17/6/11

Μακάβριο μπέρδεμα σε τάφους πεσόντων Άλλο όνομα αναγράφεται στην ταφόπλακα και σε άλλον ανήκει ο τάφος

ΤΟΥΦΡΙΞΟΥΔΑΛΙΤΗ
Ένα μεγάλο κεφάλαιο σε ένα πρωτίστως ανθρωπιστικό θέμα, άνοιξε με το αίτημά της η οικογένεια του πεσόντος καταδρομέα Ιωσήφ Σίμκαση για εκταφή των λειψάνων του από το Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης για ταυτοποίηση και ταφή σε κοιμητήριο των Μαρωνιτών, της θρησκευτικής ομάδας στην οποία ανήκει. Η ταυτοποίησητων οστών που έχουν εκταφεί, κατέδειξε ότι αυτά δεν ανήκουν στον καταδρομέα, το όνομα του οποίου αναγραφόταν στην ταφόπλακα που ήταν τοποθετημένη πάνω από τον τάφο στον οποίον, η οικογένειά του, εδώ και 37 χρόνια πίστευε ότι ήταν θαμμένος.
Γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι πολύ πιθανόν τα οστά του Ιωσήφ Σίμκαση είναι θαμμένα σε άλλο τάφο, ο οποίος αναγράφει άλλο όνομα. Σε ποιο ακριβώς τάφο βέβαια, δεν μπορεί να ξέρει κανείς, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ανοιχθούν όλοι οι τάφοι των πεσόντων καταδρομέων που βρίσκονται θαμμένοι στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης. Το θέμα βέβαια που προκύπτει είναι ευρύτερο, αφού είναι προφανές ότι κανένας δεν μπορεί να ξέρει αν κάτω από την ταφόπλακα που αναγράφει το όνομα του συγγενή του, το οποίο μνημονεύει εδώ και 37 χρόνια, βρίσκονται όντως τα οστά του δικού του ανθρώπου.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν πριν από μερικούς μήνες, η οικογένεια του καταδρομέα Ιωσήφ Σίμκαση, εξασφάλισε δικαστικό διάταγμα για εκταφή και ταυτοποίηση των οστών με τη μέθοδο του DΝΑ. Αίτημα της οικογένειας ήταν να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο δικός τους άνθρωπος και στη συνέχεια να ταφεί σε κοιμητήριο των Μαρωνιτών. Για το σκοπό αυτό λήφθηκε και δείγμα γενετικού υλικού από την 94χρονη μητέρα του πεσόντος.

Ο Ιωσήφ Σίμκασης, ήταν 18 ετών το 1974 και υπηρετούσε τη θητεία του στους καταδρομείς. Η οικογένειά του πληροφορήθηκε αργότερα ότι σκοτώθηκε την ημέρα του πραξικοπήματος και ότι τάφηκε στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου τοποθετήθηκε αργότερα και ταφόπλακα με το όνομά του. Ο συγκεκριμένος τάφος ανοίχθηκε και έγινε εκταφή των οστών, όμως προς δυσάρεστη έκπληξη της οικογένειας, διαπιστώθηκε ότι τα οστά που υπήρχαν στον συγκεκριμένο τάφο, δεν ανήκαν στο δικό τους άνθρωπο. Μετά την εξέλιξη αυτή, ανοίγει ένα ευρύτερο θέμα διότι η οικογένεια του καταδρομέα επιθυμεί να ανευρεθούν τα οστά του συγγενή τους. Για να γίνει όμως αυτό, συνεπάγεται ότι πρέπει να γίνει εκταφή και των λειψάνων στους υπόλοιπους τάφους, κάτι που σημαίνει ότι ή θα πρέπει να υπάρξει αίτημα και από τους συγγενείς των υπόλοιπων πεσόντων και ταφέντων στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης καταδρομέων, ή θα πρέπει να ληφθεί σχετική πολιτική απόφαση από πλευράς κράτους. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό θέμα, αφού η κάθε οικογένεια έχει δικαίωμα να ξέρει πού ακριβώς βρίσκεται θαμμένος ο δικός τους άνθρωπος.

