22/8/10

«Περιφερειακές» ανησυχίες στην Κριμαία

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΡΑ
Η Κριμαία ανέκαθεν φημιζόταν για το καλό της κλίμα και διόλου τυχαία ήταν και εξακολουθεί να είναι το δημοφιλέστερο θέρετρο όλων των Ρώσων αυτοκρατόρων τουλάχιστον τα τελευταία τριακόσια χρόνια. Συνάμα όμως αποτελεί και κέντρο σημαντικότατων πολιτικών, οικονομικών και πρωτίστως διπλωματικών διεργασιών των εκάστοτε ρωσικών εξουσιών.

Μεσοβδόμαδα, εκεί λοιπόν, στο Σότσι της Κριμαίας ο Ντμίτρι Μεντβέντιεφ συζήτησε με τους ομολόγους του από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Τατζικιστάν προβλήματα «περιφερειακής συνεργασίας», κυρίως όμως έθεσε το ζήτημα πώς και με ποιον τρόπο μπορεί να επιστρέψουν στην πάλαι ποτέ κοινή οικονομική τους συνεργασία, που είχαν δρομολογήσει την πάλαι ποτέ σοβιετική εποχή.

Για τον Τύπο, ο Ρώσος πρόεδρος συζήτησε:
* με τον Ασίφ Αλί Ζαρντάρι για την επικείμενη επίσκεψη του Πακιστανού προέδρου στη Ρωσία, καθώς και για τη βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς,
* με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, θέματα οικονομικής συνεργασίας, προσφοράς ελικοπτέρων και βοήθειας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ
* με τον πρόεδρο του Τατζικιστάν, Εμομάλι Ραχμόν, περιφερειακά προβλήματα, με ιδιαίτερο ζήτημα αιχμής την έκρυθμη κατάσταση το Κιργιζιστάν.

Στην ουσία, ο Μεντβέντιεφ για μία ακόμη φορά ήθελε να δείξει ότι η Ρωσία ως ηγετική δύναμη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, επιθυμεί να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στο πλευρό του διεθνούς συνασπισμού στο Αφγανιστάν. Διόλου τυχαία, όπως εκτιμούν τα περισσότερα μοσχοβίτικα έντυπα, καθώς το Κρεμλίνο ανησυχεί για τον κίνδυνο επέκτασης της βίας στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, με την παράλληλη αύξηση του εμπορίου ναρκωτικών στην περιοχή.

Λοιπόν, Ρωσία και Αφγανιστάν και πάλι. Είκοσι χρόνια μετά την αποχώρηση των (τότε) σοβιετικών στρατευμάτων, όπως δήλωσε και ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Σεργκέι Πριχόντκο, η Ρωσία επιδιώκει να πουλήσει στρατιωτικό εξοπλισμό, κυρίως ελικόπτερα, έπειτα από τη σχετική πρόσκληση των ΗΠΑ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, πλην όμως η Μόσχα αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν μετά το φιάσκο του δεκαετούς πολέμου με τη γειτονική χώρα.

Η ρευστότητα της κατάστασης στην περιοχή, σε μια εποχή που γίνονται ανακατατάξεις στις σφαίρες επιρροής, πολλοί είναι αυτοί που παρατηρούν ότι η Ρωσία επιδιώκει να διατηρήσει την ισχύ της στην περιοχή, ενώ στην επιδίωξή της αυτή έχουν συμφέρον τόσο το Αφγανιστάν όσο και το Πακιστάν, στο βαθμό που η Μόσχα θα μπορούσε να αποτελέσει έναν αντίπαλο πόλο έναντι της ολοένα αυξανόμενης κινεζικής «εισβολής» στην ίδια περιφέρεια.

Το κυριότερο όμως που ανησυχεί τους λαούς αυτής της πολύπαθης περιοχής είναι: ποια κατάσταση θα διαμορφωθεί μετά την αποχώρηση των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων από τα ερείπια του Αφγανιστάν.
Αgelioforos.gr

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.