6/8/10

Σενάρια για ρωσική βάση στη Σύρο

Τροφή για «σενάρια» περί ίδρυσης ρωσικής ναυτικής βάσης σε ελληνικό νησί έναντι μεγάλου χρηματικού αντίτιμου έδωσαν πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, ναύαρχου Βλαντιμίρ Βισότσκι, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα του ενδιαφέρεται για τη δυνατότητα ελλιμενισμού πολεμικών πλοίων στο εξωτερικό.

Κυβερνητικοί και διπλωματικοί κύκλοι δήλωναν άγνοια χθες για την ύπαρξη ανάλογης πρότασης, επισημαίνοντας πάντως ότι ακόμη κι αν είχε διατυπωθεί θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να γίνει αποδεκτή.

Σύμφωνα με χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανής», η Ρωσία αναζητά έδαφος στην ελληνική επικράτεια, κατά προτίμηση στη Σύρο, για την ίδρυση ναυτικής βάσης, προσφέροντας σε αντάλλαγμα 100 δισ. ευρώ. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί την πρόταση, οι Τούρκοι είναι ανοιχτοί σε συνεργασία με τη ρωσική κυβέρνηση.

«Αν πρόκειται για την Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, εκεί είναι η Τουρκία και η Ελλάδα. Οι μεν και οι δε μας δίνουν τέτοιες δυνατότητες», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Βισότσκι, αποφεύγοντας να διευκρινίσει εάν έχουν υπάρξει διαβουλεύσεις κάποιας μορφής με τις χώρες που ανέφερε ως παράδειγμα.

«Η δυνατότητα να διατηρείς βάση στο εξωτερικό είναι καλή, αλλά πρέπει να γίνεται σταδιακά, συνυπολογίζοντας τις δυνατότητες της χώρας», συμπλήρωσε, αναφέροντας ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση το σύστημα των απλών επισκέψεων των πλοίων.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

18 σχόλια:

  1. Δὲν εἶμαι καθόλου βέβαιος, ἐὰν ἡ ἐγκατάστασις τῶν Ῥώσσων ἐν Ἑλλάδι ἔχῃ εὐεργετικὰς ἢ μὴ συνεπείας δι’ ἡμᾶς.
    Ἀπὸ τῆς μίας πλευρᾶς μία τοιαύτη ναυτικὴ βάσις θὰ ἀπετέλει ἀνταγωνιστὴν τῆς ἀμερικανικῆς παρουσίας. Ἐὰν δοῦμε τὸ ζήτημα ὑπ’ αὐτὴν τὴν ὀπτικὴν γωνίαν, ἴσως ὠφεληθοῦμε. Ὑπενθυμίζω τὸν μῦθον τοῦ Ἰάσωνος μὲ τοὺς πολεμιστὰς ἐκ τῶν ὀδόντων τοῦ δράκοντος καὶ τὴν πέτραν, ἣν ὁ ἥρως ἐπέταξεν ἀνάμεσόν των.
    Ἀπὸ τῆς ἄλλης πλευρᾶς δὲν νομίζω, ὅτι εἶναι συμφέρον νὰ κατασταθῇ ἡ Ἑλλὰς πεδίον ἐγκαταστάσεως καὶ ἀνταγωνισμοῦ ξένων στρατῶν, ὅπως πολλάκις ἔχει συμβεῖ εἰς τὸ παρελθόν. Τί εἴμαστε ἐδῶ δηλαδή; Καὶ πῶς θὰ δυνάμεθα νὰ ἀναπτύσσουμε τὰ ἰδικά μας στρατεύματα ἐν μέσῳ Ἀμερικανῶν, Ῥώσσων, Ἑβραίων καί… Τούρκων;
    Πάντως πρὶν ἢ ληφθῇ ἡ ὁποιαδήποτε ἀπόφασις, πρέπει νὰ ὑπολογισθοῦν τὰ ἀνταλλάγματα, τὰ ὁποῖα θὰ λάβῃ ἡ Ἑλλάς, καθῶς καὶ αἱ συνέπειαι τῆς πιθανῆς ἱδρύσεως ῥωσσικῆς βάσεως ἐν Τουρκίᾳ κατ’ ὄπιν ἀρνήσεως τῆς Ἑλλάδος. Οὕτως ἢ ἄλλως δὲν πρόκειται νὰ ἐγκατασταθῇ τοιαύτη βάσις ἄνευ τῆς ἐγκρίσεως ἤ, ἔστω, ἀνοχῆς τῶν Ἀμερικανῶν, πρᾶγμα ποὺ ἐπίσης σημαίνει πολλά.
    Εἷς Ἕλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρτυ θα κάνει ο Λιακόπουλος!!!

    Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε κάνει λάθος και κάτι που δεν δεχτήκαμε εμείς το δέχτηκαν οι Τούρκοι με πολλά οφέλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαντάσου να ήταν Αμερικάνικη ή Νατοϊκή... ήδη θα είχαν αποκλείσει την πρεσβεία τα ΚΝΕδια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aν αληθεύει το δημοσίευμα της αυρινής ότι οι Ρώσοι δίνουν 100 δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει ολοταχώς να τους δώσουμε βάση στο Ανατολικό Αιγαίο και όσο για τους Αμερικανούς μπορεί οι δικοί μας τα χαιβάνια οι κυβερνώντες να τους πουν ότι άμα δεν τους δώσουμε εμείς θα τους δώσει η ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ οπότε τους αποστωμόνουμε,ξέρετε οι Αμερικάνοι είναι έξυπνοι και θα καταλάβουν ότι αφού θα τους δώσει η ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ άμα δεν τους δώσουμε εμείς και δεν θα πουν τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν δούμε Ρωσσική βάση σε Ελληνική επικράτεια, τότε ο ήλιος θα δύσει από την ανατολή και θα ανατείλει απ' τη δύση.Ο ΓΑΠ θα δώσει εγκριση για κάτι τέτοιο; Θέλετε να δούμε κι άλλα δεκεμβριανά κι άλλες πυρκαϊές; Ξεχάσατε τι κάναν του Καραμανλή μόλις πήγε λίγο να ερωτοτροπήσει με την Ρωσσία; Για τα... Καρντάκ Τουρκίας βλέπω τη βάση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κώστα καλή η σκέψη σου!
    Σκοπός δεν πρέπει να είναι μόνο το χρηματικό όφελος, αλλά και η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και τεχνογνωσία. Από την άλλη τη γίνετε αν έχουμε μια μέρα πραγματικά μια ολική σύγκρουση με τα μεμέτια, τα πλοία τους τη θα κάνουν;
    Από την άλλη δεν βλέπω να γίνει κάτι τέτοιο με των Γιωργάκη πρωθυπουργό !

    Με την ευκαιρία και ένα ανέκδοτο περί πρωθυπουργού:

    ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΗΣ ΛΕΕΙ:

    «Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ, ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΧΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ, ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ!»

    - ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΛΕΕΙ:

    «ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ, ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΑΙ... ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ!!»

    -ΕΝΑΣ ΡΩΣΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΛΕΕΙ:

    «ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗ, ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ, ΤΗ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!»

    -ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΠΑΝΤΑΕΙ :

    «ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ, ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ !!
    ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΗΡΑΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΙΔΙΑ, ΤΟΝ ΒΑΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ......

    ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βρε χαρά στους λουκουματζήδες. Άλλοι θα τρώνε τα λουκούμια και άλλοι θα γλείφουν τα δάκτυλά των!! :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναυτική Βάση στη Γαύδο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 12:42 μ.μ.

    >νὰ ἀναπτύσσουμε< (ίνα αναπτύσσωμεν)
    >κατ’ ὄπιν< Όχι, ... κατ' οπήν :-)))

    Τι τις θέλεις τις ελληνικούρες, αφού δεν ξέρεις καν ελληνικά, όχι καθαρεύουσα;

    Και πού να ... αφιχθώσιν οι καύσωνες!!! :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ποσό των 100 δίς είναι τεράστιο,αποκλείεται να είναι αληθές.

