15/1/11

Περίθαλψη μετ’ εμποδίων Ερμαιο των Αττίλων οι εγκλωβισμένοι

ΤΗΣ ΚΙΚΑΣ ΚΑΣΙΝΙΔΟΥ
Φωτογραφία
Προσκόμματα που επιβαρύνουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας των εγκλωβισμένων, αφού οι πλείστοι εξ αυτών είναι ηλικιωμένοι, δημιουργεί το κατοχικό καθεστώς σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς αυτούς. Στα επανειλημμένα διαβήματα του υπ. Υγείας να επισκέπτεται σε κάποιες περιπτώσεις τους εγκλωβισμένους γιατρός και ομάδα νοσηλευτών, δόθηκαν αρνητικές απαντήσεις, ενώ με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίστηκε παρόμοιο αίτημα της Παιδιατρικής Εταιρείας καθώς επίσης και η προσπάθεια μίας οργάνωσης να μεταβεί στα κατεχόμενα για μετρήσεις της οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωση) των εγκλωβισμένων. Κι όμως, η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εγκλωβισμένοι μας, δεν έχει καμία σχέση με τις διευκολύνσεις που απολαμβάνουν οι Τουρκοκύπριοι που καταφεύγουν στα κρατικά νοσηλευτήρια. Οι αριθμοί, τους οποίους παρέθεσε ο διευθυντής του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Κώστας Αντωνιάδης, σε χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επ. Υγείας, έχουν και εδώ τη σημασία τους. 
 
Το 2010 επισκέφθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 101 εγκλωβισμένοι, από τους οποίους δύο εισήχθησαν για περαιτέρω νοσηλεία. Την ίδια χρονιά, επισκέφθηκαν το νοσοκομείο Λευκωσίας 1.308 Τ/κ από τους οποίους εισήχθησαν για περαιτέρω νοσηλεία 97. Το θέμα που συζήτησε η επ. Υγείας μετά από πρόταση του βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη, ήταν τα αυξημένα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι, τα έκτακτα περιστατικά και η ανάγκη προγραμμάτων προληπτικών εξετάσεων από τα νοσοκομεία. 
 
Ο κ. Χατζηγιάννης εισηγήθηκε όπως δοθεί στους εγκλωβισμένους, τους οποίους χαρακτήρισε «όμηρους στο σύστημα της κατοχικής αρχής», η δυνατότητα για προληπτικές εξετάσεις στις ελεύθερες περιοχές. Όπως διαπιστώθηκε από τη συζήτηση, η πρακτική αυτή ήδη εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, κάθε χρόνο. Επί τούτου ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων, ανέφερε ότι πέρσι πραγματοποιήθηκαν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας σε εγκλωβισμένες γυναίκες που ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές γι’ αυτό τον σκοπό. Έγιναν, επίσης, προληπτικές εξετάσεις σε παιδιά για την οπτικοακουστική οξύτητα, τη σκολίωση και σωματομετρήσεις.

Πρόγραμμα φροντίδας Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣτων Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κοινοτικής φροντίδας που λειτουργεί για τους εγκλωβισμένους. Όπως είπε, σ’ αυτό έχουν ενταχθεί 104 (42%) από τις 247 οικογένειες που ζουν στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ για το 2010 έχει δαπανηθεί ποσό €2 εκατ. για επιδόματα. Η εκπρόσωπος του υπ. Υγείας αναφέρθηκε στην ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζουν τους εγκλωβισμένους, στο ειδικό ιατρείο που λειτουργεί γι’ αυτούς στην Αγλαντζιά, στην προτεραιότητα που έχουν στα κρατικά νοσηλευτήρια και στο σχέδιο που εκπονήθηκε και απορρίφθηκε από τις κατοχικές αρχές για αποστολή γιατρού και νοσηλευτών στις κατεχόμενες περιοχές για εξέταση των εγκλωβισμένων.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.