1/1/11

Ο Γ. Παπανδρέου στη «φωλιά των λύκων»

«Αμορτισέρ» απορρόφησης των κραδασμών που προβλέπονται το επόμενο εξάμηνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό επιχειρεί να στήσει η ελληνική κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η μετάβαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ την επόμενη Παρασκευή.

Ο κ. Παπανδρέου, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Τ. Ερντογάν, θα βρεθεί στο χειμερινό θέρετρο της Ανατολίας για να μιλήσει στην ετήσια συνάντηση των Τούρκων διπλωματών, έναν θεσμό ο οποίος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, μια και στην περσινή αντίστοιχη συνάντηση στο Μάρντιν ο Α. Νταβούτογλου διατύπωσε το θεωρητικό πλαίσιο της νέας, επιθετικής τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Η παρουσία του κ. Παπανδρέου μπροστά σε ένα κοινό που αντιπροσωπεύει τον δεύτερο μετά τον Στρατό πυλώνα του κεμαλικού κατεστημένου, είναι ένα τολμηρό επικοινωνιακά βήμα, που δεν αποσκοπεί φυσικά στο να πείσει για τις οροθεσίες της Ελλάδας τους Τούρκους διπλωμάτες όσο στο να συντηρήσει, έστω και με τεχνητές αναπνοές, το κλίμα επαναπροσέγγισης.


Σε οριακό σημείο οι σχέσειςΟι ελληνοτουρκικές σχέσεις οδηγούνται πρακτικά σε οριακό σημείο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έθεσε από μόνη της τον επόμενο Ιούνιο, οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία ως χρονοδιάγραμμα για τη συγκεκριμένη διαδικασία επαναπροσέγγισης. Πρόθεση της Αθήνας ήταν βεβαίως το να δικαιολογήσει την πλήρη άρνηση της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις συνεχείς κινήσεις καλής θέλησης της ελληνικής πλευράς προβάλλοντας το επιχείρημα των τουρκικών εκλογών.

Αμέσως μετά τον Ιούνιο και την εκτός απροόπτου νίκη του κ. Ερντογάν ο χρόνος θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα για να κριθεί εμπράκτως η ειλικρίνεια των όποιων υποσχέσεων του Τούρκου πρωθυπουργού.

Χωρίς κάποια κίνηση, η οποία όμως θα πρέπει να είναι τέτοιου μεγέθους ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας, η Αθήνα θα βρεθεί μπροστά σε νέο αδιέξοδο, καθώς θα πρέπει να εφαρμόσει Σχέδιο Β για τα ελληνοτουρκικά και κατ΄ επέκταση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Στο Ερζερούμ δεν αναμένεται η εξαγγελία κάποιας συμφωνίας για... συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, όπως ήθελε η φημολογία των τελευταίων εβδομάδων.


Συνολική ανασκόπηση
Ομως οι κ. Ταγίπ Ερντογάν και Γιώργος Παπανδρέου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου και Δ. Δρούτσα, θα έχουν την ευκαιρία για μια συνολική ανασκόπηση των διερευνητικών επαφών και για να εξετάσουν διαδικαστικά βήματα ώστε να υπερπηδηθούν τα γνωστά εμπόδια, που δεν επιτρέπουν την ευόδωση των συνομιλιών εδώ και σχεδόν εννιά χρόνια («γκρίζες ζώνες», casus belli για ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, μη αποδοχή εκ μέρους της Τουρκίας των ρυθμίσεων του Δικαίου της Θάλασσας για την επήρεια των νησιών και νησίδων κ.λπ.).

Η ένταση των αντιδράσεων της Αγκυρας στη συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ προϊδεάζει για την επιθετική και απόλυτα ανελαστική στάση που υιοθετεί η Τουρκία στα ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά στο Αιγαίο.
Η στάση αυτή αποκαλύπτει την αγωνία της Τουρκίας να βρεθεί ξαφνικά αποκλεισμένη από σημαντικότατες ενεργειακές πηγές, δίπλα στα σύνορά της , οι οποίες θα προσδώσουν στρατηγικό πλεονέκτημα σε παραδοσιακούς αντιπάλους, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, και σε νέους «εχθρούς», όπως το Ισραήλ.



Νταβούτογλου έναν χρόνο  πριν
Παγκόσμιος ο ρόλος της Τουρκίας!

Στις 9 Ιανουαρίου 2010 ο Αχμέτ Νταβούτογλου από το Μαρντίν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία, απευθυνόμενος στους Τούρκους διπλωμάτες, ανέπτυσσε το όραμά του για τη νέα εξωτερική πολιτική της χώρας του. Μια πολιτική που στηριγμένη στα νεοοθωμανικά στοιχεία αναζητά περιφερειακό και παγκόσμιο ρόλο για την Τουρκία.

Η επιλογή του Μαρντίν δεν ήταν τυχαία, καθώς αυτή η αρχαία πόλη, γνωστή από την εποχή των Ασσυρίων, κατοικείται από Σύριους, Κούρδους, Αραβες, Τούρκους και από μια μικρή κοινότητα Αρμενίων.

