18/1/11

Τουρκική διείσδυση μέσω τηλε-σαπουνιών

Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΕΦΕΛΗ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
 
Τεράστια επιτυχία σημειώνουν οι τουρκικές σαπουνόπερες σε όσες χώρες των Βαλκανίων προβάλλονται αυτήν την περίοδο, αποτελώντας στην ουσία εργαλείο γεωπολιτικής και πολιτιστικής διείσδυσης της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.
«Από την πόλη Ντουρανκουλάκ στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία έως την Πάτρα, από την πόλη Βαν στη νοτιοανατολική Τουρκία έως την Πρίστινα» τα νοικοκυριά παρακολουθούν, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, κάθε βράδυ τις τουρκικές σαπουνόπερες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν σε τηλεθέαση το 70%.

Καθηλωμένοι στις μικρές τους οθόνες, κάθε βράδυ στις 20.00, φαίνεται πως βρίσκονται οι τηλεθεατές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για να μη χάσουν το επόμενο επεισόδιο της σειράς «Σεχραζάτ» ή αλλιώς «Χίλιες και μία νύχτες». Σαπουνόπερα που έκανε ιδιαίτερη επιτυχία και στην ελληνική τηλεόραση. Προβάλλονταν αρχικά από το «Μακεδονία» και μετά από τον ΑΝΤ1.

Στη Βουλγαρία έχουν αλλάξει οι βιορυθμοί προκειμένου να βρίσκονται μπροστά στην οθόνη των τηλεοράσεών τους την ώρα της προβολής της τουρκικής σαπουνόπερας άνθρωποι όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, ενώ ο χρόνος πλέον ορίζεται με τον προσδιορισμό «πριν ή μετά τη Σεχραζάτ».
Στην Κροατία εγχώρια αλυσίδα σουπερμάρκετ κάλεσε τους δύο πρωταγωνιστές της σειράς να κάνουν μία διαφήμιση στην τηλεόραση και είδαν τις πωλήσεις τους στη συνέχεια να εκτοξεύονται στα ύψη.

Η σαπουνόπερα «Χίλιες και μία νύχτες» προβλήθηκε στην Τουρκία πριν από μερικά χρόνια, όπου και εκεί βεβαίως αποτέλεσε μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία.

Από τον αντίκτυπο που έχουν οι τηλεοπτικές αυτές σειρές στα Βαλκάνια «επωφελείται» πάντως το επίσημο τουρκικό κράτος, καθώς μεταβάλλεται προς το καλύτερο η εικόνα της Τουρκίας στην περιοχή, ιδίως ανάμεσα στους Βαλκάνιους χριστιανούς, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε άρθρο της «Today's Zaman», ενώ παράλληλα μέσα σε ένα χρόνο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι επισκέψεις τουριστών στην Κωνσταντινούπολη, στην «πόλη του Ονούρ και της Σεχραζάτ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», οι τουρκικές σαπουνόπερες συμβαδίζουν με την επίσημη πολιτική της Αγκυρας, η οποία εκφράζεται μέσω των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, για την εφαρμογή δηλαδή της γραμμής «των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» και του «νεο-οθωμανισμού».

Ενα άλλο «αξιοπερίεργο» είναι ότι ξαφνικά παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για την τουρκική γλώσσα, με αποτέλεσμα να συρρέουν στα κέντρα εκμάθησης της τουρκικής μαθήτριες κυρίως ηλικίας από 40 έως 55 χρόνων.

Στην Αθήνα μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια, την περίοδο που προβαλλόταν μία άλλη τουρκική σαπουνόπερα, «Τα σύνορα της αγάπης», γινόταν το αδιαχώρητο στα «φροντιστήρια τουρκικών».
Παρ' όλα αυτά στην πορεία το ενδιαφέρον μειώθηκε με συνέπεια ελάχιστοι από τους εγγεγραμμένους να ολοκληρώνουν την εκμάθηση της γλώσσας.

