15/5/12

Αυστηρό μήνυμα Νταβούτογλου εν μέσω «ελληνικής πολιτικής κρίσης» Συνάντηση Νταβούτογλου-Βεστερβέλε στην Τουρκία-Υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO η Τουρκία


Σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της ελληνικής πολιτικής κρίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στέλνει αυστηρό μήνυμα προς τη Λευκωσία και επαναλαμβάνει τη γνωστή σκληρή στάση της χώρας του εν όψει της έναρξης της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την απόφαση της χώρας του περί παγώματος των σχέσεών της με την Ε.Ε., τη στιγμή που θα αναλάβει η Κύπρος την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη γνωστή τοποθέτηση της Άγκυρας στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία.

Σχολιάζοντας την επικείμενη κυπριακή προεδρία στην ΕΕ, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας επί του θέματος είναι σαφής και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. θα μπουν και πάλι σε μια θετική τροχιά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Φρανσουά Ολάντ ως προέδρου της Γαλλίας.

Μετά από ερώτηση σχετικά με την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Ε.Ε., ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι η εκλογή Ολάντ στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για σύσφιξη των σχέσεων της χώρας του με τις Βρυξέλλες. «Η Τουρκία ελπίζει ότι η νέα αυτή περίοδος θα δώσει την ευκαιρία για το άνοιγμα των κεφαλαίων που έχουν παγώσει λόγω των μονομερών κινήσεων του πρώην προέδρου της Γαλλίας Σαρκοζί», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου.
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
http://www.kathimerini.com.cy/


Υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO η Τουρκία


«Επιθυμούμε να αρθούν το συντομότερο τα τεχνητά εμπόδια που ορθώνονται μπροστά στην ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Άγκυρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι.

«Θεωρούμε τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία της Μακεδονίας, σπονδυλική στήλη της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια» είπε ο Νταβούτογλου και σημείωσε ότι «η Μακεδονία είναι μια χώρα που παρουσιάζει στον κόσμο ένα καλό παράδειγμα συμβίωσης εθνοτήτων και θρησκειών. Και στο πλαίσιο της ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη διεθνή κοινότητα, υποστηρίζουμε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ».
 

Ως προς το ίδιο θέμα είπε πως «η ένταξη θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή. Εμείς θεωρούμε αναγκαία για τη διασφάλιση της μόνιμης σταθερότητας στην περιοχή την ένταξη τόσο της Μακεδονίας, όσο και της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ».

Ο Πόποσκι από την πλευρά του ανέφερε ότι «η Τουρκία και η Μακεδονία κινούνται μαζί για την οικοδόμηση της ειρήνης, της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή. Αλλά για να υπάρξει περαιτέρω εξέλιξη θα πρέπει να διασφαλιστεί η ένταξη της Μακεδονίας στη διεθνή κοινότητα και με αυτό εννοώ το ΝΑΤΟ και τον Ευρωατλαντικό σχηματισμό».
 

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες των Σκοπίων από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, ο Πόποσκι είπε πως στη Σύνοδος θα συζητηθεί το θέμα του Αφγανιστάν και όχι αυτό των Σκοπίων. Σημείωσε επίσης ότι «εάν λάβουμε υπόψη ότι ακόμη και ο ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι είναι παράνομη η παρεμπόδιση της ένταξης της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, έχουμε για όσους στηρίζουν τη Μακεδονία, μεταξύ των οποίων είναι και η Τουρκία να δώσουμε το μήνυμα ότι μας ενδιαφέρουν αυτά που έχουν να πουν. Διότι κάθε θετικό σημάδι για την ένταξη, είναι σημάδι για τη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια».
 

Σημειώνεται ότι οι δύο υπουργοί υπέγραψαν διμερή συμφωνία με την οποία παρατείνεται η περίοδος παραμονής δίχως θεώρηση στις 90 μέρες για τους πολίτες των δύο χωρών.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=89738 

3 σχόλια:

  1. Άλλη μια επίθεση "φιλίας" από τον Νταβούτογλου, ως πότε παλληκάρια θα παραδεχτεί επιτέλους κάποιος ότι δεν είμαστε φίλοι με την Τουρκική κυβέρνηση? Πότε θα ξυπνήσουν οι Έλληνες πολιτικοί? Διότι δε μιλάμε απλώς για επιθετική στάση εναντίον μας από μέρους της Τουρκίας, αλλά και βρώμικα επιθετική στάση απέναντί μας, σε συνδυασμό δε με τις απόλυτα διαστρεβλωτικές δηλώσεις περί της ειρηνικής συμβίωσης Μουσουλμάνων και Χριστιανών στη γειτονική χώρα της ΠΓΔΜ, έχουμε την πλήρη εικόνα της πασίγνωστης ύπουλης και άτιμης Τουρκικής τακτικής, άλλωστε οι Μογγόλοι ποτέ δεν ασχολήθηκαν με θέματα τιμής! Οι πολιτικοί μας, ακόμα και οι προσφάτως κερδισμένοι, σπεύδουν πάντως να προσκυνήσουν την Υψηλή πύλη, αφού δεν ντρέπονται καθόλου........καλά να πάθουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλά για να μην το ξεχνάμε .Για να μπεί η FYROM στο ΝΑΤΟ απαιτείται ΟΜΟΦΩΝΙΑ,δηλαδή και η Ελληνική έγκριση.Κάτι τέτοιο ,όπως είναι αντιληπτό ,δεν πρόκειται να γίνει ΠΟΤΕ ,εκτός κι άν υπάρξουν οι αντίστοιχες συμφωνίες.Μέχρι τότε η FYROM δεν θα γίνεται δεκτή ,διότι δεν πληροί το κριτήριο της καλής γειτονίας ,τουλάχιστον με την Ελλάδα και δεν είναι δημοκρατική χώρα ,καθ'οσον δεν έχει εφαρμόσει την συμφωνία της Αχρίδος στην πλήρη έκτασή της ,σχετικά με τα δικαιώματα των Αλβανών στην χώρα.
    Τέλος η Σύνοδος στο Σικάγο δεν είναι διευρυνσιακή.Ο Κος Νταβούτογλου μπορεί επί του θέματος να ισχθρίζεται και να υποστηρίζει ,ότι επιθυμεί αλλά για το Σικάγο οι επιθυμίες του δεν θα παύουν να είναι ευσεβείς πόθοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Τουρκομογγόλος κάνει τη δουλιά του και σφίγγει τη ΄΄μέγγενη΄΄ μέσω των Σκοπίων,Αλβανίας,Κοσσόβου κλπ.
    Αντίστοιχα θα πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθεί η Ελληνική πλευρά με Ισραήλ,Κουρδιστάν,Αρμενία κλπ.
    Όσον αφορά τους Γυφτοσκοπιανούς, η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη(λόγω Αλβανικών Φιλοδοξιών),αρκεί να μην τρέξουμε εμείς ,κατόπιν φυσικά συμμαχικών προτροπων, να τους στηρίξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.