18/1/11

Στο Ισραήλ τελειοποίησαν το Stuxnet

Oι πιθανότητες στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ιράν περιορίζονται λόγω της επιτυχηµένης κοινής αµερικανοϊσραηλινής κυβερνοεπίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, πολλά από τα κοµπιούτερ της οποίας µολύνθηκαν από το σκουλήκι Stuxnet, ένα από τα ισχυρότερα κυβερνοόπλα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.

Οι µυστικές εγκαταστάσεις της Ντιµόνα στην έρηµο Νεγκέβ είναι γνωστές ως η καρδιά του πυρηνικού προγράµµατος του Ισραήλ, την ύπαρξη του οποίου δεν έχει παραδεχθεί ποτέ επισήµως η κυβέρνηση της χώρας. Εκεί κατασκευάζονται τα πυρηνικά καύσιµα για το οπλοστάσιο του Ισραήλ.

Τα τελευταία δύο χρόνια όµως, σύµφωνα µε ειδικούς τουστρατού και τωνµυστικών υπηρεσιών, η Ντιµόνα έχει έναν νέο, εξίσου απόρρητο ρόλο: είναι ο τόπος δοκιµών της κοινής προσπάθειας ΗΠΑ και Ισραήλ να υπονοµεύσουν τις προσπάθειες του Ιράν να φτιάξει πυρηνική βόµβα. Πίσω από τα αυστηρότατα µέτρα ασφαλείας, οι Ισραηλινοί έχουν κατασκευάσει συσκευές φυγοκέντρισης παρόµοιες µε εκείνες που διαθέτει το Ιράν στις εγκαταστάσεις του Νατάνζ, όπου οι ιρανοί επιστήµονες προσπαθούν να εµπλουτίσουν ουράνιο.

Στην Ντιµόνα δοκιµάστηκε η αποτελεσµατικότητα του ηλεκτρονικού σκουληκιού Stuxnet, ενός καταστροφικού προγράµµατος που πιστεύεται ότι εξουδετέρωσε το 1/5 των ιρανικών συσκευών φυγοκέντρισης και συνέβαλε στην καθυστέρηση του πυρηνικού προγράµµατος της Τεχεράνης.

«Για να τσεκάρεις την αποτελεσµατικότητα του σκουληκιού πρέπει να γνωρίζεις τα µηχανήµατα», λέει ένας αµερικανός ειδικός στην κατασκοπεία σχετικά µε τα πυρηνικά όπλα. «Ο λόγος για τον οποίο το σκουλήκι ήταν τόσο αποτελεσµατικό είναι επειδή το δοκίµασαν οι Ισραηλινοί». Αν και επισήµως αξιωµατούχοι από τις δύο χώρες αρνούνται να σχολιάσουν τι συµβαίνει στην Ντιµόνα, οι επιχειρήσεις εκεί είναι µεταξύ των πιο ισχυρών ενδείξεων ότι ο ιός σχεδιάστηκε ως αµερικανοϊσραηλινό πρόγραµµα σαµποτάζ του ιρανικού πυρηνικού σχεδιασµού.

Τις τελευταίες ηµέρες, ο πρώην διοικητής της Μοσάντ και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσανχωριστά ότι πιστεύουν πως οι προσπάθειες του Ιράν στον πυρηνικό τοµέα έχουν πάει πίσω τουλάχιστον κατά επτά χρόνια. Και οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο Stuxnet, το πιο προηγµένο τεχνολογικά κυβερνοόπλο που έχει σχεδιαστεί ποτέ. Οσοι έχουν προσπαθήσει να το µελετήσουν θεωρούν πως ήταν πολύ πιο περίπλοκο από οτιδήποτε υπήρχε στον κόσµο όταν εµφανίστηκε, στα µέσα του 2009.

Στις αρχές του 2009 η γερµανική εταιρεία Siemens συνεργάστηκε µε ένα από τα µεγαλύτερα εργαστήρια των ΗΠΑ στο Αϊνταχο προκειµένου να εντοπιστούν τρωτά σηµεία των κεντρικών υπολογιστών, τους οποίους η εταιρεία πωλεί για τον χειρισµό των βιοµηχανικών µηχανηµάτων σε όλο τον κόσµο και οι αµερικανικές µυστικές υπηρεσίες είχαν εντοπίσει ως εξοπλισµό-κλειδί στις εγκαταστάσεις εµπλουτισµού ουρανίου του Ιράν. Η Siemens λέει ότι το πρόγραµµα ήταν µέρος των συνηθισµένων ελέγχων ασφαλείας έναντι των κυβερνοεπιθέσεων.

