5/3/12

Ισραηλινές αντιδράσεις για την "κακιά" ομιλία του Ομπάμα στην AIPAC

JSSNews
Το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ισραηλινής Επιτροπής για τα Δημοσία Θέματα (ΑΙΕΔΘ, AIPAC), που πραγματοποιείται μεταξύ 4 και 6 Μαρτίου 2012 στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ένα σημαντικό γεγονός, τόσο στο επίπεδο της αμερικανικής πολιτικής όσο και των διμερών σχέσεων με το εβραϊκό κράτος. 


Εξάλλου, η παρουσία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Σιμόν Πέρες στη Ουάσιγκτον είναι ένα σημάδι που δεν λέει ψέματα για τη σημασία αυτής της εκδήλωσης.


Είναι σε αυτό το πλαίσιο που ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε έκκληση για «διπλωματική λύση» στην κρίση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εκφράζοντας τη λύπη του ότι αυτή τη στιγμή «πολλοί παραμιλάνε για τον πόλεμο» εναντίον της Τεχεράνης, αλλά ο ίδιος επανέλαβε, με μεγάλη σαφήνεια, έτοιμος για «χρήση της βίας», εάν είναι απαραίτητο.
Μια ομιλία απογοητευτική για τους περισσότερους Ισραηλινούς παρατηρητές, όπως ο Sima Kadmon, αρθρογράφος στην Yehiot Arhonot ο οποίος έγραψε ότι «ο Ομπάμα δεν έχει μετακινηθεί ούτε εκατοστό από τη θέση του, σύμφωνα με την οποία ο μόνος τρόπος για την πρόληψη των πυρηνικών όπλων είναι να πειστεί το Ιράν να τα εγκαταλείψει με τη ίδια τη θέλησή του».
«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν περίμενε τη συνάντηση του σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να αποσαφηνίσει τη θέση του σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (...), ζήτησε από όλους να εγκαταλείψουν τους θορύβους  για πολεμικές μπότες» προσθέτει η εφημερίδα Haaretz στο κύριο άρθρο της.

Ο Νετανιάχου έλπιζε να πάρει την υπόσχεση του Προέδρου Ομπάμα για αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν ή, αν δεν γινόταν, τουλάχιστον μια σιωπηρή συμφωνία για ισραηλινή επίθεση, κατά τη προγραμματισμένη συνάντησή τους για σήμερα. Αλλά, στην μέση της προεκλογικής εκστρατείας, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να ανησυχεί για τους ψηφοφόρους του, στους οποίους απευθύνθηκε κυρίως με την ομιλία του ενώπιο της AIPAC.


« Η ομιλία του Ομπάμα δεν στόχευε ούτε τον Νετανιάχου, ούτε τους ηγέτες του Ισραήλ, ούτε το ισραηλινό κοινό. Ο Ομπάμα μίλησε στους Αμερικανούς Εβραίους», εκτιμά ο Nadav Eyal στην εφημερίδα Maariv. Και προσθέτει: «Εκείνοι που ζητούν αναφορές σε «στρατιωτική επιλογή» θα κουραστούν πολύ».


Τέλος πάντων, μια νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι, παρά τη συνεχή δυσπιστία τους προς τον Μπαράκ Ομπάμα, οι Ισραηλινοί προτιμούν τον σημερινό πρόεδρο από τους  Ρεπουμπλικάνους αντίπαλους του. Η δημοσκόπηση σε δείγμα 500 Εβραίων Ισραηλινών, έδωσε τα εξής αποτελέσματα:

Ομπάμα 32%, Romney 29%
Ομπάμα 31% Γκίνγκριτς 27%
του Ομπάμα 34%, Santorum 21%
Ομπάμα 34%, Ρον Πολ 24%


Όταν ο Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του, η υποστήριξή του ανάμεσα στους Ισραηλινούς ήταν μόλις σε διψήφιο αριθμό. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εκλογή του, μόνο το 12% είπαν ότι πίστευαν ότι ο Ομπάμα ήταν πραγματικός φίλος του Ισραήλ. Αν και ο Ομπάμα «τυχαίνει μεγαλύτερης εκτίμησης σήμερα», παραδόξως, το 60% των Ισραηλινών πιστεύουν ότι «δεν είναι φίλος του Ισραήλ».

Peter Jackson - JSSNews 

1 σχόλιο:

  1. Καλά με τη συμπεριφορά τους οι Ισραηλονοί θα χάσουν την οικιοποίηση της συμπόνοιας των λογικών ανθρώπων που συμμετέχουν στη συλλογική μνήμη του ασύληπτου του δράματος των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ΟΣΟ θα επιμένουν να ταυτίζουν το ΞΕΡΙΖΩΜΑ των Παλαιστήνιων με το αποκλειστικό τους δικαίωμα να ΚΑΤΕΧΟΥΝ εδάφη όπως οι Ναζί, και σήμερα ΚΑΙ οι ίδιοι öopvw ΚΑΙ oi χθεσινοί τους σύμμαχοι οι Τούρκοι.

    Άλλο να αγωνίζεσαι για το δίκαια των λαών ΑΝΑ τον κόσμο κι άλλο να επικαλείσαι ΑΝΩΜΑΛΕΣ θεικά, ΜΗ πανανθρώπθνες δοξασίες, που τις στιρήζεις με όπλα και πλασματικά συμβόλαια πάνω σε τοκογλυφίες ακάλυπτων επιταγών.

    Σήμερα, γι΄αυτούς που στρουθοκαμηλιάζουν, οι ποιο μεγάλοι εχθροί του Εβραισμού είναι οι ΕΠΟΙΚΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ στην Παλαιστίνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.