Στη Σερβία διαφημίζονται μέσω του Διαδικτύου κέντρα εκμάθησης της τουρκικής για μαθητές και νέους, με κίνητρο ότι «θα μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τον Ονούρ και τη Σεχραζάτ».
EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

23 σχόλια:

  1. Πριν από δύο περίπου μήνες ο Νεοκλής Σαρρής μας διηγήθηκε τα εξής: Ένας Κούρδος φίλος του, ο οποίος φυλακίστηκε από τους Τούρκους και τώρα ζη στην Γερμανία (νομίζω ότι απέδρασε από την Τουρκία), του είπε μια μέρα που τον φιλοξενούσε στο σπίτι του: "Καλά, τόσο βλάκες είσθε σεις οι Έλληνες, που βέπετε αυτές τις ταινίες, τα σενάρια των οποίων γράφονται κατ΄ εντολήν των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών;" Τα συμπεράσματα δικά σας.

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η εξέλιξη της Τουρκίας είναι πολύ επικίνδυνη όχι μόνο για την Ελλάδα.
    Απο την μία Τουρκική προπαγάντα, από την άλλη μας αγοράζουν οι Τουρκικές τράπεζες,και να προσθέσουμε ότι έχουν γίνει μια μεγάλη αμυντική δύναμη
    δειτε και αυτό

    Παρουσιάστηκε το νέο τουρκικό UAV ελικόπτερο «Mosquito»
    http://greeknation.blogspot.com/2011/01/uav-mosquito.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νά μάς προβάλουν καί τίς ταινίες τού Γιλμάζ Γκουνει Τό κοπάδι..Ο δρόμος...Ο τοίχος...δηλαδή τό πραγματικό πρόσωπο τής Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΑΝΤ1 τα φέρνει με το υποκατάστημά του TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ακολούθησε και ένα άλλο κανάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1)Ενώ το 40% της Κύπρου είναι υπό Τουρκική κατοχή, και τα σύνορα της χώρας μας καθημερινά παραβιάζονται από τους Τούρκους, κανάλια της Ελληνικής τηλεόρασης προβάλουν τουρκικές σειρές.
    2)Μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, πολιτικοί και επιχειρηματίες, με δουλικότητα, ξαναφέρνουν τους Τούρκους στην Ελλάδα.

    Γιά ποιό λόγο, και γιά ποιό σκοπό, φέρνετε τους Τούρκους στην Ελλάδα?
    Άχρηστοι πολιτικοί και καναλάρχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για αυτο και δυσκολεύονται ολο και περισσοτερο στο εξωτερικο, να μας ξεχωρισουν απο τον γενοκτονο Τουρκο - η απολυτη ξευτιλα.

    Ζητω, οι Ραγιαδες / Νεογενιτσαροι, ο εφιαλτικος Εθνομηδενισμος, και ο προοδευτικος Αριστεροφασισμος, για τις αυτοκαταστροφικες επιπτωσεις της καταντιας που βιωνουμε καθημερινα.

    Ειμαστε αξιοι των επιλογων μας!

    - Νίκος Λυγερός, "Γενοκτονία μνήμης και έγκλημα ειρήνης"
    http://neo.antibaro.gr/node/317

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα καλα δεν μπουρουμε να φτιαξουμε "τηλεοπτικα προιοντα" αξια του ονοματος;Αλλα απο οτι φαινεται εμεις ειμαστε απασχολημενοι χθες με την Τζουλια, σημερα με την Πετρουλα και αυριο ποιος ξερει με ποια αλλη! (Συγνωμμη αν προσβαλλα καποιον με τα ονοματα που αναφερω)Αλλα τοσες χωρες παραγουν τετοια προιοντα (εμενα προσωπικα με αφηνουν παγερα αδιαφορο αλλα τελος παντων) εμεις "σωνει και καλα"πρεπει να βλεπουμε τις τουρκικες σειρες;Αναρωτιεμαι αν ωρες ωρες εχουμε τασεις αυτοκτονιας ως εθνος...Καληνυχτα Ελλαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ταυτίζεται με την πολιτική της Αγκυρας το Valley of the wolves αλλα δυστυχώς και με τις απόψεις πολλών απο εσάς που θα τρέχατε στα σινεμά να το δείτε ειδικά το τελευταίο sequel...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    Επιβεβαιώνεις αυτά που έγραψα χθες:

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/01/blog-post_7111.html?showComment=1295344203131#c5290253528576823884

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/01/blog-post_7111.html?showComment=1295359256382#c6097771521965394177

    ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ;

    abyss

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κωνσταντίνε δεν ξέρω κατόπιν ποιάς εντολής γράφονται τα σενάρια, αυτό που ξέρω είναι οτι οι πράκτορες της ΜΙΤ είναι σε όλους του επαγγελματικούς χώρους.

    Πολλές φορές στην ερώτηση "τι στο λύκο βρίσκεται σε αυτά τα έργα" ακούγεται η απάντηση "θυμίζει την πατρίδα μας".

    Τόσο καλά, να θές να θυμηθείς την πατρίδα σου μέσα απο τους απογόνους της φυλής των Οροπεδίων Αλτάι και αυτός ο συρφετός να συνδέεται με την Ιωνία.

    Το κακό με την Ελλάδα είναι οτι δεν αντιλαμβάνεται πως η στρατιωτική "διπλωματία¨" της Τουρκίας υποστηρίζεται απο τον πολιτιστικό και επιχειρηματικό εναγκαλισμό της Ελληνικής Κοινωνίας.

    Απο την στιγμή που έλληνες προσπαθούν μα εμφανίσουν οικείους τους Βάρβαρους λεηλάτες - σφαγείς των Λαών της Ανατολίας ανοίγουν την κερκοπόρτα και αν αυτοί ξαναβρούν τις πόρτες ανοικτές δεν θα διστάσουν.

    Μάταια πασχίζω ακόμα και στους δικούς μου να τους μιλήσω για τον αγώνα λ.χ.των Κούρδων και των Αλεβιτών να διατηρήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα απέναντι στο φασιστικό ισλαμικό τουρκικό κράτος.

    Τι κι αν υπάρχει φωτογραφικό υλικό με αναφορά στην κατεχόμενη απο τους Τούρκους Κύπρο , στην απο τους Τούρκους Ποντιακή Γενοκτονία,στην απο τους Τούρκους Αρμενική Γενοκτονία,Στα εγκλήματα του φασιστικού τουρκικού κράτους και παρακράτους στο Κουρδιστάν, τι κιαν λέγω τα ονόματα του Χραντ Ντινκ, τα γεγονότα του Ξενοδοχείου Μαντίμακ της Σεβάστειας μάταια όλα
    ο Ονούρ είναι πιο ελκυστικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. I am seriously, seriously ashamed of you Greeks of Greece!
    You have lost your sences...
    You've got no historic memory, no respect for the sacrifices of our ancestors, no values, no pride and obviously no survival instinct.
    I realy hope that Europe is gonna take control over Greece, otherwise the Turks will. No doubt...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ;

    abyss

    19 Ιανουαρίου 2011 6:19 π.μ.

    _________________

    Ποιοι "αρμόδιοι";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. οι πολιτικοί που θα έπρεπε να ενισχύσουν σοβαρά την αρμόδια υπηρεσία

    abyss

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Anonymous 9:52

    Allow me to asnwer to the afore-mentioned comment of yours.

    1)Firtsly you say "I am seriously, seriously ashamed of you Greeks of Greece!" and then you mention "our ancestors". Choose who YOU are, not what the honorable Greeks are!

