9/6/11

Ο Καραμανλής παρουσιάσθηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν… Στην πρώτη επίσκεψή του στην Άγκυρα, το 2008


ΣΤΙΣ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥτου 2008 ο Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε ιστορική επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα, καθώς ήταν η πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες που Ελληνας πρωθυπουργός επισκεπτόταν την τουρκική πρωτεύουσα.
Σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα (από το Wikileaksπου δημοσιεύθηκαν στα Νέα),από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα με ημερομηνία 30 Ιανουαρίου του 2008, η Αμερικανίδα σύμβουλος Νάνσι Μακελντάουνι γράφει ότι η επίσκεψη ήταν ιστορικό βήμα κι ότι στη συνάντηση που διήρκεσε δυόμισι ώρες, οι δύο πρωθυπουργοί μίλησαν για την Κύπρο, το Αιγαίο, και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει στους Αμερικανούς (ο Τούρκος βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Χαϊντάρ Μπερκ, «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το 2008 ήταν παράθυρο ευκαιρίας για τα ελληνοτουρκικά, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος σε αυτά τα τρία ζητήματα». «Για να γίνει αυτό, οι δύο κυβερνήσεις θα επιταχύνουν τις διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο, θα αυξήσουν τη διμερή εμπλοκή στα μειονοτικά ζητήματα σε υπουργικό επίπεδο και θα αυξήσουν τη συνεργασία στα αεροναυτικά ζητήματα».

Ο Μπερκ χαρακτηρίζει την επίσκεψη Καραμανλή επιτυχημένη, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές «προσπάθησαν να δουν το ποτήρι μισογεμάτο», ενώ υποστηρίζει ότι υπήρξε άτυπη συμφωνία ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό Γενικό Επιτελείο προκειμένου να αποφευχθούν αεροναυτικά «συμβάντα» μια μέρα πριν και μια μέρα μετά τη συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν.

Ο Κ. Καραμανλής λίγο πριν από την αναχώρησή του συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και με τον τότε ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ. Σύμφωνα με τον Μπαϊκάλ, μάλιστα, ο Καραμανλής εμφανίστηκε να υποστηρίζει το σχέδιο Ανάν.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 08/06/2011

9 σχόλια:

  1. Mα αυτό είναι γνωστό. Απλώς επιβεβαιώνεται τώρα και από το Wikileaks.

    Το "η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται" ήλθε αργότερα, με συμβουλή του έμπειρου Μολυβιάτη, εικάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι "αξιόπιστοι φίλοι" μας Τούρκοι , αναφέρονται στο 2008 . 4 χρόνια μετά το σχέδιο Αυνάν και το "η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται" , το οποίο έδειξε στους επικυρίαρχους , ότι αυτός ο Πρωθυπουργός , μάλλον δεν είναι σαν αυτούς που έχουν συνηθίσει . Φυσικά ο Καραμανλής το επιβεβαίωσε αυτό στην συνέχεια με αγωγούς , λιμάνια , Βουκουρέστι . Έπρεπε να εξαφανιστεί .
    Το 2004-6 , είχαμε Καραμανλή (Ελλάς) - Παπαδόπουλο(Κύπρος) - Χριστόδουλο (αρχιεπίσκοπο) - Μολυβιάτη (εξωτερικών) - Σπηλιωτόπουλο (αμύνης).

    Αναπολώ...........