Ωστόσο, έδωσε στο Εθνικό Εργαστήριο του Αϊνταχο – που ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας, που επιβλέπει τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ – την ευκαιρία να εντοπίσει τις καλά κρυµµένες «τρύπες» των συστηµάτων της Siemens, τις οποίες εκµεταλλεύθηκε ένα χρόνο αργότερα το Stuxnet. Το σκουλήκι όχι µόνο µπλοκάρισε πολλές συσκευές φυγοκέντρισης, αλλά µυστικά κατέγραψε τις επιχειρήσεις µέσα στο πυρηνικό εργοστάσιο τις οποίες αναµετέδιδε δείχνοντας ότι όλα λειτουργούσαν κανονικά ενώ οι συσκευές αυτοκαταστρέφονταν. Από την επίθεση σώθηκαν µόνο οι συσκευές η λειτουργία των οποίων διακόπηκε νωρίς.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

17 σχόλια:

  1. ουσιαστικα ο πολεμος ξεκινησε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιρανικά όπλα αγοράζει η Βόρεια Κορέα Εκτύπωση E-mail
    18-01-2011 09:58:24
    ImageΑμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το WikiLeaks αποκαλύπτει ότι η Βόρεια Κορέα αγροάζει όπλα από το Ιράν και ένα πρώτο έμβασμα 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων έχει πραγματοποιηθεί μέσω υποκαταστήματος ιρανικής τράπεζας στη Σεούλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ Εκτύπωση E-mail
    17-01-2011 16:45:39
    ImageΔύο Iσραηλινοί υπουργοί του Εργατικού Κόμματος, ο Ιτζχάκ Χέρτσογκ και ο Αβισάι Μπράβερμαν, ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι παραιτούνται από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη διάσπαση που προκάλεσε στο Εργατικό Κόμμα ο ηγέτης του, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

    Ο Χέρτσογκ, ο οποίος είναι αντίπαλος του Μπαράκ, και ο Μπράβερμαν είναι τα πρώτα μέλη της κυβέρνησης του Νετανιάχου που αποχωρούν αφότου σχηματίσθηκε η κυβέρνηση αυτή, το Μάρτιο του 2009.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την εποχή που ορισμένα κράτη έχουν φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο στον τομέα του κυβερνοπολέμου στη χώρα μας προωθείται η απόλυτη ψηφιοποίηση του Κράτους,πρέπει να μας προβληματίσει πολύ σοβαρά αντί να πιστεύουμε τόσο εύκολα πως όλα αυτά γίνοντε για την καλύτερη εξυπηρέτηση μας.

    Με ένα και μόνο κέντρο ηλεκτρονικού πολέμου θα είναι σε θέση να μας προκαλέσουν ανυπολόγιστη ζημεία μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

    Σκεφτείτε μόνο πόσο πιο υπόδουλες θα είναι όλες οι επόμενες κυβερνήσεις μας στις δυνάμεις που θα κατέχουν αυτού του επιπέδου την τεχνολογία.

    Αναλογιστείτε πόσο εύκολα και απλά θα είναι σε θέση να αντλούν πληροφορίες απο ολόκληρη τη χώρα δίχως να την έχουν δεί ούτε απο το χάρτη.

    Τα ερωτήματα είναι πολά και κρίσιμα και πρέπει να τα απαντήσουμε πρίν πάρουμε την απόφαση να περάσουμε τη χώρα σε πλήρως ψηφιακή μορφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποιος έχει πει ότι ο επόμενος μεγάλος πόλεμος θα γίνει με ...ξύλα και πέτρες !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάποιος έχει πει ότι ο επόμενος μεγάλος πόλεμος θα γίνει με ...ξύλα και πέτρες !!!
    τζιμης

    18 Ιανουαρίου 2011 2:40 μ.μ.

    δεν θυμασαι καλα.Αυτος που αναφερεσαι ειναι ο ...μεθεπομενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΦΙΛΕ Χρήστο Χατζησαββίδη
    ΠΑΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ.
    ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΟΛΟΥΣ - ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ - ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΙΑ ΜΑΣ ΕΞΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΚ ΤΟΥ ΜΑΚΡΩΘΕΝ ΚΑΙ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξεχνάτε όλοι σας τον Πύργο της Βαβέλ

    Σαμουήλ Κ. Γιακουμέλ
    Νέα Σμύρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 18 Ιανουαρίου 2011 3:48 μ.μ.

