26/8/10

Το μέγιστο εμπόδιο

Εκτάκτως ερριμμένα-Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
Η Αγκυρα έριξε άδεια δίχτυα στο Αιγαίο και περιμένει τα γεμάτα.Αυτή τη φορά τα νέα ήρθαν από τα τουρκικά ΜΜΕ, που προανήγγειλαν πρόθεση άρσης του τουρκικού casus belli (αιτία πολέμου) εναντίον της Ελλάδας, αν η τελευταία επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ν.μ.

Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης και γι' αυτό το λόγο δεν μπορεί ευλόγως να περιμένει κανείς επίσημη τοποθέτηση και από ελληνικής πλευράς. Αυτά στο προσκήνιο. Αλλά ουδείς μπορεί να γνωρίζει μετά βεβαιότητος τι ακριβώς γίνεται στο παρασκήνιο ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα, ενδεχομένως ακόμα και μακριά από τα επίσημα διπλωματικά κανάλια των δύο χωρών. Το βέβαιον όμως είναι ότι η Αγκυρα, που σπεύδει να αφήσει να διαρρεύσει στον Τύπο αυτή η εκ πρώτης όψεως εντυπωσιακή είδηση, ετοιμάζοντας την ΝΕΑ Εθνική Πολιτική της Τουρκίας, που θα οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο, έχει ετοιμάσει αλλαγή πολιτικής στο Αιγαίο, την οποία θα διαπραγματευθεί (αν δεν το κάνει ήδη) με την Αθήνα.

ΕΥΦΥΩΣ η Αγκυρα δεν προσδιορίζει ακόμα τι ακριβώς εννοεί με την πρόθεσή της να άρει το casus belli. Εννοεί άρση του casus belli αν η Ελλάδα δεν επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ν.μ.; Εννοεί άρση του casus belli αν και οι δύο χώρες παραμείνουν στα 6 ν.μ.; Εννοεί άρση του casus belli αν και οι δυο χώρες από κοινού επεκτείνουν στο Αιγαίο τα χωρικά ύδατά τους στα 12 ν.μ.; Εννοεί άρση του casus belli αν οι δυο χώρες συναποφασίσουν άλλες διευθετήσεις στα όρια του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου τους και επομένως στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου;

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ είναι πολλά και οι απαντήσεις άλλες τόσες. Το σίγουρο είναι ότι η κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις έχει και διαφορετική συνέπεια πάνω στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, με αυξομειώσεις των «εθνικών ποσοστών» της κάθε πλευράς, με την Αγκυρα να μη χάνει και πολλά. Αν λάβει κανείς υπόψη του ακόμα ότι στο νέο τουρκικό «δόγμα» προεξάρχουσα θέση λαμβάνει «η ασφάλεια των ενεργειακών οδών» για την Τουρκία, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και το Αιγαίο, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι η Αγκυρα αποσκοπεί σε μια γρήγορη διευθέτηση των θεμάτων, πιθανώς με μια ωραία «συνεκμετάλλευση» της θάλασσας «που ενώνει» την Ελλάδα και την Τουρκία, κατά την προσφιλή έκφραση του κ. Νταβούτογλου.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Παπανδρέου ουδέποτε έχει κρύψει ότι βλέπει με πολύ καλό μάτι την «αιγιακή συνεργασία» Ελλάδας - Τουρκίας. Αλλά ό,τι και να σκέπτεται δεν μπορεί να παρακάμψει το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται ακόμα πεισματικά να υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας, δηλαδή να αποδεχθεί ότι τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα. Αυτό παραμένει το μέγιστο εμπόδιο για κάθε εθνική διαπραγμάτευση και δεν μπορεί να αγνοηθεί.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

5 σχόλια:

  1. Είναι γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται με τα Ελληνοτουρκικά, ότι η τουρκική διπλωματία έχει συνέχεια είναι διαρκής και θέτει μακροπρόθεσμους στόχους. Η πορεία της έχει δείξει ότι ποτέ δεν παρεκκλίνει όσα εμπόδια και αν παρουσιάζονται και η επιμονή της είναι θρυλική.
    Είναι πράγματι περίεργη αυτή η διαρροή στα ΜΜΕ περί άρσης της απόφασης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για casus belli στη περίπτωση αύξησης, από την πλευρά της Ελλάδας, των χωρικών υδάτων από 6νμ σε 12νμ.
    Σε τι μπορεί να αποσκοπεί μια τέτοια υπαναχώρηση της τουρκικής διπλωματίας. Μπορεί μια χώρα όπως η Τουρκία, που όλοι γνωρίζουμε ότι χαρακτηρίζεται ως το αρπακτικό της ευρύτερης περιοχής να εμφανίζει ένα φιλικό και συνεργάσιμο προφίλ σε βάρος μάλιστα των δικών της συμφερόντων;
    Μπορεί μια χώρα όπως η Τουρκία να εφαρμόζει με ευθύτητα τα περί μηδενικών προβλημάτων με τα όμορα κράτη, της νεοθωμανικής εξωτερικής πολιτικής του νεοθωμανού ΥΠΕΞ της κ. Νταβούτογλου;
    Όλα αυτά φαντάζουν περίεργα για μια χώρα που στο πρόσφατο παρελθόν έχει να επιδείξει διωγμούς, καταστροφές, βιασμούς, φυλακίσεις, δημεύσεις περιουσιών απελάσεις και άλλα πολλά λιγότερο ή περισσότερο σημαντικά τα οποία εξαφάνισαν και ξερίζωσαν τον Ελληνισμό της περιοχής.
    Δεν είμαι από εκείνους που θεωρούν του ΥΠΕΞ της χώρας μας προδότες.
    Πιστεύω όμως πως κάνανε πολλά λάθη. Ίσως στο βωμό των ισορροπιών εντός της επικράτειας ή και πέραν αυτής.
    Όλα αυτά όμως πρέπει να σταματήσουν.
    Πρέπει να καταλάβουν ότι η τουρκική διπλωματία δεν ξεχνά και δεν συγχωρεί. Πρέπει να γνωρίζουν ότι σίγουρα δεν κάνει κινήσεις καλής θέλησης. Όλα έχουν τον σκοπό τους.
    Όπως και τώρα. Σίγουρα σε κάτι αποσκοπούν με τις δήθεν κινήσεις καλής θέλησης.
    Μήπως υπολογίζουν ότι με την αύξηση σε 12νμ των χωρικών υδάτων θα τους δοθεί η ευκαιρία να πείσουν τον διεθνή παράγοντα ότι πράγματι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί η Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο διότι θίγονται βασικά συμφέροντά της;
    Μήπως εμείς μετά από αυτό δεν πρόκειται να ζητήσουμε από την Ε.Ε. την άρση της ‘’απαγόρευσης’’ για δημιουργία ΑΟΖ στη Μεσόγειο;
    Απορίες που πηγάζουν από τη ξαφνική καλοσύνη των Τούρκων.
    Ίδωμεν.
    VICTOR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "...Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Παπανδρέου ουδέποτε έχει κρύψει ότι βλέπει με πολύ καλό μάτι την «αιγιακή συνεργασία» Ελλάδας - Τουρκίας. Αλλά ό,τι και να σκέπτεται δεν μπορεί να παρακάμψει το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται ακόμα πεισματικά να υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας, δηλαδή να αποδεχθεί ότι τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα. Αυτό παραμένει το μέγιστο εμπόδιο για κάθε εθνική διαπραγμάτευση και δεν μπορεί να αγνοηθεί..."

    Ποιος εμπιστευεται στα σοβαρα τους Αριστερο-Εθνομηδενιστες, που με την υποστηριξη του σχεδιου Αναν απεδειξαν τρανα τον ραγιαδισμο και την απολυτη ανικανοτητα τους να διαπραγματευτουν το συμφερον της χωρας;

    Θελουμε και τα παθαινουμε, ετσι δεν ειναι;

    - Ν. Λυγερός, Η αντικειμενική αξία του Αιγαίου
    http://www.lygeros.org/6164-gr.html
    - Π. Κονδύλης, Θεωρία του Πολέμου, 1997 

    - Π. Ηφαιστος, Μεταμοντερνισμός - Εθνομηδενισμός - Αποδομησμός

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Σε προηγούμενη ανάρτηση (ρεπορτάζ της Απογευματινής)αναφέρεται ότι ο κ. Αβραμόπουλος συζήτησε στην Πόλη με Τουρκους επίσημους και την προοπτική να πάψουν να θεωρούν την Ελλάδα απειλή-δηλαδή την άρση του casus belli. Το ρεπορταζ αφήνει ένα "άρωμα" συμφωνίας και...αγάπης σε απόλυτη σύμπνοια με το κλίμα που δημιουργεί η κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για ένα πράγμα είμαι σίσγουρος. Με η χωρίς άρση, η Ελλάδα θα δώσει και η Τουρκία θα πάρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΩ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΤΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑΚΙ ΣΤΗΛΤΕΤΟΥ ΚΙΑΠΟΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΠΕΡΕΑ ΜΙΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ "ΜΠΟΡΟΥΜΕ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.