    2)You can read greek so that means you can write greek. Απάντα στη Ελληνικά και άσε τα απρόσωπα comments που σε τίποτα δεν βοηθούν την ροή των μηνυμάτων

    3) Ι dont really know why you are writting in English but i assure you that if you really are Greek I will be the one who is ashamed of you because of the English...

    4) Dont put all Greeks at the same bottle. Greeks DO remember their history, Greeks DO remember their sacrifices, Greeks DO know who is friend and who is not, Greeks DO know how to distinquish friends from foes. However, our politicians DO NOT know all the above mentioned.

    Tηνεπόμενη φορά στην Ελληνική γλώσσα και με όνομα.

    - Δραγώνος -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αποτελεί ένα μέρος του ψυχολογικού πολέμου στον οποίο έχουμε υποβληθή από τους δόλιους και βάρβαρους ως προς την κοσμοθεωρία τους, γείτονες που επιθυμούν να μας αποκοιμήσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. - Δραγώνος -

    19 Ιανουαρίου 2011 12:26 μ.μ.

    --------------------

    Σωστόοοοοος!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Με το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ελλειμα Παιδειας που υπαρχει αυτη τη στιγμη στον Ελληνικο λαο (αμφιβαλλω αν δικαιουται κι αυτην την προσφωνηση ως Ελληνικου περισσοτερο του ταιριαζει αυτη του Τουρκογυφτου), ειναι "piece of cake" που λενε και οι Αγγλοσαξωνες η επανεγκαθιδρυση της Νεας Οθωμανικης Αυτοκρατοριας.
    Και δε θα χρειαστει κανενας πολεμος, καμμια αλλαγη εδαφων, θα ελεγχουν απλα την πλειοψηφια των στρατηγικων οικονομικων δραστηριοτητων στην Ελλαδα.
    Θα ειμαστε δηλαδη τυπικα ανεξαρτητο κρατος με ξεχωριστο εδαφος αλλα στην ουσια μια επαρχια της Τουρκιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΔΩΣΕ ΤΟΥΡΚΟ-ΣΑΒΟΥΡΑ ΣΤΟ ΡΑΓΙΑΔΙΚΟ POPOLO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Κωνσταντίνε εκ Κύπρου,
    Ο Νεοκλής Σαρρής που παρακολουθεί αυτά τα πράγματα και ως κοινωνιολόγος, έχει καταγράψει ότι στις δεκάδες κινηματογραφικών/τηλεοπτικών ταινιών που αφορούν σχέσεις Τούρκων και Ελλήνων, τον ανδρικό ρόλο ΠΑΝΤΑ τον έχει ο Τούρκος!!!

    Ακόμα και ο Φώσκολος που σε επεισόδια μιας από τις σειρές του έβαλε μέσα και ...λίγη Τουρκία, ο Τούρκος ήταν που πηδούσε την Ελληνίδα κόρη του Γιάγκου Δράκου (κάτι σαν Ωνάσης)!!!
    Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης ...
    Ο ...Μουσταφάς Κεμάλης είχε πει ότι "Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να ζήσουν στο Αιγαίο μαζί σαν ταιριαστό ζευγάρι. Με νύφη την Ελλάδα"!!!

