8/6/11

Έρευνες για πετρέλαιο από το φθινόπωρο

Σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη με τη λήξη της τουριστικής περιόδου είναι ο στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σε ένα δεκαήμερο πρόκειται να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση επί του προσχεδίου της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις σεισμικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου πελάγους, της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης
Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων εταιρειών θα αξιολογηθούν εντός τριών μηνών από την κατάθεσή τους και το ΥΠΕΚΑ φιλοδοξεί ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου οι ανάδοχοι θα αρχίσουν τις έρευνες για τα πετρελαϊκά αποθέματα των εν λόγω περιοχών. Σύμφωνα μάλιστα με το προσχέδιο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, “το υπουργείο διατηρεί το δικαίωμα να εγκρίνει τη διεξαγωγή των σχετικών ερευνών σε περισσότερους από έναν αναδόχους στην ίδια υπό έρευνα περιοχή”.

Το σύνολο των τεχνικών και επιστημονικών αποτελεσμάτων θα παραδοθεί στο ελληνικό δημόσιο, ενώ για ορισμένο διάστημα οι γεωφυσικές εταιρείες που συνέλεξαν τα δεδομένα θα έχουν το δικαίωμα να τα πωλούν σε διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην έρευνα και την παραγωγή υδρογονανθράκων. Έχοντας χαρτογραφήσει σε βάθος τις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές (για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ή και στοιχεία ότι κρύβουν πετρέλαιο) η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συνέχεια σε γύρο παραχωρήσεων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, αυτός ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2012.

Ήδη έχουν γίνει κρούσεις από πετρελαϊκές εταιρείες και ινστιτούτα του Καναδά, της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, της Δανίας και της Νορβηγίας, που αναμένουν τις λεπτομέρειες του νέου θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες.

Μέση γραμμή και στο βάθος ΑΟΖ
Για πρώτη φορά μετά δεκαπέντε χρόνια η ελληνική κυβέρνηση δημοσιεύει επίσημο χάρτη με τις περιοχές στις οποίες πρόκειται να γίνουν πετρελαϊκές έρευνες και μάλιστα με τη λεζάντα: “Τα όρια της προς έρευνα περιοχής βασίζονται στην αρχή της μέσης γραμμής / γραμμής ίσης απόστασης μεταξύ όλων των εδαφών των εμπλεκόμενων χωρών”. Η αρχή της μέσης γραμμής εφαρμόζεται για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ κρατών που συνορεύουν. Εν προκειμένω, οι περιοχές προς έρευνα στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη γειτνιάζουν με την Αλβανία και τη Λιβύη. Με την πρώτη καθορίστηκε η ΑΟΖ, αλλά η συμφωνία κρίθηκε αντισυνταγματική από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και ο χειρισμός του θέματος εναπόκειται στην αλβανική κυβέρνηση. Με τη δεύτερη οι συζητήσεις έχουν παγώσει λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στη δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου χάρτη με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως ανέφερε στη "Μ" ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέλουρας, η χρήση της έννοιας της μέσης γραμμής υπαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο, όπου δεν υπάρχει συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ. "Για μας είναι σημαντικό να υπάρχουν οριοθετήσεις, ειδικά στη Μεσόγειο", σημείωσε.


Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τις έρευνες
Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες είναι έτοιμο για τη δεύτερη ανάγνωση στο υπουργικό συμβούλιο. Μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση από 40% σε 20% της φορολογίας για επιχειρήσεις αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Επίσης εισάγεται η μέθοδος “σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων” και η διεθνής πρακτική “ανοιχτής πόρτας” (open door). Για ορισμένες περιοχές οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να ζητούν παραχώρηση ανά πάσα στιγμή, χωρίς να χρειάζεται η προκήρυξη γύρου παραχωρήσεων.

Παράλληλα εξακολουθεί να ισχύει το σύστημα των γύρων παραχωρήσεων που λειτουργεί μέσω προκήρυξης διεθνών διαγωνισμών. Επίσης μεγαλώνει η περίοδος ερευνών, καθώς και η έκταση των υπό αδειοδότηση οικοπέδων.http://www.makthes.gr

1)http://www.defencenet.gr-"Άνευ ετέρου" καθόρισαν άμεσα ΑΟΖ για τα πετρέλαια δυτικά και νότια 

2)http://www.defence-point.gr-Χάρτης Ερευνών: Χαρίζουμε στην Λιβύη τεράστια κοιτάσματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.