2/6/11

Κυπριακός "πάγος" στα σχέδια για αγωγό αερίου Ελλάδας- Κύπρου

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Μπορεί προχθές το βράδυ ο υπουργός επικρατείας Χάρης Παμπούκης να έκανε λόγο για ευνοϊκές προοπτικές ώστε να εμπλακεί η Ελλάδα στο ζήτημα της μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, όμως ο αρμόδιος Κύπριος υπουργός εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης, μια μέρα μετά έδωσε μια διόλου ενθαρρυντική απάντηση.
Οι ειδικοί μας λένε ότι ένας αγωγός Κύπρου - Ισραήλ είναι εφικτός, όμως ένας αγωγός από την Κύπρο στην Ελλάδα, είναι ίσως μια υπερβολικά μεγάλη πρόκληση και έξω από τις δυνατότητές μας και για αυτό εξετάζουμε άλλους τρόπους, τόνισε χθες ο κ. Πασχαλίδης που πρόσθεσε ότι εξετάζονται άλλες δυνατότητες και τρόποι για τη διάθεση του κυπριακού και του ισραηλινού αερίου.

Η τοποθέτηση του κ. Πασχαλίδη έγινε ακόμη πιο σαφής αργότερα όταν αποκάλυψε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ισραήλ ώστε να δημιουργηθεί εγκατάσταση υγροποίησης του αερίου τόσο του Ισραήλ όσο και της Κύπρου, ώστε αυτό να διατίθεται στις διεθνείς αγορές ως υγροποιημένο αέριο LNG. Οι συζητήσεις που ξεκινούμε με το Ισραήλ για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού έχουν νόημα μόνο εάν αυτό θα βοηθήσει την Κύπρο να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο, όχι μόνο για το φυσικό αέριο αλλά και για υγρά καύσιμα ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης, κάνοντας έμμεση αναφορά και στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγρών καυσίμων που κατασκευάζονται στο Βασιλικό.

Ξεκινούν οι γεωτρήσεις
Παράλληλα ο Κύπριος υπουργός αποκάλυψε ότι έχει οριστεί η ημερομηνία έναρξης των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12 που προσδιορίζονται για το τέλος του 2011 – αρχές 2012.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες, όμως, την τελική τη γνωρίζει μόνο ο πρόεδρος τόνισε ο κ. Πασχαλίδης. Μάλιστα απαντώντας στις ανησυχίες Αράβων παρισταμένων στο συνέδριο, ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι η γεώτρηση θα γίνει στην εσωτερική πλευρά του οικοπέδου 12, σε περιοχή για την οποία δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφισβήτηση καθώς βρίσκεται σαφώς εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
http://www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

2 σχόλια:

  1. οκ...προσέξτε μόνο μην σας φανεί συμφερότερο μέσω Τουρκίας ορισμένων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχαχα, καλό το παραπάνω!
    Αλήθεια, ποιος γίγαντας που δε χέζεται απάνω του (Τουρκία) σαν εμάς τους χέστιδες (Ελλάδα) είναι ο φόβος και ο τρόμος του Ισραήλ και της Κύπρου ώστε να αρνούντα να ενισχύσουν τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, ειδικά τη στιγμή που την έχει ανάγκη;
    Μήπως τα καλά παιδιά οι δανειστές μας, μας θέλουν μόνο για τον εαυτό τους;
    Ποιος ξέρει...
    Καλά...αν δεν ξεσημωθούμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, να τους πάρει ο διάολος, θα μας κάνουν Κόσοβο στην κυριολεξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.