19/1/11

"Ανέτοιμη" η Τουρκία για αναγνώριση της νομικής υπόστασης του Πατριαρχείου

Η Άγκυρα δεν είναι ακόμα έτοιμη να αντιμετωπίσει το θέμα της αναγνώρισης νομικής προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλων χριστιανικών εκκλησιών στην Τουρκία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος τη τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

"Ο θεσμός που εκπροσωπείται από τον ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν έχει νομική προσωπικότητα στο ισχύον σήμερα νομικό καθεστώς της Τουρκία", είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

"Διερευνούμε μια λύση που θα αναγνωρίζει την ύπαρξη του Πατριαρχείου αλλά να του παραχωρεί νομική προσωπικότητα, σύμφωνα με την συνθήκη της Λοζάννης και τους νόμους μας", είπε ο κ. Αρίντς.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι το ίδιο ισχύει και για την καθολική εκκλησία στην Τουρκία. "Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Βατικανού για μια νομική προσωπικότητα της Καθολικής Εκκλησίας την Τουρκία" είπε.

"Αυτό που έχει σημασία είναι οι διαφορές θρησκευτικές ομάδες στην Τουρκία να μπορούν να ζήσουν ελεύθερα, ειρηνικά και να μπορούν να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τους" πρόσθεσε και κατέληξε ότι "αυτή είναι η απόφαση και η προσέγγιση του AKP (του κυβερνητικού Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης), ακόμη και αν ορισμένοι πολιτικοί βρίσκουν την προσέγγιση αυτή η επικίνδυνη".

Ο κ. Αρίντς, που πρόσφατα επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, επανέλαβε ότι η Άγκυρα θέλει να διευρύνει τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων και να επιλύσει προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
http://www.nooz.gr/world/anetoimi-i-tourkia-gia-anagnorisi-tis-nomikis-upostasis-tou-patriarxeiou

5 σχόλια:

  1. μετα απο 600 δοξας της ορθροδοξιας μας πανω στην ραχη μας,η εκκλησια μας, μας κανει περιφανους με τετοια¨/bbc
    κυπριος

    Monk carrying nun's remains stopped at Greek airport
    Archbishop Chrysostomos Archbishop Chrysostomos II described the alleged act as sacrilege
    Continue reading the main story
    Related stories

    * Country profile: Cyprus

    A monk and two other people who were stopped at a Greek airport with the skull and bones of a nun say they were taking the remains of a saint to a monastery.

    Police said the three were going to Cyprus when the remains were found in their luggage at Athens airport.

    Officers said the nun had not been declared a saint.

    The three have been charged with theft and desecrating human remains. They deny the charges.

    The monk has also been suspended from his duties for three months for leaving his monastery in Cyprus without permission.

    Police said the nun, who had once lived at a convent on the island, had moved to Greece before she died.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τουρκος ειναι ο ορ8οδοχος αρχιεπισκοπος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >"Ανέτοιμη" η Τουρκία...<

    Μάλλον ΑΝΕΝΤΙΜΗ είναι η Τουρκία, διότι την αναγνώριση του πατριαρχείου και το άνοιγμα της ΘΣΧ θέλει να το πληρωθεί χρυσάφι.

    Ούτε το ένα, ούτε το άλλο μπορούν και πρέπει να είναι στην ατζέντα των εθνικών μας θεμάτων, όπως κάποιοι κυβερνητικοί και εκκλησιαστικοί κύκλοι, για δικούς τους λόγους, θέλουν να τα παρουσιάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κωνσταντῖνος Ρούμογλου20 Ιανουαρίου 2011 στις 11:40 π.μ.

    Στὴν ἐποχὴ τῆς τουρκοκρατίας καὶ φραγκοκρατίας τῶν ἑλληνικῶν χωρῶν (Πόντος, Καππαδοκία, Ἰωνία, Μακεδονία, Ἑπτάνησα, Κρήτη, Κύπρος, Θράκη, Ἠπειρος, Θεσσαλία κ.τ.λ) ὁ ῥωμηὸς γονέας εἶχε ἕνα μόνο φόβο· τὸ παιδί του νὰ μὴ τουρκέψῃ καὶ νὰ μὴ φραγκέψῃ, δηλαδή νὰ μὴ γίνῃ ἐξωμότης. Τὸ τουρκεύω σημαίνει μεταστρέφομαι σὲ μουσουλμάνος καὶ τὸ φραγκεύω σὲ παπικός. Ὁ Μακρυγιάννης, ὁ Κολοκοτρώνης ἦταν τούρκοι ὑπήκοοι ποὺ ἀνήκουν στὸ γένος τῶν Ῥωμηῶν-Ἑλλήνων. Ὁ Καποδίστριας ἦταν Ῥώσσος ὑπήκοος καὶ ἀνῆκει στὸ γένος τῶν Ῥωμηῶν-Ἑλλήνων. Ὁ Σεφέρης ἦταν τούρκος ὑπήκοος καὶ ἀνῆκει στὸ γένος τῶν Ῥωμηῶν-Ἑλλήνων. Ὁ Καφάφης ἦταν ἀγύπτιος ὑπήκοος καὶ ἀνῆκει στὸ γένος τῶν Ῥωμηῶν-Ἑλλήνων. Ὁ ἱστορικὸς Παπαρρηγόπουλος ἦταν τούρκος ὑπήκοος καὶ ἀνῆκει στὸ γένος τῶν Ῥωμηῶν-Ἑλλήνων.Ὁ ψευδομουφτὴς τῆς Θράκης εἶναι ἕλληνας ὑπήκοος καὶ δὲν ἀνήκει στὸ γένος τῶν Ῥωμηῶν-Ἑλλήνων, κ.οὕ.κ. Οἱ Κούρδοι ἔχουν π.χ. τουρκική, ἰρακινὴ, ἰρανικὴ ἢ συριάκη ὑπηκοότητα καὶ ὅμως δὲν ἀνήκουν στὰ ἀντίστοιχα ἔθνοι. Ἐν κατακλείδι, ἄλλο ὑπηκοότης (κρατικὴ ταυτότητα ἀστυνομική) καὶ ἄλλο τὸ Γένος-Ἔθνος στὸ ὁποῖο ἀνήκει κάποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντε πάλι τα καμώματα της αιώνιας Τουρκίας! Μια μπρός, μια πίσω..
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.