11/1/11

Πανεπιστημιακοί «μεταναστεύουν» στην Τουρκία...

Του απεσταλμένου μας στην Κωνσταντινουπολη Nικου Xρυσολωρα
Ελληνες μετανάστες στην Τουρκία; Είναι ήδη γεγονός. Και μάλιστα πρόκειται για προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης -μεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές και πανεπιστημιακούς- οι οποίοι εγκαταλείπουν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας σε μία χώρα που είχαμε συνηθίσει να θεωρούμε έως τώρα στρατιωτική απειλή και όχι φυσικά μεταναστευτικό προορισμό.


Στο Μπιλγκί, το Κοτς, το Μπιλκέντ, το Μπογκατζίτσι, το Καντίρ Χας και σε άλλα ΑΕΙ της γείτονος, η κοινότητα των Ελλήνων εργαζομένων και φοιτητών αυξάνεται και πληθύνεται με ταχείς ρυθμούς.
Μιλώντας στην «Κ», οι περισσότεροι αποδίδουν την απόφασή τους στην «κατάντια των ελληνικών πανεπιστημίων». «Το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν μου παρείχε τα αναγκαία εχέγγυα (π.χ. υλικοτεχνικές υποδομές, απολαβές, υποστήριξη ερευνητικών δραστηριοτήτων, ύπαρξη ακαδημαϊκής κοινότητας στο τμήμα, κ.λπ.) για να συνεχίσω τη διδακτική και ερευνητική μου δραστηριότητα σε υψηλό, διεθνώς ανταγωνιστικό επίπεδο» μας λέει ένας εξ αυτών, ο οποίος δεν επιθυμεί να δημοσιευτεί το όνομά του.

«Στο ελληνικό πανεπιστήμιο (τουλάχιστον κατά την εμπειρία μου), η προώθηση της επιστήμης και η βελτίωση της διδασκαλίας έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που φαίνεται να υπερισχύει είναι οι ατέρμονες συζητήσεις στις γενικές συνελεύσεις για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, η συστηματική κριτική σε οποιαδήποτε προσπάθεια μεταρρύθμισης, οι κομματικές και παραταξιακές τοποθετήσεις από πολλούς καθηγητές και ιδιαίτερα από τους εκπροσώπους του φοιτητικού σώματος και οι αυθαιρεσίες όσον αφορά την τήρηση του προγράμματος διδασκαλίας» προσθέτει ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας, στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος εγκατέλειψε τη θέση που κατείχε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πράγματι, τα τουρκικά πανεπιστήμια καταλαμβάνουν υψηλότερες θέσεις από τα ελληνικά στις περισσότερες διεθνείς λίστες αξιολόγησης. Στην πιο πρόσφατη που δημοσίευσε το εκπαιδευτικό ένθετο των Times, κανένα ελληνικό ΑΕΙ δεν βρίσκεται στις 200 πρώτες θέσεις παγκοσμίως, τη στιγμή που η «αναπτυσσόμενη» Τουρκία έχει ήδη δύο. Ανεξάρτητα από τις ενστάσεις που μπορεί να έχει κανείς ως προς τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση αυτών των λιστών, γεγονός παραμένει ότι για έναν φιλόδοξο πανεπιστημιακό, οι αξιολογήσεις των αγγλοσαξονικών εντύπων έχουν σημασία.

