν σκοπὸν καὶ ἀποτελέσματα ἀντίθετα τῶν ὅσων ἰσχυρίζονται. Καλοῦν δὲ καὶ ἄλλους λύκους ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ, διὰ νὰ λάβουν καὶ αὐτοὶ μέρος εἰς τὸ φαγοπότι. Τὸ μόνον αἰσιόδοξον εἶναι, ὅτι ὁσημέραι κρημνίζονται αἱ γέφυραι μεταξὺ αὐτῶν καὶ τοῦ λαοῦ. Τὸ μέλλον ἀσαφές. Τὸ μόνον βέβαιον εἶναι, ὅτι ἐὰν συνεχίσουν κατὰ τὸν ἴδιον τρόπον, μέλλον δὲν ὑπάρχει διὰ τὴν χώραν. Ὄχι ὅμως καὶ διὰ τὸν Προμηθέα-Ἑλληνισμόν –ὅσον καὶ ἐὰν προσπαθήσουν–, δι’ ὅτι Αὐτὸς δὲν πέπρωται νὰ ἀποθάνῃ. Δι’ ὅτι ὁ Ἑλληνισμὸς ἔχει ἄλλας ἰδιότητας, ἐντελῶς ξένας καὶ ἀνεπηρεάστους ἀπὸ τοῦ Χρήματος καὶ τῆς Δυνάμεως.
    Εἷς Ἕλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλον όλοι αυτοί οι ξένοι σύμβουλοι είναι που θα διαχειριστούν την επερχόμενη αναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους,ξέρουν τι κάνουν μη τους θεωρείτε βλάκες γιατί τότε δεν μπορείτε να τους καταλάβετε.

    ΔΕΘ-αναδιαπραγμάτευση χρέους-εμφάνιση Καραμανλή-ανασχηματισμός θα έρθουν στο ίδιο χρονικό διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μία από τα ίδια. Άλλος ένας των γνωστών λεσχών, κρυφών συναντήσεων και φανερών πλέον σχεδίων. Λέσχη Bilderberg, πανταχού παρούσα, και αν το επιτρέψουμε, τα πάντα πληρούσα, καταστρέφοντας τις ζωές των λαών και το μέλλον της ανθρωπότητας.

    Για του λόγου το αληθές :
    http://antipliroforisi.blogspot.com/2010/08/blog-post_09.html

    Ποιοι είναι από πίσω και τι πραγματικά προσδοκούν ; Δεν μπορεί να είναι ο παγκόσμιος πλούτος, αυτόν ήδη τον έχουν αρπάξει. Θέλουν κι άλλο ; Τι να είναι τότε ; Ο έλεγχος ; Η κυριαρχία ; Μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια ψυχοπαθολογίας, αν φυσικά μιλάμε με ανθρώπινους όρους. Πολλές απαντήσεις έχω ανακαλύψει πρόσφατα, αλλά επειδή ακόμα και σε μένα φαίνονται λίγο συνωμοσιολογικές έως ουφολογικές, το ψάχνω ακόμα. Όποιος ψάχνει όμως, βρίσκει. Και εμείς τι κάνουμε ; Ως Έλληνες και Ελληνίδες, αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι πρέπει να διαφυλάξουμε το ηθικό και την ελπίδα μας, να μην επιτρέπουμε ούτε κατά διάνοια στον φόβο που μας καλλιεργούν να γίνει δικός μας, και να προσέχουμε την ενότητα μας ως Έθνος, απορρίπτοντας, ειδικά τώρα, κάθε σκέψη θυμού και διχασμού. Και να μην νομίζουν οι πολιτικοί αχυράνθρωποι που είναι στα κέντρα αποφάσεων (κυβέρνηση, αντιπολίτευση κλπ) ότι το κοινωνικό σιωπητήριο που το μούδιασμα και η ξαφνική αποκάλυψη της α λ ή θ ε ι α ς σε όλα τα επίπεδα μας επέβαλλαν είναι ένδειξη αδυναμίας και υποταγής. Ούτε να ελπίζουν ότι θα βγούμε στους δρόμους να καταστρέψουμε τις πόλεις μας ως αλαλάζον πλήθος. Είμαστε πολύ πιο λαμπεροί, δυνατοί και ελπιδοφόροι ως άνθρωποι και ως Έλληνες από ότι νομίζουμε και από ότι παλεύουν να μας πείσουν ότι είμαστε. Η ιστορία κάνει κύκλους, ας έχουμε πίστη ακόμα και στο απρόβλεπτο, αναμένοντας πάντα το καλύτερο.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
    ΡΚ

    ΥΓ. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την - όχι προσωρινή, ελπίζω - παύση του γελοίου και απωθητικού ισλαμο-σιωνιστικού σκυλοκαβγά που είχε καταλάβει τον χώρο των σχολίων πρόσφατα. Ελπίζω μόνο να είναι καλά οι άνθρωποι, ίσως να πιάστηκαν τα δάχτυλά τους από το πολύ πληκτρολόγιο, ή ίσως τους έστειλαν τα αφεντικά τους στην Ρωσία να «βοηθήσουν», ποιος ξέρει, αρκεί που εξαφανίστηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Ιταλός Σύμβουλος μας έλλειπε!!!
    Και εν μέσω φοβερής κρίσης και θυσιών των απλών και τιμίων Ελλήνων πολιτών, ο Π/Θ της χώρας κάνει πως δεν καταλαβαίνει τίποτα.. Δωρίζει κάποια εκατομμύρια ΕΥΡΩ σε συμβούλους, ραμολιμέντα αμφιβόλου αξίας και αξιοπιστίας, αγνοώντας τις εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, αγνά ελληνόπουλα με άριστες σπουδές και περγαμηνές για να τον συμβουλέψουν πραγματικά και με πλήρη υπευθυνότητα να ανοίξουν οι ορίζοντές του μήπως και δούμε κάποιον πραγματοποιήσιμο Αντικειμενικό Σκοπό, ο οποίος θα είναι δυνατόν να υλοποιηθεί με σωστούς τρόπους και τις αστείρευτες πηγές και μέσα της περήφανης ελληνικής κοινωνίας.

    Εσύ αγνέ και τίμιε έλληνα πολίτη που βρίσκεσαι? Τι κάνεις? Τα δικά σου παιδιά γιατί είναι εκτός? Δεν είναι ικανά να παίξουν σωστή "μπάλλα"??

    Αντίδραση επιτέλους!!!

    Χρειάζεται δράση τώραααααααα, για δυναμική παρέμβαση στις δραματικές επερχόμενες μελλοντικές εξελίξεις για ένα πολύ καλύτερο αύριο..
    ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΤΩΡΑ στο Κίνημα Ανιδιοτελών ΝεοΕλλήνων Νέων Αρχών, για εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΗ η ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΜΟΝΟΝ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.ΦΥΛΑΞΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΚΟΙΝΟΛΟΓΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ? ΟΛΑ ΤΑ ΘΗΡΙΑ ...ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΑΝΕ ...ΑΠΟ ΜΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΕΑΝ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΝ...ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο 80χρονος ειναι και πολυ γυναικας.
    Αυτο το προσον δεν το εγραψες επιτηδες για να τον αδικησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. //ίσως να πιάστηκαν τα δάχτυλά τους από το πολύ πληκτρολόγιο, ή ίσως τους έστειλαν τα αφεντικά τους στην Ρωσία να «βοηθήσουν», ποιος ξέρει, αρκεί που εξαφανίστηκαν.
    10 Αυγούστου 2010 10:17 μ.μ.//
    ----------------
    Πολύ αισιοδοξία βλέπω !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.