14/1/11

Η Ελλάδα πύλη στην Ευρώπη για το Ισραήλ

Οι προοπτικές που διαγράφονται για τις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Η ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Έρευνας για την «Παγκόσμια Διακυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση» του πανεπιστημίου της Σαραγόσα στην Ισπανία και συνέπεσε με τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, σε συνέχεια των πρόσφατων αμοιβαίων επισκέψεων των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Οι ομιλητές προσπάθησαν να ανιχνεύσουν κατά πόσον η πρόσφατη κινητικότητα έχει συγκυριακό χαρακτήρα ή υπόσχεται βιώσιμη εξέλιξη και ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν Αμικάμ Ναχμάνι υπογράμμισε ότι «οι ισραηλο-ελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να ειδωθούν ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των ισραηλο-τουρκικών σχέσεων. Έχουν τον δικό τους λόγο ύπαρξης».

Ο Ισραηλινός πανεπιστημιακός τόνισε ότι οι θερμότερες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ δεν πρέπει να θεωρηθούν από την Άγκυρα ως απειλή. Αναφερόμενος στους τομείς εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνον ένα καλό ξενοδοχείο». Στάθηκε ιδιαίτερα στους τομείς αφαλάτωσης και διαχείρισης ύδατος, περιέγραψε προοπτικές εβραιο-χριστιανικών περιφερειακών συμμαχιών ως εργαλείο ανάσχεσης ενός ισλαμικού τζιχάντ. Η θετική στάση της Ουάσινγκτον στη προσέγγιση Αθήνας-Τελ Αβίβ ως αντίβαρο της προ-ιρανικής στάσης της Άγκυρας ενδέχεται να μεταφραστεί σε προώθηση της Ελλάδας ως κόμβο διαμετακόμισης ενεργειακών πόρων από την Κασπία προς την Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, υποστήριξε ο κ. Ναχμάνι. Αναρωτήθηκε, ωστόσο, κατά πόσον μια αναθερμασμένη σχέση Ελλάδας-Ισραήλ μπορεί να επιβιώσει μιας νέας κρίσης, μια τρίτης παλαιστινιακής ιντιφάντα. Κατέληξε ότι όσο περισσότερο αναπτυχθούν οι διμερείς κοινωνικές και εμπορικές σχέσεις τόσο περισσότερο θα διαρκέσουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Το Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα ως πύλη στην Ευρώπη. Πάντα θεωρούσε πολύ σημαντική αυτή την αγορά», σχολίασε ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-ισραηλινού Εμπορικού και Τεχνολογικού Επιμελητηρίου Τζόνι Μοντιάνο. Απαρίθμησε δεκατρία μεγάλα προγράμματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς όπως ο τουρισμός, η άμυνα, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η αφαλάτωση και η διαχείριση ύδατος, η εκπαίδευση, η αγροτεχνολογία. Στον τομέα του φυσικού αερίου, υπογράμμισε το δυναμικό 122 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων του υποθαλάσσιου κοιτάσματος Λεβιάθαν, στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει τροφοδοτήσει, εντός συνόρων, ελπίδες για ανάδειξη της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου των εν λόγω ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη.

Καινούργιες αφηγήσεις στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις αναζήτησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Χαράλαμπος Τσαρδανίδης. Επεσήμανε ότι υπάρχουν αμοιβαία συμφέροντα ιδιαίτερα στο πολιτικο-οικονομικό πεδίο και στο πεδίο της άμυνας. Τόνισε, ωστόσο, ότι η στενότερη προσέγγιση Ελλάδας και Ισραήλ δεν πρέπει να εκληφθεί από το Τελ Αβίβ ως πρόθεση των Αθηνών να αναπληρώσει το γεωπολιτικό κενό που αφήνει η επιδείνωση των ισραηλο-τουρκικών σχέσεων. Ιδιαίτερα, σε μια περίοδο που η Αθήνα αναλαμβάνει, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, πρωτοβουλίες για εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