Φυσικά, δεν είναι όλα «αγγελικά πλασμένα» στο τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα. «Πρόβλημα παραμένει ο αυστηρός κρατικός έλεγχος, ο οποίος ασκείται μέσω του τουρκικού Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης (YƒK), καθώς και η κακή κατάσταση αρκετών επαρχιακών δημοσίων πανεπιστημίων», υπογραμμίζει ο Γιάννης Γρηγοριάδης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μπιλκέντ. Ωστόσο, μια ματιά στις εγκαταστάσεις και μόνο των κεντρικών πανεπιστημίων της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας, προκαλεί θλίψη, λόγω των αναπόφευκτων συγκρίσεων με τα αντίστοιχα ελληνικά. «Τα θετικά του τουρκικού συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης είναι αρκετά - όπως η διδασκαλία σε αγγλική και άλλες ξένες γλώσσες σε πολλά από τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Αυτή η υπέρβαση βοηθάει τον καθηγητή και επιστήμονα να ενταχθεί πιο εύκολα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, όπως και τον φοιτητή (π.χ. πρόσβαση σε διευρυμένη διδακτική και επιστημονική ύλη). Οι φοιτητές είναι πιο πειθαρχημένοι από τους Ελληνες φοιτητές. Υπάρχει περισσότερος σεβασμός στον περιβάλλοντα χώρο από όλους. Οι βιβλιοθήκες είναι πλουσιότερες και ζητούνται συνεχώς προτάσεις από τους καθηγητές για να τις εμπλουτίσουν. Δεν υπάρχουν οι περιορισμοί του ενός συγγράμματος όπως στην Ελλάδα, ενώ χρηματοδοτούνται τα ταξίδια των καθηγητών σε μεγάλα επιστημονικά συνέδρια του εξωτερικού», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Τριανταφύλλου. Επίσης, «θετικές εξελίξεις για την παιδεία στη χώρα ήταν η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων με διδακτική και ερευνητική ανεξαρτησία, η προοδευτική στάση, η επένδυση κεφαλαίου στην παιδεία και η δυνατότητα υιοθέτησης εναλλακτικών προσεγγίσεων», τονίζει ο Χάρης Τζήμητρας, τακτικός καθηγητής στο Μπιλγκί.

Πέραν των ακαδημαϊκών λόγων, πάντως, υπάρχουν και οι αμιγώς βιοποριστικοί, όπως συμβαίνει συνήθως με τους μετανάστες, ακόμη και με εκείνους που διαθέτουν διδακτορικά. Την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, οι μισθοί και τα κονδύλια περικόπτονται και τα πανεπιστήμια οδεύουν προς συγχωνεύσεις, η Τουρκία γνωρίζει φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης και εκτός από τα περίπου 160 πανεπιστήμια που φιλοξενεί σήμερα, εκκρεμούν αιτήσεις αδειοδότησης για άλλα 40. Ετσι, λειτουργεί ως συμπληρωματική προς τις αγγλόφωνες χώρες διέξοδος για τους Ελληνες ακαδημαϊκούς. Αλλωστε, ακόμη και προ κρίσης, η πληθώρα των κατόχων διδακτορικών δεν μπορούσε να απορροφηθεί από τα ΑΕΙ της χώρας μας, η δομή των οποίων βρίσκεται (από συνειδητή επιλογή μάλιστα) σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Το μόνο θετικό που μπορεί να ελπίζει κανείς ότι θα προκύψει από τη φυγή κατά τεκμήριο ικανών ανθρώπων από την Ελλάδα, προς τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Δυτική Ευρώπη και την Τουρκία, είναι ότι θα συμβάλλουν εμμέσως στην αποκατάσταση της εικόνας της στο εξωτερικό. Ειδικά δε στην περίπτωση της τελευταίας, θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικοί παράγοντες στις προσπάθειες προσέγγισης με τους γείτονες.

Και μεταπτυχιακά
Εκτός από τους πανεπιστημιακούς, η Τουρκία αποδεικνύεται πόλος έλξης και για μεταπτυχιακούς φοιτητές από τη χώρα μας. Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Κέντρο Ελληνοτουρκικών Μελετών, το οποίο είναι ενταγμένο στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί που προσφέρει διετές Master's Διεθνών Σχέσεων με ειδίκευση στις ελληνοτουρκικές σπουδές. Χρηματοδοτείται ισόποσα αφενός από το Πανεπιστήμιο Μπιλγκί και αφετέρου από το Ιδρυμα Ιω. Κωστοπούλου, τη Millennium/Nova Bank, το Ιδρυμα Κόκκαλη, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, το International Center for Black Sea Studies καθώς και δωρεές ιδιωτών. Το φοιτητικό του σώμα αποτελείται σε ποσοστό 40% από Ελληνες φοιτητές, άλλο τόσο από Τούρκους, ενώ το υπόλοιπο 20% αποτελείται από φοιτητές τρίτων χωρών. Ως σήμερα, έχουν αποφοιτήσει από αυτό πάνω από 50 σπουδαστές από Ελλάδα και Κύπρο.http://news.kathimerini.gr/