    ΥΓ. Προσωπικές απόψεις εκφράζω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χωρις να εχω καμμια εκτιμηση προς τον καραμανλη και αρα μη τηρωντας καμμια αμφιβολλια για τα του αρθρου,απλα θαθελα να θιξω το εξης:
    Αυτα τα Wikileaks πρεπει να θεωρουνται ιδιαιτερα αξιοπιστα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Pro από Συμβασιλεύουσα

    Σ' αφήνω στις αναπολήσεις σου, μπας και θυμηθείς ότι ο Κωστάκης έκατσε στην Πόλη και άκουγε τον κουμπάρο του Έρντογαν να μιλά για 200.000 "αδελφούς" που έχει στην Δ. Θράκη και να προτείνει μικτή τουρκοελληνική επιτροπή για την διαχείριση θεμάτων ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ μειονότητας. Το ίδιο γελαστός και απαθής, όπως άκουσε μερικά χρόνια πριν τον Γερμανό καγκελάριο Σρέντερ να μιλά για "Μακεδονία", χωρίς την παραμικρή αντίδραση.

    Ο Σπηλιωτόπουλος ήταν από τους πιο ανίκανους ΥΠΕΘΑ που είχαμε ποτέ. Ένας βλάκας και μισός.

    Έλεος, ρε φίλε, είναι δυνατόν να πιστεύεις σε κόμματα, να βλέπεις διαφορές και να θεωρείς τον Καραμανλή τον ελάχιστο (όπως τον λέει ο Γιανναράς) πολιτική φυσιογνωμία; Βέβαια, σεβαστές οι προσωπικές απόψεις, αφού δεν μπορώ να ξέρω γιατί νοσταλγείς την πενταετία-προθάλαμο της χρεοκοπίας μας. Θα έχεις τους λόγους σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. προβοκατόρικος ο τίτλος θα έλεγα,σας παραπέμπω καλύτερα σε μαρτυρίες Ελλαδιτών και Κυπρίων για την στάση του Καραμανλή την πραγματική την οποία φυσικά και πλήρωσε...πάντως πολύ σκληροί δεν είστε κάποιοι με τον Καραμανλή και την ΝΔ ενώ μπροστά στην ΠΑΣΟΚάρα κάνετε τις κότες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αποκλείεται!!!Ο ανηψιός του Εθνάρχη?
    Δεν το πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ sapphire

    Η στάση του Καραμανλή, η πραγματική, είναι αυτή που έγραψα και μπορείς να ανατρέξεις στον τύπο της εποχής.

    Προσωπικά δεν μ' ενδιαφέρει ούτε αυτός, ούτε ο Γιωργάκης, ούτε τα κόμματά σας. Αρκετή ζημιά έκαναν στην χώρα, εδώ και 36 χρόνια και είναι λυπηρό και απορίας άξιο ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που στηρίζουν το ένα ή το άλλο. Οι "όρνιθές" σου, λοιπόν, δεν με αφορούν.

    Όμως, αυτή η εκ των υστέρων επιχειρούμενη ηρωοποίηση του Κωστάκη είναι τουλάχιστον αστεία και δείχνει πόσο εύκολα ξεχνάμε (αυτά που δεν θέλουμε να θυμόμαστε ίσως). Αν έτσι εύκολα ξεχνάμε, ασφαλώς δεν θα τους ξεφορτωθούμε μέχρι να σβήσει η Ελλάδα εντελώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ είδα τον Καραμανλή να λέει ΟΧΙ τι λένε τα αμερικανάκια είναι αρκετά ύποπτα.
    Ο Γιωργάκης είπε ΝΑΙ και στο σχέδιο Αννάν αλλά και στην αντιπυραυλική ασπίδα των νταβατζίδων του κόσμου.
    Θυμηθείτε τις φωτιές, θυμηθείτε τους αγωγούς, θυμηθείτε την άμεση αναγνώριση του Αιγαίου, θυμηθείτε, θυμηθείτε….
    Οι αμερικάνοι για να απαξιώσουν όποιον τους αντιστέκεται εφαρμόζουν άπειρες τεχνικές
    ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΤΕ ΜΥΑΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ ΧΡΗΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙΚΑ

    Μόνο όποιος συλλογάται ελεύθερα συλλογάται ορθά. Μόνο όποιος πόνεσε, θυμάται καλά.
    Οι έχοντες δουλείες, δεν μπορούν.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.