Απαντώντας σε όσους βλέπουν σε μια στενότερη σχέση Αθηνών-Τελ Αβίβ αντίβαρο στις «δύσκολες» διμερείς ελληνο-τουρκικές σχέσεις, η λέκτορας στο Καποδιστριακό Εκάβη Αθανασοπούλου υποστήριξε ότι το σύνολο των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ δεν θεωρεί «χαμένο στοίχημα» την Τουρκία. Ακόμη και σήμερα. Το Ισραήλ, «δεν είναι έτοιμο να κάνει οτιδήποτε που μπορεί να εκληφθεί ως ότι ανταγωνίζεται την Άγκυρα», είπε η κ. Αθανασοπούλου. «Επιπλέον, δεν θα ήταν, από την πλευρά της Αθήνας, σώφρον να συρθεί στην ψύχρανση των ισραηλο-τουρκικών σχέσεων, τη στιγμή που προσπαθεί να χειριστεί εποικοδομητικά τις δικές της σχέσεις με την Άγκυρα», πρόσθεσε. Κατέληξε με την εκτίμηση ότι «μια ισόρροπη πολιτική έναντι των Αραβικών χωρών και του Ισραήλ υπηρετεί με τον βέλτιστο τρόπο τα ελληνικά συμφέροντα».

Την ενεργειακή παράμετρο της ελληνο-ισραηλινής προσέγγισης ανέπτυξε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών Θεώδορος Τσακίρης. Επεσήμανε, ότι ο σχεδιαζόμενος πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα είναι ευεργετικός για το Ισραήλ, ως προς την τροφοδοσία της με αργό. Υπογράμμισε ότι η ανακάλυψη των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Νταλίτ και Ταμάρ θα αποτρέψουν την ενεργειακή εξάρτηση του Ισραήλ αφενός από την Τουρκία - σχεδιαζόταν δεύτερος αγωγός Blue Stream για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της γείτονος προς το Ισραήλ - και αφετέρου από το αιγυπτιακό φυσικό αέριο. Τόνισε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως Ελντοράντο το κοίτασμα Λεβιάθαν καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι γεωτρήσεις που θα επιτρέψουν την οριστική αποτίμηση των αποθεμάτων του. Εκτίμησε ότι η λύση εμπορίας, σε υγροποιημένη μορφή, των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα παραχθούν είναι πιο εφικτή από ό,τι η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μέχρι την Ελλάδα. Είπε, τέλος, ότι «το μέγεθος των αποθεμάτων στα κοιτάσματα τα οποία βρίσκονται στην περιοχή, κυρίως εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου θα μας επιτρέψουν να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη πολιτική υποστήριξη για να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στην περιοχή».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/01/2011_373368

16 σχόλια:

  1. Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011
    Το Ισραήλ αναγνώρισε την ελληνική ΑΟΖ πριν καν την ανακηρύξει η Ελλάδα!

    Αυτό δεν είναι πύλη, είναι Τορ-πύλη!


    Το βρήκα εδώ :http://ksipnistere.blogspot.com/2011/01/blog-post_4623.html

    Ένας συνοδοιπόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να έχετε θάρρος, γιατί το αύριο όχι ίσως θα είναι καλύτερο.
    Δημάρατος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α καλά! Σε σοβαρό μπλόγκ το διάβασες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμάν Τζίμη, τι γίνεται τώρα; Πόλεμο στο Ισραήλ αμέσως. Ακούς εκεί να θέλει να μας χωρίσει από την.... μαμμά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Cruela, ξέχασα να αναφέρω ότι την είδηδη αυτή την ανέφερε για πρώτη φορά η Espresso.
    Κάνε όμως και ένα καλό, πες μας από που να διαβάζουμε, για να μην γελοιοποιούμαστε εμείς οι αδαείς.

    Την επόμενη φορά, άσε τον εγωισμό σου στο συρτάρι πριν πιάσεις το πληκτρολόγιο.

    Ένας συνοδοιπόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σιγά-σιγά αρχίζει να φαίνεται ποιός έχει ανάγκη ποιόν.
    Εμείς χρειαζόμαστε το Ισραήλ και σε τί;
    Ή το Ισραήλ είναι εκείνο που έχει το αγγούρι και ...δροσίζεται;;;

    Σε λίγο -για να μας κα(ω)λοπιάσουν θα αναγνωρίσουν και την ανεξάρτητη ...Δημοκρατία του Πόντου!!!