12 σχόλια:

  1. Eδω τουρκευουνε δεσποταδες,να μην τουρκεψουν καθηγηταδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή είναι υπέροχη είδηση. Ιδιαίτερα αν τα φυντάνια του ΕΛΙΑΜΕΠ παρατούσαν την πανεπιστημιακή καριέρα στην Ελλάδα και την συνέχιζαν στην Τουρκία. Τουλάχιστον θα γλιτώναμε τα έξοδα της μισθοδοσίας τους αφού θα τους μισθοδοτούσε το τουρκικό δημόσιο.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τουλάχιστον μεγαλώνει η Ελληνική κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 11 Ιανουαρίου 2011 11:07 π.μ.

    Ευσεβείς πόθοι, Ελευθέριε, αφού αυτοί δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ.
    Είσαι ανθέλληνας, φαφλατάς, αεριτζής, θολοκουλτουριάρης; Μένεις.
    Δεν είσαι τίποτε από τα παραπάνω, φεύγεις. Απλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι, ναι... Ζήτω η Μεγάλη Τουρκία... που όλους χωράει στην αγκαλιά της... Σε λίγο θα αρχίσουν πάλι τα σήριαλ με έναν τουρκαλά και μία τρυφερή ελληνίδα που θέλουν να παντρευτούν και δες τους αφήνουν οι έλληνες γονείς γιατί είναι ρατσιστές οι έλληνες... Μετά θα έχουμε από την "Καθημερινή" άρθρο με τίτλο αυξήθηκαν οι γάμοι τούρκων και ελλήνων.. (ωωω τι χαρά... μας μπολιάζουν οι τούρκοι με τα ανώτερα τους γονίδια θα λένε οι προοδευτικοί). Μετά αφού Αιγαίο και Θράκη θα έχουν παραχωρηθεί στην Τουρκία με τους έλληνες να ασχολούνται μόνο με τον Λαζόπουλο και το ΚΚΕ, οι προοδευτικοί θα ζητήσουν άμεσα να υπαχθούμε υπό την Τουρκία γιατί εκεί είναι πιο πολυπολιτισμικοί και ανοικτόμυαλοι... Άλλωστε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη δεν λογούνται πλέον ελληνικές...
    Ε τι παραπονιέστε ρε γκιαούριδες...; Αυτοί είμαστε γκιαούρηδες... Πάω να διαβάσω μερικά αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη, μήπως και καταφέρω να συλλάβω τι πάει Έλλην και όχι γκιαούρης πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kata t'alla "OXI" sta idiotika panepistimia!
    Zito i mizeri elliniki pedia!
    Zito ta lamogia ke i gam..i aristera!

    Imaste gia klamata...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο δύσκολα ήταν για αυτούς στην Ελλάδα αλλά αυτό που ξέρω είναι πως η Πατρίδα δεν είναι μόνο για τα ωραία τα καλά και τα εύκολα,το αντίθετο θα έλεγα,ειδικά όταν εγκαταλείπεται για εργασία στον εχθρό,κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ίσως -ως έθνος- μας βγει σε καλό,ίσως σε κακό.Εξαρτάται τι μυαλά κουβαλούν αυτοί που πάνε εκεί,όταν φτάσουν εκεί και ζήσουν εκεί.

    Τέτοια άρθρα στον τύπο όμως,ίσως είναι και βαλτά.

    Πάντως συμφωνώ,με τον Χρήστο,
    "αυτό που ξέρω είναι πως η Πατρίδα δεν είναι μόνο για τα ωραία τα καλά και τα εύκολα,το αντίθετο θα έλεγα,".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Ανώνυμος 5:01 μ.μ.

