22/8/10

Διαταγή Καρζάι για διάλυση όλων των ιδιωτικών στρατών.

The New York Times
Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι διέταξε, προ ημερών, τη διάλυση όλων των διεθνών και γηγενών ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, στο Αφγανιστάν, μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, μια κίνηση η οποία αν πραγματοποιηθεί θα προκαλέσει μια ιδιόμορφη μεταβολή στην ασφάλεια της χώρας, καθώς πιθανότατα θα επιβραδύνει πολλά ξένα προγράμματα και θα καθυστερήσει κάποιες καθημερινές στρατιωτικές δραστηριότητες. Απασχόληση ιδιωτικών φρουρών θα επιτρέπεται μόνο σε πρεσβείες, προξενεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις και οικονομικούς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο κ. Καρζάι είχε εκδηλώσει και παλαιότερα το ενδιαφέρον του να ρυθμίσει τη λειτουργία τόσο των αφγανικών ιδιωτικών εταιρειών, που σε ορισμένες περιπτώσεις ενεργούν ως ιδιωτικοί στρατοί, όσο και των ξένων, ορισμένες από τις οποίες ευθύνονται για απώλειες αμάχων. Ωστόσο, το εύρος της εντολής του και το περιορισμένο χρονοδιάγραμμα δημιούργησε σε πολλούς την εντύπωση ότι πρόκειται για μια πολιτική χειρονομία, με την οποία ο κ. Καρζάι θέλει να υπενθυμίσει τόσο στους Αφγανούς, που χρησιμοποιούν τις εταιρείες, όσο και στους ξένους συμμάχους την επιρροή του.

Με την εφαρμογή της, το υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβει την εξωτερική ασφάλεια πρεσβειών και μη κυβερνητικών οργανώσεων και ο αφγανικός στρατός την ασφάλεια των εφοδιοπομπών. Οι υπάλληλοι των εταιρειών ασφαλείας μπορούν να ενταχθούν στο υπουργείο Εσωτερικών. Οι εταιρείες με άδεια μπορούν να επιλέξουν να πωλήσουν τον εξοπλισμό τους, όπλα, πυρομαχικά και οχήματα στα υπουργεία Εσωτερικών και Αμύνης, πριν τεθεί σε εφαρμογή η εντολή. Δεν αποσαφηνίστηκε αν θα έχουν αυτή την επιλογή και μετά την εφαρμογή της. Ο εξοπλισμός εταιρειών ασφαλείας χωρίς άδεια -και υπάρχουν πολλές- θα κατάσχεται. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τη σταδιακή διάλυση των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, αλλά επισήμανε παράλληλα ότι δεν είναι ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων μηνών. «Είναι μια διαδικασία που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς» είπε ο ταγματάρχης Τζόελ Χάρπερ, εκπρόσωπος της ISAF, της νατοϊκής αποστολής στο Αφγανιστάν. Τα αεροδρόμια της Καμπούλ και της Κανταχάρ φρουρούνται από τη βρετανική εταιρεία Global Strategy Group. Πολλές πρεσβείες ενισχύουν τη στρατιωτική ασφάλειά τους με ιδιωτικούς φρουρούς και το ίδιο κάνουν διεθνείς οργανισμοί.

Μόνο η αμερικανική κυβέρνηση απασχολεί περίπου 26.000 ιδιωτικούς φρουρούς, οι οποίοι εργάζονται για 37 εταιρείες, ανέφερε ο ταγματάρχης Χάρπερ, από τις οποίες οι 17 είναι αφγανικές. Συνολικά, 52 εταιρείες έχουν άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Εσωτερικών

Δρα ανεξέλεγκτα η Blackwater
Η ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας Xe, γνωστή ως πρότινος με την ονομασία Blackwater Worldwide, συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 42 εκατ. δολαρίων για την παραβίαση περιορισμών στις εξαγωγές που ισχύουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα "The New York Times".

Η Blackwater, που άλλαξε όνομα σε Xe, είναι διαβόητη αφότου στελέχη της που φρουρούσαν μιαν οχηματοπομπή στο Ιράκ άνοιξαν πυρ σε μιαν πολυσύχναστη πλατεία της Βαγδάτης τον Σεπτέμβριο του 2007, σκοτώνοντας 17 άμαχους.Το πρόστιμο επιβλήθηκε για εκατοντάδες παραβιάσεις, περιλαμβανομένων της εξαγωγής όπλων στο Αφγανιστάν και την παροχή εκπαίδευσης ελεύθερων σκοπευτών σε αστυνομικούς στην Ταϊβάν, έγραψαν οι "Times", επικαλούμενες πηγές της εταιρείας και της κυβέρνησης του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Ο διακανονισμός, ο οποίος δεν ανακοινώθηκε επίσημα, υπήρξε προϊόν μακροσκελών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Xe και νομικούς στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Χάρη σε αυτόν, η εταιρεία θα αποφύγει ποινική δίωξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Πέντε στελέχη της εταιρείας αντιμετωπίζουν διώξεις για παράνομο οπλισμό, ενώ δύο πρώην εργαζόμενοί της διώκονται για τις δολοφονίες δυο Αφγανών στην Καμπούλ τον Μάιο του 2009.Παρά το πρόστιμο, η Xe εξακολουθεί να μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικούς διαγωνισμούς, ανέφεραν οι "Times".

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,iKypros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.