    Μακάρι να κάναμε μια τέτοια συμφωνία με τη Ρωσία αλλά αποκλείεται να επιτρέψουν οι Αμερικάνοι κάτι τέτοιο,το θεωρώ πολύ απίθανο.

    Το ενδεχόμενο να πάει στη Τουρκία είναι ανυσηχητικό τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. και μετα ξυπνησαμε... με ΔΝΤ και αμερικανοκινητη κυβερνηση δεν υπαρχει περιπτωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 100 δίς ???? τι παραμυθια ειναι αυτα. που θα τα βρουν οι ρωσοι. η αυριανη δεν ξερει τι λεει, οπως παντα. αλλα και 100 s-400 και 100 iskader να μας εδιναν παλι καλα θα ειμασταν. αυτο ειναι εφικτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Ξεχάσατε τι κάναν του Καραμανλή μόλις πήγε λίγο να ερωτοτροπήσει με την Ρωσσία;"

    ναι ειδατε τι του κανανε του κωστακη, ενω ηταν δουλεφταρας και πανεξυπνος τον εκαναν τεμπελη, βλακα και κομματοσκυλο. του αλλαξαν το DNA του μπουλι. και του ειπαν να βαλει υπουργους αυτους τους πανιβλακες, και να εχει για εμπιστους συνεργατες τα καθικια που ειχε. ρε αυτοι οι αμερικανοι, αλλαζουν το DNA remotely. λετε αμα ανοιξει παρτιδες ο γωργακης με τους ρωσους να του αλλαξουν και αυτου το DNA και να τον κανουν ελληνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κωστάκης πρέπει να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ στη κατηγορία κοιμισμένη άχρηστη μπουλιδες και για 100 δις τρίχες κατσαρές μια βάση σε κάποιο νησί με ένα ενοίκιο μερικών εκατομμυρίων ετησίως ίσως και με κάποια ανταλλάγματα σε άλλους τομείς .ο ΓΑΠ είναι τόσο ηλίθιος που και 100 δις να του δίνατε δίχως αντάλλαγμα δεν θα τα έπαιρνε γιατί δεν των αφήνει η μαμά του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πρὸς ἀνώνυμον γράψαντα τῇ 6ῃ-8ου-2010, 5:16 μ.μ.:
    Σὲ πληροφορῶ, ὅτι γνωρίζω πολὺ καλὰ τὴν καθαρεύουσαν καὶ ἀρκετὰ ἀρχαῖα. Προτιμῶ ὅμως αὐτὸν τὸν τρόπον γραφῆς, ἐπιχειρῶν νὰ εὕρω μίαν μέσην ὁδὸν μεταξὺ ὀρθῶν ἑλληνικῶν καὶ κατανοητοῦ (καὶ ὄχι πολὺ ἐνοχλητικοῦ, τὸ ἀναγνωρίζω) λόγου. Τὸ ἐὰν τὸ ἐπιτυγχάνω ἢ ὄχι εἶναι κάτι ποὺ μὲ ἀπασχολεῖ. Θὰ ἦταν προτιμώτερον νὰ εἶχαν οἱ περισσότεροι Ἕλληνες γλωσσικὴν παιδείαν καὶ νὰ μὴ ἐτίθετο θέμα, ἀλλὰ ὅπως, ἐκτιμῶ, θὰ ἀναγνωρίσῃς, τοῦτο δὲν ἰσχύει. Πάντως ὅλοι οἱ τύποι που χρησιμοποιῶ, εἶναι συνειδητοί.

    Εἷς Ἕλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΥΑΡΟ ΚΑΙ ΤΑ 100 ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ...!
    ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΘΗΚΙ ΘΑ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μωρέ οι άλλοι ξέρουν τι κάνουν και γιατί το κάνουν. Εμείς ή θα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, ή θα καθόμαστε να τις παρακολουθούμε αμήχανα.
    Το χειρότερο που έχουμε πάθει, είναι η τσακισμένη μας ψυχολογία. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.