26/1/11

Η Τουρκία ξεκινάει τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου γεωτρήσεις πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα με την Exxon Mobil

Τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου ξεκινούν στα ανοιχτά της Κασταμονής της Τουρκίας οι γεωτρήσεις πετρελαίου που θα πραγματοποιήσει η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil, τη στιγμή που η Αγκυρα προσθέτει στους ενεργειακούς της παρτενέρ μέσω πετρελαίων και τη Βενεζουέλα. 

Τις γεωτρήσεις θα κάνει το υπερσύγχρονο πλοίο της Exxon Mobil, «Deepwater Champion». Με βάση τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της αμερικανικής εταιρείας, η τελευταία θα κάνει δύο γεωτρήσεις, με πρώτη αυτήν στην Κασταμονή. Η συμφωνία αναφέρει ότι τα έξοδα των γεωτρήσεων θα καλυφθούν από την εταιρεία. Σε περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο, στις σχετικές επενδύσεις θα μετάσχει και η ΤΡΑΟ. Στην περίπτωση αυτή η αμερικανική εταιρεία θα καλύψει τα έξοδά της από την παραγωγή.
Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στο Μπάντιρμα της Τουρκίας στα μέσα Μαρτίου. Ο μέσος όρος βάθους στη Μαύρη Θάλασσα είναι 2.000 μέτρα και όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) Μεχμέτ Ουισάλ, «στόχος είναι η γεώτρηση να φτάσει σε βάθος 3.500-4.500 μέτρων».

Το πλοίο έχει τη δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος 12.000 μέτρων σε θάλασσες με βάθος 3.500 μέτρων.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, μιλώντας χθες στην Αγκυρα για τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών του στη Βενεζουέλα όπου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο Τσάβες, είπε πως η Τουρκία «θα εισάγει φτηνή βενζίνη και μαζούτ» από τη χώρα αυτή. Ο Γιλντίζ είπε πως αυτό θα βοηθήσει τον ανταγωνισμό, αφού «στην Τουρκία υπάρχουν 51 εταιρείες διανομής πετρελαίου και 14.600 πρατήρια». Ως πρώτο βήμα για φτηνή βενζίνη, ο Γιλντίζ ανέφερε την εισαγωγή από τη Βενεζουέλα. Σημειώνεται ότι κατά τις επαφές του Τούρκου υπουργού, ο Τσάβες είχε προτείνει στον πρώτο την εξαγωγή καυσίμων με αντάλλαγμα την κατασκευή κατοικιών στη Βενεζουέλα από την τουρκική κρατική διεύθυνση κατασκευής κατοικιών.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

2 σχόλια:

  1. Οι Λάτσης και Βαρδινογιάννης με τους Τουρκαλάδες;
    Απίστευτο.

    Γκαλίνα Ντραγκάνοβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι δικοί μας οι προδότες πότε θά αρχίσουν γεωτρήσεις;

    O μόνος πού έκανε γεωτρήσεις στήν Ελλάδα ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.