    Αυτή την παρακαταθήκη του μεγάλου "ανδρός", έκτοτε τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια όλοι οι πολιτικοί μας...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στη Βουλγαρία δίνει "ραντεβού" με τις… τηλεοράσεις του, όταν αρχίζουν τα επεισόδια τουρκικών τηλεοπτικών σειρών, με κοινωνικό-συναισθηματικό περιεχόμενο, των γνωστών "σαπουνόπερων" και δεν χάνει ούτε λεπτό από τα όσα διαδραματίζονται στα νέα επεισόδια των σειρών. Σύμφωνα με όσα τονίζονται σε δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας "Der Standard", αποσπάσματα του οποίου αναφέρονται στην ιστοσελίδα "Sofia News Agency", οι τουρκικές "σαπουνόπερες" έχουν κατακτήσει το τηλεοπτικό κοινό όχι μόνο της Βουλγαρίας, αλά όλων των βαλκανικών χωρών.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που προκύπτουν από το εν λόγω δημοσίευμα, οι σειρές αυτές φαίνεται πως "ασκούν" - κατά έναν ιδιόμορφο τρόπο - και.. εξωτερική πολιτική, αφού κατάφεραν να αντιστρέψουν την όποια αρνητική εικόνα, ενδεχομένως να υπήρχε στις βαλκανικές χώρες για την Τουρκία, από την εποχή όπου οι χώρες των Βαλκανίων ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
    Το 2010, 70 τουρκικές "σαπουνόπερες" πωλήθηκαν σε χώρες της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, δήλωσε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ο διευθυντής του τουρκικού ομίλου "Kalinos Holding", Φιράτ Γκιουλντέν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα "Sofia News Agency". Ο όμιλος, είναι υπεύθυνος για το 80% του συνόλου των πωλήσεων των τουρκικών "σαπουνόπερων" στο εξωτερικό.
    Σύμφωνα με τον κ. Γκιουλντέν, ένα επεισόδιο μιας τέτοιας τηλεοπτικής σειράς κοστίζει από 20.000 μέχρι 500.000 δολάρια. Εν τω μεταξύ, σύντομα αναμένεται η σειρά "Binbir Gece" (στην ελληνική τηλεόραση προβάλλεται με τον τίτλο "Χίλιες και μία νύχτες") να πωληθεί στην Ουκρανία, είπε ο κ. Γκιουλντέν και πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη αγορά για τις τουρκικές "σαπουνόπερες" είναι η Μέση Ανατολή, κατέχοντας μερίδιο 60% επί του συνόλου των πωλήσεων.

    zougla

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κάποια κυρία, σε άλλο άρθρο, αμφισβητούσε την πνευματική μας χρεωκοπία! Οι σαπουνόπερες αυτές και η ΄΄τεράστια επιτυχία΄΄ τους ΤΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ;;;
    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ, όπως λέμε και στη στρατιωτική ορολογία! Θυμίζει δεκαετία του ΄80 και τις σαπουνόπερες τύπου ΄΄Δυναστεία΄΄, όταν ο Ανδρέας και οι εντολοδόχοι του μας περνούσαν στο υποσυνείδητο το ΄΄αμερικανικό όνειρο΄΄ και το πως πρέπει να ζούμε στη χλιδή (ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ)!!!
    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσεις ή να επηρεάσεις συνειδήσεις αξίες και γενικότερα νοοτροπίες είναι να ''χτυπήσεις'' το μέσον το οποίο έχει άμεση απήχηση στο περισσότερο κόσμο.
    Η αντίδραση του ανθρώπου αμβλύνεται όταν έχει καθημερινή επαφή σε μικρές κεκαλυμμένες δοσολογίες απο το στοιχείο για το οποίο αντιδρά. Στο τέλος του γίνεται τόσο οικείο ώστε δεν τον ενοχλεί καν η συνύπαρξη μακροπρόθεσμα μπορεί να λειτουργήσει και σαν ανάγκη .
    Άρα , αυτές οι σαπουνόπερες οι οποίες κάποια εποχή δεν θα τόλμαγαν όχι να τις δείξουν στην τηλεόραση αλλά ούτε καν να συζητήσουν γι αυτές σήμερα δεσπόζουν σε πρώτη τηλεθέαση .Απο εκεί που ήταν δε μια τώρα είναι αν δεν κάνω λάθος δυο και σύντομα περισσότερες.,
    Ας θυμηθούμε όμως πως πριν από αυτές υπήρξαν οι Ελληνικές σαπουνόπερες κάποιων Ελλήνων δημιουργών που εντέχνως μίλησαν για τις πολυπολιτισμικές σχέσεις και για τις οποίες όσοι μίλησαν εναντίον ή εξέφρασαν άποψη χαρακτηρίστηκαν ρατσιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.