Εκεί, μέσα από φιλοσοφικού και ιστορικού περιεχομένου διαπιστώσεις, περιέγραψε τις αρχές που πρέπει να διέπουν την «παγκόσμια νέα τάξη» και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε αυτό το σύστημα η Τουρκία. Μια νέα διεθνή τάξη «συμμετοχική, συνθετική και βασισμένη στην ισότητα». «Εμείς τους εκπροσωπούμε όλους, γιατί ο αρχαίος πλούτος μας μας κάνει να συναντηθούμε με όλους τους πολιτισμούς της Ανατολής, με την έννοια όμως της πολιτικής κουλτούρας βρισκόμαστε στο κέντρο της Δύσης. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει την ιδιαιτερότητα της Τουρκίας να αντιπροσωπεύει την εμπειρία της ανθρωπότητας και επομένως να εξυπηρετεί τη δεκτικότητα στο διεθνές σύστημα».


H... αυτοπεποίθησηΣε ό,τι αφορά τη «συμμετοχικότητα» ο κ. Νταβούτογλου πιστεύει ότι όπως η Τουρκία έθεσε ως στρατηγικό στόχο την ένταξη στην ΕΕ, ποτέ δεν θα παραμελήσει τους «δεσμούς» με την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, τις «ρίζες» στα Βαλκάνια ή στον Καύκασο.

«Οσο πιο συμμετοχικά μπορέσουμε να τους εκπροσωπήσουμε τόσο θα μπορέσουμε να έχουμε λόγο στην παγκόσμια τάξη» δήλωνε ο κ. Νταβούτογλου.

«Είναι ευτυχές το γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα που εμπεριέχει το κάθε παρελθόν της Ιστορίας της ανθρωπότητας. Εχουμε μια εκπληκτική πείρα που βασίζεται από τον ελληνικό πολιτισμό έως τη Μεσοποταμία, από τον ιρανικό πολιτισμό έως τις επιρροές από την Αίγυπτο, από το χαρμάνι που δημιούργησαν οι τεράστιες μετακινήσεις από τις Ινδίες και την Κίνα, από τη γεμάτη δυναμισμό εμπειρία που έχει έρθει από τα Βαλκάνια και τον Καύκασο. Εκείνο που τώρα μας χρειάζεται κι εκείνο που θα αποτελέσει άξονα για την εξωτερική πολιτική μας είναι το αίσθημα της αυτοπεποίθησης» κατέληγε στην ομιλία του ο κ. Νταβούτογλου.

Και αν μη τι άλλο, κρίνοντας ένα χρόνο μετά την τουρκική εξωτερική πολιτική, το μόνο που της περισσεύει είναι αυτή η αυτοπεποίθηση...

Αλλάζει το ραντεβούΤο επόμενο διάστημα οι εξελίξεις στο Κυπριακό εισέρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή καθώς οι συνομιλίες της Γενεύης (που πιθανότατα θα μετατεθούν χρονικά για τον Φεβρουάριο λόγω της ασθένειας του κ. Ερόγλου) θεωρείται απίθανο να οδηγήσουν σε γεφύρωση των θέσεων των δύο πλευρών.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για μεθοδεύσεις ανατροπής της διαδικασίας ώστε να διευκολυνθεί η επιδιαιτησία και η εισαγωγή καταληκτικών χρονοδιαγραμμάτων, θα οδηγηθούμε σε ραγδαίες εξελίξεις με την Τουρκία και τους υποστηρικτές της στην Ευρώπη να πιέζουν για οριστική διαγραφή των ευθυνών για τη συνεχιζόμενη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους.
Παρά το γεγονός ότι ο Γ.Παπανδρέου έχει αποφύγει συστηματικά την εμπλοκή του στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, αφήνοντας όλη την πρωτοβουλία των κινήσεων στον Δ. Χριστόφια, οι αναταράξεις από ένα νέο ναυάγιο στις ειρηνευτικές συνομιλίες είναι σαφές ότι θα φθάσουν και στην Ελλάδα.


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=48920969

5 σχόλια:

  1. {Ο Γ. Παπανδρέου στη «φωλιά των λύκων».}


    ...αφού είναι ένας από αυτούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἡ Τουρκία εἶναι ἕνα ἡγεμονικὸ κράτος καὶ μία ἀνερχομένη περιφεριακὴ δύναμις.
    Ὁποιαδήποτε ὑποχώρησις στὰ ἑλληνοτουρκικὰ καὶ στὸ διεθνὲς δίκαιο θὰ φέρη σενάρια τύπου Ἀττίλας 1, Ἀττίλας 2 καὶ τὸν πόλεμο πολὺ πιὸ κοντά.
    Πῶς ἀντιμετωπίζεται ἡ Τουρκία;
    Προφανῶς μὲ ἐθνικὴ ἐξωτερικὴ πολιτική. Σίγουρα λάθη ἔγιναν, ὅμως μποροῦμε νὰ τὰ σταματήσουμε μέχρι έδῶ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ό,τι και να λέει ο Ερντογάν, τα αφεντικά είναι άλλα...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είχε δει μικρός την ταινία "χορεύοντας με τους λύκους"
    και την έχει δει Τζέημς Κοστνερ. Δεν κατάλαβε όμως ότι οι λύκοι εξελίχτηκαν και τον χορεύουν αυτοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.