    Όλα δείχνουν ότι έχει πολύ βάθος η υπόθεση,το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν πολοί που πιστεύουν πως όλα αυτά είναι για καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών και τα υποστηρίζουν και απο πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Ελλάδα δεν έχει καθόλου εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου. Αν κάνω λάθος, παρακαλώ να με διορθώσετε. Αν δεν κάνω, πρέπει να αποκτήσει κι ελπίζω σ' αυτό να την βοηθήσει η συνεργασία της με το Ισραήλ. Διαφορετικά, δεν βλέπω από πού μπορεί να βοηθηθεί.
    Είναι κρίμα μία χώρα που έχει πραγματικά δυνατά μυαλά, να τα στέλνει στην Αμερική και την Ευρώπη, αντί να τα αξιοποιεί. Έχει επίσης και το ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο κάνει εξαιρετική δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βλέπετε τι κάνετε, αντισημίτες του ΙΝΦΟΓΝΩΜΟΝΑ; Τώρα σας κτύπησαν κι εσάς. Πατάω "ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ" και βγάζει ... Real.gr! Kαλά να πάθετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 18 Ιανουαρίου 2011 2:40 μ.μ.

    Δεν θυμάμαι να είπα ποτέ κάτι τέτοιο.

    Κάποιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. tsimh me ta kokkala sou na min kanoun polemo kai ta alla den 8a ta prollabeis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. παντως οχι εσυ τζιμη που πουλας και πνευμα αντιχριστο ,ζητω ο χρι-στακης μαρς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @5:31 μ.μ.
    To Ισραήλ που έχει φτιάξει τα ηλεκτρονικά της Τουρκίας, θα φτιάξει και τα δικά μας;;;
    Για ξανασκέψου αυτό που είπες!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα έχει φτιάξει το Ισραήλ αλλά πόσο και πώς; Τα ίδια με τα δικά του της έδωσε; Τέλος πάντων. Οι Έλληνες επιστήμονες τήι παροτρύνσει των Ελλήνων πολιτικών είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν το πρώτο 100% Ελληνικής κατασκευής μανταλάκι. Για να μην τα τα βλέπουμε όλα μαύρα.... αλλά έντονα μαύρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για όνομα Γιαχβέ τι ερωτήσεις ειναι αυτές;
    Βοήθησε ποτέ η Αμερική τους εβραίους;


    Threat Level Privacy, Crime and Security Online
    Previous post

    Did a U.S. Government Lab Help Israel Develop Stuxnet?



    Questions are being raised about the involvement of U.S. government researchers in the creation of a digital weapon that experts believe may have sabotaged centrifuges at a uranium-enrichment plant in Iran.

    Researchers at the Idaho National Laboratory, which is overseen by the U.S. Department of Energy, may have passed critical information to Israel about vulnerabilities in a system that controls Iran’s enrichment plant at Natanz. That information was then used to create and test the so-called Stuxnet worm that was unleashed in a joint cyberattack on Natanz, according to The New York Times.

    The report, based on anonymous sources, is sparse on detail but asserts that in 2008, INL worked with the German firm Siemens to uncover vulnerabilities in its industrial-control system. Stuxnet was then created to exploit those vulnerabilities and was lab-tested at Israel’s nuclear facility in Dimona. The Dimona facility, according to the Times, has been involved in a joint U.S.-Israel operation for the last two years to thwart Iran’s production of enriched uranium and forestall its development of a nuclear weapon.

    Researchers at Dimona set up a test bed composed of the Siemens system and the same IR-1 nuclear centrifuges (also known as P-1 centrifuges) used at Natanz to gauge Stuxnet’s effect on them. The malware was discovered in the wild last June infecting systems in Iran and elsewhere, and last November, Iran acknowledged that malicious software had sabotaged centrifuges at Natanz.

    Threat Level has already reported extensively on how Stuxnet worked and on clues that were previously uncovered that suggested Israel was behind the attack. Although it’s long been suspected that the United States played a key role, if not the lead role, in creating the malware, there’s been no definitive evidence.

    The Times story falls short of delivering that evidence, but Threat Level has been tracking the same story for months, and it’s worth fleshing out the report with additional details.

    'Ολο το άρθρο εδώ:

    http://www.wired.com/threatlevel/2011/01/inl-and-stuxnet/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.