Πέραν βέβαια αυτού, μετά την εξέλιξη της ιστορίας, προς το παρόν ο Ιωσήφ Σίμκασης, από τη στιγμή που δεν έχουν ανευρεθεί τα οστά του στον τάφο όπου πιστευόταν ότι ήταν θαμμένος, θα πρέπει να θεωρείται αγνοούμενος. Σε κάθε περίπτωση, η οικογένειά του, όπως ανέφερε στον «Φ» ο δικηγόρος της Χρίστος Τριανταφυλλίδης, επιθυμεί να ανευρεθούν τα οστά του καταδρομέα. Για το λόγο αυτό, έχει αποσταλεί εκ μέρους της οικογένειας επιστολή τόσο προς τον υπουργό Άμυνας, όσο και προς τον επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων και τον επίτροπο Προεδρίας, με την οποία ζητά να ληφθεί απόφαση για να ανοίξουν όλοι οι τάφοι, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον ο άνθρωπός τους είναι θαμμένος εκεί.

Σε περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική, η οικογένεια, όπως ανέφερε, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει εκ νέου διάταγμα από το Δικαστήριο.

Βέβαια τα πράγματα σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι όπως την πρώτη φορά, διότι ενδεχομένως θα πρέπει να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη και των υπόλοιπων συγγενών των πεσόντων που, όπως τουλάχιστον αναγράφεται στις ταφόπλακες, είναι θαμμένοι εκεί. Περαιτέρω βέβαια, σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει και συλλογή γενετικού υλικού και από τους συγγενείς των υπολοίπων, προκειμένου να μπορεί να γίνει και ταυτοποίηση των οστών.

«Το θέμα επείγει διότι στην προκειμένη περίπτωση του Σίμκαση λήφηκε δείγμα από τη μητέρα του. Η μητέρα του είναι 94 χρόνων. Μπορεί να υπάρχουν και γονείς που έχουν πεθάνει, άρα είναι θέμα που δεν σηκώνει καθυστέρηση», ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης. Επιπρόσθετα βέβαια, μετά την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, είναι πολύ πιθανόν να εγερθεί ούτως ή άλλως θέμα και από συγγενείς άλλων πεσόντων. Η εξέλιξη της όλης ιστορίας πλέον, εξαρτάται και από το αν τελικά ληφθεί κάποια σχετική απόφαση από πλευράς Κυβέρνησης για εκταφή και ταυτοποίηση των λειψάνων των πεσόντων που είναι θαμμένοι στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.

ΞΑΝΑΘΑΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΣΤΑ
Σε ό,τι αφορά στα οστά που ανευρέθησαν στον τάφο που πιστευόταν ότι ήταν θαμμένος ο Ιωσήφ Σίμκασης, από τη στιγμή που δεν έγινε ταυτοποίησή τους, θα ταφούν ξανά πίσω στον τάφο που ήταν, με την ένδειξη «άγνωστος».

«Δεν έχουμε ένσταση», λέει ο δήμος
Τη διαχείριση του Κοιμητηρίου Κωνσταντίνου και Ελένης έχει ο Δήμος Λευκωσίας. Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» από λειτουργό του Δήμου Λευκωσίας, ο δήμος ως διαχειριστής του κοιμητηρίου, θα ενημερώσει για την εξέλιξη του θέματος, τόσο το Υπουργείο Άμυνας όσο και τον Αρχιεπίσκοπο. Απ’ εκεί και πέρα, όπως είπε, ο δήμος ως αρχή δεν έχει ένσταση να γίνει το άνοιγμα των υπόλοιπων τάφων, δεδομένου όμως ότι είτε θα υπάρξει σχετική πολιτική απόφαση, είτε σχετικό δικαστικό διάταγμα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 16/06/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.