    Το επισημαίνω διότι μερικές εδώ μέσα μας εμφάνιζαν το Ισραήλ σαν τον σωτήρα που θα μας σώσει από το Ισλάμ το οποίο μας ...επιτίθεται συνεχώς (χωρίς να το έχουμε πάρει χαμπάρι βέβαια)!!!

    Ας κοιτάξουν οι Ισραηλινοί να τα βρουν με τους Παλαιστίνιους, να τους δώσουν πίσω τα εδάφη τους και να μην σκοτώνουν κάθε μέρα τα παιδιά τους, ώστε να μην έχει έρισμα και η ισλαμική "τρομοκρατία" παγκοσμίως την οποία τροφοδοτούν/δημιουργούν συστηματικά οι σιωνιστές με τα εγκλήματά τους.
    Νομίζω;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάλι Παλαιστίνους; Εδώ είναι Ελλάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τζίμη

    Οι Παλεστίνιοι καλά θα κάνουν να τα βρούνε πρώτα μεταξύ τους και μετά ενωμένοι να ξεκαθαρίσουν πρώτα τι και πως το θέλουν.

    Θα συμφωνήσω ότι το Ισραήλ φένεται να μας έχει ανάγκη,αν είναι πρόθυμο να καλύψει ουσιαστικά και δικές μας ανάγκες και ειδικότερα έναντι της Τουρκίας τότε καλώς να ορίσει,αρκεί το Ισραήλ να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά, με εγγυήσεις και με όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρες κινήσεις.

    Γιατί αν είναι να κάνουν σαν τους Γερμανούς και τους Γάλλους,να μας δίνουν ακριβά δάνεια με την προυπόθεση να αγοράζουμε ακριβά ελατωματικά οπλικά συστήματα τότε άστο καλύτερα.

    Και το θέμα των εξοπλισμών και πληροφοριών στην Τουρκία είναι το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσει,και απο τις ΗΠΑ και απο το Ισραήλ,θα ήταν πολύ σημαντικό τώρα που αδυνατούμε να εξοπλιστούμε όπως πρέπει να περιορίσουν την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. >Πάλι Παλαιστίνους; Εδώ είναι Ελλάδα!!<


    Σε τσούζει έεεε;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προκαλώ όποιον νομίζει ότι το Ισραήλ θα μας είναι χρήσιμο, να περιγράψει ΑΚΡΙΒΩΣ ποιά θα είναι η χρησιμότητά του.
    Καθαρά λόγια και όχι μεγαλοστομίες και γενικότητες του στυλ "αφού οι ισλαμιστές θέλουν το κακό μας, άρα οι σιωνιστές θέλουν το καλό μας"...

    Ιδίως να ακούσω τον Γιώργο τον Γεωπόνο που είναι καλός στις λεπτομέρειες...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ 15 Ιανουαρίου 2011 4:50 μ.μ.

    Tι ζόρι τραβάς με το Ισραήλ, και ξημεροβραδιάζεσαι ζαλίζοντάς τα μας;

    Το τι οφέλη μπορούμε να έχουμε από μία συνεργασία μαζί του, έχει κατά κόρον γραφεί και συζητηθεί (κι) εδώ μέσα.
    Δεν γίνεται να επανερχόμαστε στα ίδια και τα ίδια.

