17/5/12

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΠΓΔΜ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ… ΕΦΟΔΟ ΣΤΟ ΝΑΤΟ«Σύμμαχοι» σε δράση

Ομάδα Τούρκων που έλαβαν μέρος σε
εορταστικές εκδηλώσεις στην Αχρίδα
πριν από λίγο καιρό.
Τηλέμαχος Κόκκος
Η σκοπιανή εφημερίδα Dnevnik (Ειδήσεις) γράφει πως στη συνάντηση κορυφής για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, κύριο θέμα συζήτησης θα είναι ότι στην επόμενη Σύνοδο κορυφής θα αποσταλούν προσκλήσεις και σε νέα μέλη.
Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια είναι πολύ σημαντική για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Η είσοδος στο ΝΑΤΟ της FYROM αλλά και των άλλων κρατών της περιοχής θα αποτρέψει τις εθνοτικές διενέξεις σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet που επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Για μία ακόμα φορά η Τουρκία στέκεται συμπαραστάτης των Σκοπίων και απροκάλυπτα μας πληροφορεί πως η FYROM έχει εκπληρώσει από καιρό τις εγγυήσεις για είσοδο στο ΝΑΤΟ αλλά αυτό δεν επιτυγχάνεται από το μπλοκάρισμα της Ελλάδας λόγω της αντίθεσης της σχετικά με το όνομα.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως η FYROM θα πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ και το θέμα αυτό πρέπει να θεωρηθεί σαν προτεραιότητα στη Σύνοδο του Σικάγου, μια και αυτή θα επηρεάσει θετικά τις εστίες έντασης που τελευταία όλο και περισσότερο παρατηρούνται στην περιοχή των Σκοπίων.

Να σημειώσουμε πως μέσα στα πλαίσια αυτής της τουρκοσκοπιανής φιλίας στο γειτονικό μας Μοναστήρι (BITOLA) διοργανώνεται στις 19 Μαΐου κατά την «Ημέρα της Τουρκικής Νεολαίας», που σκόπιμα συμπίπτει με την επέτειο της Ποντιακής Γενοκτονίας, με βασικό εορτασμό στους στρατώνες του Κεμάλ Ατατούρκ, από όπου και εκτόπισε τον Σουλτάνο με το κίνημα των Νεoτούρκων.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται πολύ υψηλού επιπέδου αντιπροσώπευση του τουρκικού κράτους που θα δείχνει και πάλι την πλήρη συμπαράσταση αλλά και βοήθεια στους Σκοπιανούς.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε πως η Τουρκία κινείται και για μια συμμαχία Σκοπίων-Μαυροβουνίου-Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κάτι που θα αποτελέσει και αυτό το ζήτημα προτεραιότητας στη Σύνοδο του Σικάγου.

 

Ο Κεμάλ Ατατούρκ στο Μοναστήρι

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.