9/6/11

ΝΑΤΟ: Υποβάθμιση της Ελλάδας, πανωλεθρία της Τουρκίας;

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν οι αποφάσεις που έλαβε το ΝΑΤΟ για τη Νέα Δομή Διοίκησης. Ελλάδα και Τουρκίας σαφώς υποβαθμίζονται, ωστόσο, δεν θα αποτελούσε υπερβολή να αναφέρουμε ότι σε μια πρώτη εκτίμηση η Τουρκία ;ισως και να έχει υποστεί πανωλεθρία.



Το θετικό για την Ελλάδα είναι ότι το σαφώς υποβαθμισμένο Συνδυασμένο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC: Combined Air Operations Center) της Λάρισας θα λειτουργεί πλέον υπό μόνιμη ελληνική διοίκηση και όχι με εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή. Ταυτόχρονα όμως, καταργήθηκε το αντίστοιχο CAOC Σμύρνης, το οποίο χρησιμοποιούσε συστηματικά η Τουρκία ώστε μέσω της Συμμαχίας να περνάει τις θέσεις της για τα θέματα επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο. Στην Τουρκία παραμένει μόνο ένα χερσαίο στρατηγείο, το οποίο για να αποκτήσει σημασία θα πρέπει να αναβιώσει ο πάλαι ποτέ σοβιετικός (ρωσικός σήμερα) κίνδυνος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του ΝΑΤΟ ελήφθησαν στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που συνήλθε χθες στις Βρυξέλλες» με τη συμμετοχή του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου. Ανάμεσα σε αυτές και το μέλλον του CAOC στη Λάρισα.


Οι υπουργοί Άμυνας αποφάσισαν τον γεωγραφικό προσδιορισμό των Στρατηγείων και των άλλων επιτελικών οντοτήτων της Νέας Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας του περασμένου Νοεμβρίου. Η Νέα Δομή Διοίκησης είναι πιο λιτή και προσαρμοσμένη στα νέα δημοσιονομικά δεδομένα όλων των κρατών-μελών της Συμμαχίας.

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που επέρχονται με τη Νέα Δομή Διοίκησης είναι η κατάργηση του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης (CC Air) και η αντικατάστασή του από ένα χερσαίο στρατηγείο που μεταφέρεται από την Ισπανία. Το μοναδικό πλέον Αεροπορικό Στρατηγείο (CC Air) θα εδρεύει στην Γερμανία (Ramstein), ενώ το μοναδικό Ναυτικό Στρατηγείο (CC MAR) θα εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Northwood).

Στον αεροπορικό τομέα παραμένουν δύο μόνο CAOC (από τα επτά υφιστάμενα), αυτά του Uedem (Γερμανία) και της Torrejón (Ισπανία), ενώ το Αναπτυσσόμενο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων μεταφέρεται από την Ολλανδία (Millingen) στην Ιταλία (Poggio Renatico).

Στην ενοποιημένη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ εκτός από τις οντότητες της Δομής Διοίκησης περιλαμβάνονται και αυτές της Δομής Δυνάμεων, στις οποίες η Ελλάδα μετέχει με το CAOC της Λάρισας, το NDC-GR (Γ’ Σώμα Στρατού-Θεσσαλονίκη) και το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (Χανιά).

Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη
Η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισε να παραταθεί για άλλες ενενήντα μέρες η επιχείρηση της Συμμαχίας στη Λιβύη. Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος στη Σύνοδο, το ΝΑΤΟ έχοντας διδαχθεί από την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης «στρατηγικής εισόδου» στην κρίση της Λιβύης, πρέπει να επεξεργαστεί άμεσα μια ολοκληρωμένη στρατηγική εξόδου, μέσω μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε στενή συνεργασία με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ένωση.

Ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε την ελληνική πρόταση να καταστεί η Κρήτη κέντρο της ανθρωπιστικής επιχείρησης που πρέπει να αναπτυχθεί μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με υποστηρικτικό απλώς ρόλο του ΝΑΤΟ.

Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ συνήλθε με τη συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας για πρώτη φορά μετά το 2008 και την κρίση με τη Γεωργία.Η επανενεργοποίηση του Συμβουλίου αυτού είναι ένα σημαντικό βήμα μετά το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί με την παρουσία του Προέδρου Μεντβέντεφ στη Λισαβόνα τον περασμένο Νοέμβριο.http://www.defence-point.gr

3 σχόλια:

  1. Γραφή και τίτλος χαρακτηριστικός μιας δημοσιογραφικής υπανάπτυξης αλλα και εθνικής αναπηρίας.΄Οπου είσαγεται ένα υποθετικό "ΙΣΩΣ" ατεκμηρίωτων ευσεβών πόθων για να στηριχθούν επάνω του ιαχές, θριαμβολογίες και φανφαρονισμοί, για τους οποίους η άκρως επιπόλαιη ράτσα μας είναι δυστυχέστατα πανέτοιμη στην πρώτην αφορμή, ιδιαίτερα σε περιόδους πνευματικής, ηθικής και υλικής πτώσης της.
    Με ένα "ίσως", για "πανωλεθρία" της Τουρκίας από...το ΝΑΤΟ, νάμαστε πάτσι με τον Γκιούλ για τη δήλωσή του πως η Ελλάδα χρεωκοπεί και για την αναγγελία της Σαμπάχ ότι πουλάμε μια ντουζίνα νησιά σε τιμή ευκαιρίας.Με ένα "ίσως" καθαρίσαμε.
    Και πιστώνουμε το ΝΑΤΟ για την προσφορά...
    ΄Οταν το ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί στην πραγματικότητα μια "συμμαχία"- παγίδα για μας υπέρ της Τουρκίας, με την οποία έχει ευθυγραμμισθεί πλήρως ή περίπου στις σε βάρος μας διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και έχει θέσει τα ανατολικά νησιά μας εκτός του ελέγχου της ελληνικής αεροπορίας.
    "Συμμαχία" εντός εισαγωγικών, αντιστρατευόμενη την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας ασφάλεια, στην οποία η παραμονή μας δεν υπασκούει σε λογικήν άλλη πλην του εκβιασμού.
    Το ίδιο όπως και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, στην οποία ο Καραμανλής μας εισήγαγε για πολιτικούς καθαρά λόγους (να θωρακίσει την εθνική
    μας ασφάλεια) και η οποία αποδεικνύεται βρόχος εθνικής απαλλοτρίωσης, υποδούλωσης και αφανισμού.
    Δεν είναι ούτε τώρα καιρός να σοβαρευτούμε και να μετράμε τα λόγια μας; Ιδιαίτερα όταν ενημε4ρώνουμε τον κόσμο για θέματα άμυνας; (Και αυτό δεν αφορά φυσικά τον Ινφογνώμονα, που φιλοξενεί κάθε γνώμη και τοποθέτηση.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ. Αλλά έτσι όπως πάνε να το παρουσιάσουν, θα παραχωρηθεί η Κρήτη ως κέντρο ανθρωπιστικής (sic) βοήθειας και... θα'χουμε και υποχρέωση στο ΝΑΤΟ.
    Εμείς μονίμως θα δίνουμε και θα λέμε και ευχαριστώ που δέχτηκαν να πάρουν..
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπερ τουτέστιν (και χωρίς να είμαστε είτε με την Αλέκα ή με τον Αλέκο) καταλήγουμε ξανά-μανά στο γνωστό παλαιολιθικό σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

    Πρόκειται για το περιβόητο εκείνο «δάνειο» (by clopyright) του ΠαΣοΚ από το ΚΚΕ (που πάλευε μανιωδώς για εκείνο το άπιαστο 10%, γιατί άραγε;;;), που εξυπηρετούσε - στο έπακρον! - τη λογική ενός κόμματος (ΠαΣοΚ), που μόλις 7 χρόνια (αμάν αυτές οι επταετίες!) μετά την ίδρυσή του ανήλθε στην εξουσία, το 1981.

    «Αν όσοι μας ψήφισαν το '81 πίστευαν ότι θα φεύγαμε από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, δεν θα μας είχαν ψηφίσει» (Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, 1983)

    Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα μας πουν (άραγε μόνο στον SKAI;) ότι η ιστορική συγκυρία επέβαλε να μπούμε και στο ΝΑΤΟ (το 1952 μαζί με την Τουρκία) και στην τότε ΕΟΚ νυν ΕΕ (το 1979 χωρίς την Τουρκία) ...

    Ειδικά για την είσοδό μας στην ΕΟΚ / ΕΕ, επαναλαμβάνω ΧΩΡΙΣ την Τουρκία και με την ΚΥΠΡΟ μέσα σαν πλήρες μέλος (μνήμη Γιάννου Κρανιδιώτη!) αργότερα το 2004 (με «ενσωματωμένη» την παγίδα Ανάν), κάποιοι θα μας πείτε ότι μας δέχτηκαν χάρις την μαγκιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή της ΝΔ (with «a little help from my friends» δλδ κυρίως του Ζισκάρ, καλέ αυτού με τα διαμάντια του Αφρικανού ... Μποκάσα aka Μπούκωσα!), ενώ κάποιοι άλλοι θα ισχυρίζονται ότι – όντες πλέον ΜΕΣΑ - το ΠαΣοΚ ανέλαβε, με τη δύναμη της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού από το 1981 και μετά, να κινηθεί σε πολιτικούς όρους απολύτως ρεαλιστικά έναντι της Ευρώπης, με το κολπάκι που φλόμωνε τους «κουτό-Φραγκους» με εκείνα τα περιβόητά του ... «αστεράκια» (exceptions), πάνω σε κάθε απόφαση της ΕΟΚ. Αυτή ήταν η «σθεναρή»... αντίδρασή μας (τύφλα νάχει ο κάθε ... Τσικλίμαγκας!) και οι πανηγυρισμοί μας (Να ρε ποια είναι η Ελλαδάρα!!!) στα ακριβά «Fruits de Mer» Restaurants της περιοχής της Grand Place των Βρυξελλών, με άφθονον καμπανίτην οίνον και κουβάδες τα μύδια, τα στρείδια κ.ά. εκλεκτά εδέσματα ... εις υγεία των κορόιδων!!!

    Μήπως όμως το πρόβλημα (τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με την ΕΟΚ / ΕΕ) είναι ότι σκοπίμως ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ να διαθέσουμε / να διορίσουμε τα κατάλληλα εκείνα άτομα – που σαφώς υπάρχουν γύρω μας και κοντά μας - που θα αναλάμβαναν από την πρώτη στιγμή να διαχειριστούν την πορεία της Ελλάδας μας και τη μετεξέλιξή της (προς όφελος των δύσμοιρων πολιτών της) εντός νέων θεσμικών, οικονομικών, πολιτικών, στρατιωτικών, κλπ. κλπ. πλαισίων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.