14/1/11

Αποστολή του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ: από στρατιωτική σε πολιτειακή

Στρατεύματα του ΝΑΤΟ αναχώρησαν από την πΓΔΜ μετά την αλλαγή της αποστολής της Συμμαχίας από στρατιωτική σε πολιτειακή. Η κίνηση επικροτήθηκε ευρέως ως ένδειξη ότι η χώρα είναι ασφαλής και έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ.


Σε τελετή στις 28 Δεκεμβρίου, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ, Στρατηγός Ντέιβιντ Χουμέρ, παρέδωσε συμβολικά τα κλειδιά του Στρατοπέδου Άμπλε Σέντρι -- το οποίο βρίσκεται στο Αεροδρόμιο Μεγάλη Αλεξάνδρου στα Σκόπια -- στον υπουργό Άμυνας Ζόραν Κονιανόβσκι.

"Η ενέργεια αυτή αποτελεί επιβεβαίωση ότι η πΓΔΜ έχει βελτιώσει σημαντικά την άμυνα και την ασφάλειά της. Ελπίζω ότι το 2011 το ζήτημα του ονόματος θα επιλυθεί και θα αποτελέσετε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ", ανέφερε ο Χουμάρ.

Η αλλαγή στην αποστολή σημαίνει ότι η Συμμαχία θα επικεντρωθεί τώρα κυρίως στο να βοηθήσει τις μεταρρυθμίσεις στο στρατό της πΓΔΜ. Το υπόλοιπο προσωπικό του ΝΑΤΟ βρίσκεται πλέον στο υπουργείο Άμυνας.

Ο Σάσκο Ντίμοφ, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, δήλωσε στους SETimes ότι η συνεργασία τα τελευταία 11 χρόνια έχει βασιστεί σε πλήθος κοινών έργων και στη δέσμευση για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

"Αυτό το έτος λάβαμε εξαιρετικά σχόλια από τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί, καθώς επίσης από τους υπουργούς Άμυνας [χωρών'] με τις οποίες συνεργάζεται συνεχώς η πΓΔΜ", ανέφερε. "Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται η αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από τα κεντρικά γραφεία στα Σκόπια. Αναφέρεται σαφώς στην ετοιμότητά μας να αποτελέσουμε άμεσα πλήρες μέλος της Συμμαχίας".

Ο Κονιανόβσκι ανέφερε ότι η συνεργασία πΓΔΜ-ΝΑΤΟ έχει πλέον επιτύχει υψηλότερο επίπεδο, σημαντικό για τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. Πρόσθεσε ότι "η ηθική συνεργασία μεταξύ πΓΔΜ και ΝΑΤΟ αποδείχθηκε όχι μόνο εδώ αλλά επίσης σε Κοσσυφοπέδιο, Ιράκ και Αφγανιστάν"."Είμαστε πάντα εκεί όταν μας χρειάζεται η Συμμαχία", πρόσθεσε.

Με τα χρόνια, η αντίδραση του κόσμου στην παρουσία του ΝΑΤΟ ήταν γενικά θετική. "Η χώρα μας πέρασε μια λίγο ή πολύ ανήσυχη περίοδο και η συνεργασία με το ΝΑΤΟ αποτέλεσε ισχυρή συνεργασία η οποία συνέλαβε σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην πΓΔΜ και σε ολόκληρη την περιοχή", ανέφερε ο κάτοικος Σκοπίων Λιούμπεν Λαζαρόβσκι, 64 ετών, στους SETimes.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Πέταρ Σκρμπίνα αναφέρει ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από την πΓΔΜ αποτελεί λογική συνέχεια των εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο, όπου 3.000 στρατεύματα αναμένεται να αποχωρήσουν το Μάρτιο.

"Τα μετόπισθεν κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ έχουν εξουσιοδοτηθεί την ασφάλιση της διοικητικής στήριξης για τα στρατεύματα της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά καθώς ανέλαβε τη συγκεκριμένη αποστολή η EULEX, δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για δραστηριότητες της στρατιωτικής ομάδας της Συμμαχίας στα Σκόπια", ανέφερε ο Σκρμπίνα στους SETimes. "Η γνωμοδοτική ομάδα του ΝΑΤΟ, η οποία θα παραμείνει στην πΓΔΜ, θα εργαστεί επάνω στις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο αυτό αποτελεί τελείως διαφορετική οργανωτική μονάδα, πέραν της στρατιωτικής αποστολής μέχρι στιγμής".
"Όλα αυτά αποτελούν θετικό μήνυμα ότι η περιοχή είναι σταθερή", πρόσθεσε.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.