    Ναι γουστάρουμε όλοι τα ιδιωτικά γιατί μας αρέσει να πληρώνουμε στους ιδιώτες.

    Για το ηλίθιο άρθρο των νεο οθωμανών της καθημερινής δεν έχω να πω τίποτα.

    Όποιος θέλει να πάει στην Τουρκία για να ζήσει τον οθωμανικό πολιτισμό είναι ελεύθερος να φύγει.

    Στην Ελλάδα αρέσει σε πολλούς δυστυχώς να θεοποιούν άκριτα οτιδήποτε ξένο.

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρωτον η αξιολογηση των TIMES ΔΕΝ ειναι αδιαβλητη καθως ποτε δεν εχουν δημοσιευθει τα κριτηρια της.Επισης ειναι κλασσικη περιπτωση "Γιαννης κερνα και Γιαννης πινει" καθως "συμπτωματικα" τα μισα Πανεπιστημια απο αυτα που βαθμολογει ως κορυφαια ειναι στο Ηνωμενο Βασλιειο- Η.Π.Α. (παρα το γεγονος οτι το επιπεδο των αμερικανων φοιτητων ειναι μαλλον αξιοθρηνητο ειδικα στους προπτυχιακους , τουλαχιστον οτι αφορα την ιστορια)κατα τα αλλα το αρθρο ειναι μια σειρα απο βλακιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τους περισσότερους που έχω γνωρίσει στα πανεπιστήμια που ασχολούνται με ζήλο για την Τουρκία είναι και τουρκόφιλοι η' άτομα χωρίς εθνική και ιστορική συνείδηση. Για αυτούς που πάνε να δουλέψουν εκεί το ίδιο πιστεύω. Το είχα γράψει και παλιότερα, η Ελλάδα είναι στην Ε.Ε. όποιος θέλει να φύγει σε ξένα πανεπιστήμια μπορεί να το κάνει στα Ευρωπαϊκά, η επιλογή τους για την Τουρκία δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε λόγο ανάγκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με αφορμη το δημοσιευμα σας για ελληνες καθηγητες στην Τουρκια ηθελα ο ινφογνωμων να μας σχολιασει πως ειναι δυνατο ο πρυτανης του πανεπιστημιου Κρητης ,δηλαδη ο ανωτατος κρατικος λειτουργος κ ταγος του ελληνικου πανεπιστημιου της Κρητης να φιγουραρει σαν πρωτοκλασατος συνεργατης ενος ιδιωτικου τουρκικου consortium κλινικων ενω ταυτοχρονα διατηρει την θεση του κ τον μισθο του σαν ανωτατος δημοσιος υπαλληλος στην Ελλαδα.
    Ο κυριος αυτος ταλαιπωρησε επανειλλημενως την Ελληνικη δικαιοσυνη με οικονομικα κ δοιηκητικα σκανδαλα στο πανεπιστημιο Κρητης κ οχι μονο κ ενω του ειχε επιβληθει εγγυηση 80.000 ευρω απο τον ανακριτη για μη εξοδο απο την χωρα για να εκδικαστει η υποθεση του, σε τακτικη δικασιμο, ξαφνικα μαθαμε πως απαλλαχτηκε με ΒΟΥΛΕΥΜΑ !! απο την τρεχουσα κυβερνηση δοτων πολιτικων και παραδικαστικων ταγων.
    Οταν η εκπαιδευση κ υγεια , βασικοι πυλωνες ανεξαρτησιας μιας χωρας υπηρετουνται απο ανθρωπους σαν τον πρυτανη μας πως δικαιουμαστε εμεις να ελπιζουμε κ τα παιδια μας να ονειρευονται σε αυτη εδω τη χωρα???

    Δεν μπορω να ελπιζω, δεν μου επιτρεπουν να ονειρευομαι.....!!!!!!!!!!

    Μιχαλης Π.
    Δικηγορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.