    Εσύ γιατί δεν θέλεις την συνεργασία μαζί του; Επειδή έχει προβλήματα με τους Παλαιστίνιους; Ε και; Εμένα, τον Έλληνα, τι μ' ενδιαφέρει αυτό; Ο καθένας κοιτά την πάρτη του. Αν απορρίψουμε κι αυτήν την συνεργασία, μένουμε ξεκρέμαστοι. Πιθανόν αυτό θέλεις κι εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να σου πω εγώ τζιμη μας.
    Το Ισραήλ μας είναι πολύ χρήσιμο γιατί με τις πλάτες του Ισραήλ
    αν ποτέ θελήσουν οι πολιτικοί μας
    θα μπορέσουμε να οριοθετήσουμε
    κοινή ΑΟΖ με την Κύπρο και
    να εκμεταλλευτούμε τους υδρογονάνθρακές μας χωρίς να αναγκαστούμε να τα μοιράσουμε με την Τουρκία. Και έτσι ίσως έχουμε μια ελπίδα μήπως γλιτώσουμε από το Μνημόνιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επίσης, ξέχασα και το σημαντικό:
    Ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρό για τους Έλληνες πλοιοκτήτες:
    θα αναλάβουν τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου.
    Έχει ακουστεί ότι τρέχουν για επενδύσεις και παραγγελίες ήδη κάποιοι.
    Και έτσι από το στόλο της Αλ Κάιντα, κάποιοι θα περάσουν επιτέλους στη νομιμότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προς Ισλαμολάγνους το ανάγνωσμα:
    Αν σας δώσουμε κάτι τις παραπάνω από το μεροκάμματο που σας δίνουν θα μας κάνετε την χάρη να ξεκουμπιστείτε από δω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρηστο Χατζησαββιδη δεν γλυτωσες ουτε κι εσυ. Τα ελληνοφωνα καρακολια της χαβουζας της Μεσης Ανατολης (κοινως σαγιανιμ) σε βαφτισανε ισλαμολαγνο και μαλιστα προτεινουν να σου "δωσουν" λιγο περισσοτερα να τους αδειασης την ...γωνια.
    Σε καποια αλλη αναρτηση "πλαγιως" σου κοπαμησαν το "Μαρξιστης".

    Στην επιπληξη σου στον Τζιμη για τους Παλαιστινιους εχω να σου πω το εξης.
    Δεν εχεις ακουσει για το διαιρει και βασιλευε;
    Αυτο κανουν οι εβραιοι μια ζωη με την αγαστη συνεργασια των ξαδερφιων τους της Αμερικης. Εχουν εξαγορασει μερικους ρουφιανους του PLO και διαιωνιζουν την κατασταση.
    Δεν υπαρχει περιπτωση συμφιλιωσης γιατι οι της Χαμας πολεμουν να ελευθερωσουν την Πατριδα τους και οι εφιαλτες απο Ραμαλα μερια κοιτανε να την περνανε "ζαχαρη" με τις ευλογιες του Θειου Σαμ και μερικες πενταροδεκαρες που τους πεταει.
    Ο Αμπας παρακαλαει να κανη ταξιδακια και να φωτογραφιζεται με τους βιαστες του Παλαιστινιακου Λαου του στον Λευκο Οικο ανοχης.
    Επι της ευκαιρια σε πληροφορω οι Παλαιστινιοι θελουν την Πατριδα τους που τους εκλαπη το '48, ΠΙΣΩ.
    Και τοτε ολα στον Κοσμο θα αρχισουν να παιρνουν μια κανονικη και ειρηνικη τροχια.
    Σκεψου αν η Επανασταση του 1821 γινοτανε σημερα. Οι Κολοκωτροναιοι οι Καραϊσκακηδες και οι Παπαφλεσσηδες θα θεωρουντο τρομοκρατες απο του τουρκοεβραιους.
    Να σου θυμισω και κατι αλλο:
    Θα με ενδιεφερε ποσως αν οι εβραιοι και οι Παλαιστινιοι ειχαν τις διαφορες που εχουν μεταξυ τους την στιγμη που οι εβραιοι δεν ειχαν μπλεξει τον κοσμο ολο και ιδιως τις ΗΠΑ μεσα στην διαμαχη τους με κινδυνο την Παγκοσμια ειρηνη.
    Γιατι τα χαλια αυτα στην Μεση Ανατολη και αλλου προερχονται απο δαυτους.
    Μας αρεσει ή οχι αυτη ειναι η αληθεια.




    Όμαδεον
    Λωριδα της Γαζας
    σκλαβωμενη απο εβραιους
    γενοκτονους εθνοκτονους
    Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.